Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór szkoły ponadgimnazjalnej

Zavetti

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześc. Wiem, że dopiero wrzesień, a do czerwca daleko, ale już mam wodę z mógzu. Chodzi oczywiście o kontynuacje nauki po gimnazjum. Dodam, że jeśli chodzi o gimnazjum to profil mat-inf/mat fiz.

W podstawówce i w 1 gim miałem pasek, w 2 gim 4.5, teraz też oceny powinny byc w tych rejonach. Egzamin z podstawówki napisałem na 38 pkt, na najwięcej w powiecie, więc wydaje mi się, że taki tuman nie jestem.

Zawodówka od razu odpada (odkrywcze:D). Mieszkam w 15 tyś mieście, z jednym LO i Tech. samochodowym, które od razu odpada, bo nie wiąże z nim nadzieji na pracę. Pozostaje (kwestia ojca) - Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu. Niby wysoki poziom, ale co mi z tego, skoro codziennie musze wstawac o 5-6 na pociąg i jechac 40 km? Nowe mieszkanie odpada. Z drugiej strony fajnie poznac nowe, duże miasto i nowych ludzi.

Propozycja mamy - Liceum ogólnokształcące w moim mieście. Jest obok mojego gimnazjum, wstawanie w normalnych godzinach, ale słabe warunki, nie wiem, czy to mi odpowiada ;D.,

Trzecia propozycja - Dobre technikum we Wrocławiu. Też minusem są wyjazdy, ale jest "ponoc" mniej nauki niż w LO, a i tytuł się ma po zakończeniu.

Wiem, że głównie myśli się w czerwcu, po wynikach testu gim, ale chciałbym miec mniej-więcej poukładane co i jak.

Opublikowano

Ja na twoim miejscu brał technikum we Wrocaławiu, wrocław jest zajebisty, duże miasto , kulturą aż kipi no a pozatym wiadomo technikum lepsze od LO pod względem materiału.

63989389769756300986.png

Opublikowano

Właśnie technikum to mój wybór/propozycja. Mama się z tym zgadza, tato nawet nie chce słyszec o innej propozycji niż LO we Wro, a ja sam nie jestem pewien, czy Tech będzie lepsze. Nawet niem *dokładnie na jaki kierunek.

Opublikowano

zależy czym sie interesujesz .

hmm ja bym z takimi ocenami poszedl do liceum matematyka - informatyka lub technik - informatyka

niestety moje oceny nie sa tak zajebiste i moge sobie pomarzyć o liceum najwyżej technikum :)

moje bity elo

Opublikowano

@ventos

Jak zwykle źle się wysłowiłem. Chodziło o "propozycje ojca". Naturalnie decyzje podejme sam, ale jestem otwarty na propozycje najbliższych.

Opublikowano

Idz do technikum. Zdobędziesz tytuł dzieki ktoremu mozesz zaczac prace. Potem jeszcze na studia pojdziesz.

Opublikowano
Tech. samochodowym, które od razu odpada, bo nie wiąże z nim nadzieji na pracę.

Pwned! oO Po technikum, a zwłaszcza samochodowym nie będziesz miał żadnych problemów z pracą - samochodów przybywa coraz więcej więc i fachowcy są potrzebni. A jeszcze po studiach z tym związanych będziesz miał jeszcze większą kasę.

Po LO nie masz nic, chyba że pójdziesz na jakieś dobre studia(prawo np.) to wtedy będziesz coś miał.

Najlepsze wyjście - albo samochodówka w swoim mieście, albo technikum we Wrocławiu.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano
Pwned! oO Po technikum, a zwłaszcza samochodowym nie będziesz miał żadnych problemów z pracą - samochodów

Chodzi o to, że nie lubie takiej pracy. Motoryzacją się w pewnym sensie interesuje, ale nie chce byc mechanikiem.

Po LO nie masz nic, chyba że pójdziesz na jakieś dobre studia(prawo np.) to wtedy będziesz coś miał.

Prawo, prawo. Studia, a potem aplkacje, na które ciężko się dostac.

Opublikowano

A czym sie interesujesz?Moze elektronika?Ciekawa i dobrze płątna praca w dodatku jest mało ludiz od tego sam na to ide;)

Pamiętaj że róznie moze byc a po liceum chuja narobisz bo wychodzisz z niczym

Opublikowano

Pomyśl na czym się dobrze znasz i polecam Ci technikum... Zdasz sobie maturę i jak Ci się zechce to pójdziesz na studia. Technikum trwa 4lata i masz zawód oraz średnie , a po LO masz praktycznie nic ...

1390831561-U140955.jpg

Opublikowano

W Tech jest łatwiejniż w LO gdyż masz rozłożony materiał na 4 a nie 3 lata.

Mówiłeś coś o dyplomie .

To od tak po teh go nie dostaniesz.

