Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Sztuka Przetrwania

oban19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zauważyłem, że wielu nowych graczy nie umie kompletnie grać. Ludzie ta gra to taktyka, a nie bezmózgie nawalanie do innych !

Sami pakujecie się pod ostrzał, a potem wyzywacie wszystkich od cheterów :DI to jest jeden z wielu powodów dla których postanowiłem napisać ten Poradnik.

Podzielę ten poradnik na 7 części (klasy czołgów+ogólne+garaż), więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Więc, żeby was nie zanudzić na śmierć zaczynam:

Czołgi lekkie(light)(LT)

• Długie proste zawsze kończą się tek samo... twoją śmiercią, aby tego uniknąć jedź zygzakiem
  • Jeśli zdecydowałeś się robić rozpoznanie to nie przejmuj się walką. Pruj w stronę wrogiej bazy tak szybko jak się da.
  • Jeśli znajdziesz się na środku pola to na miłość boską nie zatrzymuj się, aby oddać strzał !
  • Nie strzelaj z małego działka na dużą odległość. Nic to nie da, a wróg dowie się gdzie jesteś
  • Mały czołg łatwo schować. Zmieści się za każdym wrakiem.
  • Nie szarżuj na niszczyciela od przodu. Trzeba go objechać i wpakować kulkę w dupę.
  • Zanim zaczniesz rozpoznanie upewnij się, że jest dla kogo je robić. Artylerii czasem nie ma w bitwie, albo nie zwraca uwagi na twoje poświęcenie.
  • Lekkie czołgi mają papierowy pancerz i byle co je przebije. Musisz być ciągle w ruchu, bo inaczej szybko zakończysz bitwę.

Czołgi średnie(Medium)(MT)

• To, że jesteś twardszy od czołgów lekkich nie znaczy, że nic cię nie przebije. Nadal masz słaby pancerz, ale za to jesteś szybki.
  • Twoim zadaniem jest wkurzanie ciężkich przeciwników. Podjeżdżasz hamsko od tyłu i pakujesz mu w silnik. Tam czołg jest bardzo miękki.
  • Aby nie zostać zniszczonym nie pozwól, aby wróg wycelował armatę w twoją stronę. Krąż wokół niego, a nie będzie mógł cię trafić.
  • Jeśli ubzdurasz sobie, że twój czołg jest na tyle twardy, że możesz nim szarżować i stać w miejscu, to wróg szybko wybije ci ten pomysł z głowy (dosłownie).
  • Atak dwóch czołgów średnich na czołg ciężki to świetny plan. Prawie zawszę wróg kończy na złomowisku.

Czołgi ciężkie(Heavy)(HT)

• Jeśli znajdujesz się na szczycie listy to nie znaczy, że jesteś niepokonany. Zamiast zostać bohaterem bitwy, zginiesz jako pierwszy
  • Artyleria bardzo lubi rozwalać ciężkie czołgi, więc nie należy się zatrzymywać w polu.
  • Zawsze wystawiaj przeciwnikowi swój przód. Stanie tyłem do wroga kończy się bardzo źle
  • Korzystaj z dużych osłon, aby uniknąć wrogich pocisków
  • Rajem dla ciebie jest miasto. Tam masz przewagę. Można się ukryć i ciężko cie podejść od tyłu
  • Nie marnuj pocisków jeśli nie trzeba, zaczekaj chwile. Przeciwnik zniecierpliwi się i wyjedzie z kryjówki
  • Po oddanym strzale, schowaj się za kamieniem i czekaj, na ponowne załadowanie pocisku

Niszczyciele czołgów (TD's)

