Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Parę pytań dot. szkoły.

Gnabry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Idę w tym roku do 3 kl. gim. i mam pytania w sprawie szkół ponadgimnazjalnych:

1. Czym się różni liceum od technikum?

2. Czy do dostania się do szkoły bardziej zwracają uwagę na punkty z egzaminu czy średnie?

3. Słyszałem że średnia jest liczona ze wszystkich trzech klas z gimnazjum, a nie pojedynczo, prawda?

Jeżeli przypomną mi się inne pytania to napiszę.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

Ja też do 3 :D

Raczej na punkty z egzaminu

W technikum się piszę test zawodowy a w liceum nie

W liceum chodzi się 3 lata , a w technikum 4 lata

I Po technikum masz zawód, a po liceum nie.

O 3 nie słyszałem.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Witajcie! Idę w tym roku do 3 kl. gim. i mam pytania w sprawie szkół ponadgimnazjalnych:

2. Czy do dostania się do szkoły bardziej zwracają uwagę na punkty z egzaminu czy średnie?

3. Słyszałem że średnia jest liczona ze wszystkich trzech klas z gimnazjum, a nie pojedynczo, prawda?

1. liceum ogólnokształcące - chyba wiadomo o co chodzi

2. i na to i na to, jak ci powiedzmy braknie pkt z egzaminu a masz dobra srednią to cie moga dzieki temu przyjąc

3. raczej tylko z ostatniej O_o.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Witajcie! Idę w tym roku do 3 kl. gim. i mam pytania w sprawie szkół ponadgimnazjalnych: Ja też do 3 ide :>

1. Czym się różni liceum od technikum? liceum to takie rozszerzone gimnazjum : matma,fiza,polski,religia i te inne pierdoły. A w technikum uczysz sie jakiejś dziedziny technicznej + inne pierdoły typu religia,polski,matma. :(

2. Czy do dostania się do szkoły bardziej zwracają uwagę na punkty z egzaminu czy średnie? Patrzą na wszystko, zachowanie, średnia, rekomendacje nauczycieli , uwagi , punkty z egzaminów próbnych ( zeby sprawdzić czy dany uczeń zrobił krok do przodu i czegos sie nauczył ) ale i tak najwazniejsze są odpowiedzi z egzaminu.

3. Słyszałem że średnia jest liczona ze wszystkich trzech klas z gimnazjum, a nie pojedynczo, prawda? Pojedynczo :| Nie wiem gdzie ty coś takiego usłyszałeś :| ,nie widze sensu lczenia wszystkich średni i dawania w jedną :|

63989389769756300986.png

Opublikowano

1. Poziomem nauczania w liceum możesz się opierdalać w technikum masz zapierdol w chuj i siedzisz od 8 do 16-17 w szkole po technikum masz egzamin zawodowy po którego zaliczeniu dostajesz tytuł technika w swoim zawodzie

2. Przy wyborze szkoły masz oceny z których będziesz miał liczone punkty jak ja szedłem do technikum miałem liczone punkty z polskiego,matmy,informatyki,angielskiego za każdą ocenę powyżej 2 masz ustaloną liczbę punktów 3-7 pkt, 4-11pkt,5-15pkt 6- 20pkt (chyba 6 to nie moje progi) + punkty które osiągniesz z egzaminów podobno teraz liczą się pkt z 3 egzaminów ale ja miałem tylko mat+human więc z ocen miałem 48 pkt + 51 z egzaminów = 99pkt tak to ja miałem liczone (tak tak chujowe oceny i chujowe wyniki z egzaminu)

3. Pierdolenie średnia ocen nic do tego nie ma możesz mieć mieć średnia 5 ale 2 z wymaganych przedmiotów i się nie dostaniesz 4 przedmioty z 3 klasy i tyle

s2c77Oa.png

Opublikowano

@2x UP to zależy z kim masz zajęcia ja mam będę miał xD w technikum 4h dziennie infy i kolega rok starszy też chodzi do tej szkoły to mówi że jak ma 4 nauczycieli od infy tak tylko jeden zawsze robi lekcje a tak to albo grają ogólnie robią co chcą :D także nie zawsze jest taki zapierdziel no ale z tym wychodzeniem ze szkoły to fakt :(

