Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poradnik] Wierzchowce Z Bonami

WoJjTeK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

:)

Dziś postanowiłem opublikować mojego starego questa na Pieczęcie Wierzchowców. Czym różni się on od tych już opublikowanych ? Przede wszystkim tamte questy miały zasadniczą wadę - po zejściu z wierzchowca wciąż trwały bonusy bądź dało się doładowywać bonusy w nieskończoność. U mnie tego problemu nie ma , wystarczy pobrać tego questa i odpowiednio go zmodyfikować :)

Treść Questa:

quest new_mount begin

state start begin

when 71114.use begin -- Pieczęć Wilka

if pc.getqf("next_time_use") > get_time() then

local iRest = pc.getqf("next_time_use")-get_time()

syschat("By użyć kolejnej pieczęci poczekaj "..iRest.." Sekund!")

elseif horse.get_level() < 11 then

syschat("By użyć Mocy Wierzchowca musisz posiadać conajmniej Konia Bojowego!")

else

local iTime = 1 -- Czas wierzchowca w Minutach!

local iMount = 20110 -- Id Wierzchowca

command("unmount")

horse.unsummon()

horse.summon()

horse.ride()

affect.add_collect_point(POINT_MOUNT,iMount,60*iTime)

pc.removeitem(71114,1)

pc.setqf("next_time_use",get_time()+iTime*60)

affect.add(apply.DEF_GRADE_BONUS,100, iTime*60)

timer('iTime',iTime*60)

end

end

when iTime.timer begin

horse.unride()

end

end

end

Konfiguracja Questa:

Należy uzupełnić następujące linijki :

1. Zmieniamy ID pieczęci na swoje w linijce:

when 71114.use begin -- Pieczęć Wilka

oraz

pc.removeitem(71114,1)

2. Wpisujemy czas wierzchowca w Minutach w Linicje ( w przykładzie jest to 1 Minuta, dla mnie wartość optymalna , można odpalić skille etc :) ):

local iTime = 1 -- Czas wierzchowca w Minutach!

3. Wpisujemy ID naszego wierzchowca w linijce :

local iMount = 20110 -- Id Wierzchowca

4. Możemy ewentualnie edytować bonus wierzchowca według swoich upodobań :

affect.add(apply.DEF_GRADE_BONUS,100, iTime*60)

Np zamiast apply.DEF_GRADE_BONUS wstawiamy apply.ATT_GRADE_BONUS

DODATKOWA KONFIGURACJA DLA UŻYTKOWNIKÓW Z PLIKAMI 2010!

Jeśli używasz plików 2010 , nie jest Ci potrzebny koń aby zadawać obrażenia . Wstaw znak komentarza -- przed tymi linijkami :

horse.ride()

horse.summon()

timer('iTime',iTime*60)

elseif horse.get_level() < 11 then

syschat("By użyć Mocy Wierzchowca musisz posiadać conajmniej Konia Bojowego!")

Czyli wyglądać to będzie tak:

--horse.ride()

--horse.summon()

--timer('iTime',iTime*60)

--elseif horse.get_level() < 11 then

--syschat("By użyć Mocy Wierzchowca musisz posiadać conajmniej Konia Bojowego!")

To już koniec konfiguracji , teraz może coś o queście. Nie da się użyć nowej pieczęci dopóki nie upłynie czas poprzedniej. Z wierzchowca NIE DA SIĘ zsiąść , dopóki nie upłynie czas. Nawet jeśli umrzemy i wstaniemy na miejscu czy też w mieście, wciąż będziemy na wierzchowcu. Dzięki temu nie będzie można korzystać z bonusów bez wierzchowca.

Pozdrawiam

WoJjTeK

Glinka333 - Nie z E*Pvp ^^

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.

Opublikowano

@UP

Możesz ustawić Sobie że np.Wilk daje atak , dzik def itp

Bić się da wystarczy client z odpowiednim laucherem. Lub spolszczenie zwykłe które chyba tylko Wojtek potrafi zrobić...