• Jeśli spodoba ci się jakiś krzaczorek to możesz być pewien, że będzie twoim grobem. Po strzale wiej z krzaczka.
  • Nie stój na środku drogi. Lepiej przyczaić się z boku.
  • Jeśli jest z tobą drugi TD to ustawcie się po obu stronach drogi. Jeśli wróg wystawi tobie twardy przód to drugi TD będzie widział jego apetyczny boczek.
  • W czołg lekki z boku nie trafisz, lepiej poczekać, aż przejedzie obok ciebie. Teraz widzisz jego śliczną pupcie, która aż się o kopa prosi.
  • Zawsze patrz w stronę z której spodziewasz się ataku wroga.
  • Ustaw się tak, aby wróg nie mógł cie objechać. Najlepiej na krańcu mapy.
  • Jeśli siedzisz już w krzakach to staraj nie ruszać. To pogarsza koncentracie strzału i łatwiej cie wykryć.
  • TD to nie baletnica. Wymanewruje cie nawet loltraktor. Najlepiej mieć jakieś wsparcie w postaci czołgu który zajmie się takim przeciwnikami za ciebie.
  • Jeśli medium zajedzie cię od tyłu to kontynuuj ostrzeliwanie celów które masz przed sobą(jeśli takowych nie ma to spróbuj go rozwalić)
  • Chowaj się za wrakami. Jeśli twój TD jest za mały to ochroń wrakiem swój bok/tył.

Więcej o TD w tym temacie:

http://www.mpcforum.pl/topic/460558-tutniszczyciele-czolgow/

Artyleria(arty)

• Zawsze na początku bitwy znajdź sobie jakąś dobrą kryjówkę. Stanie w odsłoniętym terenie to kiepski pomysł.
  • Nie przejmuj się lekkimi czołgami (chyba, że są niebezpiecznie blisko ciebie !). Zajmuj się dużymi i powolnymi maszynami.
  • Jeśli w drużynie jest 5+ arty to możesz robić jako TD z dużym DMG i bez pancerza
  • Twoim najważniejszym współczynnikiem jest celność. Reszta jest mniej ważna.
  • Czekaj, aż wróg się zatrzyma. Strzelanie w rozpędzony czołg jest bezowocne.
  • Jeśli skończy ci się amunicja to spróbuj szczęścia jako wabik(Wszyscy wolą strzelać do arty nie wiem czemu Dołączona grafika), ewentualnie jako żywa tarcza.
  • Zwracaj uwagi na poświęcenie innych. Jeśli jakiś czołg pojedzie na zwiady to niech jego poświęcenie nie pójdzie na marne.
  • Nie chowaj się w miejscach w których wróg będzie się ciebie spodziewał. Czasami arta wroga na oślep strzela w najlepsze kryjówki(szkoda pocisków)
  • Jeśli wróg nie wie, że w niego celujesz i stoi na otwartym polu to zaczekaj, na pełne zsynchronizowanie celownika
  • Jeśli włąśnie wystrzeliłeś pociski, a czas ładowanie to 10 minut z hakiem, to na miłość boga, obserwuj co się dzieje w bitwie, a nie idzesz zaparzyć herbatkę, zjeść śniadanie albo wyprowadzić psa...

Więcej o artylerii w tym temacie:

http://www.mpcforum.pl/topic/460661-tutartyleria/

Ogólne

• Wrak czołgu to dobre miejsce na zasadzkę. Ciężko cię trafić, a ty możesz ciągle strzelać.
  • Jeśli nikt nie dowodzi to ty wymyśl jakiś plan ataku.
  • Nawet jeśli dowodzący realizuje kompletnie skopaną strategie to trzymaj się planu. Natarcie kilku czołgów jest o wiele skuteczniejsze.
  • Auto-aim nie gwarantuje trafienia. Lepiej nauczyć się celować samemu.
  • Zasadzka w wyburzonym domu z lufą wystawioną przez okno jest efektowna, ale mało efektywna
  • Oskrzydlanie przeciwnika to dobry plan, ale wróg też o tym wie !
  • Zamiast czekać na wroga spróbuj objechać go od tyłu, albo poproś kogoś żeby to zrobił.
  • Nie strzelaj jeśli nie jesteś na 100% pewien, że tam jest wróg. Ułatwisz tylko przeciwnikowi robotę.
  • Nie stój ciągle w jednym miejscu bo artyleria wroga (nie) śpi.
  • Nie bój się czołgów premium strzelających złotymi pestkami. Są zazwyczaj słabsze od tych zdobywanych za kredyty.
  • Podstawą tej gry jest cierpliwość. Czekaj na wroga, a nie pchaj się pod ostrzał. Po jakimś czasie się wkurzy i wyjedzie za osłony.
  • Jeśli nie możesz się przebić (nawet z tyłu) spróbuj strzelać pociskami odłamkowymi
  • Jeżeli często korzystasz z trybu snajperskiego to wyłącz drgania w opcjach gry. Zapobiegnie to podskakiwaniu celownika przy hamowaniu i strzelaniu.
  • Czołg ma więcej prędkości niż STOP i FULL SPEED. Czasem wystarczy ciut zwolnić i celowanie idzie lepiej, a wróg dalej nie może cię trafić
  • Po co oglądać bitwę siedziąc w wraku skoro w garażu już grzeją silkinki następne czołgi ?
  • Najlepszą obrona jest ataka, więc nie siedź bezczynie w bazie czekając, aż wróg cie okrąży
  • Raportuj boty, afk-erów oraz team kilerów. Gra bez nich będzie o wiele lepsza

