Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka Le Parkour

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym trenować le parkour mógłby mi dać jakieś porady,wskazówki dla początkuących?Mógłby mi ktoś napisać od czego wogóle zacząć?

Rozdaje Plusy ! Wyślij SMS o treści ,,Chcę Plusa'' na numer ,,8257''.Koszt SMS to 10000PLN z groszami.Oddzwonimy

Opublikowano

hah ja keidyś to ćwiczyłem ale mi się znudziło naucz się najpierw podstaw i sie dobrze rozgrzewaj bo będziesz miał lipe :D

Monkey , itp podstawy + rozgrzewka a potem kominuj cos tam ;p

Weteran
Opublikowano
hah ja keidyś to ćwiczyłem ale mi się znudziło

Nikogo to nie obchodzi...

naucz się najpierw podstaw i sie dobrze rozgrzewaj bo będziesz miał lipe Monkey , itp podstawy + rozgrzewka a potem kominuj cos tam ;p

No wlasnie. A myslisz ze o co chodzi autorowi ? On chce poznac wlasnie te podstawy...

Myslisz ze ktos kto jest poczatkujacy odrazu bedzie wiedzial co robic.

Jak sie uczyles podaj cos wiecej, np. filmiki , nazwy tych podstaw..

Mam w nosie co mi dasz , ale jak juz to Zbieram minusy

mpccopy.jpg

Co to jest? Ma pięć liter - pierwsza to "K", a ostatnia to "s". Twarde owłosione, w środku ma biały płyn.

Odpowiedź: KOKOS, a ty co myślałeś? ;p

Opublikowano

Ja bym proponował zacząć od prostego techniczne backflip'a ;) Pomoże Ci przezwyciężyć strach w kolejnych ćwiczeniach ;)

Tylko ostrożnie tam z sobą Panie ;)

Opublikowano

Polecam kanał epic1 i 3runtube na youtube, bardzo dobrze wytłumaczone tricki do free run'u i do parkour'u. Zaczynaj od czegokolwiek np. postanów sobie że w miesiąc nauczysz się backflipa, butterfly twista i kicka, kong vault, monkey vault etc. Ja tak robiłem i nawet nieźle mi szło ale po złamaniu obojczyka nie chce mi się zbytnio :P

Opublikowano

1 metoda nie siedz przed kompem tak jak ja . Tylko idz na miasta i poskacz zwykłe skoki to ci pomorze rozciagnac miesnie. I wtedy gdy bedzie spadal na ziemie lub robił np rolade to bedziesz to robił szybciej i sprawnie. Niebedzie cię tak mocno bolec. A pozniej gdy bedziesz cwiczyl. To twoj mozg ktory dokladnie zapamietal ta czynnysc,to bedzie uznawal za odruch./ Czyli tak samo jak przy uderzeniu w cialo mowisz ała . Wszystko dziala automatyczenie.

1366207790-U344225.png

by me

Opublikowano
zwykłe skoki to ci "pomoRZe"

Aj szkoda bo ja Kujawsko-Pomorskie ;(

@T

Filmiki na YT ogladaj, a potem idz w miasto czy przed blok

Opublikowano

Ja dużo potrafilem tylko jak przy robieniu king konga sobie złamalem rękę to już mi się odechcialo

97ky69.gif

"Służę pomocą , nie na każde zawołanie "

Opublikowano

Ja bym proponował zacząć od prostego techniczne backflip'a ;) Pomoże Ci przezwyciężyć strach w kolejnych ćwiczeniach ;)

Tylko ostrożnie tam z sobą Panie ;)

Zaczynac od backflipa? Taaa... Jezeli chcesz sobie skrecic kark

Opublikowano

Hmm ćwiczyłem Parkour (PK), jakieś 3-4 lata, dalej lubię sobie poskakać, ale zadaj sobie pytanie czy masz silne stawy, teraz byle uderzenie w jakiś staw i ból, i zadaj se pytanie 3run czy Parkour, naucz się podstaw

czyli: Precyzyjny Skok

Złodziej

King-Kong

Duble King-Kong

I ucz się powoli innych :) Jest zasada prób i błędów ;p jak znajdę filmik to ci pokaże jak na początku skakałem ;p ;]

