Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jakiego języka się uczyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli mam czytać Symfonia C++ Standard?

http://www.ifj.edu.pl/~grebosz/booksp.html

Mam dwa pytania:

1. Czy w nowej książce nauczę się tego samego i więcej?

2. Czy jest tak samo dobrze opisana?

Właściwie to czym się różnią.

Opublikowano

o wiele lepiej by było jak byś dostał się do technikum informatycznego bo ym...ja tez mam u siebie w szkole informatyke, a potrafię wiecej niż nauczyciel...

ouve5v.png
Opublikowano

@RiaQaS No to mnie pocieszyłeś <_< .

Ale pewnie się fajnie nauczyciela poprawia nie :D.

Książki Symfonia C++ Standard nigdzie w pdf nie znajdę. Trzeba kupić tylko na razie kasy nie mam :(.

Opublikowano

@laB2

chodzi mi o prędkość pisania kodu a nie o prędkość nauki. Czy nie przejrzyściej jest napisać:

void Lol()
{
  //coś tam
}

czy coś podobnego w Pascalu:

procedure Lol()
begin;
  (*coś tam*)
end;

?

@topic

z części postów wynika że niektórzy albo nie przeczytali całego tematu albo nie przeczytali nawet 1 posta.

Nie wiem czego jeszcze nie wiesz Hancook. Myślę że wyczerpaliśmy już temat.

A i pamiętaj: skończysz C++ zabierz się za Asemblera oraz Reverse Engineering jeżeli naprawdę chcesz pisać cheaty...

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Polecam, ci uczyć to co ci wchodzi :) Ja zacząłem nauke od trudniejszych języków i się z tego cieszę :) Ja ci polecam na począteK:

-HTML,

-C++

-AutoIT

-PHP

Są to bardzo łatwe języki prócz C++ :)

Z czasem będę ci polecał:

-Java

-JavaScript

Ratvii.png

Akceptuje zaproszenia do PS3 od każdego!

Opublikowano

Dobra to już rzeczywiście już koniec tematu zadam w tym poście ostatnie pytanie i dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jeżeli mi ktoś pomógł to dałem +.

@Assarelliuss

A i pamiętaj: skończysz C++ zabierz się za Asemblera oraz Reverse Engineering jeżeli naprawdę chcesz pisać cheaty...

Czyli najpierw mam się uczyć C++ potem Asembler, a na koniec Reverse Engineering? W takiej kolejności czy może w innej będzie łatwiej?

Opublikowano

Jak już chcesz tą symfonie to kup "Symfonia C++ Standard"

A z kursów internetowych to:

cpp0x.pl

A z filmów ostatnio znalazłem taką pozycję:

http://www.youtube.com/user/CybulskiPiotrCV#p/u

(zjedź niżej to będzie o C++)

Ten facet bardzo zrozumiale tłumaczy więc ci co boją się C++ myślę, że przestaną się bać ;)

GrottyCracker22.png
Opublikowano

Polecam, ci uczyć to co ci wchodzi :) Ja zacząłem nauke od trudniejszych języków i się z tego cieszę :) Ja ci polecam na począteK:

-HTML,

-C++

-AutoIT

-PHP

Są to bardzo łatwe języki prócz C++ :)

-Java

-JavaScript

oO to ja nie wiedziałem że w PHP i HTMLu mozna pisać cheaty oO...

ouve5v.png
Opublikowano

@UP

W HTMLu nie bardzo, ale w PHP już się da :P

-Java

-JavaScript

Co ma piernik do kamienia?

Książki Symfonia C++ Standard nigdzie w pdf nie znajdę.

W porządku.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

@Assarelliuss

Tak, jest szybciej bo nowsze Delphi automatycznie to uzupełnia :)

Zresztą nigdy nie rozumiałem jak w c++ porozumiewać się między plikami .cpp, to jest dla mnie jakieś chore. W Delphi da się tylko dołączyć plik .pas, z którego będzie używane to co jest w sekcji publicznej w tym pliku i tyle.

@up i w javascripcie :D chyba że do gier www.

Nie siłą, a młotkiem.

Opublikowano

@up

Ja się kurwa przy tobie załamie....

Ok, Delphi ci samo uzupełnia ale wyobraź sobie że większość IDE do C robi to samo. Nawet żałosny Dev-C++ potrafi uzupełniać src.

A po za tym ile masz IDE do Delphi? 2? Z czego jedno to kompletna porażka( Lazarus) pod Windows na którego został stworzony Object Pascal zwany Delphi.

Sekcja publiczna? Ty dziecko wiesz na czym polega programowanie obiektowe? Komunikowanie się pomiędzy .cpp? WTF?? Nie rozumiem o co ci chodzi...