Garaż

• Zanim wejdziesz do bitwy sprawdź czy masz załadowaną odpowiednią amunicję (uwierz, na pewno ci się przyda w bitwie)
  • Jeśli brakuje ci pieniędzy to graj na przemian czołgiem który rozwijasz i tym do zarabiania(premium i inne)
  • Po zakończeniu bitwy nie czekaj na powrót czołgu tylko graj następnym czołgiem. Nie marnuj czasu na siedzienie w garażu, bo nic na tym nie zyskasz.
  • Nie marnuj golda na amunicje premium, wolne doświadczenie i kredyty, poniważ można je zdobyć po prostu grając, a złote ammo służy tylko na CW. Za pieniądze kupuj tylko czołgi premium i miejsce w garażu
  • Nie kupuj kamuflaży, nie dają nic poza wyglądem, no chyba że lubisz jak ktoś Ci namaluje kilka kropek i pasków na kadłubie
  • Nie badaj zbędnych modułów, których nie będziesz używał
  • Na wyższych tierach 5+, zawsze zaopatruj się w apteczkę, zestaw naprawczy i gaśnice. Nie są drogie, a pomagają w walce
  • Nie sprzedawaj czołgów którymi dobrze Ci się gra. Można nimi zarabiać albo grać dla przyjemności( bo głównie po to się gra)
  • Czasem, aby zamontować na czołgu działo itp. trzeba najpierw zwiększyć udźwig badając gąsiennice.
  • Im wyższy tier działa, silnika itd. tym lepiej
  • Kupując działo patrz na wszystkie współczynniki, a nie tylko na DMG !
  • Sprawdź dwa razy zanim coś kupisz/zbadasz, nawet jeśli to sprzedasz to odzyskasz tylko 50 % srebra, a XP wogóle nic ci nie zwróci
  • Sprawdź wszystkie drzewka i wybierz te czołgi którymi gra ci się najlepiej, nie potrzebne nam tu kolejne tamety w stylu "Co wybrać ?"
  • Garaż ma ograniczona ilość miejsca. Sprzedawaj niepotrzebne czołgi albo dokup miejsce

No i to by było na tyle. Jeśli jeszcze coś mi do głowy wpadnie to dopisze.

Ciągle ci mało ? Zapraszam do tego tematu:

http://www.mpcforum.pl/topic/437206-tutstrategia/

Czegoś ci brakuje albo znalazłeś błąd ? Napisz o tym tu !

Podziękowania za pomoc dla:

tk371

StefanMt2

trele12

Update:14.08.12r

1335991896-U274919.png

|ExModerator World of Tanks|

Opublikowano

Zaiste piękny poradnik :)

Ale co do altylerii:

• zawsze powinieneś śledzić czołgi lekkie (ew. szybkie medy) z drużyny
  • Jako kryjówki nie obierać sobie pobliskich krzaków, gdyż to tam polecą strzały na ślepo innych artylerzystów. Stawaj tam, gdzie nikt by się tego nie spodziewał

roomy.png

Wczoraj do ciebie nie należy. Jutro niepewne... Tylko dziś jest twoje.

