Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Broń biała & allegro

Cytryn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam parę pytań proszę odpowiadać tylko jeżeli jesteście pewni co do odpowiedzi .

1.Czy są jakieś ograniczenia co do posiadania broni białej w Polsce ?

2.Jeżeli są ograniczenia to jakie ?

3.Jeżeli chciałbym mieć broń białą jako "ozdobę na ścianie" to czy musi być tępa czyli nie naostrzona ?

3a. I czy potrzebuje zezwolenie jakieś ?

4.Jeżeli chciałbym z nią gdzieś "paradować" to czy musi być ona tępa czy może być naostrzona ?

4a. I czy potrzebuje zezwolenie jakieś ?

5.Jestem zdrowy psychicznie . (chyba nie badałem się nigdy )

6. Po co mi to ?

-Mieszkam z siostrą i ojcem ale on jest kierowcą TIRa , siostra często nocuje u koleżanek a poza tym interesuje mnie średniowiecze itp (mieszkam w nie ciekawej okolicy)

-Chcę poćwiczyć sobie , zabić nude inaczej niż dotychczas (komp)

A teraz Allegro .

7.Jeżeli zamówię przesyłkę za pobraniem to moge zaznaczyć abym był jedyną osobą która może ją odebrać ? Moja rodzinka ma w dupie prywatność .

8.Którą broń pośród wybranych przeze mnie mi polecacie ?

Maczeta : http://allegro.pl/maczeta-45-cm-black-noz-miecz-kosa-i1777764401.html ;
Zestaw : http://allegro.pl/3x-katana-miecz-stojak-piekne-i-tanie-na-prezent-i1773077851.html ;
Szabla : http://allegro.pl/miecz-szabla-szlachecka-ostra-i-grozna-mikolaj-i1786043565.html ; 

9.Tutaj też kieruje pytanie o prawdopodobną wytrzymałość tego oręża . (Żeby po paru treningach nie wygięła się jak zwykła blacha )

10.I jak z ostrzeniem bo wiadomo kiedyś się stępi czy będę mógł to sam zrobić ( umiem ostrzyć noże kuchenne , łańcuch do piły motorowej , przecinaki i wiertła )

11.Czym najlepiej ostrzyć taką broń (pilnik , osełka , kamień ) .

12.Myślałem też o broni dwuręcznej ale koszt takiej to już 100coś zł a ja na razie nie chcę wydawać dużo kasy na to ze względu na niski budżet .

13.A czy ma znaczenie długość ostrza ? Widziałem 20cm i 120cm .

14.Jest różnica między replikami i nie replikami i zasadami ?

15."pałki posiadające zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału

pałki wykonane z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału podobne do kija baseballowego" Wymagają zezwolenia .

Jeszcze jest pare pytań które mnie interesują !

Proszę tylko o poważne odp .

Opublikowano

Tak pytaj sie 14 latków którzy nigdy broni na oczy nie widzieli.

Musisz mieć ukończone 18 lat i zrobić specjalne testy psychologiczne oraz ukończyć szkolenie na strzelnicy.

Nie ma innej opcji.

Tak oczywiście mozesz kupić poprostu broń (nielegalnie) i ją mieć.

Ale to jest nielegalne, jeśli będziesz musiał jej kiedyś użyć to sprawa pewnie pójdzie na policje, a tam dojdą do tego czy masz zezwolenie, nie masz ? pójdziesz siedzieć.

63989389769756300986.png

Opublikowano

Tak pytaj sie 14 latków którzy nigdy broni na oczy nie widzieli.Musisz mieć ukończone 18 lat i zrobić specjalne testy psychologiczne oraz ukończyć szkolenie na strzelnicy.Nie ma innej opcji.Tak oczywiście mozesz kupić poprostu broń (nielegalnie) i ją mieć.Ale to jest nielegalne, jeśli będziesz musiał jej kiedyś użyć to sprawa pewnie pójdzie na policje, a tam dojdą do tego czy masz zezwolenie, nie masz ? pójdziesz siedzieć.

Tak, na strzelnicy mieczem będzie napierdalał w tarczę o odległości 100 m i robił licencję na snajpera.

Ps. 18 lat na pewno, plus testy psychologiczne i zezwolenie na posiadanie.

OndteAw.png

Opublikowano
Tak pytaj sie 14 latków którzy nigdy broni na oczy nie widzieli.

Musisz mieć ukończone 18 lat i zrobić specjalne testy psychologiczne oraz ukończyć szkolenie na strzelnicy.

Nie ma innej opcji.

Kurwa powiedział 14latek...