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

1. liceum - 3 lata, brak zawodu, raczej obowiązkowe studia po tym, łatwiej zdać mature

technikum - 4 lata, zawód, trudniej mature napisać + egzamin zawodowy na koniec 4 klasy, na pewno mniej lekcji niz w liceum, ja w 1 klasie mam np. 4 godziny polskiego i 3 matmy w nastepnych zmniejsza sie do 3 i 2 : D

2. zwracają uwage na wyniki egzaminu + przeliczenie na punkty ocen z wybranych przedmiotów, tylko na tyle

dopuszczający 2 pkt

dostateczny 10 pkt

dobry 15 pkt

bardzo dobry 18 pkt

celujący 20 pkt

3. nie

@down

do gastronomika u mnie brali geografia polski matma + język obcy ; ]

racja że zawodówka to jedno z lepszych rozwiązań bo jak by sie od razu do roboty poszło to nawet zanim byś skończył technikum po zawodówce przepracowałbyś już 2 lata, a po liceum + studia? łohohoh 6-7!

ae1d1005fe.png

Opublikowano

1. Po liceum nie masz zawodu i konieczne są studia

2. Nie biorą w ogóle średniej pod uwagę, tylko gdy np. idziesz do gastronomicznego technikum to biorą pod uwagę bodajże geografie, angielski, polski i chemie (nie jestem pewien) i doliczają punkty za te przedmioty to tych punktów z egzaminu i tak jest w przypadku każdego technikum, nie wiem jak z liceum.

3. jak wyżej

Najkorzystniejsza jest zawodówka jeśli szybko chcesz jakieś konkretne pieniądze, a w międzyczasie można robić zaoczne technikum. Ale mama ci nie pozwoli iść do zawodówki, "bo to dla plebsu i wstyd"

Opublikowano

1. Po liceum, jeżeli nie pójdziesz na studia to jesteś nikim, a i po studiach nie masz zapewnionego dobrego zawodu. Po technikum możesz iść sobie do jakiejś pracy(bo każdy Cię przyjmie), albo iść na politechnikę i później zarabiać jeszcze więcej kasy. Ogólnie liceum to nie jest dobry wybór, wolałbym już iść do zawodówki.

2. Liczą się chyba tylko punkty z egzaminów + punkty za 4 przedmioty(język polski, matematyka i 2 dodatkowe które wybierzesz). Reszta nie jest ważna chyba. Jeżeli nie jesteś imbecylem to prawdopodobnie dostaniesz się do każdej klasy, do której złożyłeś podanie.

3. Nie.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

1.Po technikum masz już załatwiony zawód a po ukończonym liceum wciąż żeby cokolwiek osiągnąć musisz iść na studia... oczywiście po technikum można wybrać jeszcze inny kierunek studiów co daje większe możliwości..

ntmpc.png
Opublikowano

W technikum uczysz się do danego zawodu . Masz po nich tytuł Technika ^ ^ czy chuj wie kogo tam i masz już zawód . Możesz oczywiście iść na studia tylko trudniej się dostać niż po liceum .

W liceum masz klasy profilowane - profil odpowiada tym przedmiotom jakie będą na Twojej maturze i z którymi wiąże się Twoja przyszłość - studia bo po LO nie masz zawodu żadnego .

Do liceum trudniej się dostać niż do technikum.

Najpierw punkty potem średnia . Oceny też się liczą z głównie z tych przedmiotów które będą na danym profilu .

Tak . Jeżeli miałeś w pierwszej i drugiej klasie 2 z historii to w trzeciej klasie nie licz na 5 ani 4 . Bynajmniej u mnie w gimnazjum tak było .

Ps. W liceum moim też tak jest , że liczy się z 3 lat . Na dodatek jest librus-dziennik elektroniczny który wszystko oblicza .

Czyli na dobrą sprawę w 3 gimnazjum decydujesz co chcesz w życiu robić :O !

Pozdrawiam :)

4367.jpg

33251.gif

10743.png

Każdy + motywuje do dalszej pracy !

Opublikowano

W technikum uczysz się do danego zawodu . Masz po nich tytuł Technika ^ ^ czy kogoś tam i masz już zawód . Możesz po nich iść na studia tylko trudniej się dostać niż po liceum .

