Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] c++ nauka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , chciałbym zacząć naukę w programowaniu mam 14 lat ;D wiem że to mało ale po prostu w przyszłości chce mieć prace zapewnioną :) ponieważ wiem ze pogramista bardzo dobrze zarabia i chciałbym nim zostać w przyszłości ponieważ tym się interesuje i to lubię a więc tu jest proźba do was.

Poradziłby mi ktoś co w moim przypadku zrobić aby tego szybko i zrozumiale się nauczyć? od czego zacząć ? może jakieś strony z dobrymi poradnikami? może jednak jakieś książki a może ktoś pomoże , wytłumaczy na gg? pewnie temat zostanie zamknięty ( nie wiem z jakich przyczyn ) no ale prosze was o udzielanie się lub o pisanie na gg 11628969 .. bardzo was proszę :) szukałem wiele w google lecz niczego ciekawego nie znalazłem. a więc jeszcze raz proszę i dziekuje z góry i udzielajcie się w temacie.

"Sprzęt nie czyni gracza dobrym, ale pomaga dobremu być jeszcze lepszym" ~ Ja

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Proponuję kupić książkę "Symfonia C++" gdyż sam ją czytałemrolleyes.gif

wszystko zrozumiale wytłumaczone, a jeśli ktoś czegoś nie rozumie opisuje problem na mpc :)

stop1.png

pierdl szysko, fotographój tap madl!

Opublikowano

Spoko jak coś na gg mogę pomóc.

Ok,programista sporo zarabia ale ta praca ma swoje mankamenty:

większość pisze aplikację w grupie, zamknięci w ciasnych korporacjach,

muszą się szybko uczyć,co rusz powstają nowe technologie.

Ale nie żebym cię odwodził. Co do nauki to polecam zaglądnąć na helion.pl i poczytać recenzje, oceny dopiero potem kupić książke.

Ad. C++. Powinieneś uczyć się najpierw C. Jest bardziej przyjazny jeżeli chodzi o początki z programowaniem, a C++ to jego udoskonalone, obiektowe ulepszenie.

----

Spoks też mam 14 lat :)

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

dobrze a więc czekam na gg :) 11628969 numerek pomoc mile widziana jestem na niewidoku zeby od kumpli spamu nie bylo :D

Opublikowano

C jest bardziej przyjazny jeśli chodzi o początki? Od kiedy? A do autora: jak możesz powiedzieć, że interesujesz się programowaniem i to lubisz, skoro dopiero masz się zacząć uczyć :)?

linki zewn.

Opublikowano

Ja wybrałem C++ ale nie dawno rozmyślałem nad C więc jak wybierzesz C to zwróć się do jatokor'a a gdybyś wybrał C++ to wystarczy ci to:

http://cpp0x.pl/kursy/

Czytasz poziom 1,2,3 dodatki powinieneś obowiązkowo ;)

I pamiętaj jak się uczysz czyli czytasz jakiś temat z jakiegoś języka to ćwicz to co zrozumiałeś bo po tygodniu wszystko zapomnisz albo od razu się poddasz bo to zależy od twojej woli.

Sam na sobie się przekonałem jak przeczytałem 5 topiców pod rząd i zapomniałem o czym był pierwszy xD

GrottyCracker22.png
Opublikowano

Zacząłem programowanie oraz powoli uczę się języka Auto it przeczytałem już tut Maćka134 i wszystko było zrozumiałe teraz tylko czekam na wejście gg Wojciecha który 1 wypowiedział się w temacie ponieważ doradza mi on i uczy mnie więc moim zdaniem temat do zamknięcia chyba że jeszcze ktoś coś mógłby doradzić :)

Opublikowano

Ja tylko powiem, że z AutoIT'em też dobrze wybrałeś ponieważ nauczysz się jak działają zmienne, które też występują w C++, pętle itp...

Więc jak się będziesz chciał przesiąść z AutoIT'a do C++ to dużo będziesz znał podstaw.

GrottyCracker22.png
Opublikowano

Chyba najpopularniejszy polski tutorial.

http://xion.org.pl/productions/texts/coding/megatutorial/

Drugi bardzo popularny kurs

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1

Kurs na wiki books

http://pl.wikibooks.org/wiki/C++

Coś tam jeszcze

http://www.intercon.pl/~sektor/cbx/

Coś tam jeszcze

http://kondel.ko.funpic.de/?pid=16

I coś na youtubie po polsku znalazłem jeszcze

http://www.youtube.com/user/MinDControlDx?feature=mhee#p/p

Więc nie udawaj, że szukałeś xD...

RAsfepN.png
Opublikowano

>> mam 14 lat ;D

>> też mam 14 lat :)

Nie mogłem się powstrzymać :D Wygląda mi to jak jedna popularna swego czasu kampania.

