Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] c++ nauka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też się wypowiem, może nikt nie zarzuci mi, że pierdolę głupoty ;)

>> Język C jest bardziej niskopoziomowy, brak tam takich cudów jak np. operator "new".

Mnie też język C wydaje się bliższy maszynie, o ile mi wiadomo, to jest nieco szybszy. C jest uboższy (niekoniecznie jest to wadą) o klasy, obiekty i mechanizmy abstrakcji danych, przechwytywanie wyjątków. Swego czasu zazdrościłem, że programiści C++ mają dostępne funkcje inline, czy możliwość deklaracji zmiennej w nagłówku pętli, ale standard c99 wprowadza te rzeczy do języka C i nie potrzebuję niczego więcej :) W tak archaicznym języku jak C mam nawet możliwość używania typu szerokoznakowego.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

a więc tu jest proźba do was.

Najpierw to ty po pracuj nad swoją ortografią i interpunkcją.

Co do twojej rzekomej nauki C++ to szczerze mogę polecić Ci tego e-booka:

http://www.google.pl/search?aq=0&oq=od+zera+do&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=od+zera+do+gier+kodera

Uzupełniając go o jakieś inne dodatkowe artykuły i poradniki powinieneś wszystko dobrze zrozumieć o ile oczywiście masz głowę do programowania.

Tak na marginesie.

Poradziłby mi ktoś co w moim przypadku zrobić aby tego szybko i zrozumiale się nauczyć?

Z takim podejściem to Ty się niczego nie nauczysz. Przed wszystkim cierpliwość i duża motywacja. Nie nauczysz się programować w 2 tygodnie. Ja aby nauczyć się C++ potrzebowałem około roku czasu, a nadal się uczę! Pamiętaj aby szybko się nie zniechęcić nawet gdy czegoś nie rozumiesz szukaj odpowiedzi - zawsze!

Opublikowano

Mnie też język C wydaje się bliższy maszynie, o ile mi wiadomo, to jest nieco szybszy.

Bzdura, jak już to c++ jest szybszy. Kompilatorów C już nikt nie ulepsza, jak już tylko naprawiają bugi

C jest uboższy (niekoniecznie jest to wadą) o klasy, obiekty i mechanizmy abstrakcji danych, przechwytywanie wyjątków.

Koniecznie jest to wada. Jeżeli nigdy nie pisałeś softu, który ma kilka tysięcy linijek to nawet nie wiesz jak obiektowość ułatwia jego rozbudowę.

Swego czasu zazdrościłem, że programiści C++ mają dostępne funkcje inline, czy możliwość deklaracji zmiennej w nagłówku pętli, ale standard c99 wprowadza te rzeczy do języka C i nie potrzebuję niczego więcej :) W tak archaicznym języku jak C mam nawet możliwość używania typu szerokoznakowego.

Widać, że mało potrzebujesz. To chyba równoznaczne z tym, że mało potrafisz.

mateq

Wideo kurs programowania w c++

TU

Opublikowano

nie piernicz że c++ jest szybszy skoro jest zgodny z c. Kompilatory c także się ulepsza ponieważ

A). trzeba dla zgodności z C,

B). bodajże płaci się karę za niezgodność z standardami

====

OOP jest do dupy. Zero organizacji kodu, gówniana enkapsulacja, żałosne zasady.

Podczas kilku miesięcy nauczysz się C. C++ wymga dużow więcej czasu.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Nie wszyscy są tacy dobry jak Ty, NetBeans. Jak już dzisiaj pisałem, ktoś musi być gorszy, by lepszy mógł być ktoś.

>> Bzdura, jak już to c++ jest szybszy. Kompilatorów C już nikt nie ulepsza, jak już tylko naprawiają bugi

http://gcc.gnu.org/gcc-4.3/

http://gcc.gnu.org/gcc-4.3/changes.html

Niezbyt dobrze znam angielski, ale "Improvements" to są chyba ulepszenia. Swoją drogą, "jak już to c++ jest szybszy" - masz na to jakieś dowody?