@TOP

No Wojtek postarałeś się :D +

ps.Dopisz że nie z epvp :)

No i gitara ^^

@DOWN

grrr..Czytaj wyżej

Opublikowano

No niezłe, Wojtek, a mógłbyś opisać jak działa collect_point i dlaczego ten quest działa? ;) Ciekawi mnie to szczerze mówiąc.

@UP

Mógłbyś jeszcze udostępnić to jak zmienić ilośćwymaganych ku ;x?

Nad tym Wojtuś chyba pracuje xD

Opublikowano

Kojak, zmieny ilości ku raczej nie dostaniesz, ale jest to któraś z funkcji skillbookcount ( nie jestem pewien :< )

@topic.

może ktoś dać questa na wklej.to lub coś innego? na proxach nie działają spoilery ;f

waghtv.png

Opublikowano

@Destruct

funkcja affect.add_colect_point nie nadaje normalnego efektu typu wartość ataku ( choć może i do tego być użyta ) tylko modyfikuje jakby statystyki gracza, trudno to wytłumaczyć, możesz nią zmieniać exp , yang , level etc... POINT_MOUNT to wartość mounta którego aktualnie gracz ujeżdża. Domyślnie jest to 0 - bo nie zawsze na czymś jeździmy. Ta funkcja zmienia te wartość na ID mounta na określony czas :) Przykro mi że nie jestem w stanie lepiej wytłumaczyć :(

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.

Opublikowano

@UP

Ale jaki w tym wypadku daje to efekt? Zmienia to id wierzchowca którym jeździmy, ale bonus dajesz normalną funkcją affect.add, więc czy to razem w połączeniu daje nam jakiś efekt?

Opublikowano

Bonus sobie a mount sobie , mounta daje tą funkcją a nie pc.mount ponieważ w moim przypadku nie da się zejść z mounta dopóki czas nie upłynie :) Zapobiega to używaniu NORMALNIE nadanego bonusu z buta

Opublikowano

No niezłe, Wojtek, a mógłbyś opisać jak działa collect_point i dlaczego ten quest działa? ;) Ciekawi mnie to szczerze mówiąc.

@UP

Nad tym Wojtuś chyba pracuje xD

To akurat jż ogarnął ; p Zobacz na jego profilu xdd

11573538277329494069.gif

Opublikowano

Ale w sumie też do tego questa dodać tak, żeby po użyciu dawał item i ten item co się dostaje ( dodajemy mu questa na zejście z mounta, z ujemnymi bonusami o wartościach w pierwszym quescie)

Może troszkę nie zrozumiale napisałem, ale myślę, że dojdziecie do tego, co chcę wam przekazać xD

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

WoJjTeK prze typ z cb. A i mam małe pytanko jakiego pakera i unpakera używasz? i jaki masz system ? bo ja do tej pory nie moge sobie poradzić z rozpakowywaniem klienta a bez tego ani rusz ;/

Opublikowano

@Hs4You

Zgadza się , też tak można ale jak ktoś da czas wierzchowca na minutkę to nic strasznego jak ktoś będzie musiał chwilkę poczekać aż go zrzuci ^^

@Up

Takie sprawy to na PW ... Używam tego co każdy , Metin2 File Archiver by tim66613 Wersji z 1 Listopada 2010 r, system Windows XP .

Opublikowano

Szkoda że nie wiem jak zrobić quest ala pieczęcie z dt czasowy, chodzi mi o komendę, bo gdybym ją znał zbudował bym na jej podstawie tego questa. ;d

Pozostawie to lepszym ;)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

czekalem na to bardzo dlugo ^^ THX moglbys jescze zrobic tut pieczec gnoli psa i ten tut zeby mozna bylo zdejmowac pieczec i zakladac

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

No to ja teraz mam pytanie dot. questa, czy da się jakoś zrobić, żeby nie można było zsiadać z konia ukrytego pod mountem ?

Bo na mouncie siedzimy cały czas, a z konia możemy zejść, chyba wiecie o co kaman ?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...