Całkowita bzdura, weź przejrzyj informacje dot. rekrutacji na studia, a później pieprz takie głupoty.

Opublikowano

Xavi ssij .

87232-haters-gonna-hate.gif

Wiem dobrze co piszę . Do której klasy chodzisz ? Czyżby do technikum i boli Cię to , że jest gorsze od Liceum ? a może już na studia ?

Technikum tak Cię zajebiście przygotuje do matury że szok . :rolleyes:

W liceum - dobrym bo nie mówię o jakiś tam dla debili masz pewność ,że przygotują Cię do tej matury dobrze o ile będziesz się uczyć oczywiście .

W Technikum masz jakieś tam zawodowe przedmioty jak w zawodówce więc lepiej iść do zawodówki bo 2 lata tylko a nie 4 . Chyba ,że tak bardzo zależy Ci na maturze ..

4367.jpg

33251.gif

10743.png

Opublikowano

W technikum uczysz się do danego zawodu . Masz po nich tytuł Technika ^ ^ Nie ma chyba czegoś takiego jak 'tytuł technika'

czy kogoś tam i masz już zawód. Możesz po nich iść na studia tylko trudniej się dostać niż po liceum . fail , niby czemu ? co za roznica? to czy sie dostaniesz na studia czy nie, zalezy od tego jak ukonczyles szkole ponadgimnazjalną, niezaleznie czy to jest technikum czy liceum.

W liceum masz klasy profilowane - profil odpowiada tym przedmiotom jakie będą na Twojej maturze i z którymi wiąże się Twoja przyszłość - studia bo po LO nie masz zawodu żadnego .

Do liceum trudniej się dostać niż do technikum. LOL ?! niby czemu?

Podejrzewam, ze chodzisz właśnie do liceum, choć starałeś sie dostać do technikum to ci to nie wyszło prawda? :P :O

63989389769756300986.png

Opublikowano

Jełopo spójrz :

Tytuł technika - napisałem to ironicznie bo śmieszą mnie te szkoły .

Kurwo po Technikum masz" certyfikat i miano technika" (np. informatyka) i możesz wykonywać dany zawód <_<

W technikum masz dodatkowo przedmioty zawodowe a jeszcze jakby tego było mało to w liceum jest kurwa wyższy poziom nauczania . CHyba , że masz takie ambicje i uczysz się sam w domu do matury już teraz . Po technikum zazwyczaj gorzej się zdaje mature niż po liceum ale zależy jak kto się uczy w każdym bądź razie w Liceum jest lepsze przygotowanie do matury . I nie pierdol skoro jeszcze siedzisz w gimnazjum <_< bo jeszcze tego swojego testu śmiesznego nie zdałeś :rolleyes:

Dlaczego kurwa trudniej się dostać do liceum zwłaszcza dobrego ?

Cóż renomowana szkoła ma bardzo dużo do zaoferowania i sporo ludzi tam chce się uczyć .

Po dobrym liceum masz pewność ,że się dostaniesz na studia na które chciałeś iść .

W Dobrym liceum 25 osób na jedno miejsce..

A co do technikum to .. skończ gimnazjum :)

Technikum jest dla ludzi który wiedzą co chcą w życiu robić / chcą mieć już zawód i maturę gdyby chcieli iść na studia .

Zazwyczaj jest tam mniej chętnych niż do liceum.

GRRR.. Sory za przekleństwa ^ ^

Nie pozdrawiam kurwa bo mnie wkurwiają te dzieci z gimnazjum.

4367.jpg

33251.gif

10743.png

Opublikowano

Technikum lepsze, może zwykle więcej nauki ale za to później się ma tytuł ^^ ja wybrałem właśnie technikum informatyczne, kierunek systemy, zobaczy się potem co z tego będzie ;)

Opublikowano

Wiesz co chcesz robić w życiu ? Masz już wybrany zawód ? Idź do technikum .

Nie jesteś pewien - Liceum .

@ wjatek

Z czym więcej nauki ? Jak mniemam właśnie chodzi o te zawodowe gówna ?

NIe powiesz mi , że tam lepiej was przygotują do matury niż w liceum .