Opublikowano

Zaiste piękny poradnik :)

Ale co do altylerii:

• zawsze powinieneś śledzić czołgi lekkie (ew. szybkie medy) z drużyny
  • Jako kryjówki nie obierać sobie pobliskich krzaków, gdyż to tam polecą strzały na ślepo innych artylerzystów. Stawaj tam, gdzie nikt by się tego nie spodziewał

Śledzeniem innych zajmą się inni, a ty zamiast gonić za mediumem(chyba że jest bardzo blisko) zajmij się naparzaniem w nieruchliwego heavy-ego. Zauważ, że każdy ruch pogarsza celność, a arta bez zgrania celownika nie trafi nawet w stodołę :D

A co drugiego to dzięki zaraz to dopisze.

1335991896-U274919.png

Opublikowano

Ale czy ty w ogóle grałeś artą? - zapewne grałeś :)

W każdej bitwie jest taka chwila, gdzie szybkie czołgi jadą na beze wroga - i nie należy tej chwili przegapić.

Zdarzają się czołgi typu Patton, które mogą wypatrzeć całą mapę na otwartym terenie i go należy mieć (przynajmniej) w zasięgu.

roomy.png

Opublikowano

Grałem całkiem sporo artą i jak strzelałem do szybko poruszających się czołgów to prawie zawsze kończyło się źle. Ja w takich chwilach wiałem ile sił, albo się gdzieś dobrze chowałem i czekałem, aż ktoś go rozwali :P

1335991896-U274919.png

Opublikowano

Tutorial bardzo dobrze napisany, bez zbędnych pierdół. Czekamy na więcej. ;)

P.S Dodany do spisu.

Dzięki.

Jak coś wykombinuje to na pewno dodam :D

1335991896-U274919.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A ja wiem czemu wszyscy strzelają w arty ! :D

Bo mają słaby pancerz wszyscy liczą na fraga.

Jeżeli masz szybki czołg lekki i obok niego arty to w co walniesz??

Nigdy nie wiesz czy arty nie ma naboju i ci go nie wpakuje ^^

A jak jedziesz takim kw to lekki czołg dużo ci nie zrobi.

No i arty jest wolniejsza łatwiej trafić

Swoją drogą

Scautował (:D) ktoś tym czołgiem lepszym od Leoparda?

A obecnie gram w: Minecraft: Terraria: Team Fortess 2: Empire Total War(sporadycznie)

Na początku 1945 roku, US Navy otrzymała unikalna jednostką: pierwszy na świecie statek będący wytwórnią lodów. Nazywał się "Ice Cream Barge" i jego zadaniem była produkcja lodów dla marynarzy na Pacyfiku. Wydajność produkcyjna wynosiła ok. 36 tys. galonów (ok. 136 tys. litrów) lodów na dobę !! Statek a własciwie - barka, nie miał silników i był holowany z miejsca na miejsce. Był tez - z wiadomych względow - najpopularniejsza jednostka we Flocie Pacyfiku !

Opublikowano

Czemu wszyscy strzelają w arty? Hmm... bo może to jest cel numer 1?

Co do prędkości, to zależy jaka arta jest wolniejsza.

Czołg lepszy od Leoparda? M5? A-20? T-50? Trzeba umieć, a nie mieć sprzęt. Leopard taki świetny nie jest pod kątem siły ognia.

T-50-2 jest chyba najlepszym czołgiem spośród nowych L5.

roomy.png

Opublikowano

•  
  • nie zgadzam się co do pierwszej rady: właśnie td ma być w krzakach i zazwyczaj jest jako Assault (nie wiem czy dobrze napisałem) czyli HT jedzie do przodu a td krzaczkami

• dodaj jeszcze td: (liczy się około od 7-8 tier niszczyciela) jeżeli medium zajedzie cię od tyłu to wal w cele które masz przed sobą bo i tak nie masz szans się obrócić bo on będzie się przesuwać chyba że zdjemą mu gąski lub ma uszkodzony silnik albo zablokował się o wrak stojący koło ciebie

• nie zgadzam się co do rady z bokiem meda: tudzież doświadczony gracz nie ma problemu z trafieniem meda w bok nawet gdy takowy jest w pełnej prędkości (mi nie sprawia problemu zdjęcie T50-