>> w przyszłości chce mieć prace zapewnioną :) ponieważ wiem ze pogramista bardzo dobrze zarabia

Najlepiej zarabiają pasjonaci, a nie ludzie którzy po prostu nie mają co ze sobą zrobić. W moim technikum, na profilu informatycznym, znajdziesz ledwie kilka osób które coś umieją.

>> chciałbym nim zostać w przyszłości ponieważ tym się interesuje i to lubię

Tutaj już lepiej.

Jeżeli chcesz być dobry, to przede wszystkim polecam google. Jeżeli nie nauczysz się sam szukać i rozwiązywać problemów, to będziesz tylko kolejnym cieniasem. Prosił bym też, żebyś w miarę uważał na interpunkcję - przed "ale", "że" i "ponieważ" niemal zawsze stawiamy przecinek.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

@jatakor-nie trzeba od razu wbijać się w obiektowość a tak pyta mnie kolega co to std:: i using namespace...

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

@up-napewno:

C jest bardziej przyjazny jeśli chodzi o początki? Od kiedy? A do autora: jak możesz powiedzieć, że interesujesz się programowaniem i to lubisz, skoro dopiero masz się zacząć uczyć ?

Cytat

Opublikowano

No to ja napisałem coś w stylu "Język C jest trudniejszy niż C++", a Ty coś w stylu "Nie trzeba się brać od razu za C++"

linki zewn.

Opublikowano

Powinieneś uczyć się najpierw C

To tak jak byś chciał się nauczyć mówić po angielsku a ktoś by ci kazał najpierw nauczyć się mówić po niemiecku bo wiele słów tam podobnie brzmi jak w angielskim... C++ a C to 2 zupełnie różne języki dlatego sensu nie ma uczyć się C gdy chce się uczyć C++.

mateq

Wideo kurs programowania w c++

TU

Opublikowano

Gdyby to były dwa różne języki, nie można by było używać C w C++ ;P

C++ to po prostu rozszerzony C i już.

Ostatnio dostałem Symfonię C++ i bardzo dobrze mi się z niej uczy ;)

wiz_taxer.png
Opublikowano

chodzi mi o to że sporo programów nadal jest pisanych w C: z C korzysta Gynvael Coldwin i naprawdę warto znać C choćby ze względu na bogatą bibllioteke standardową którą C++ odziedziczył ;)

Cytat

Opublikowano

Gdyby to były dwa różne języki, nie można by było używać C w C++ ;P

C++ to po prostu rozszerzony C i już.

Ostatnio dostałem Symfonię C++ i bardzo dobrze mi się z niej uczy ;)

Gdyby to były dwa takie same języki to można byłoby używać c++ w C...

@Up

Ucząc się c++ automatycznie uczysz się C.

mateq

Wideo kurs programowania w c++

TU

Opublikowano

@up-nie. C a C++ różnią się...i to bardzo wieloma rzeczami.

Cytat

Opublikowano

@up: tak, różnią się. Ale jak dobrze opanujesz C++ to pestką dla Ciebie będzie C. Nie wiem po co nadal są pisane programy w C, jak C++ jest po prostu bardziej rozbudowany niż C...

Opublikowano

@up: tak, różnią się. Ale jak dobrze opanujesz C++ to pestką dla Ciebie będzie C. Nie wiem po co nadal są pisane programy w C, jak C++ jest po prostu bardziej rozbudowany niż C...

i tu się mylisz.

Język C jest bardziej niskopoziomowy, brak tam takich cudów jak np. operator

new

.

Jeżeli nauczysz się C to C++ będzie dla Ciebie pestką.

O wiele łatwiej docenić Obiektowość jeżeli najpierw programuje się strukturalnie.

Wygrywaj bez pychy, przegrywaj bez urazy

Opublikowano

O boże, znowu ten sam pan...

Skrócając moją wypowiedź do minimum, po prostu wypunktuję w czym nie masz racji.

Język C jest bardziej niskopoziomowy

takich cudów jak np. operator new

Pojebało tu już tutaj zupełnie kolegę.

O wiele łatwiej docenić Obiektowość jeżeli najpierw programuje się strukturalnie.

Raz, że to się nie wyklucza.

A dwa już nie wymienię. Muszę chyba trochę poganiać z dzidą po lesie, żeby umieć docenić dobrodziejstwo supermarketu.

Chwalmy Pana!

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Oj tak, faktycznie. Na tej podstawie to każdy język będzie pestką po nauce c++

linki zewn.

Opublikowano

dobra już się uspokujcie bo spam sensu nie ma.

@4gg:

C i C++ naprawdę się różnią, choćby bibliotekami.

Obiektowość nie jest nikomu potrzebna skoro wszystko i tak piszesz niskopoziomowo( przynajmniej ja C+ASM).

Do rapidapp służą języki pokroju C# czy Autoit.

Cytat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...