Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

TibiaBot NG

zeariel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak pewnie większość z nas wie istnieją trzy boty do Tibii które utrzymują się w czołówce. Są to Tibia Auto (najbardziej popularny), TibiaBot NG (popularny do update Tibia 8.0 pierwsze wydanie bota bez późniejszych wersji) oraz (początkującym może być niezbyt znany) BlackD Proxy. Zarówno TibiaBot NG jak i BlackD Proxy są płatnymi botami. TibiaBot NG kiedyś tzn. do pierwszej wersji działającej z Tibia 8.0 można było zcrackować. Jednak też istnieje program Trial Reset w którym co prawda antywirusy wykrywają różnego typu Trojany lecz jest on nieszkodliwy. Gdzieś na tym forum jest poradnik jak za pomocą tego programu zresetować TibiaBot NG tak by działała przez kolejne trzy dni. Jednak wersja triasowa ma ograniczenie w postaci – nie, nie mowie tu o tym że działa przez trzy dni – od uruchomienia bota działa on przez godzinę następnie wyłączając Tibię i siebie. Wcześniej naturalnie przypomina o tym że się wyłączy. Jest to bardzo niewygodne ograniczenie. Można by się tego pozbyć tylko rejestrując się, a co za tym idzie kupić TibiaBot NG. Jeszcze kilka miesięcy temu można by powiedzieć: „Na szczęście jest instrukcja jak zcrackować NG tak by użyć danych p. Sławomira” (ci co crackowali TibiaBot NG wiedzą o co mi chodzi). Niestety to zdanie staje się nie uniwersalne po update do Tibia 8.1. Opierając się na mojej wiedzy z zakresu informatyki i znając zasadę wcześniej wspominanego programu Trial Reset da się wywnioskować że dane potrzebne do rejestracji TibiaBot NG są zapisywane na komputerze i nie są sprawdzane w trybie online. Pewnie padnie pytanie od początkujących „Skoro nie w katalogu z TibiaBot NG to gdzie?” Odpowiedź jest prosta „W rejestrze.” No tak pozostaje jeszcze tylko kwestia w którym miejscu. Nie jest trudno znaleźć gdy ma się program Trial Reset. No tak ale skoro gdy zainstalowaliśmy na starą zarejestrowaną wersję nową i działało to czemu teraz nie działa? Wcześniej TibiaBot NG korzystało z tego samego klucza i tych samych wartości binarnych. Teraz klucz pozostaje ten sam lecz wartości binarne się zmieniają. Pozostaje jeszcze jedna sprawa skoro klucz pozostaje ten sam a tylko nazwy wartości binarnych ulegają zmianie to nie można po prostu przekopiować danych? Niestety nie można. Nowa wersja TibiaBot NG wykorzystuje inny zapis tych danych. Efektem tego po przekopiowaniu i uruchomieniu TibiaBot NG wyświetla się komunikat że jest niewłaściwy format danych i resetuje te wartości. Teraz pewnie pojawi się pytanie „I co mi dał ten tekst skoro nie ma tutaj napisane jak zrobić żeby TibiaBot NG uruchomić bez kupowania go?” Tekst ten ma na celu pokazanie na czym polega cały problem. Według mnie ktoś ponownie zcrackuje TibiaBot NG i da przepis na to jak to zrobić. Jednak jest to bez sensu ponieważ NGSoft wprowadzi nowe klucze i nowy typ zapisu danych w rejestrze. Jednak ten krok ze strony NGSoft może nie nadejść. Mogą wprowadzić oni autoryzację online jak to robi BlackD Proxy. Jeśli to się stanie uważam że będzie mniej niż 1% szansy na zcrakowanie TibiaBot NG. Póki co wysuwam śmiałą tezę. Gdyby osoba która kupiła TibiaBot NG wyeksportowała ze swojego rejestru odpowiedni klucz to po przeniesieniu na nowy/inny komputer lub po przeinstalowaniu systemu Windows oraz po scaleniu wyeksportowanego klucza TibiaBot NG byłoby zarejestrowane. Pozostaje jeszcze pytanie które zostanie rozwiane najbliższego lata czy klucze w rejestrze zostaną zmienione. Na podsumowanie tego tekstu proszę kogoś by sprawdził moją tezę, która powinna być prawidłowa w dajmy 75%. Przestrzegam również początkujących by nie bawić się w rejestrze gdyż może się to skończyć nie oczekiwaną usterką i ewentualnie niepotrzebnymi kosztami. Również nie odpowiadam za uszkodzenia wymienione w poprzednim zdaniu w wyniku działania osób niedoświadczonych.

Tekst ten powstał tylko dlatego by uświadomić początkującym że nie tak łatwo zcrackować TibiaBot NG i że na razie tego się nie da zrobić według starego przepisu. Oczywiście chodzi mi też o to by nie pisali oni z pytaniami czemu nie chce mi zadziałać ten przepis itp.

Tekst ten przedstawia tylko moją opinię. Ty nie musisz się z tym utożsamiać ponieważ Polska to (jeszcze) wolny kraj.

Pozdrawiam,

Zeariel

Opublikowano

wystarczy pobawić się chwilke i masz NG po 8.1 jesli zadajesz sobie pytanie "Jak?" poszukaj w kilku tematach wyżej\niżej ;]

Opublikowano
wystarczy pobawić się chwilke i masz NG po 8.1 jesli zadajesz sobie pytanie "Jak?" poszukaj w kilku tematach wyżej\niżej ;]

Ty to mówisz chwilkę??? Robiłem to chyba z 20 min ;/

• Dodaj nową pozycję...