Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Build] Ryze - Mana Tank

lordwyder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra rób co chcesz.

Tylko nie zapomnij dodać jeszcze aegis, by wspomóc drużynę, shoula, bo brakuje many w teamie Ryże Garen Katarina, Mundo, Morde.

Najlepiej. Ryże jest tanko-mago-supportem, do tego dps-em bo mozna mu dac troche atk. speeda i o dziwo będzie bił po 12 dmg.

Te itemki są dla niego zbędne, ponieważ są lepsze propozycje dla castera- nawet tego który musi mieć tyle survi.

Bo nawet semi-tanki nie składają takich itemków- poprostu składane są one przez osoby stojące na pierwszej linii, a koro ty tak uważasz to gg.

Koniec tematu, dalej przekazuj swoją mądrość na temat ryże tanka. Może jakiś idiota się na to nabierze....

Dobra, człowieku, po porostu mi cię żal. Wpieprzasz się do tego tematu nie mając żadnego pojęcia o jego treści i wciskasz mi że wiesz jak się gra teraz ryzem bo grasz innymi casterami. RYZE NIE JEST TYPOWYM CASTEREM. Nie ma sensu dawać mu chodź odrobiny ap, lepiej mieć więcej survi w tej samej cenie. Pokaż mi teraz Ryza który nie ma statów 3-8-19 bo jego team wygrywa, a gra jakimś buildem pod samą manę i ap, gl. Sam nawet spróbuj teraz zagrać ryzem bez survi. Jaki wniosek się po takiej grze nasuwa ? Ryze jest useless, wracam do mojego pr0 karthusa bo zadaje on większe dmg. Ryze musi mieć survi, nie zadaje bez niego dmg. 12 dmg daje ap z archa, najlepiej złożyć ich pięć może wyciągniesz o 100 więcej. Powtarzasz się poza tym i nie dociera do ciebie że SĄ TO ITEMY NA SKRAJNE SYTUACJE podkreślę ci w razie jakbyś dalej nie widział. Nie obchodzi mnie że grałeś LeBlanc i składanie survi dla castera ssie bo masz mniejsze dmg. Może u casterów którzy wyrzucają w kilka sekund wszystkie skille które mają i stoją bezradnie czekając na śmierć/uciekają bo może jeszcze zdąży zejść cd. Ryze nie może tak zrobić bo nie ma dobrego AoE dmg i musi we wrogów spamować po kolei, jakby nie miał survi zdążył by wyrzucić max 2x Q i padł by/musiał uciekać ze 100 hp. A musi stać jak najdłużej i rzucać co sekundę swoje skille aby kogoś ubić albo zadać dla wroga przynajmniej podstawowe dmg. Jak wcześniej wymieniłeś, robienie ryza bez survi można porównać do robienia go pod ad bo zada prawdopodobnie podobne dmg. Może jakiś idiota się na to nabierze - tak, nazwij wszystkich ogarniętych ludzi którzy grają teraz Ryze idiotami, bo każdy wie że ryze to nie tank i musi mieć 1,8k hp i padać na każdą serię skilli. Jak widzę skończyły ci się argumenty więc zacząłeś pisać ironicznie, aby w żaden sposób nie przyznać mi racji. Podaj mi te lepsze propozycje dla castera. Tylko mi nie mów że item który ma ap jest lepszy bo nie dość że daje nam dmg to ma jeszcze jakieś super mega właściwości. Jest to naprawdę kosmiczne dmg - za każde 1000 ap dostajemy 200dmg - o zgrozo, nikt takiego czegoś nie przetrwa, każdy padnie na naszą serię. A jeśli przeznaczył byś te pieniądze na manę i survi (za cenę 1000 ap można kupić 3k many- 300dmg, 135 armora, 150 rezista - najbardziej skrajne, nikt nie składa na ryzie tyle armora) a wyjdziemy dzięki temu dużo lepiej. Jeśli masz pisać tego typu posty, nie pisz. Jeśli znajdziesz jeszcze jakieś argumenty które będą za twoją teorią - śmiało. Ale i tak pewnie nic nie wymyślisz bo "Tylko idioci robią z castera tanka więc jako że jestem pro nie muszę się wypowiadać". Czekam na twoją odpowiedź chodź wątpię abyś jeszcze coś do czego można się przyczepić znalazł i jak zwykle walniesz nic nie znaczącego posta który nie wniesie nic do tematu.

Na zakończenie -

http://www.mobafire.com/league-of-legends/build/ryze-revamped-ap-be-damned-58599

Najlepszy build o ryze na tej stronie, oceniony 94% co rzadko się zdarza.