Myślisz że znasz Pascala a tak naprawdę gówno o nim wiesz...

@topic

Jakby się uprzeć to nawet w Fortranie na karty perforowane da się robić cheaty. Tylko po co?

W c++ robisz dll, wstrzykujesz Injectorem a potem tworzysz wątek. Nie wiem co może być prostszego.

Pewna ciota z tego forum nawet nagrała filmik jak zrobić cheata do WarRocka...

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

@up ja pierdole, a myślisz że w delphi to problem zrobić dll i utworzyć wątek tak jak w twoim wszechmogącym c++?

Nie, nie mam pojęcia na czym polega programowanie obiektowe, co nie zmienia tego że to jest zjebane, a każdy kolejny plik .pas od razu jest klasą z gotową sekcją publiczną i prywatną.

IDE jeśliby brać pod uwagę firmy które je robiły, to aż 4. Lazarus to porażka? Zainstalowałeś to w ogóle że tak piszesz?

Kiedy pisałem pierwsze programy w pascalu, się klockami jeszcze bawiłeś, trochę szacunku.

Nie siłą, a młotkiem.

Opublikowano

Swgo czasu pisałem w Delphi, w Lazarusie. I uważam że mam prawo nazwać to IDE porażką. Próba stworzenia open-source IDE do Delphi udało się jedynie pod Linuxem. A tam jak wiemy korzystać z VCL nie możemy, a to największy atut Delphi.

Pisząc w C++, a nie w IDE nie mamy od razu stworzonych szablonów. Ile jest IDE do C++? Na palcach bym nie zliczył tyle ich jest więc w którym miałeś takie problemy z dodaniem nowej klasy? W code::blocks klikamy na File->Add...->Class. W VS podobnie. W Devie z tego co pamiętam nie było takowego szablonu no ale kurwa ja się pytam jaki problem napisać:

class Lol
{
private:
public:
protected:
}

?

Jak dla mnie jesteś małym raczkującym pseud-koderem. Gówno wiesz o programowaniu...

Cytat

Opublikowano

Chyba pod pojęciem 'programowanie' masz na myśli 'c++'. Dla mnie tylko zwyczajnie pewne rzeczy tylko utrudniają życie, w językach programowania, gdyż jestem zbyt przyzwyczajony do assemblera... Zresztą, nawet zapomniałem o co się 'kłucimy', więc spokojnie.

Nie siłą, a młotkiem.

Opublikowano
Nie, nie mam pojęcia na czym polega programowanie obiektowe, co nie zmienia tego że to jest zjebane

Wiecie, co z nim zrobić.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

@Assarelliuss

Wciąż nie odpowiedziałeś mi na pytanie ;(. Czyli najpierw mam się uczyć C++ potem Asembler, a na koniec Reverse Engineering? W takiej kolejności czy może w innej będzie łatwiej?

@4ggr35510n

Co miałeś na myśli pisząc "W porządku" <_< przecież rozumiem, że trzeba okazać szacunek za ciężką pracę autora i wrzucić mu trochę złotych monet.

Wiecie, co z nim zrobić.

Niby co zrobić? :P

Opublikowano

>> Wiecie, co z nim zrobić.

Polać mu, bo dobrze gada :)

Widzę, że znowu zaczniecie kłótnie o wyższości jednego języka nad drugim, Panowie. Pozwólcie, że skoczę po popcorn i już wracam obserwować.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

Wiecie, co z nim zrobić.

Spalić na stosie ;)

(żart :P)

A tak po za tym spider44 ma rację. Znowu te kłótnie. Tak jak było z C i C++.

@Hancoock1995

Tak w takiej kolejności myślę, że jest optymalna.

EDIT:

Po C++ zainteresuj się biblioteką Qt ja zechcesz robić aplikacje z GUI.

GrottyCracker22.png
Opublikowano

Ojej wybaczcie ale ja nigdzie nie napisałem że delphi jest lepsze od c++, broniłem tylko tego, że wcale nie jest gorsze :)

Nie siłą, a młotkiem.

Opublikowano

Odświeżę.

Panie up, genialnym wręcz pomysłem jest wdepnięcie w język nierozwijany, który ma mniejszą wydajność i możliwości od nowoczesnych języków. To, że coś jest starsze, nie oznacza, że dobrze od tego zacząć.

EDIT: Po kilku godzinach przypomniało mi się, że zapomniałem czegoś dodać. Ze starej Symfonii się nie ucz, bo nauczysz się złych nawyków. Stary standard nieco się różni od nowego.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...