>> Koniecznie jest to wada. Jeżeli nigdy nie pisałeś softu, który ma kilka tysięcy linijek to nawet nie wiesz jak obiektowość ułatwia jego rozbudowę.

Niektórzy mogą mieć inne zdanie od Ciebie, to, że nie jesteś w stanie tego uszanować, świadczy tylko o twoim ograniczonym umyśle. Języki strukturalne wcale nie są gorsze od języków obiektowych. Są inne. Czy dlatego, że murzyni mają inny kolor skóry, będziesz mówił, że są gorsi?

>> Widać, że mało potrzebujesz. To chyba równoznaczne z tym, że mało potrafisz.

Tak jak tysiące innych ludzi, którzy programują w C. Umiem niewiele, ale ja potrafię to przyznać, a nie chwalić się i robić z siebie bóstwo.

W konkluzji: nie wiem o Tobie wiele, NetBeans, ale po twoich postach wnioskuję, że jesteś zadufanym w sobie kawałem gnoja.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

>> Bzdura, jak już to c++ jest szybszy. Kompilatorów C już nikt nie ulepsza, jak już tylko naprawiają bugi

http://gcc.gnu.org/gcc-4.3/

http://gcc.gnu.org/gcc-4.3/changes.html

Niezbyt dobrze znam angielski, ale "Improvements" to są chyba ulepszenia. Swoją drogą, "jak już to c++ jest szybszy" - masz na to jakieś dowody?

To sobie poczytaj jakie to "świetne" ulepszenia, no fakt, przecież nie znasz angielskiego ale jesteś pewien, że tam są super ulepszenia, które sprawiają, że C jest szybszy od C++. Dowody możesz sobie znaleźć bez problemu w internecie. No chyba, że nie umiesz korzystać z google.

>> Koniecznie jest to wada. Jeżeli nigdy nie pisałeś softu, który ma kilka tysięcy linijek to nawet nie wiesz jak obiektowość ułatwia jego rozbudowę.

Niektórzy mogą mieć inne zdanie od Ciebie, to, że nie jesteś w stanie tego uszanować, świadczy tylko o twoim ograniczonym umyśle. Języki strukturalne wcale nie są gorsze od języków obiektowych. Są inne. Czy dlatego, że murzyni mają inny kolor skóry, będziesz mówił, że są gorsi?

Nie lol. To świadczy o tym, że nie szanuję zdania osób, które nie mają bladego pojęcia co piszą. Dla ciebie są inne, dla każdego doświadczonego programisty są gorsze. Nie wiem co ma murzyn do programowania, dla ciebie pewnie coś ma...

Tak jak tysiące innych ludzi, którzy programują w C. Umiem niewiele, ale ja potrafię to przyznać, a nie chwalić się i robić z siebie bóstwo.

No widzisz, tylko te tysiące innych osób siedzą cicho i nie piszą głupot.

W konkluzji: nie wiem o Tobie wiele, NetBeans, ale po twoich postach wnioskuję, że jesteś zadufanym w sobie kawałem gnoja.

Nie ma to jak oceniać całego człowieka po kilku postach. Gratuluję zbłaźnienia się.

mateq

TU

Opublikowano

>>To sobie poczytaj jakie to "świetne" ulepszenia

Niedawno pisałeś, że nie ma ulepszeń.

>> Dowody możesz sobie znaleźć bez problemu w internecie. No chyba, że nie umiesz korzystać z google.

Parafrazując Ciebie: C jest szybsze od C++, a dowody możesz sobie znaleźć bez problemy w internecie. No chyba, że nie umiesz korzystać z google. Nieczyste zachowanie, znowu brak argumentów który nadrabiasz retoryką.

>> Dla ciebie są inne, dla każdego doświadczonego programisty są gorsze.

A o tym który programista jest dobry, a który nie, decydujesz Ty.

>> Nie wiem co ma murzyn do programowania, dla ciebie pewnie coś ma...

Musiał byś zrozumieć mojego posta, a chyba nie zrozumiałeś. To było porównanie, odsyłam do słownika języka polskiego, jeżeli trudno jest Ci zrozumieć tak wyszukane pojęcia.