Thornmail, I haven't had a chance to buy and test this yet but I would probably only buy it if they had 3-5 heavy hitting physical DPS.

Force of Nature, in games with plenty of magic damage I sometimes buy Mercury's Treads and this to survive.

Ale przecież autor tego build się też nie zna i na pewno jest noobem, bo jedynie pr0 ludzie grają ryze pod ap.

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

To w końcu twój build , czy jakiegoś kolesia na mobafire.

Powiem ci jedno cwaniaku - tylko jeden build na ryża się liczy.

Itemy które dają ci survi/manę.

A skoro kupujesz thornmaila to robisz coś źle, bo raczej musisz trzymać dystans. A zdecydowanie lepszym itemem jest coś, co da ci manę i survi (może być nawet czyste hp. dużo ci da). Ap niekoniecznie, ale więcej ap to nie mniej ap. Jak można wziąć to zamiast hp regen to z chęciąwezmę to.

Rozumiesz?

525ffffff.png
Opublikowano

Tak, tylko hp regen daje ci możliwość dłuższego utrzymania się na linii, a ap... zaraz, 30dmg? O nie, żaden caster/carry tego nie przeżyje. Jeśli miał bym wybierać pomiędzy dłuższym pobytem na linii i farmą a zadaniem kilka dmg więcej to zdecydowanie wybieram to pierwsze.

Build jest mój, ten znalazłem tydzień czy dwa po napisaniu.

Jeśli w przeciwnej drużynie jest nafeedowany master/trynda i ciacha nas na 3 hity dlaczego nie kupić thornmaila
Opublikowano

Hmmm... Jedna z linii może nie ogarnąć i go nafeedować. Jakiś problem widzisz w nafeedowaniu przeciwnej drużny?

Nie będę ci już tłumaczył czego kupywanie jest idiotyzmem a czego nie, wszystko już opisałem. W late nie stoi się na liniach tylko cały czas biega z teamem licząc że kogoś zgankujesz? Nie będę przedstawiał wyższości wszystkiego poza as/ad nad ap bo jest oczywista(w ryzie). FoN daje nam też najwięcej w grze m.resa - 76.

30% czyli jeśli otrzymujesz hity po 500, on dostaje po 150 co na pewno ułatwi zabicie go naszej drużynie nawet jeśli my zginiemy. Głównym atutem thornmaila jest jego cena do ilości armora jaką daje.

Opublikowano

Ciągle mówię o twoim świetny thronmailu i FoN-ie...

525ffffff.png
Opublikowano

Są to itemy opcjonalne, kiedy przeciwna drużyna ma albo BARDZO SILNYCH CASTEROW albo BARDZO SILNYCH DPS-ÓW. Przejdź na poprzednią stronę, przeczytaj co jest tam napisane i dopiero wracaj. Itemów które dają nam i manę i survi jest uwaga... 3 (nie licząc tego który daje 250 many i 30 dmg)

Opublikowano

Opcjonalne czy nie, ale te dwa itemy nie mają prawa istnieć na ryżu...

No chyba ze cały przeciwny team to dps/casterzy ;]

525ffffff.png
Opublikowano

Dobra, skoro to już stwierdziłeś, ale nie masz żadnego doświadczenia w graniu Ryzem teraz, to wyjdź bo nic więcej do tego tematu nie wniesiesz.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem czy ta kwestia była poruszana czy nie, ale do ryza runy na cd nie są potrzebne. Bo on z pasywu może używać spelli co 2/1 sec.

Opublikowano

Ale jego combo to : Q+W+Q+R+Q+E+Q+W - przerwa, nie mamy co rzucić, dlatego według mnie runy się przydadzą, może są najlepsze możliwe, ale możemy ich użyć na innych postaciach.

Opublikowano

Poradnik OK jedynie do czego mogę się przyczepić to że podałeś thronmaila jako opcjonalne itemy. Jak w temacie jest to "MANA TANK". Czyli walisz mu itemy TYLKO pod manę z dodatkiem survi. Na dodatek po co thronmail lub FoN jeżeli masz frozen hearta i banshe? Jako ostatni item proponuje złożyć lich bane lub 2 archa. Dodam też że to nie jest głupie że robi się go pod mana tanka a to dlatego że bardzo dużo osób w ten sposób nim gra także JA : )

Jeśli Ci w czymś pomogłem, nie bądź żyła i kliknij Lubię to!

Opublikowano

Butki na penetrację i 5x archangel.