Musisz zdać dyplomowe składające sie z 3 poziomów .

1 musisz zaliczyć na 30%

2 na 50% i 3 na 75...

Jeżeli nie zdasz masz poprawkę za rok .

Tylko wiesz ...

jeżeli ci sie nie uda masz skończoną szkołę ale dyplomu nie .

9368_gold.png

Opublikowano

Moim zdaniem idź do Technikum, dostaniesz tytuł Technika i możesz iść dalej zaocznie i zdawać maturę :)

LO może i masz blisko, ale po co iść skoro są słabe warunki ? Lepiej iść gdzieś dalej i zyskać więcej, możesz nawet w tygodniu zostać w internacie jeżeli jest.

Opublikowano

Jeżeli myślisz o mat-fiz to liceum. W technikum nie dostaniesz dobrego wykształcenia w kierunku matematyczno-fiizycznym.

Jeżeli jednak wolisz informatykę to tylko technikum.

A jeśli chodzi o wybór szkoły to zawsze masz internat do wyboru - przynajmniej trochę luzu ;)

Sam w tym roku poszedłem do 1 LO, więc wiem o co chodzi. Do tej pory zastanawiam się czy dobrze zrobiłem idąc na biologiczno-chemiczny. Myślałem też o mat-fiz, ale biologia wygrała ;D

Opublikowano

Idź do LO, oceny masz dobre, a LO się ceni lepiej niż technikum :)

I co mu z LO ?

Ja popełniłem największy błąd mojego życia ...

Po LO masz tylko nędzną mature,która nie daje ci 100% szansy uzyskania dochodowej pracy ...

Po Tech masz maturkę i dyplom ...

Więc zobacz.Szeroko otwarte okno na świat .

9368_gold.png

Opublikowano
100% szansy uzyskania dochodowej pracy
jeśli dostaniesz jaką kolwiek to jest git.(prócz fizycznej).Po liceum wychodzisz z niczym.Jeśli nie masz kasy na studia to liceum raczej odpada bo nie bedziesz mial pracy na 99%.
Opublikowano

jeśli dostaniesz jaką kolwiek to jest git.(prócz fizycznej).Po liceum wychodzisz z niczym.Jeśli nie masz kasy na studia to liceum raczej odpada bo nie bedziesz mial pracy na 99%.

Popieram cie w 100% .

Teraz jednym z najlepszych kierunków Tech jest Logistyka .

Logistyk jest potrzebny wszędzie w każdej dziedzinie pracy .

Ten zawód wykształcił się w Polsce dość nie dawno .

Nie pamiętam czy 1994 czy 1996...

Jeżeli z tego zdobędziesz dyplom praca murowana wszędzie .

9368_gold.png

Opublikowano

I co mu z LO ?

Ja popełniłem największy błąd mojego życia ...

Po LO masz tylko nędzną mature,która nie daje ci 100% szansy uzyskania dochodowej pracy ...

Po Tech masz maturkę i dyplom ...

Więc zobacz.Szeroko otwarte okno na świat .

Za to po LO masz 3x więcej wiedzy ogólnej i może będziesz kimś więcej niż tylko monterem silników...

Zresztą Technikum to pójście na łatwizne bo może i masz pracę ale zazwyczaj jest to dupiata praca fizyczna. A LO jest dużo lepiej widziane przez ludzi niż technikum.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano
Za to po LO masz 3x więcej wiedzy ogólnej i może będziesz kimś więcej niż tylko monterem silników...

Zresztą Technikum to pójście na łatwizne bo może i masz pracę ale zazwyczaj jest to dupiata praca fizyczna. A LO jest dużo lepiej widziane przez ludzi niż technikum.

Jak znajdziesz sobie prace nie fizyczną po liceum to klękajcie narody pasterze grajcie mu.NIE WYKONALNE.
Opublikowano

Jak znajdziesz sobie prace nie fizyczną po liceum to klękajcie narody pasterze grajcie mu.NIE WYKONALNE.

Prosze bardzo

-Prosta księgowość

-Kosztorysy

-Korepetycje

Opublikowano

A co masz ręce z cukru ?

Nie lepiej iść do LO i pracować w rowach ...

@edit

Dupiasta praca ? Oj nie sądzę ...

Wiesz jak idziesz na Gastronoma to nie sadzę,że zajebiście zarobisz kręcąc bigos ...

Ty chyba nie wiesz ile jest kierunków technikalnych .

i chciał bym cie wytrącić z błędu gdyż pracę fizyczną dostaniesz po zawodówce...

9368_gold.png

Opublikowano

To wymieńcie chociażby kilka pracy nie-fizycznych które dostaniesz po technikum...

UP

Nie, nie mam rąk z cukru po prostu chcę robić tak by czerpać przyjemność, zarabiać kasę i przy okazji sie nie narobić. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...