Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[poradnik] basen "po kosztach" czyli samoróbka;]

Eryk624

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc;]

chciałem wam przedstawić mój poradnik jak zrobić basen który będzie kosztował mniej a będzie lepszy niż kupny za dużo większe pieniądze.

Poradnik napisałem SAM. Mimo że chaotycznie napisałem lecz poradnik został osobiście przeze mnie sprawdzony.

Wszelkie uwagi proszę pisać w komentarzach

za słabej jakości ss'y przepraszam;]

a więc:

1. co nam będzie potrzebne?

deski/sklejki/ inny tani materiał na "ścianki" basenu.

kątowniki aluminiowe/metalowe można je zastąpić np. drewnianymi "palami" lecz metalowe/aluminiowe kątowniki były by trwalsze. Ja zastosowałem kątownik tego rodzaju:

katownikaluminiowy.jpg

2. w moim wypadku do kątowników "przymocować" deski bądź materiał jaki sobie wybraliście za pomocą śrub czy wkrętów.

powinno to mniej więcej wyglądać tak:

RZUT Z GÓRY

widokzgryg.jpg

czarny kolor to kątowniki a brązowy to deski

Najlepiej gdy jest to porządnie zrobione i z dobrych materiałów by było po prostu wytrzymałe ^^

3. RZUT Z BOKU powinien mniej więcej wyglądać tak:

widokzboku.jpg

deski nie muszą być specjalnie równe i zapełniać cały bok basenu gdyż będzie "powlekany" folią

4. Przyklejanie steropianu - <jeżeli przy pkt 3 deski są "szczelne" można to ominąć gdyż ja przykleiłem steropian by unikąć przetarć i rozdarcia foli.

5. Przyklejanie foli - no nic dziwnego. przykleja się go po to by cały "basen" był szczelny;'] najlepiej go dobrze przykleic by po opróżnieniu wody z basenu folia została na swoim miejcu.

6. "Korek" - bardzo przydatna rzecz^^ Osobiscie w moim zamontowałem odpływ taki jak np w umywalce/wannie bardzo ułatwia spuszczanie wody z basenu;]

7. podklejenie foli na wierzchu basenu <inaczej z góry> by jakoś wyglądał;]

widokzgrykopia.jpg

na ss'ie wyżej: czarny kolor-kątownik brązowy -deski niebieski -steropian ciemny czerwony- folia czerwony-odpływ

Na podstawie tego poradnika można zrobić basen o wymiarach 3x5 < jak mój> bądź większe

Wysokość basenu zalezy od was;]

---------------------------------------------------------------------------------------

Poradnik zrobiony na podstawie "prób i błędów" przy budowie basenu;]

Wszelkie uwagi proszę kierować w komentarzach;]

Basen idealny nie jest lecz na gorące lato bardzo przydatny;]

Wraz z "nowościami" będę edytował temat;]

Proszę wyrazić własne zdanie;]

PORADNIK ZROBIŁEM NA PODSTAWIE WŁASNEJ BUDOWY BASENU. OCEŃCIE GO. PORADNIK NAPISAŁEM DLA CHĘTNYCH JAK KTOŚ MA POWIEDZIEĆ BADZIEWIE BEZ PODSTAW PROSZĘ SOBIE ODPUŚCIC

dziękuje^^

;]

Opublikowano

eee a po wyciagnieciu korka do spuszczania wody to gdzie niby ona bedzie splywac?

No chyba do ziemi? MA on ulatwiac oproznianie basenu, a nie byc glownym zrodlem odplywu wody.

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

Hmmm .. dodaj moze zdjecia jak ci w rl wyszedł :)

dodam jak tylko aparat mi z naprawy przyjdzie. dla tego mam takie rycinki z painta;]

eee a po wyciagnieciu korka do spuszczania wody to gdzie niby ona bedzie splywac?

jeżeli masz basen na "podstawce" czyli nie jest bezposrednio na ziemi zamontuj rurke np do odplywu;]

ja mialem basen ze tak powiem na nierownej powierzchni dla tego woda splywala poprostu do fosy;] < mieszkam na wsi;]

No chyba do ziemi? MA on ulatwiac oproznianie basenu, a nie byc glownym zrodlem odplywu wody.

dobrze że poruszyłeś tą kwestie;]

u mnie fakt to bylo tylko by woda splywala;] a jak juz mowilem jezeli jest mozliwosc podlaczenia do tego "rurki" by poprostu woda po troszke schodzila mozna ja spokojnie odprowadzic;]

nie chce spamic dla tego pisze tutaj;]

u mnie basen z zewnatrz był "goły" tzn bylo widac deski i steropian miedzy deskami;] ale ogolnie no sprawa jest super;]

weźcie pod uwage dostepnosc wody;] byl problem u mnie puki nie znalazlem "źródełka";]

;]

Opublikowano

yyyy.... nie kapuje^^

To jest spierdolony mieszczuch który uważa się za lepszego tylko dlatego że mieszka w mieście.

1377774857-U369478.png

Opublikowano

Dzięki za pomysł :D na prawdę mi się przyda, jak dodasz fotki jeszcze to na pewno zabiorę się do roboty.

11hbhnt.png

Opublikowano

Dzięki za pomysł :D na prawdę mi się przyda, jak dodasz fotki jeszcze to na pewno zabiorę się do roboty.

dodam jak tylko dostane aparat bo niestety mam nokie e61 i aparatu nie mam ^^

;]

Opublikowano

x_x To mogłoby być niezłe tylko ja sie pytam a co z dnem basenu ? są pod folią jakies deski czy styropian ? Bo jeśli sama folia to chujowo gdyż wystarczy mała dziurka i już wycieka nam ...

jqeuR.png

Opublikowano

x_x To mogłoby być niezłe tylko ja sie pytam a co z dnem basenu ? są pod folią jakies deski czy styropian ? Bo jeśli sama folia to chujowo gdyż wystarczy mała dziurka i już wycieka nam ...

zapomnialem;]

ja mialem jak na sciankach tzn deski i steropian no i folie;] ciezko bylo obkleic klejem odplyw ale bynajmniej u mnie to szczelne;]

Może ktoś napisać jaki koszt mniejwięcej wychodzi??

to zalezy takze od sklepu bo ja robilem z tego co mialem pod rekami;] ja kupilem tylko folie bo nawet odplyw gdzies w garazu lezal;]

;]

Opublikowano

Tak jak Pan @up . Daj zdjęcia z reala , zobaczymy jak Ci to wyszło .

Może kiedyś sam takie coś zrobię :) . Szukam materiału ^^

basen jest w miare tani do zrobienia szczegolnie przy improwizacji;]

;]

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam taki basen robiony samemu koło domu.

Wszystko ok tylko mój nie ma odpływu i teraz po deszczach woda "zzieleniała i kupę roboty jest z oczyszczeniem ...

Ale ogólnie jak jest gorąco to normalnie każdy zazdrości takiego basenu :D .

Opublikowano

Fajna opcja jak ktoś ma domek jednorodzinny albo jakąś działkę :D

GG:5542533

Bez jakichkolwiek danych,proszę nie pisać w sprawie pomocy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...