• (tyczy się tylko Ferdinanda i JagdTigera) chowaj się za wrakami ponieważ wcześniej wymienione td'ki są wystarczająco wysokie i przekonuje o tym fakt że najgrubszy pancerz mają na "skrzyni" czyli górnej części wyżej wymienionych np. w JagdTigerze przód kadłuba ma 150mm a w jego górnej części "skrzynia" ma 250mm.

w tank destroyer'ach popraw błąd " koncentracie" i:

myślę że VK2801 czy ileś tam jest najlepsza moze jest trochę wolniejsza niż T50-2 ale więcej wali

a co do obana i jego zdania co do artylerii i medów to myślę że źle zrozumiałeś tk371 mu nie chodziło żebyś walił artą w medium tanki wroga które zapierdzielają tylko patrzył uważnie na swoje gdzie jadą i co wyspotują ale oczywiście po części też cię popieram bo jeżeli patrzysz się w jakimkolwiek kierunku np. na medy to wiadomo że nie strzelasz w coś ruchomego jeżeli zaraz obok stoi nieruchomy cel ale jeżeli nieruchomy cel jest w drugim kierunku to wiadomo że się nie będziesz przestawiać bo zanim skupisz to dawno cel ruszy... i powinieneś dodać rady ogólne np. dobijać cele które mają najmniej hp bo nigdy nie szkoda pocisku aby zdjąć czołg z 6 hp bo to zawsze jedna lufa mniej dla wroga i zawsze powinieneś obierać te same cele co ci z twojej drużyny bo to bez sensu jeżeli każdy wali osobny cel bo wtedy wrogowie giną wolniej a co dochodzi jeżeli oni będą was walić po jednym celu to zginiecie szybciej. mam nadzieję że przydało się moje doświadczenie i przekształć to w jakieś sensowne zdania bo ja napisałem trochę pokrętnie i długo ;)

a co do walenia w arty: każdy wali w arty bo ona jest na hita (dla meda na 1-2) a nie wali we wrogiego meda bo med w ciebie wali po 100 a arty ma 1 strzał ale walnie np. 500 (zależy od tieru i działa)

oban19.jpg

ts3.progaming.pl

Opublikowano

•  
  • nie zgadzam się co do pierwszej rady: właśnie td ma być w krzakach i zazwyczaj jest jako Assault (nie wiem czy dobrze napisałem) czyli HT jedzie do przodu a td krzaczkami

• dodaj jeszcze td: (liczy się około od 7-8 tier niszczyciela) jeżeli medium zajedzie cię od tyłu to wal w cele które masz przed sobą bo i tak nie masz szans się obrócić bo on będzie się przesuwać chyba że zdjemą mu gąski lub ma uszkodzony silnik albo zablokował się o wrak stojący koło ciebie

• nie zgadzam się co do rady z bokiem meda: tudzież doświadczony gracz nie ma problemu z trafieniem meda w bok nawet gdy takowy jest w pełnej prędkości (mi nie sprawia problemu zdjęcie T50-

• (tyczy się tylko Ferdinanda i JagdTigera) chowaj się za wrakami ponieważ wcześniej wymienione td'ki są wystarczająco wysokie i przekonuje o tym fakt że najgrubszy pancerz mają na "skrzyni" czyli górnej części wyżej wymienionych np. w JagdTigerze przód kadłuba ma 150mm a w jego górnej części "skrzynia" ma 250mm.

w tank destroyer'ach popraw błąd " koncentracie" i:

myślę że VK2801 czy ileś tam jest najlepsza moze jest trochę wolniejsza niż T50-2 ale więcej wali

a co do obana i jego zdania co do artylerii i medów to myślę że źle zrozumiałeś tk371 mu nie chodziło żebyś walił artą w medium tanki wroga które zapierdzielają tylko patrzył uważnie na swoje gdzie jadą i co wyspotują ale oczywiście po części też cię popieram bo jeżeli patrzysz się w jakimkolwiek kierunku np. na medy to wiadomo że nie strzelasz w coś ruchomego jeżeli zaraz obok stoi nieruchomy cel ale jeżeli nieruchomy cel jest w drugim kierunku to wiadomo że się nie będziesz przestawiać bo zanim skupisz to dawno cel ruszy... i powinieneś dodać rady ogólne np. dobijać cele które mają najmniej hp bo nigdy nie szkoda pocisku aby zdjąć czołg z 6 hp bo to zawsze jedna lufa mniej dla wroga i zawsze powinieneś obierać te same cele co ci z twojej drużyny bo to bez sensu jeżeli każdy wali osobny cel bo wtedy wrogowie giną wolniej a co dochodzi jeżeli oni będą was walić po jednym celu to zginiecie szybciej. mam nadzieję że przydało się moje doświadczenie i przekształć to w jakieś sensowne zdania bo ja napisałem trochę pokrętnie i długo ;)