@top ta maczeta wyjebista;]

Opublikowano

Tak, na strzelnicy mieczem będzie napierdalał w tarczę o odległości 100 m i robił licencję na snajpera.

Ps. 18 lat na pewno, plus testy psychologiczne i zezwolenie na posiadanie.

mieczem?

wiesz do czego słuzy strzelnica?

Haha, i tak musi iść na strzelnice, musi być wniosek że ukończył szkolenie i UMIE STRZELAĆ bo jakby kiedyś chciał sie obronić to zabije wszystkich tylko nie napastnika i gówno będzie.

wiec jak nie wiecie to sie nie wypowiadajcie, kurwa.

63989389769756300986.png

Opublikowano

mieczem?

Haha, i tak musi iść na strzelnice, musi być wniosek że ukończył szkolenie i UMIE STRZELAĆ bo jakby kiedyś chciał sie obronić to zabije wszystkich tylko nie napastnika i gówno będzie.

Po co mu umiejętność strzelania do broni białej? :>

rydah for life

Opublikowano

mieczem?

Nie rozumiesz, że nie chce on kupić broni palnej ?

Zwykły miecz !

Na miecz nie trzeba mieć zezwolenia...

W domu może wisieć.

Może być naostrzony.

Nie możesz z nim tylko po mieście chodzić.

Jak ze sklepu z nim idziesz do domu to musi być oryginalnie zapakowany i z paragonem.

Nic więcej ^ ^

Opublikowano

mieczem?

18 mam , jest w profilu takie info .

Jeżeli nauczę się strzelać szablą to będę mógł jej używać do celów treningowych ?

Czyli taka szabla/katana/miecz itp nawet nie może na ścianie wisieć ?

Patrzyłem w google i nie ma tam zakazu co do takich broni zakaz jest co do ukrytej broni np w parasolu .

P.S nie chce sie wozić z kataną na plecach po rynku w wawie !

U.P

A wymachiwanie w nim na własnej posesji ?

A czy ma znaczenie długość ostrza ? Widziałem 20cm i 120cm .

Ze sklepu nie pójdę , przyjdzie listonosz :P

Czy można "utajnić" to co jest w paczce ? Nie chce by rodzina wiedziała że takie coś kupiłem powiem że prezent .

Czym lepiej się posługuje szablą czy maczetą ? Waga nie gra roli jestem dobrze zbudowany .

Opublikowano

Aha sory nie ogarnąłem terimnu 'broń biała' bo w Devil May Cry tak nazywano pistolet.

@TOpic

Kup sobie pałkę teleskopową jest dobrą bronią mieści sie w kieszeni i jak wyjmiesz i rozłożysz to mozesz nieźle przypierdolić , lepiej kogoś zlać niż go zaszlachtać...

63989389769756300986.png

Opublikowano

Aha sory nie ogarnąłem terimnu 'broń biała' bo w Devil May Cry tak nazywano pistolet.

@TOpic

Kup sobie pałkę teleskopową jest dobrą bronią mieści sie w kieszeni i jak wyjmiesz i rozłożysz to mozesz nieźle przypierdolić , lepiej kogoś zlać niż go zaszlachtać...

Jak chce komuś wpierdolić to nie potrzebuje gadżetów .

A taka szabla czy maczeta potrafi nastraszyć złodziei pijaków i bandytów . I można się czymś zająć :)

Broń biała - rodzaj broni służących do walki wręcz, a nie do miotania pocisków za pomocą energii chemicznej (broń palna) lub zakumulowanej energii mechanicznej (broń miotająca). Źródło wikipedia 

Opublikowano

Ja tam zapierdalam mieczem po wiosce bo lubię komuś z szarży zajebać, aurom dopierdolić i wirem zapierdolić. :)

Kozak w metinie , ciota w realu :) dużo znam takich "twardzieli , kozaków itp"

Ten temat jest o realnym życiu .

Opublikowano

Jak chce komuś wpierdolić to nie potrzebuje gadżetów .

A taka szabla czy maczeta potrafi nastraszyć złodziei pijaków i bandytów . I można się czymś zająć :)

Broń biała - rodzaj broni służących do walki wręcz, a nie do miotania pocisków za pomocą energii chemicznej (broń palna) lub zakumulowanej energii mechanicznej (broń miotająca). Źródło wikipedia 

Uwierz, że lepiej dla Ciebie lepiej będzie jebnąć pijakowi z pałki teleskopowej, niż machać mu przed oczami maczetą.

LIBERTA PER GLI ULTRAS! 1908!

Opublikowano

Uwierz, że lepiej dla Ciebie lepiej będzie jebnąć pijakowi z pałki teleskopowej, niż machać mu przed oczami maczetą.

