Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial] Jak postawić serwer minecraft na debianie

tsdek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ! Postanowiłem zrobić poradnik jak zrobić własny serwer minecraft na debianie, czyli na naszym własnym dedyku!

Polecam:

ovh.pl - dobre dedyki, sam korzystałem

kimsufi.pl - widać są dobre więc muszą być dobre

CraftServe.pl - mimo iż nie mamy dostępu do konsoli są dobre serwery

Nie polecam:

sored.pl - oszukują ludzi

1. Logujemy się na root, hasło takie jakie dostaliście na emailu (hasła nie widać jak wpisujesz).

2. Update'ujemy nasze sources (komenda: apt-get update)

37511689743969861657.png

3. Instalujemy javę komendą apt-get install sun-java6-jre, wyskoczy wam komunikat: Do you want continue [Y/u]? Wpisujemy Y i {enter}, po chwili wyskoczy wam coś takiego:

94537309941767572068.png

klikamy (tab) i enter, wyskoczy kolejne okienko:

76144422985610331643.png

klikamy strzałkę do góry i enter, po instalacji wyskoczy wam komunikat: Setting up sun-java6-bin (6-22-0lenny1) ...

to znaczy że java została zainstalowana :) sprawdzamy komendą java czy działa java :D

4. Żeby zainstalować server, potrzebujemy plików serwerowych, a pliki serwerowe znajdziecie na naszym forum mpc, wgrywamy przez FTP, ja użyję plików standardowych ze strony minecraft.net, pamiętajcie żeby utworzyć folder dla serwera czyli komenda mkdir server. dobra kiedy już wgraliśmy wchodzimy do naszego foldera czyli: cd server, musimy edytować nasz server.properties, uzywamy do tego naszego edytora nano(instalacja niżej), no dobra edytujemy do własnych potrzeb server.properties.

5. Czas włączyć nasz server, więc do tego użyjemy startowego pliku czyli start.sh, tworzymy go: nano start.sh, i w środku tego pliku piszemy: screen java -Xincgc -Xmx1G -jar craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar, klikamy CTRL+C aby zapisać, CTRL+X wychodzimy bez zapisu pliku, dobra mamy nasz plik startowy, co z nim robimy? nadajemy mu chmody pozwalające wystartować naszemu plikowi, do tego komenda jest : chmod +x start.sh ! Jeżeli wykonaliście wszystko dobrze to piszemy ./start.sh ! Tak! Włącza nam się serwer! kiedy już się włączy czyli będzie pisać done... wystarczy nam tylko nasze ip żeby wbić , w moim przypadku to: 188.116.54.78, dajemy sobie opa przez konsole: /op nick, w grze dajemy sobie admina jezeli mamy craftbukkita : (/user -addgroup u:nick w:* s:Administrator) - zależy też od plików :)

INSTALACJA EDYTORA NANO:

Komendą : apt-get install nano :)

Proszę o zdjęcie 5%, jak już był takowy poradnik to przepraszam nie widziałem

iz857a.png
Jak odpowiadasz mi na posta użyj proszę @tsdek - szybciej ogarnę.

Moje poradniki(ANDROID):

Moje poradniki(Programowanie stron):

Opublikowano

Przepraszam ze post nie do tematu ale mnie niepokoi jedna informacja zawarta w tym temacie czemu sored.pl oszukuje ludzi ?

mam tam dedyka i jak na razie wszystko działa

// Od wczoraj sie nie doczekałem odpowiedzi widocznie tak oszukują .... piszesz coś a nie umiesz tego potwierdzić

Opublikowano

qoPo, kupiłem tam z miesiac temu serwer, na dwa miechy, i co? przed wczoraj wygasło..

iz857a.png

Moje poradniki(ANDROID):

Opublikowano

@up

ja na dwa miechy kupiłem, i wczoraj wiadomość na emailu: ,,Brak wpłaty za ten miesiąc...'', a ja do nich ''przeciez kupilem na dwa miesiące.''

iz857a.png

Moje poradniki(ANDROID):

Opublikowano

Już było coś takiego ;). Na przyszłość jest taka komenda "clear", która czyści konsolę. No i nie napisałeś nic o instalacji tego ftp(a nie ma go standardowo przy instalacji debiana w wersji minimal- co byłoby najrozsądniejsze). Warto też nadmienić, że uruchamianie serwera z konta root-a nie jest szczególnie rozsądne.

linki zewn.

Opublikowano

@refresh!

Zapraszam do oceny użytkowników/moderatorów/kidmodów ;)

iz857a.png

Moje poradniki(ANDROID):

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

a jeżeli mam własne pudełko serwerowe :) to jak mogę postawić serwer

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

vvv Potrafisz tworzyć serwer? Sprawdź! vvv

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...