>> No widzisz, tylko te tysiące innych osób siedzą cicho i nie piszą głupot.

Wyrusz z krucjatą, o dzielny mężu. Uświadamiaj ludzi niosąc wieść, że C++ szybsze jest, od swojego starszego brata. Niech moc będzie z Tobą.

>> Nie ma to jak oceniać całego człowieka po kilku postach. Gratuluję zbłaźnienia się.

Wygląda na to, że znowu nie zrozumiałeś, więc znowu odsyłam do słownika języka polskiego. Chyba lepiej wysławiasz się po angielsku, bo w języku polskim masz z tym pewne problemy.

>> W konkluzji: nie wiem o Tobie wiele, NetBeans, ale po twoich postach wnioskuję, że jesteś zadufanym w sobie kawałem gnoja.

Przemyśl raz jeszcze, bo piszesz chyba szybciej niż myślisz, a nie jest to dobrym nawykiem. Jeżeli na początku "znajomości" zachowujesz się, jak byś pozżerał wszystkie rozumy i implikujesz mi, że umiem niewiele lub nic, to chyba nie liczysz na to, że powitam Cię z uśmiechem na twarzy i flachą w dłoni?

Jeżeli dalej chcesz dyskutować na ten temat, to zapraszam na pw. Zalewanie forum nic nie wynikającą dysputą nie jest rozsądnym pomysłem.

PS. Raz jeszcze zaznaczę, że osobiście nic do Ciebie nie mam, bo Cię nie znam. W tym temacie zachowałeś się wobec mnie jak kawał gnoja i spotkałeś się z adekwatną do sytuacji reakcją.

Opublikowano

PS. Raz jeszcze zaznaczę, że osobiście nic do Ciebie nie mam, bo Cię nie znam. W tym temacie zachowałeś się wobec mnie jak kawał gnoja i spotkałeś się z adekwatną do sytuacji reakcją.

Skoro skrytykowanie twojej głupoty to zachowywanie się jak kawał gnoja to masz racje, zachowałem się jak gnój.

mateq

TU

Opublikowano

Nie che mi się czytać poprzednich postów, nie wiem czy C sam w sobie jest szybszy, natomiast funkcje z biblioteki standardowej C są szybsze niż te z C++ np printf jest szybszy niż cout itp :). Odsyłam do profiler-ów :)

linki zewn.

Opublikowano

Standardowa biblioteka c wchodzi też w skład standardowej biblioteki c++ więc standardowa biblioteka c nie jest szybsza od standardowej biblioteki c++ natomiast standardowa biblioteka c jest dużo uboższa od tej z c++.

mateq

TU

Opublikowano

>> Bzdura

>> Koniecznie jest to wada.

Znasz mnie? Rozmawiałeś kiedyś ze mną? Ja sobie nie przypominam. Ja też się mylę i na pewno nie będę wmawiał, że tak nie jest.

>> Nie ma to jak oceniać całego człowieka po kilku postach.

Przyznaj, że oceniłeś mnie w taki sam sposób. Zobaczyłeś kilka moich postów i stwierdziłeś "ten gość nie nadaje się do niczego, zaraz powiem, że jest nikim". Bywam na forach, gdzie ludzie potrafią zwracać uwagę i dyskutować w kulturalny sposób. Większość twoich wiadomości wygląda jak byś traktował rozmówców jak kogoś gorszego - na jakiej podstawie?

Opublikowano

>> Bzdura

>> Koniecznie jest to wada.

Znasz mnie? Rozmawiałeś kiedyś ze mną? Ja sobie nie przypominam. Ja też się mylę i na pewno nie będę wmawiał, że tak nie jest.

>> Nie ma to jak oceniać całego człowieka po kilku postach.

Przyznaj, że oceniłeś mnie w taki sam sposób. Zobaczyłeś kilka moich postów i stwierdziłeś "ten gość nie nadaje się do niczego, zaraz powiem, że jest nikim". Bywam na forach, gdzie ludzie potrafią zwracać uwagę i dyskutować w kulturalny sposób. Większość twoich wiadomości wygląda jak byś traktował rozmówców jak kogoś gorszego - na jakiej podstawie?