Dmg zajebisty, papierowość powalająca.

Potem testowałem Rod of agesy x5, mniejszy dmg, ale w miarę, hp od ciula, many to samo.

(Nie wciskać mi się z rabadonem, na ryzie jest to zbędne).

Po co bawić się w mana tanka, skoro można mieć więcej many/ap i hp niż na tym twoim buildzie?

Ryze nie tank, musi tylko wytrzymać do ubicia wroga. Po co mu dawać itemy takie jakie zakłada normalnie amumu czy rammus.

aria-kinji-hidan-no-aria-23187036-1280-720_opt.jpg

Świat bywa okrutny.

Możemy tylko starać się na nim przeżyć.

Opublikowano

Butki na penetrację i 5x archangel.

Dmg zajebisty, papierowość powalająca.

Potem testowałem Rod of agesy x5, mniejszy dmg, ale w miarę, hp od ciula, many to samo.

(Nie wciskać mi się z rabadonem, na ryzie jest to zbędne).

Po co bawić się w mana tanka, skoro można mieć więcej many/ap i hp niż na tym twoim buildzie?

Ryze nie tank, musi tylko wytrzymać do ubicia wroga. Po co mu dawać itemy takie jakie zakłada normalnie amumu czy rammus.

Tak więc :

5x Archa - 1000 many, bo pasyw się nie stackuje, to wcale nie jest jakaś wielka ilość.

5x Rod of ages - dużo many i hp - 0 rezistów + cena i długość stackowania - w przeciętnej grze uda się kupić max 3.

Przy 0 rezistów, padamy na starcie team fightu, rzucimy nasze combo raz, zadamy jakieś dmg ale, co z tego skoro Annie/Brand/Malza zadzadzą 3x więcej dmg w tym samym czasie?

Tak więc po co bawić się w mana tanka - a no po to aby móc sobie Ryze pograć jeszcze na jakimś poziome, bo idąc buildami które podałeś - jest useless, po co ci w drużynie coś co robi dmg taki jak Ad carry 2 hitami, a pada w tym samym czasie. Dzięki temu buildowi możemy stać w team fighcie tyle czasu, aby zrobić jakiś konkretny dmg. Ale ja to pisałem już ze 3x w tym temacie, wystarczy przeczytać.

Do core dodał bym teraz Banshee, a wyrzucił archa i zamienił samym tears of goddness. Postaram się to później zrobić.

Opublikowano

Wiesz, te buildy które rzekomo podałem, to było testowanie w grze (w której mi się po prostu udało przekroczyć próg 25k golda).

Normalnie ryza składam jak każdego zwykłego maga, z tym wyjątkiem, że rod of ages na nim być musi. Archangel tak samo.

Dopiero potem myślę nad armorami/resistami.

Btw, na tyle rozważnie gram ryzem, że nikt o zdrowych zmysłach do mnie nie podejdzie:)

Zazwyczaj po combo przeciwnik ma pół hp po czym rezygnuje z ataku.

(Testowałem ulti malzahara, niby z run i itemów było 70% penetracji a jednak nic to nie dało, w opisie był łączny dmg 1200 a i tak ciągnął tylko 600-800 na gościach bez żadnych itemów z resistami..

Karthus z kolei też ma coś z tym ulti, bombka ma zajebisty dmg w porównaniu do ulta, to wszystko z offtopa:))

aria-kinji-hidan-no-aria-23187036-1280-720_opt.jpg

Świat bywa okrutny.

Możemy tylko starać się na nim przeżyć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ryze najlepiej robic jako Castera a nie jakiegos tanka.. Hahahah

1. OMG ryze to caster! Build jest do dupy, tylko idioci robią z niego tanka.
odp - Nie jest to typowy build dla tanka z ogromną ilością hp i rezistów. Daje nam tylko trochę więcej srurvi abyśmy mogli przetrwać więcej niż inni casterzy.

Nawet nie przeczytałeś tematu, pewnie nawet nie zauważyłeś buildu - po prostu, ściągnął Cie tu tytuł. Twoja wypowiedź to czysty spam.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem chwilę czasu więc -

Z core wylatuje Archangel - uznałem że jest nieprzydatny. Wystarczy sama kropelka.

Do core dodane Banshe - mana, hp, pasyw - jak najbardziej.

Mała zamiana kolejności kupywania itemów.

Dodane krótkie i raczej nie przydatne opisy faz gry.

Poprawki stylistyczne zdań, które pisałem na tak zwanym "rage'u".

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...