4367.jpg

33251.gif

10743.png

Opublikowano

1. Poziomem nauczania w liceum możesz się opierdalać w technikum masz zapierdol w chuj i siedzisz od 8 do 16-17 w szkole po technikum masz egzamin zawodowy po którego zaliczeniu dostajesz tytuł technika w swoim zawodzie

2. Przy wyborze szkoły masz oceny z których będziesz miał liczone punkty jak ja szedłem do technikum miałem liczone punkty z polskiego,matmy,informatyki,angielskiego za każdą ocenę powyżej 2 masz ustaloną liczbę punktów 3-7 pkt, 4-11pkt,5-15pkt 6- 20pkt (chyba 6 to nie moje progi) + punkty które osiągniesz z egzaminów podobno teraz liczą się pkt z 3 egzaminów ale ja miałem tylko mat+human więc z ocen miałem 48 pkt + 51 z egzaminów = 99pkt tak to ja miałem liczone (tak tak chujowe oceny i chujowe wyniki z egzaminu)

3. Pierdolenie średnia ocen nic do tego nie ma możesz mieć mieć średnia 5 ale 2 z wymaganych przedmiotów i się nie dostaniesz 4 przedmioty z 3 klasy i tyle

Skoro takie zapierdol w technikum to powiedz czemu sie cały rok opierdalałem i średnia 3,6. Faktem jest, że się dłużej siedzi w szkole, ale jest mniejszy zapierdol ze zwykłych przedmiotów(nie zawodowych) bo program jest rozpisany na 4 a nie 3 lata. Co do przygotowania do matury to zależy od szkoły. U Mnie sa specjalne zajęcia dodatkowe dla maturzystów z każdego przedmiotu po jednej godzinie tygodniowo.

Co do punktów to każda klasa ma rozpisane z czego biorą punkty za oceny + to co z egzaminów.

Opublikowano

ogolnie licza sie pkt. liceum nauka i masz po tym mature po technikum mature jak zdasz i technika. + jakies tam praktyki;] liceum podobno wyzszy poziom;]

;]

Opublikowano

snoop-dogg-xzibit---bitch-please-uncut.jpg

W 3 klasie lo masz po 5 godzin przedmiotów które zdajesz na maturze albo więcej .

:rolleyes:

Nie licząc tych pozalekcyjnych - dla ambitnych skurwieli :D

4367.jpg

33251.gif

10743.png

Opublikowano

Jak dla mnie liceum jest bez sensu.Wychodzisz z niczym a zakurwiasz nad ksiazkami.U mnie w miescie technikum jest luuzackie.Nic nie robisz sr 3.0+...W dodatku masz zawód i mozesz gdzies isc do pracy a po liecum to co najwyzej pod latarnie;x

Cheatek słyszałeś kretynie człowieku o studiach ?

Ah sory . Tacy ludzie jak Ty też są potrzebni :) Ktoś musi przycinać trawę na rondach i naprawiać mojego malucha ! ^ ^ tak mam malucha .

Nie słyszałem.

Opublikowano

Ah sory . Tacy ludzie jak Ty też są potrzebni :) Ktoś musi przycinać trawę na rondach i naprawiać mojego malucha ! ^ ^ tak mam malucha .

4367.jpg

33251.gif

10743.png

Opublikowano

Ale na te studia też trzeba zarobić, nie? Nie każdy ma dość kasiastych rodziców. Po liceum nawet nie dadzą Ci przycinać kwiatków, bo nie masz zawodu.

Opublikowano

Jak dla mnie liceum jest bez sensu.Wychodzisz z niczym a zakurwiasz nad ksiazkami.U mnie w miescie technikum jest luuzackie.Nic nie robisz sr 3.0+...W dodatku masz zawód i mozesz gdzies isc do pracy a po liecum to co najwyzej pod latarnie;x

No nie wiem czy to dobrze ze masz takie ''luuuuzackie'' technikum. To juz nie jest zabawa. Zabawa sie skonczyla w gim... Teraz sie juz trzeba uczyć dla siebie, bo warto. Więc nie wiem czemu sie cieszysz. Skoro sie opierdalasz to mało z tego wyniesiesz, a przecież żeby wykonywać jakis zawód to chyba kurwa trzeba go umieć.

63989389769756300986.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...