Weź już przestań bo to co piszesz jest coraz bardziej żałosne, zaraz w ogóle przestanę ci odpisywać trollu.

mateq

TU

Opublikowano

Twój brak odpowiedzi mówi więcej niż tysiąc słów. Mówisz rzeczy, którym zaraz potem zaprzeczasz. Tobie potrzebna jest pomoc lekarska, NetBeans.

Nie odpisuj mi więcej, masz rację.

Opublikowano

No dobrze, ale można chyba przyjąć, że standardowe funkcje zaadaptowane z biblioteki języka C są szybsze od nowej części biblioteki C++, więc to funkcje z C są szybsze. Nie wiem o co się kłócicie, ale poziom dyskusji niebezpiecznie spada i dorównuje powoli innym subforom mpc...

linki zewn.

Opublikowano

assembler jest wolniejszy od c, c jest wolniejsze od c++, c++ jest wolniejsze od c#, c# jest wolniejsze od javy...

zaraz, przecież to nie tak to szło...

chyba na odwrót prawda ?

-----------------

Oj tak, faktycznie. Na tej podstawie to każdy język będzie pestką po nauce c++

A nie jest tak ?

Oczywiśćie pomijająć assemblera i inne bardzo specyficzne języki to po opanowaniu c++ takiej javy nauczysz się w tydzień.

Wygrywaj bez pychy, przegrywaj bez urazy

Opublikowano

assembler jest wolniejszy od c, c jest wolniejsze od c++, c++ jest wolniejsze od c#, c# jest wolniejsze od javy...

zaraz, przecież to nie tak to szło...

chyba na odwrót prawda ?

Za bardzo uogólniasz.

Assembler jaki? x86, x64, ARM? Assembler arm na pewno wykona się wolniej niż program w c na procesorze x86.

Tak samo C. Jaka część C? Może generyczność, którą trzeba w c zaimplementować samemu, a która jest już wbudowana w rdzeń c++? C++ jest wolniejsze w czym? Może w operacjach na bazach danych, do których C# jest świetnie przygotowane? C# jest wolniejsze gdzie? Może na linuxie, na którym praktycznie nie działa?

Więc co do twojego pytania czy na odwrót. Zależy z której strony patrzysz...

mateq

TU

Opublikowano

Jak już to języki imperatywne, ale na takiej zasadzie to po nauce każdego języka można nauczyć się innych(no i jest to "ogólnie" prawda), ale wtedy Twój argument staje się mało wartościowy. A co do tego, który język jest szybszy, dawać tu coś co poprze argument ;)

linki zewn.

Opublikowano

To, ze C jest szybsze od C++, ze względu na brak obiektowości i STL'i JEST BZDURĄ!

http://blog.gmarceau.qc.ca/2009/05/speed-size-and-dependability-of.html

Akapit "Does introducing functional features kill performance?"

Czytajcie i zamilknijcie raz na zawsze!

(również w sprawie wolnej Javy - są niej poświęcone całe dwa zdania w akapicie wcześniejszym)

- - - - - - - - - - -

@Assa:

C i C++ naprawdę się różnią, choćby bibliotekami.

Eee... C i C++ naprawdę się różnią, choćby obiektowością i metaprogramowaniem ? To jakby tak trochę więcej niż "biblioteki" :P

- - - - - - - - - - -

C jest uboższy (niekoniecznie jest to wadą)

Koniecznie jest to wadą.

W tak archaicznym języku jak C mam nawet możliwość używania typu szerokoznakowego.

Ponieważ w C++ absolutnie nie istnieje coś takiego.

- - - - - - - - - - -

@NetBeans:

Nie rozumiem dlaczego twój post dostał taką ocenę jaką dostał.

http://www.mpcforum.pl/topic/385807-pytanie-c-nauka/page__view__findpost__p__2760017

W zasadzie powtórzyłem po tobie, i dopiero przeczytałem twojego posta :)

- - - - - - - - - - -

@Assa:

bodajże płaci się karę za niezgodność z standardami

Loooooolz. Macie tutaj mój open source'owy kompilator.