Nie obchodzi mi co myślisz o moich metodach , działaniach itp . Mogę sobie kupić szpadę za 10000zł do zabijania much i co poradzisz mi kupić łapke na muchy za 1zł ?

Ten temat nie jest do waszych poglądów na temat moich działań i metod !

Opublikowano

Kozak w metinie , ciota w realu :) dużo znam takich "twardzieli , kozaków itp"Ten temat jest o realnym życiu .

Chyba nie myslales ze gram w ten szais?

Bez przesady..

Co do maczety, lepiej taka policyjna pale sobie kup.

OndteAw.png

Opublikowano

Kup sobie tą Maczetę :)

http://allegro.pl/show_item.php?item=1769258544

Też o niej myślałem kupię ją sobie dopiero pod koniec września :(

Na razie chcę coś lżejszego by się w prawić we władanie bronią .

Czy na 2 zdjęciu na ostrzu nie ma zagnieceń jakby była używana ?

I co to za mały "mieczyk" na ostatniej fotce ? wygląda jakby to był element wycięty z tej szabli .

Up

NIE INTERESUJĄ MNIE ŻADNE PAŁKI !!! NA NIE WŁAŚNIE TRZEBA MIEĆ POZWOLENIE ( CHYBA )

Aura szarża i wir to skille woja z metina .

ZARAZ DAM EDITA Z TEKSTEM Z KODEKSU .

Edit :

Od czasu odzyskania przez Polskę niepodległości w roku 1918 od osób posiadających broń wymagane jest stosowne urzędowe pozwolenie.

Obecnie przepisy dotyczące nabywania, posiadania, przechowywania, zbywania i deponowania broni i amunicji, a także przywozu ich z zagranicy, przewozu przez terytorium kraju i wywozu za granicę określa ustawa z 21 maja 1999 o broni i amunicji[1] z późniejszymi zmianami. Ustawa ta określa także zasady posiadania broni i amunicji przez cudzoziemców oraz wydawania pozwoleń na broń, cofania ich, a także zasady funkcjonowania strzelnic.

Artykuł 4 tej Ustawy definiuje:

broń palną, w tym bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową

broń pneumatyczną (w ktorej energia kinetyczna pocisku przekracza 17 J)

miotacze gazu obezwładniającego,

niebezpieczne narzędzia i urządzenia, mogące zagrażać życiu lub zdrowiu

broń białą

ostrza ukryte w przedmiotach nie mających wyglądu broni

kastety i nunczaki

pałki posiadające zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału

pałki wykonane z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału podobne do kija baseballowego

Czyli wasze pałki wymagają zezwolenia !!!

Edit2: Jest różnica(znaczenia itp) między tym że szabla i maczeta perska są replikami a ta czarna maczeta nie ?

Opublikowano

Zaraz zaraz, chcesz sobie kupić maczete po co?

Do obrony czy do zabawy ? ("Ciekawe rzeczy można porobic")

Jeśli do tej 1 rzeczy to wyobraź sobie ze idziesz z maczetą po ulicy. = LOL

Podbija do ciebie jakiś pijak i smieje sie z ciebie ze chodzisz z maczetą = LOL

Grozisz mu = Śmieje sie = LOL

Chlastasz go ,krwawi = LOL Umiera = LOL x2

Przyjezdza pogotowie, spisuj zeznania = pijak idzie na pogotowie a ty do więzienia = LOL

Uwierz mi, bronią sieczną w miście to ty chuja zdziałasz, ale jeśli fascynajesz sie sredniowieczem to takie maczety i te sprawy trzymaj w domu.

63989389769756300986.png

Opublikowano

Zaraz zaraz, chcesz sobie kupić maczete po co?

Do obrony czy do zabawy ? ("Ciekawe rzeczy można porobic")

Jeśli do tej 1 rzeczy to wyobraź sobie ze idziesz z maczetą po ulicy. = LOL

Podbija do ciebie jakiś pijak i smieje sie z ciebie ze chodzisz z maczetą = LOL

Grozisz mu = Śmieje sie = LOL

Chlastasz go ,krwawi = LOL Umiera = LOL x2

Przyjezdza pogotowie, spisuj zeznania = pijak idzie na pogotowie a ty do więzienia = LOL

Uwierz mi, bronią sieczną w miście to ty chuja zdziałasz, ale jeśli fascynajesz sie sredniowieczem to takie maczety i te sprawy trzymaj w domu.