Pierw PK ćwiczyłem potem 3run

http://redknoxville.wrzuta.pl/film/3Q52qKxJaDs/mov00024

15 miesięcy temu

Mieliśmy pompę ;p

43350240.png Jeśli zasługuje to daj mi + jeśli jednak zasłużyłem na - to daj go...
Opublikowano

A czym się różni Free Run od Le parkour?Na razie ćwiczę kondycję 2-3 razy na dzień po 20 min.Mógłby mi ktoś poradzić jaki zestaw cwiczeń robić?

Rozdaje Plusy ! Wyślij SMS o treści ,,Chcę Plusa'' na numer ,,8257''.Koszt SMS to 10000PLN z groszami.Oddzwonimy

Opublikowano

3 run, wolny bieg, salta itp. połączenie wielu rzeczy np: akro + parkour

Pamiętam jak kiedyś pisali "Parkur" ;] To były czasu

Pompki

Brzuszki

Przysiady

Skakanka

To powiano wystarczyć, chyba że nie chcesz wchodzić na bloki to tylko brzuszki,przysiady,skakanka :) A jak trochę bardziej eXtremalnie to na siłę musisz ćwiczyć

43350240.png Jeśli zasługuje to daj mi + jeśli jednak zasłużyłem na - to daj go...
Opublikowano

http://www.youtube.com/results?search_query=parkour+basic+moves&aq=2L&oq=parkour+bas

tutoriale dla początkujących

Opublikowano

Tutki tu nie pomogą, on musi sam podłapać o co chodzi

Może dziś nagram filmik ;D po długim odpoczynku :D

Powiem ci jak zrobić back flipa, beczke a ty to zrobisz ? Nie musisz sam załapać co i jak ... Każdy inaczej to sobie wyobraża i łapie, inny robią flipa ze łapią kolana , ja uczyłem się bez bo było mi łatwiej ...

Opublikowano

@Len

Dzięki obczaje ten filmik.

up@

Jak byś mógł ;]

Edit@

Mogli byście napisać jakie ćwiczenia robić?

Pompki

Brzuszki

Przysiady

Skakanka

może coś jeszcze?

Opublikowano

on chce się nauczyć le Parkour czyli po francusku "wolny bieg" a po angielsku free run, salta to nie free run bo free run to dokładnie to samo co le Parkour, salta to akro.

@topic, polecam na początku nauczyć się tricków takich jak vault, monkey, king kong, dash, cash :]

po nazwach możesz znaleźć filmiki na youtubie, podstawą jest dobre rozgrzanie bo złapiesz kontuzję.

KOCHAM MPCFORUM

d89fc52f42cdca51.gif

Opublikowano

Mogli byście napisać jakie ćwiczenia robić?

Pompki

Brzuszki

Przysiady

Skakanka

może coś jeszcze?

wszystko co wyćwiczy ci mięśnie rąk i nóg.

Stanie na rękach, bieganie, trampolina żeby się lepiej wybijać itp.

@Apokalipson

no właśnie dałem te filmiki aby zobaczył wizualizacje co jak się robi, niektóre mają zwolnione tępa itp. więc może sobie przeanalizować wszystko.

Opublikowano

Szukałem na necie rozgrzewek i zrobiłem sobie taki program:

Kólka

szyją,

palcami u rąk,

nadgarstkami,

łokciami,

ramionami,

tułowiem (mogą być to na przykład krążenia tułowiem z rozciągania),

biodrami,

nogami,

kolanami,

i stawami skokowymi.

przebiegnąć 300 metrów albo biec w miejscu przez 3 minuty,

zrobić 10 pajacyków,

wykonać 10 podskoków na palcach,

10 razy wyskoczyć z przykucnięciem w locie,

zrobić 10 brzuszków,

wykonać 10 przysiadów,

kilka (w zależności od kondycji) pompek i podciągnięć na drążku,

po czym potrząsać całym ciałem dla rozluźnienia.