a co do walenia w arty: każdy wali w arty bo ona jest na hita (dla meda na 1-2) a nie wali we wrogiego meda bo med w ciebie wali po 100 a arty ma 1 strzał ale walnie np. 500 (zależy od tieru i działa)

Co do 1 rady:

Chodziło mi tu o to żeby po strzale zmienić krzaczek na inny, bo w ten już ktoś celuje.

Do 2:

Dodam, ale jeśli nie masz żadnego celu przed sobą to warto próbować się ratować.

Do3:

Wiem, że da się tak trafić, ja też to potrafię, ale lepiej poczekać aż przejedzie. Łatwiej wtedy trafić ;)

Do4:

Dodam, ale można także boki chronić wrakami, albo wystawić lufę z boku.

Racja , źle zrozumiałem tk371. Zaraz to dodam.

Zaraz dodam resztę twoich rad ogólnych.

No no,zajebisty poradnik :)

Juz wiem jak grac cięzkim bo zawsze lecial sam i zaraz padlem :D

Widać ze dużo sie starasz dla dzialu:)

Dzięki za miłe słowa.

1335991896-U274919.png

Opublikowano

no i teraz jest git ;) naprawdę dobry pomysł miałeś B)

" Czasami arta wroga na oślep strzela w najlepsze kryjówki(szkoda pocisków)"

nie do końca zgodzę się z tą radą a zwłaszcza z dopiskiem "szkoda pocisków" przecież niekiedy od zdjęcia arty (nieraz się uda na oślep) od zdjęcia arty wroga zależy nieraz wygrana bitwy lub ważniejszej rzeczy: KLANÓWKI

oban19.jpg

ts3.progaming.pl

Opublikowano

To czy jaki kolwiek czołg cię wymanewruje zależy też od umiejętności ;]

Jeżeli nowy gracz widzi niszczyciela to po prostu jeździ w kółko

Takiego łatwo trafić po prostu lecisz za nim a potem obrót w drugą strone

Jeżeli lepiej grasz to jedziesz jedziesz i się cofasz

Takiego bardzo trudno trafić i zazwyczaj albo uciekasz albo masz farta i przyjdzie wsparcie;]

Czołgom ciężkim z działem 105mm można zadać dmg.

Wystarczy ammo Odłamkowo-burzące i leci po 4%-5%

Myślicie że nie dużo ale a nuż będzie fart i walniesz krytyka;]

No i zawsze liczy jako trafienie i będzie medal

Może popraw tę poradę z końcem mapy?

Co ja mam walić z Końca mapy w czołgi?

1. Jeżeli drużyna wygrywa to 0 fragów

2. Jeżeli przegrywa to 1-2 fragi i i tak przegrana

No może medal za zniwelowanie 80% okupacji

Lepiej już walnąć na pałe do bazy wroga i mieć troche xp za cout + jakiś fartowny strzał a nie campa!

A no i do ogólnych możesz dodać że:

Na Malinówce(jak nalewka :D) Po prostu campcie (o.O)

Jeżeli twoja drużyna się utrzyma tego planu to wróg się znudzi i zacznie atakować

(często po prostu centrum mapy)

No i opanuj odruch :D

Jeżeli słyszysz że dostałeś to nie wpadaj w popłoch i odrazu do tyłu czy za murek

Zobacz ile dmg dostałeś.

Jak mało to wiadomo coś lżejszego jeżeli go nie widzisz jego strzale to jest daleko wycofaj się aż znikniesz i rób to co drużyna

Jeżeli mamy 2 czołgi i jeden jest przy jednej ścianie a 2 przy drugiej :D

To Jeżeli atakujesz to wiadomo że nawet go nie zobaczysz a dostaniesz z działa

OGARNIJ SIĘ!

