Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Konkurs]Gra w AutoIt - Kółko i krzyżyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hfaua no jak mozesz od razu przekreslac moj plan ktory juz 2 dzien pisze :P

Bedzie z randomami i juz :P

Albo nie bedzie wcale bo mam problem z funkcja ktora "rozpozna" ze jest linia O lub X :P

• Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mapę zrób jako tablicę i zapisuj ją np. $plansza[4][8] = 1. I oznacz sobie np. O -> 1, X -> 2, puste -> 0 i po problemie :) Prostą pętlą for sprawdzasz, czy 5 pod rząd jest takich samych ;)

Opublikowano
Opublikowano

Jak z tym sobie poradzicie w miarę dobrze, to w drugim etapie piszemy... Hmm.. zobaczy się ^^ pomysły już są ;) Chyba najtrudniejsze poszło na początek :P

Opublikowano

Cieszyłbym się, gdyby next etapem był jakiś program użytkowy typu klient FTP albo jakiś wielofunkcyjny shit :P Byłoby teoretycznie prościej... ale takie coś wymaga pomysłowości :D Wtedy każdy mógłby się wykazać

Opublikowano

@up

wee?

ftp.au3 czy coś podobnego i tylko w gui ojebać, żadna sztuka

ja ostatnio napisałem kamień papier i nożyce przez tcp

najlepiej to by było napisać coś na bazie tcp, lecz nie zmieniajmy tematu, bo widzę że się po odechciewało niektórym

Opublikowano

Pomyślałem, że skoro to pierwszy konkurs, to będziemy wam dawać czasami jakieś wskazówki ;) Typu tego co podpowiedziałem wojtkowi z planszą ;) Oczywiście nie będzie to gotowy kod, tylko teoretyczne wskazówki, jak można przyspieszyć, ulepszyć skrypt :) Narazie macie z algorytmem Mini-Max i tą mapką ;) Na następną podpowiedź poczekacie z 2-3 dni ;) Myślcie narazie sami :D

#EDIT

@UP

Niech zgadnę, że $komputer to Label? :) Musisz zmieniać jego wartość, a nie wartość zmiennej, która przechowuje jego ID :P

Opublikowano

Co do "ilości linijek":

Nie spodziewam się dobrej pracy poniżej 3000...

Co do randomów:

Zapomnij, że na to spojrzę. < chue chue chue, nosek w górę>

Co do sprawdzania, czy pojawiło sie pięc w rzędzie:

Najszybciej (ale w AutoIcie nie będzie żadnej mierzalnej róznicy w wydajności) będzie sprawdzić, czy osiem pól oddalonych o cztery miejsca od właśnie postawionego krzyżyka zawiera krzyżyki.

Jeśli którekolwiek zawiera - sprawdzić, czy w połowie odległości między nimi jest krzyżyk. Jeśli w połowie również są, sprawdzić dwa pozostałe pola w linii. Pola oznaczone cyframi to kolejność sprawdzania, X i O to przykładowy przypadek.

. . . . X . . . .          ; sprawdzamy dwa pola w odległości cztery (i tak w czterech osiach !)
1 . . . X . . . 1
X . 2 . X . . . O       ;  jeśli jest gdzieś krzyżyk, to sprawdzamy pole w połowie odległości
X 3 X . X . . . O
X X X . X . . . O     ; jesli tam też jest krzyżyk, to sprawdzamy pozostałe dwa pola
X X X O X . . . O

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Ok wszystko dziala tylko cholernie ciezko wygrac na takiej planszy ale sie da :P

Powiedzcie Jurorzy co powinna miec taka gra ;p

Opublikowano

To już zależy tylko i wyłącznie od was, co ona będzie miała ;) To ma być Gomoku, czyli kółko i krzyżyk na dużej planszy i do 5 znaczków :) Im więcej przydatnych funkcji tym lepiej ;)

Opublikowano

Ok oddalem Hfaua :)

Moze nie jest piekny, z wieloma funkcjami ale dziala chiba dobrze i licze na jakies punkty a w nastepnych dwoch moze wiecej pomyslu bede mial ;)

Opublikowano

"To już zależy tylko i wyłącznie od was, co ona będzie miała To ma być Gomoku, czyli kółko i krzyżyk na dużej planszy i do 5 znaczków Im więcej przydatnych funkcji tym lepiej "

Tylko bez przesady. Losowo wyskakujące bonusy/znajdźki na planszy, dające nieskończoną amunicję albo niewidzialność, nie będą w dobrym guście sympatycznej innowacji.

- - - - -

@HFAUA

Mógłbyś mi jego kod przesłać na PW ?

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Tak wgl to ile osob startuje?:P

4ggr35510n tamten link zly... w sumie dobrze bo dopracowuje go jak Hfaua mowil :P

Jeszcze tylko przez internet zrobic gre i jakies god mode sie przyda ;)

Opublikowano

Startuje tyle ile odda pracę w terminie dowolnej osobie z jury :) Od razu piszę wszystkim, żeby się nie przejmowali, że Wasza gra jest na niskim poziomie, bo to służy przecież temu, żebyśmy się uczyli ;) Napiszecie grę i 2 pozostałe prace na 2. i 3. etap konkursu to się dużo nauczycie, a nagroda już jest i myślę, że Wam się spodoba ;>

Opublikowano

@wojtek333314:

Masz jeszcze dziesięć dni i radzę dobrze je spożytkować, gdyż w aktualnej formie twój kod w ogóle nie działa.

Raz, że to nie jest gomoku, gdyż plansza jest zbyt mała (nie wspominając już o niemożliwości wyboru wielkości).

Dwa, że komputer umieszcza kółko całkowicie losowo.

Trzy, że całkowicie całkowicie losowo. Zdarza mu się zamienić mój krzyżyk na kółko. !!!!!!

Ta sygnatura jest pusta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...