Dzięujemy, masz tutaj grzywnę za to, że nam się nie podoba.

Nie słyszałeś nigdy o zdaniu "This soft is provided AS IS, without any additional support or responsibility." ?

Co do szybkości - wszystko w linku, który podałem.

OOP jest do dupy. Zero organizacji kodu, gówniana enkapsulacja, żałosne zasady.

Podczas kilku miesięcy nauczysz się C. C++ wymga dużow więcej czasu.

Nie pisz o czymś, czego wyraźnie nie rozumiesz, nie masz czasu się nauczyć, nie potrafisz docenić, nie znasz. (gdyby ten post był postem jedno-postowego user'a, to raczej bym w tym zdaniu przeklinał, if u know what i mean)

- - - - - - - -

@spajder:

Swoją drogą, "jak już to c++ jest szybszy" - masz na to jakieś dowody?

Eeee... właśnie przedstawił teorię, iż ze względu na brak rozwojiania kompilatorów C :)

W obliczu braku "dowodów" na szybkość czystego C, nawet teoretyczny, proponowany czynnik "przyśpieszający" jest wystarczający, by orzec o szybszości C++ :P

Oczywiście teoria nie-ulepszania jest błędna, a żadna ze stron nie ma dowodów na "chyższość", gdyż takich dowodów nie ma. Prędkość jest porównywalna.

(boże, ale, żem przekomplikował ostatnie trzy zdania... no trudno...)

Niektórzy mogą mieć inne zdanie od Ciebie (....) Języki OOP są inne.

Uboższy == słabszy, z definicji. Koniecznie jest to wada, jeśli poszukujemy najlepszych rozwiązań. A poszukujemy. Nikt tutaj się nie spiera "co jest gorsze" ;P A więć jest to wada.

I - widzisz - wcześniej było umyślnie pisane "uboższy", gdyż C++ jest wieloparadygmatowy - możesz w nim pisać nawet nie wąchając OOP. ERGO, C nie jest "inny" - wszystko co w nim odpalisz, odpalisz także w C++. Jest więc uboższy. Nie inny. Olbrzymia różnica.

Czy dlatego, że murzyni mają inny kolor skóry, będziesz mówił, że są gorsi?

Oczywiście, przecież to murzyni.

- - - - - - -

@NB:

http://www.mpcforum.pl/topic/385807-pytanie-c-nauka/page__view__findpost__p__2761718

Następny najlepszy post w wątku. Nie rozumiem ludzi...

- - - - - - -

poziom dyskusji niebezpiecznie spada

A mój link ratuje nas wszystkich!

Ave!

--

@EDIT

po opanowaniu c++ takiej javy nauczysz się w tydzień.

<śmiech szaleńca po dużej dawce diazepamu>

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

@aggr

nie masz racji.

Uboższy wcale nie oznacza biedniejszy ;)

OOP służy jedynie do ładnego stylizowania kodu. STL obniża wydajność(szczególnie vector i map). Typy generyczne potttwwornie spowalniają aplikacje.

W tym linku co podałeś i tak wynika że C jest szybszy od C++.

Jak już powiedziałem kompilatory C trzeba usprawniać-dla zgodności.

@topic

proszę niech ktoś już zamknie ten topic bo spamu tu tyle co gnoju na polu

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano
STL obniża wydajność(szczególnie vector i map). Typy generyczne potttwwornie spowalniają aplikacje.

W tym linku co podałeś i tak wynika że C jest szybszy od C++.

Czy ty kiedykolwiek spojrzałęś na linka, którego wam podałem?

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

@up-tak. Kilkadziesiąt lat temu ludzie pisali w Fortranie dziurkując odpowiednie bity na kartoniku. Teraz ludzie jęczą gdy widzą asm'a

@aggr

właśnie widziałem i dlatego tak napisałem ;)

Cytat

Opublikowano

Zapomnij o zamykaniu, chyba że napiszesz na PM do moderatora.

Kurcze obaliłeś właśnie paradygmat programowania(swoją drogą uznany za dość ważny), inne też są bez sensu?

linki zewn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...