Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] c++ nauka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

inne są do czego innego i zazwyczaj są dziwactwami, jak np. programowanie aspektowe czy agentowe

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@aggr

nie masz racji.

Uboższy wcale nie oznacza biedniejszy ;)

OOP służy jedynie do ładnego stylizowania kodu. STL obniża wydajność(szczególnie vector i map). Typy generyczne potttwwornie spowalniają aplikacje.

W tym linku co podałeś i tak wynika że C jest szybszy od C++.

Jak już powiedziałem kompilatory C trzeba usprawniać-dla zgodności.

@topic

proszę niech ktoś już zamknie ten topic bo spamu tu tyle co gnoju na polu

Weź przestań się udzielać go gówno gadasz. Typy generyczne w żaden sposób nie spowalniają aplikacji. No ale skąd mogłeś o tym wiedzieć skoro nie masz zielonego pojęcia o tym jak działa kompilator c++?

Załóżmy, że mamy funkcję

template <typename T>
T dodaj(T liczba1, T liczba2);

No i używamy jej w taki sposób.

dodaj(4, 10);

Kompilator kompiluje to na kod maszynowy dla funkcji:

int dodaj(int liczba1, int liczba2);

Wywołujemy ją 2 razy:

dodaj(4, 10);

dodaj(5.53, 123.4124);

Kompilator kompiluje to na kod maszynowy dla funkcji:

int dodaj(int liczba1, int liczba2);

duble dodaj(double liczba1, double liczba2);

Gdzie masz spowolnienie? To tak jak byś miał 2 funkcje...

Popatrzmy sobie teraz coś na ala(ALA! Tak nie wygląda vector ale to nie ma znaczenia teraz) vector

template <typename T, int start_size = 10>
class vector
{
   T* tablica;
   size_t pozycja;
public:
   vector() : pozycja(0) {
      tablica = new T [start_size];
   }
/* prototypy metod */

};

Jak widzisz, to jest to samo jak byś sobie tworzył dynamiczną tablicę...

Generyczność nie zwalnia aplikacji więc wykurwiaj z tymi twoimi śmiesznymi teoriami.

RAsfepN.png
Opublikowano

ucz się na książkach a nie na internetowych kursach.

myślisz że coś osiągniesz na kursach internetowych?

aha, i coś mi się wydaję że 14 lat to trochę za późno na uczenie ja zacząłem programować w wieku 7 lat

1309951220-U365794.png

Opublikowano

aha, i coś mi się wydaję że 14 lat to trochę za późno na uczenie ja zacząłem programować w wieku 7 lat

Super. Chyba zapomniałeś jeszcze powiedzieć, że to ty windowsa 7 napisałeś.

RAsfepN.png
Opublikowano

@up

nie, nie napisałem. w wieku 7 lat programowałem w pascalu, i zakres mojej wiedzy był na poziomie writeln, readln, zmienne i funkcje.

Tego nie można nazwać programowaniem... To jest równoważne umiejętności dodania strony do zakładki...

RAsfepN.png
Opublikowano

W tym momencie upadło moje marzenie o zdobyciu wiedzy w programowaniu czegokolwiek...

Skąd się biorą tacy ludzie?

Just Pathetic...

Opublikowano
to najdź mi 7-mio latka który potrafił by chociaż napisać hello worlda :)

Ale to nie o to chodzi. OK, podziwiam twoje zdolności. Ale pisanie, że 14 lat to jest za późno na naukę programowania jest totalną bzdurą jakich wiele.

Programowania można nauczyć się w każdym wieku jeśli posiadamy odpowiednie samozaparcie i jakieś zdolności logicznego myślenia. Jednak jest to moja wiedza, niedoświadczonego

i początkującego programisty jeśli mogę tak siebie nazwać.

Opublikowano

O mój boże - jestem pewny że potrafiłbym nauczyć każdego siedmiolatka napisać hello worlda - i nie jest to nic nadzwyczajnego, i jeżeli chcesz się dowartościować to stwórz coś pożytecznego a nie opowiadaj bzdur którychi tak nie można w jakikolwiek sposób sprawdzić.

Wygrywaj bez pychy, przegrywaj bez urazy

Opublikowano

7 latek nie może ogarnąć programowania, co najwyżej język programowania. To są dwie różne rzeczy. Programowanie to umiejętność logicznego myślenia przede wszystkim. Myślę, że 7 latek mógłby co najwyżej wykuć pare poleceń/komend/funkcji na pamięć. Jeszcze nawet pewnie nie zna podstawowych słówek z j.ang, przez co ma jeszcze bardziej utrudnione zadanie. W tak młodym wieku też nie jest najlepiej zaczynać "programowanie". A 14 lat to wcale nie jest dużo, aby zacząć. Programowania możesz się uczyć mając nawet 50+ lat. Kto ci zabroni? Też można się sporo nauczyć...Dla wielu jest to po prostu hobby

Opublikowano

to najdź mi 7-mio latka który potrafił by chociaż napisać hello worlda :)

Ok. Znalazłem 100, które umieją przepisać listing z hello world.

RAsfepN.png
Opublikowano

Ok, przepraszam, już przestaję...

Przepraszam.

7 latek nie może ogarnąć programowania

Mój brat naprawdę przeprasza.

Naprawdę jest mu przkro.

Ta sygnatura jest pusta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...