Rozciągnie

Nogi

Opieramy palce jednej stopy o ziemię i kręcimy po 5 razy w obie strony stopą, ponadto wyginamy stopę dość mocno na boki, w przód i w tył i utrzymujemy w pozycji w której czujemy lekki ból po 5 sekund. Siedząc masujemy też mocno okolice stawu skokowego i kostek stopy. Ćwiczenia te rozciągają struktury ruchowe stopy i staw skokowy.

Siadamy z wyprostowanymi przed siebie nogami, łapiemy za czubki stóp i ciągniemy do siebie tak żeby poczuć lekki ból pod kolanami. Wytrzymujemy w takiej pozycji 5 sekund. Rozszerzamy nogi i robimy skłony, pochylając się raz do prawej, raz do lewej stopy i wyciągając przed siebie ręce, po 5 skłonów na każdą stronę.

Skłony do nóg po 5 razy.

Stajemy na jednej nodze; drugą podnosimy ugiętą na wysokość biodra i zataczamy nią koła: 5 do wewnątrz i 5 do zewnątrz

Tułów

Skrętoskłony: lekki rozkrok, nogi i ręce wyprostowane, pochylamy się do przodu i zaczynamy skręty: prawą ręką dotykamy lewej stopy i na odwrót; pamiętajcie że nie machamy tutaj rękami a robimy skręty całym tułowiem. Wykonujac skrętoskłony powinniśmy czuć lekki ból w okolicach łopatki i barku oraz pod kolanami. Robimy 10 skrętoskłonów.

Ręce

Splatamy dłonie i mocno kręcimy nadgarstkami we wszystkie strony. Mocno rozmasowujemy okolice nadgarstków, a później potrząsamy całymi dłońmi. Splatamy palce dłoni i wyciągamy dłonie przed siebie wewnętrzymi stronami do przodu. Utrzymujemy w stanie lekiego bólu w nadgarstkach i pod łokciami 5 sekund.

Zginamy ręce i zakładamy je na plecach: jedną rękę nad głową, drugą na kręgosłupie. Łapiemy się za dłonie za sobą na wysokości środka kręgosłupa, napinamy mięśnie rąk i trzymamy w takiej pozycji 5 sekund po czym zmieniamy strony.

To wszystko.Dobrze zrobiłem program? komentujcie

Opublikowano

wszystko co rozgrzewa twoje ciało jest dobre :)

Inaczej o kontuzje łatwo ...

Musisz liczyć z tym że złamania z przesuniętą kością lub otwarte to normalne w parkour, skręt kostki to rutyna przy ewolucjach i przecenach swoich umiejętności...

PS: Free run się rożni od lp ... Akro + Parkour + jakieś sztuki walki = free run

Lp = LP ...

PS: Po 2-3 latach stawy będą cie boleć ... ;p

Opublikowano

Czyli po latach trenowania PK będę miał problermy ze stawami itp. czy to zależy tylko od zdrowego rozsądku? ;P A po drugie mółgły mi ktoś napisać jakie robić początkowe tricki?

Opublikowano

Monkey Vault

One Handed Vault

Two Handed Vault

Reverse Vault

Pop Vault

360 Vault

Assassin Vault

Wszystko to znajdziesz na YouTube, albo na spryciarze.pl :D

Tylko uważaj przy Monkey Vault'cie, bo ja się nieźle wyj***łem ;d

37496916.png

Opublikowano

up@

Dzięki zobacze ;]

Mam jeszcze pytanie mógłby mi ktoś napisać jak poprawić skoczność i szybkości w biegu ,jakis tutorial,porady? A druga sprawa to mógłby mi ktoś wrzucic filmik gdzie są podstawowe tutoriale jak zrobić monkey vault,One Handed Vault itp to co podał up@

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...