Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Konkurs]Gra w AutoIt - Kółko i krzyżyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Propozycji na konkurs było bardzo dużo ;) Ostatecznie podczas wczorajszej libacji wymyśliłem temat! :D

Do napisania macie gierkę w kółko i krzyżyk. Nie chodzi mi o tą podstawową wersję, ale o taką, w której trzeba ustawić koło siebie 5 znaczków ;) Czyli mamy planszę np. 20x20 i musimy ustawić 5 kółek, lub krzyżyków w pionie, poziomie, lub po ukosie ;) Do tego można dać jakiś licznik pkt, wybór rozmiaru planszy itd. Wszystko zależy od was, czy to będzie gra dla 2 graczy, gra z botem, a może nawet Multiplayer! :D

Termin oddania prac 19.06.2011r. godz. 23:59!

Teraz może zasady:

- Każdy może oddać jedną pracę

- Linka do gry wysyłacie mi na PW, z kodem i ew. obrazkami

- Praca musi być w całości napisana przez was

- Piszemy sami, a nie w grupach

- Wszelkie plagiaty będą natychmiastowo dyskwalifikowane

Żeby nie było tak jak na ostatnim konkursie, to proszę zgłaszać się w temacie kto bierze udział :)

Prace postaram się ocenić jak najszybciej ;)

Odbędą się 3 takie konkursy, o różnej tematyce, a wasze pkt, które przyzna wam jury, zostaną zsumowane i na tej podstawie wyłonimy zwycięzce ;)

Nagroda jeszcze nie jest ustalona, ale coś wymyślimy ;) Myślę, że i tak najważniejsze jest to, czego się nauczymy podczas pisania pracy na konkurs ;)

Jury:

- hfaua

- robem

- 4ggr35510n

Konkurs zakończony!

Zwycięzcą jest Sopelek997

2. miejsce zajmuje HeniuX_PL

3. miejsce wojtek33344

Gratulujemy zwycięzcą i życzymy powodzenia w 2. etapie!

Pozdrawiam, hfaua B)

• Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Takie coś mógłbym zrobić z palcem w dupie nawet w trybie multiplayer

lecz konkurs w najnieodpowiedniejszym momencie wybraliście...

... tuż przed końcem roku...

ten tydzień wszyscy w szkołach charują a w następny cały czas biwaki są :<

Pomogłem? Natychmiast zgłoś to administracji, że mi ktoś włamał się na konto!

Opublikowano

Skoro napiszesz z palcem w dupie, to nie powinno Ci to zająć dużo czasu :) Macie całe 2 tygodnie na napisanie prostej gry ;)

Ja ostatnio pisałem warcaby na konkurs 2 wieczorki :P

Opublikowano

Wysyłamy *.exe, *.au3 czy source?

@down

Okey ;]

GUI zrobione... Teraz zabawa z kodem... ;d

/e

Wie ktoś jak ogarnąć GUI? 830 linijek... ;o

/e2

Poddaje się! Pogubiłem się xD

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Plik *.au3 musi być, bo się nie będę bawił w dekompilacje :P Jeśli chcecie to możecie dodać exeka, żeby wypróbować grę czy działa ;) Najważniejszy jest plik *.au3 :)

Opublikowano

No to jazda :) Jak to zrobic do pojecia nie mam ale cos pomyslimy ;)

Hfaua hfaua Ci za to ze dales konkurs ;D

Swoją drogą doszedłem do wniosku ze chyba z komputerem nie da rady wygrac..

Opublikowano
Żeby nie było tak jak na ostatnim konkursie, to proszę zgłaszać się w temacie kto bierze udział :)

To ja się zgłaszam, ale nie wiem czy skończę to pisać. Najpierw chciałem skończyć moją pierwszą gierkę :>

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Ja się zgłaszam, ale nie wiem czy wyrobię... za dużo spraw na głowie pod koniec roku :mellow:

Mimo wszystko dzięki za zorganizowanie konkursu :)

Opublikowano

przyjmuję propozycje jurora

nawet na tą okazje w końcu będe musiał zainstalować windowsa na jakimś lapku bo coś ostatnio AutoIt to jedyny program który potrafi mi przy starcie Wine uwalić całkiem linuxa ;)

p.s. często na forum jestem ale cały czas głownie z pracy 10-12 h zmiany a wtedy na pisanie brak czasu, a w domu się nie chce bo raczej się wypoczywa albo znowu pracuje robiąc altanke na działce albo 1000m2 kostki

a tu efekt mojej pracy 1307344631-U150374.jpg

jeszcze wykończenia z dwa-trzy tygodnie i koniec , przynajmniej jest gdzie posiedzieć po pracy nie zamykając się w domu w taką piękną pogodę

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Dziękuję za zaproszenie i przyjmuję :)

- - - - -

Kółko i krzyżyk na nieograniczonej planszy nazywa się Gomoku i najczęściej rozgrywany jest na 19x19 lub 15x15:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gomoku

Oczywiście bez zaimplementowania wyboru wielkości planszy - zapomnijcie o konkursie.

