Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sposób na lagi...

wnS

Rekomendowane odpowiedzi

Weteran
Opublikowano

Witajcie! Zrobiłem ten poradnik temu, gdyż wiele osób pytanie mnie dlaczego ma lagi na single player.

Podam kilka sposobów na zmniejszenie lagów.

1. Pamięć na dysku - Dużą rolę ma tutaj pamięć jaką komputer dysponuje w danej chwili. Polecam oczyszczenie dysku, żeby było z 50gb wolnego.

2. Używanie CCleaner - Usuwa on zbędne programy oraz rejestry.

3. Wyłączenie: Gadu-gadu, skype itp. - O tym pewnie większość graczy wie.

4. Przydało by się, aby twój komputer miał + 1gb ram'u.

5. Duże znaczenie ma także procesor oraz karta graficzna.

Poradnik zrobiłem dla osób, które pytały się mnie czemu nie mam w ogóle lagów. Pozdrawiam.

Jeżeli pomogłem proszę o symbolicznego -'ika

1339226679-U337649.jpg

Opublikowano

lagi na single player? Niemożliwe! I od kiedy to wolne miejsce ma wpływ na przesyłanie pakietów internetowych? AMAZING!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lag

Proponuje się zapoznać.

Nazwałbym ten temat, Sposób na klatkowanie, albo na "Low FPS'Y"

Opublikowano

Mój dysk C:/ nie ma 50gb xD. Nie ma tu za dużo znam dużo lepsze sposoby

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Weteran
Opublikowano

Ja jak miałem 3gb wolnego miejsca na dysku to miałem lagi. Usunąłem kilka clientów itp. i się 56gb nazbierało. Do tego oczyściłem rejestry i teraz to w ogóle bez lagów mam.

1339226679-U337649.jpg

Opublikowano
1. Pamięć na dysku - Dużą rolę ma tutaj pamięć jaką komputer dysponuje w danej chwili. Polecam oczyszczenie dysku, żeby było z 50gb wolnego.

a jeśli ktoś ma dysk pojemności 40gb ?? ja tak mam :D

Opublikowano

Ram to nie wszystko, lepiej mieć mniej ramu ale szybszego.

W MC liczy się karta graficzna i procesor.

Weteran
Opublikowano

@Geoning

Jeżeli masz sporo ram i dużo wolnego miejsca to twój świat będzie się szybciej regenerował, dzięki czemu w znacznym stopni unikniesz lagi. Dopiszę jeszcze, że liczy się karta graficzna oraz procesor.

1339226679-U337649.jpg

Weteran
Opublikowano

Jeżeli masz 3+ tak jak ja, to gadu i skype mogą zostać włączone. Ja tam jeszcze na mpc siedzie jak gram. To było skierowane do tych co mają około 1-1.5gb ram. :)

1339226679-U337649.jpg

Opublikowano

Popieram.

Jak miałem kartę graficzną 256 mb to nie chciał mi się minecraft odpalić, zainstalowałem sterowniki do karty 1gb i śmiga aż miło.

Duże wymagania jak na tą grę oO

Opublikowano

Minecraft ma takie wymagania przez to że się renderuje w trakcie grania i dlatego że jest dużo pikseli

@Topic : Co do minecraft jaja sobie robisz ? , na 2 kompie mam 4 gb ramu , procesor 2,6 ghz 2 rdzenie i zintegrowaną kartę i wychodzi na to że mam kosmiczne lagi :)

Wiec Wystrczy mieć 1 gb karte graficzna i nic wiecej i ci minecraft pujdzie bez najmniejszego laga nawet przy tnt -.-

A i dodam że 55 % wymagania gier to karta graficzna

30% to procesor

15 % to ram

A co do miejsca to jedna wielka sciema mam stacjonarny komputer i nie ma znaczenia ile mam miejsca wolnego a ile nie ....

Ten temat nie wiem nawet poco ....

Co do ccleaner zgodzę się że zwiększy wydajność , ale minimalnie :)

No to chyba każdy wie że jak wyłączy się gg , skype itd to są mniejsze spadki fps

Weteran
Opublikowano

@Emilo

W części się z tobą zgadzam, ale miejsce na dysku też ma pewną rolę. Nie usuwa ona lagów, lecz przyśpiesza regenerację mapy. :)

@Edit

Może masz te 4gb ram 2 rdzenie, ale jaka karta graficzna? Bo ona ma też dużą rolę.

1339226679-U337649.jpg

Opublikowano

@Up:

No tak jak napisałem na laptopie mam zintegrowana karte a zintegrowane są bardzo bardzo słabe wiec widać dlaczego lagi winosek ( jak masz słabą karte graficzna to nie ważne co byś miał innego i tak będziesz miał słabego kompa co z tym idzie małe fps/y

Opublikowano

A ja z kolegami ostatnio odkryliśmy, ze kiedy odpalimy Minecrafta przez Steama, to znacznie mniej jest lagów i to zdecydowanie :)

Więc polecam spróbować mojego sposobu :P

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Masz lagi na single player? Pozdro ; >

Mi żeby nie pokazywały sie Black screeny i nie muliło ustawiam sobie 16 bitów podczas gry.

• 1 rok później...
Opublikowano

Dobra to kto mi pomoże od wersji 1.2.5 mam lagi coś koło 2-3 fps na singlu

Konfiguracja mojego kompa (proszę się nie śmiać):

-Intel Celeron CPU 1,70 GHz

-Radeon HD 2600 XT

-Dysk twardy 50 GB

-RAM 1 GB

Żeby uprzedzić pytania ma zainstalowaną Javę 7u4, Optifina i najnowsze sterowniki

Opublikowano

Ja znam najlepszy sposób, Kupić nowego kompa który by uciągnął Minecrafta ? :D Albo zainstalować moda optifine

OQZWz.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...