Po co się cofasz? Jak już dostałeś wykorzystaj to!

Naprzód , obrót i wal mu w działo!

Jeżeli widzisz że to heavy lub td z dobrym działem to lepiej poczekaj aż strzelą do kogoś innego.

No i jeżeli masz mało hp to poczekaj aż ktoś podjedzie i pokaże ilu ich tam jest. Przecież nie chcesz paść:)

A obecnie gram w: Minecraft: Terraria: Team Fortess 2: Empire Total War(sporadycznie)

Na początku 1945 roku, US Navy otrzymała unikalna jednostką: pierwszy na świecie statek będący wytwórnią lodów. Nazywał się "Ice Cream Barge" i jego zadaniem była produkcja lodów dla marynarzy na Pacyfiku. Wydajność produkcyjna wynosiła ok. 36 tys. galonów (ok. 136 tys. litrów) lodów na dobę !! Statek a własciwie - barka, nie miał silników i był holowany z miejsca na miejsce. Był tez - z wiadomych względow - najpopularniejsza jednostka we Flocie Pacyfiku !

Opublikowano

To czy jaki kolwiek czołg cię wymanewruje zależy też od umiejętności ;]

Jeżeli nowy gracz widzi niszczyciela to po prostu jeździ w kółko

Takiego łatwo trafić po prostu lecisz za nim a potem obrót w drugą strone

Jeżeli lepiej grasz to jedziesz jedziesz i się cofasz

Takiego bardzo trudno trafić i zazwyczaj albo uciekasz albo masz farta i przyjdzie wsparcie;]

Czołgom ciężkim z działem 105mm można zadać dmg.

Wystarczy ammo Odłamkowo-burzące i leci po 4%-5%

Myślicie że nie dużo ale a nuż będzie fart i walniesz krytyka;]

No i zawsze liczy jako trafienie i będzie medal

Lepiej już walnąć na pałe do bazy wroga i mieć troche xp za cout + jakiś fartowny strzał a nie campa!

Jeżeli twoja drużyna się utrzyma tego planu to wróg się znudzi i zacznie atakować

No i opanuj odruch :D

Jeżeli słyszysz że dostałeś to nie wpadaj w popłoch i odrazu do tyłu czy za murek

Zobacz ile dmg dostałeś.

Jak mało to wiadomo coś lżejszego jeżeli go nie widzisz jego strzale to jest daleko wycofaj się aż znikniesz i rób to co drużyna

Jeżeli mamy 2 czołgi i jeden jest przy jednej ścianie a 2 przy drugiej :D

To Jeżeli atakujesz to wiadomo że nawet go nie zobaczysz a dostaniesz z działa

OGARNIJ SIĘ!

Po co się cofasz? Jak już dostałeś wykorzystaj to!

Naprzód , obrót i wal mu w działo!

Jeżeli widzisz że to heavy lub td z dobrym działem to lepiej poczekaj aż strzelą do kogoś innego.

No i jeżeli masz mało hp to poczekaj aż ktoś podjedzie i pokaże ilu ich tam jest. Przecież nie chcesz paść:)

Zależy od twoich i jego umiejętności. Po za tym lepiej zapobiegać, temu żeby ktoś cię objechał niż potem walczyć o przetrwanie ;)

Co do malinówki to nie polecam urządzać pikników. 2 razy miałem remis, bo nikt nie ruszył dupy :/

Zawsze lepiej schować się i poczekać chwile, niż marnować cenne sekundy na liczenie DMG. Nawet jeśli już rozwalisz tego co strzelał to arta zna twoją pozycje i będzie lipa.

1335991896-U274919.png

Opublikowano

Zależy ;]

Jeżeli strzelisz do niego to możesz się cofnąć i schować :D

Grałem troche artą i wiem że jak odpowiednio przy ścianie się ustawisz to nie da się ciebie trafić ;]

Pozatym kto będzie marnował naboje na TD jak można walić heaviego :D

Pozatym nie trzeba liczyć ;]

Szybki rzut ®okiem i widzisz czy dużo ci zabrało

A jak masz rykoszet czy brak penetracji to to "czuć" czołgiem

Opublikowano

Do czołgów wyższego tieru się nie sprawdza - zbyt drogie ammo.