Do czego to już moja sprawa :) LOL

Będę sobie banany nią kroił LOL

Nie będę z nią łaził po ulicy LOL

Jak podbije do mnie pijak to dostaje kampe i idę dalej bo sie nie pierdole z byle kim ( ostatnio u nas pijaka widziałem 4 miesiące temu :D mało takich ) LOL

Nie wierze Ci bo ty strzelasz szablą na strzelnicy :D:D LOL

A moje miasto ma 3 tysiące mieszkańców :P LOL

A jak się interesuje kobietami to też mam je w domu tylko trzymać ? LOL

Opublikowano

18 mam , jest w profilu takie info .

Jeżeli nauczę się strzelać szablą to będę mógł jej używać do celów treningowych ?

Czyli taka szabla/katana/miecz itp nawet nie może na ścianie wisieć ?

Patrzyłem w google i nie ma tam zakazu co do takich broni zakaz jest co do ukrytej broni np w parasolu .

P.S nie chce sie wozić z kataną na plecach po rynku w wawie !

U.P

A wymachiwanie w nim na własnej posesji ?

A czy ma znaczenie długość ostrza ? Widziałem 20cm i 120cm .

Ze sklepu nie pójdę , przyjdzie listonosz :P

Czy można "utajnić" to co jest w paczce ? Nie chce by rodzina wiedziała że takie coś kupiłem powiem że prezent .

Czym lepiej się posługuje szablą czy maczetą ? Waga nie gra roli jestem dobrze zbudowany .

Paczka każda jest utajniona ^ ^

Dostajesz ja w papierze i działa.

Chyba, że rodzinka otwiera pod twoją nieobecność to już inna sprawa ^ ^

A co do tego szabla czy maczeta - zależy po co Ci to ^ ^ tzn. cel użytkowania.

Ale wg. mnie lepsza jest szabla.

Długość ostrza nie ma znaczenia.

We własnym domu możesz sobie nawet tym skrobać pięty, pociąć łapy czy ,masturbować... Wiecie, kto co lubi ^ ^

Nikomu nic do tego.

Opublikowano

Paczka każda jest utajniona ^ ^

Dostajesz ja w papierze i działa.

Chyba, że rodzinka otwiera pod twoją nieobecność to już inna sprawa ^ ^

A co do tego szabla czy maczeta - zależy po co Ci to ^ ^ tzn. cel użytkowania.

Ale wg. mnie lepsza jest szabla.

Długość ostrza nie ma znaczenia.

We własnym domu możesz sobie nawet tym skrobać pięty, pociąć łapy czy ,masturbować... Wiecie, kto co lubi ^ ^

Nikomu nic do tego.

No niestety tak , można jakoś zrobić abym paczke mógł odebrać tylko ja ?

A ta broń potrzebna do treningu zręczności i refleksu nie do zabijania czy straszenia ludzi . Pod koniec października jade na obóz i przyda mi się takie cudo :)

Opublikowano

No niestety tak , można jakoś zrobić abym paczke mógł odebrać tylko ja ?

A ta broń potrzebna do treningu zręczności i refleksu nie do zabijania czy straszenia ludzi . Pod koniec października jade na obóz i przyda mi się takie cudo :)

O ile się nie mylę, możesz sobie zastrzec (jeżeli jesteś pełnoletni).

Dzwonisz wtedy do tego człowieka który wysyła paczkę.

On kurierowi zaznacza takie coś, że tylko i wyłącznie Ty możesz ją odebrać.

Nie wiem jak tam z naszą kochaną "Pocztą Polską".

Wiem, że u kuriera tak można.

Tylko tak jak mówię.

Zadzwoń do nadawcy najpierw i się dowiedz.

Opublikowano

O ile się nie mylę, możesz sobie zastrzec (jeżeli jesteś pełnoletni).

Dzwonisz wtedy do tego człowieka który wysyła paczkę.

On kurierowi zaznacza takie coś, że tylko i wyłącznie Ty możesz ją odebrać.

Nie wiem jak tam z naszą kochaną "Pocztą Polską".

Wiem, że u kuriera tak można.

Tylko tak jak mówię.

Zadzwoń do nadawcy najpierw i się dowiedz.

To już wolę zamówić na moją sąsiadkę zachowa tajemnice i po kłopocie .

A wiesz coś na temat reszty pytań ? Są w pierwszym poście nie skreślone .

Opublikowano

Było pytanie odnośnie repliki a nierepliki ^^

replika to po prostu odtworzenie kiedyś istniejących broni

a broń która nie jest repliką jest stworzona według jakiegoś nowego projektu czy pomysłu.

zasada ta sama, to po prosru broń biała, nie ważne czy replika czy nie.

KOCHAM MPCFORUM

d89fc52f42cdca51.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...