Sztuczną inteligencję powinniście oprzeć o algorytm Min-Max. Wprowadzenie do zagadnienia:

http://virgo.jogger.pl/2010/06/21/algorytm-minmax/

Więcej -> w zakresie waszych poszukiwań.

Oczywiście bez zaimplementowania SI i wyboru stopnia jej trudności - zapomnijcie o mojej pozytywnej ocenie.

- - - -

@UP

Najs altana :D

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

@UP ciekawe nawet z tą sztuczną inteligencją... ale dla mnie to jeszcze trochę zbyt zawiłe ;) (szykuje się ciężka praca)

@robem - niezła chatka :P Widziałem podobną na działkach w moim mieście :) Powodzenia z wykańczaniem B)

@top - w czwartek biorę się do roboty, bo na razie nawet na wbicie na MPC nie mam zbyt czasu :mellow: Może coś z tego będzie

Opublikowano

@UP

Ciekawe jak ciekawe... Pewnie wszystkim wam wystawię zero punktów, i będą się liczyć tylko oceny hfauy i robema :P

@EDIT

Chociaż za dużo gadam, bo to konkurs hfaua i to on wybierze sposób w jaki będziemy to oceniać :P

Więc ograniczę się tylko do tego, że dla mnie SI jest ważne.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Ty naprawdę myślisz, że ktoś napisze sztuczną int. do gry w to? :P Będę się cieszył, jak będzie można pograć w 2 graczy :D Jutro będzie Wiedźmak II... Będę musiał przejść na wszystkie 16 zakończeń w 2 tyg ^^ Powodzenia wszystkim uczestnikom konkursu!

#EDIT

To ja hfaua xD piszę z lapka młodego, więc jego konto :]

1307713087-U105081.jpg
Opublikowano

Raport za multikonto.

Jestem śmiertelnie poważny.

Śmiertelnie.

Artificial Intelligence to szerokie pojęcie :P __setCircle(random(), random()) się zalicza :P

A wbrew pozorom implementacja MiniMax'a (nawet w AutoIcie) jest bardzo łatwa

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Przeczytałem, tym razem dokładnie (korzystając z chwili wolnego) ten artykuł o MinMax i szczerze mówiąc nie jest to takie skomplikowane jakby się mogło wydawać ;) Przy czymś bardziej złożonym robią się schody, ale tak ogólnie prosta sprawa, wystarczy logicznie myśleć. Polecam przeczytać jeszcze na wiki, bo tam jest krótko i zwięźle xD

Opublikowano

jakby był to by ogłoszono :)

zresztą te twoje 300 linijek to mało jak doliczysz wszystkie z include to wyjdzie pewnie w tysiącach

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Tak sobie myślę... cudem będzie, jeśli ktokolwiek odda pracę godną uwagi o.O Pogubiłem się już przy funkcji sprawdzającej... ale mam nadzieję, że jakoś to napiszę :P

Powodzenia wszystkim (przyda się na pewno) :)

Opublikowano

Przydać się przyda :)

Jeszcze tylko funkcja ktora wykluczy powtarzanie ruchow przez komputer zeby w to samo miejsce nie walnal "O" no i licznik... :P

Wgl mam pytanie czy zasada wygranej moze opierac sie na szczesciu?:D

Opublikowano

@UP - takie coś akurat nie jest wielkim problemem :P Jednak napisanie całego algorytmu AI i wykombinowanie sposobu sprawdzania moim zdaniem jest dość trudne, szczególnie patrząc na poziom zaawansowania użytkowników (bez urazy :P ). Szczególnie, że plansza jest duża :mellow:

Opublikowano

No faktycznie... teraz tez sie nad tym zastanawiam :P

Ale na dzis juz sobie daruje :)

Ponad 500 linijek a to dopiero pewnie polowa ;P

Opublikowano

500 linijek w takiej grze bez includów to mało ;) Postarajcie się zrobić inteligentnego bota, żeby miał chociaż jakieś szanse na wygraną, a nie randomem oznaczał pola :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...