Zacny plan, ale sprawdza się tylko z utalentowanym dowódca, który umie ogarnąć ekipę pragnącą ginąć po kolei jadąc w rządku.
Jeżeli strzelisz do niego to możesz się cofnąć i schować

Grałem troche artą i wiem że jak odpowiednio przy ścianie się ustawisz to nie da się ciebie trafić ;]

Pozatym kto będzie marnował naboje na TD jak można walić heaviego

Grając artą walę cel najbliższy mojego focusu. Nie opłaca się przestawiać na cel, który i tak się schowa zanim nasze gówno zdąży obrócić swoim rurskiem. No i fragów jest więcej :)

roomy.png

Opublikowano

oban jeszcze dodaj że jak kogoś wkurza to że wróg w niego strzeli tuż przed strzałem i podbije ci lufę i pocisk przeleci nad nim to wyjaśnij jak wejść w opcje i wyłączyć drganie celownika w trybie snajperskim bo miałem taki problem ale już go nie mam :) a co do odłamkowych to wiadomo że się zgadzam :D w mojej przygodzie w Progaming gdy wszedłem kiedyś do klanu to miałem StugIII i nie mieli składu na klanówke (bo to były w sumie zaczątki progaming) to wzieli mnie na klanówke i z odłamkowo burzących w is-4 lub is-7 to po 3% zabierałem :P

oban19.jpg

ts3.progaming.pl

Opublikowano

Nie trzeba ogarniać ;]

Grając Jagdpz IV

Kiedy padlły wszystkie niższe lvl`e i została mniej więcej polowa teamu to nikt nie musiał rozkazywać;]

Wszyscy się ustawili i tylko kilku ludu zaatakowało prawą flanką

Opublikowano

oban jeszcze dodaj że jak kogoś wkurza to że wróg w niego strzeli tuż przed strzałem i podbije ci lufę i pocisk przeleci nad nim to wyjaśnij jak wejść w opcje i wyłączyć drganie celownika w trybie snajperskim bo miałem taki problem ale już go nie mam :) a co do odłamkowych to wiadomo że się zgadzam :D w mojej przygodzie w Progaming gdy wszedłem kiedyś do klanu to miałem StugIII i nie mieli składu na klanówke (bo to były w sumie zaczątki progaming) to wzieli mnie na klanówke i z odłamkowo burzących w is-4 lub is-7 to po 3% zabierałem :P

Zaraz dodam nową porcje :D

Nie trzeba ogarniać ;]

Grając Jagdpz IV

Kiedy padlły wszystkie niższe lvl`e i została mniej więcej polowa teamu to nikt nie musiał rozkazywać;]

Wszyscy się ustawili i tylko kilku ludu zaatakowało prawą flanką

Zgadzam się, ale lepiej mieć cały team niż tylko połowę :D

1335991896-U274919.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam nadzieje, że nie dostane warna za kopacza-górnika, mam pytanko - co kupywać w Heavy? (jako pierwsze-drugie-trzecie itp) Jeżdżę KW.

Opublikowano

Warna nie dostaniesz.

Nie jestem pewien, ale ja idę tak w IS-3 :D

Działo-Silnik-Gąski-Radio

No, ale IS to odłam ruskich HT, co nie? Zapomniałeś o wierzy, ja świeżo co KW kupiłem. :P

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

• Czekaj, aż wróg się zatrzyma. Strzelanie w rozpędzony czołg jest bezowocne.

W tym punkcie sie z toba nie zgodze. Pewnie ze osoby ktore nigdy nie graly arty bedzie im cieszko w kogos trafic a nawet jest to niemozliwe. Ale Doswiadczony artylerzysta moze rozwalic nawet szybko jadącego light tanka/.

Poradnik jest spoko

:)

Opublikowano

Teraz doszły w nowym patchu ślady po pociskach. Więc moja rada jak grasz artką po każdym strzale ruszaj się bo po takich śladach od wystrzału wroga artyleria może cie namierzyć i zniszczyć ( sam tak zabijam artki wroga B) )

11cc1be4064edda5addd6e1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...