Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Mała Pomo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jest domyślnie w folderze Includes.

Pracujesz ze SCiTE'm?

Jeśli nie to natychmiast go zainstaluj -> więcej o tym w tucie Maćka.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Wszystko po angielsku ;/ Niby trochę znam, ale wszystkiego nie ogarnę ;/ Może jakiś poradnik po polsku ?

ryuw.png

Opublikowano

Jest odrobina w tutorialu Maćka, ale raczej na temat tworzenia okna w swoim GUI.

Nic, co pomogłoby Ci pracować z DOMem.

Jak nie znasz ang to:

translate.google.pl

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Dobra spróbuje to zrobić. A czym IE.au3 różni się od normalnego tworzenia, czyli takiego jak ja to robiłem ?

ryuw.png

Opublikowano

@up.

Głównie tym, że "klikanie" odbywa się w tle, dodatkowo przyciskany jest konkretny objekt, a nie jak w twoim pierwotnym programie wg pikselków.

co do 4ggr35510n, funkcja PixelGetColor zwraca wartość dziesiętną, dlatego chciałem ją przerobić na hexadecymalną, a potem porównać ją z wartością hexadecymalną.

Teraz przeglądając kod być może (ale nie jestem do końca pewny) zabrakło mi cudzysłowia,

no przecież bierzemy pixel, pobieramy jego kolor dziesiętny, załóżmy 41325653, przerabiamy go do szesnastkowego przykładowo 432FCE, no i teraz porównuje wartość 432FCE z zadaną w funcji jeżeli.

Wydaje mi się, że tu nie ma błędu logicznego, ale możliwe że jest...

(podane wartości są zmyślone)

Opublikowano

W helpie tych opcji _IE jest w huk. Nawet nie wiem, której mam używać żeby cokolwiek zrobić.

Co wpisać żeby zamiast Internet Explorer włączał się Google Chrome ?

@edit

Kiedy wpisałem takie coś :

$oIE = _IECreate ("http://s1.ultrasgame.com/login.php")

Zaczęły włączać mi sie nowe karty, a ja chce żeby to wszystko działo się w jednej karcie. Pomoże ktoś ?

ryuw.png

Opublikowano

dodam tylko jedno info : czy to w dec czy hex będzie zapis koloru, nowe wersje autoita same konwerterują zapisy i właściwie czytają obydwa formaty

kod nie powiem poprawny ale nie mający sensu działania, trzeba wrócić się do podstaw składni skryptów zwłaszcza warunków IF, EndIF czy kończenia ifów :P

ależ oczywiście włączysz chrome ale nie obsłużysz chrome tą biblioteką bo nie ma biblioteki ( niby ff,au3 działa ale nie tak jak nalezy )

$oIE = _IECreate chyba wszystko tłumaczy ( URUCHOM I UTWÓRZ W INTERNET EXPLOERZE )

pomoc do funkcji IE masz w samym skrypcie do obsługi , czytaj komentarze, zresztą najlepiej samemu przeglądnąc i zrozumieć co jest i jaka jest zawartość tego pliku

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ale mam pytanie. Czy to powinno się włączać w nowych oknach czy ja coś źle zrobiłem ?

Przykład :

#include <IE.au3>
$oIE = _IECreate ("www.ultrasgame.com")
_IEImgClick ($oIE, "http://ultrasgame.com/images/server_1.jpg")
$oIE = _IECreate ("http://s1.ultrasgame.com/login.php")
_IEImgClick ($oIE, "http://r.ultrasgame.com/images/ok_on.jpg")

Podczas włączenia tego skryptu włączyły mi się 4 okna ;/

PS. Nie za bardzo to ogarniam, więc pomoże ktoś przez gg ?

@edit

Więc jak, pomoże ktoś przez gg ? Potrzebuje tylko, żeby ta osoba mówiła czy dobrze robię i jak coś to podpowiedzieć jak coś zrobić.

ryuw.png

Opublikowano
Wydaje mi się, że tu nie ma błędu logicznego, ale możliwe że jest...

Przecież ci tłumaczę, że to jest zupełnie bez znaczenia, czy notacja jest heksadecymalna czy dziesiętna!

Dla interpretera to wszystko i tak jeden pies, więc przekszłtcanie za pomocą funkcji Hex() jest zupełnie bezsensowne i niepotrzebne.

Więc jak, pomoże ktoś przez gg ? Potrzebuje tylko, żeby ta osoba mówiła czy dobrze robię

Źle robisz.

Jak widać, gg zupełnie do niczego niepotrzebne.

A przechodzisz do nowych adresów za pomocą _IENavigate.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Zaraz spróbuje i powiem czy mi wychodzi. Jak coś nie będzie chciało wyjść to napisze ;>

@edit

Dobra kolejne pytanie. Jak zrobić żeby kursor najechał na pole wpisania "loginu" i kliknął lewym przyciskiem myszy ( drugą część chyba robię się _IEAction, ale dla pewności się pytam ), a następnie coś wpisał ?

ryuw.png

Opublikowano

Refresh

Logowanie zrobiłem. Teraz mam problem z taką rzeczą, że na stronie jest 12 obrazków i chce, aby bot kliknął na nie jak najszybciej , następnie to zaakceptował (to wiem jak zrobić ) i wybrał jedną z kilkunastu opcji (tego nie wiem). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to zrobić ?

ryuw.png

Opublikowano

Już ci podpowiadałem: zacznij czytać kursy javascript.

Za pomocą javascriptu możesz oddziałowywać na objekt dokumentu.

Dla przykładu, kolekcję obiektów images z całego dokumentu zwraca

document.images

Jak w przykładzie W3C:

http://www.w3schools.com/jsref/coll_doc_images.asp

Co do "wybierania opcji":

To już będzie oddziaływanie na elementach formularza (element "<FORM>").

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

@edit

Dobra kolejne pytanie. Jak zrobić żeby kursor najechał na pole wpisania "loginu" i kliknął lewym przyciskiem myszy ( drugą część chyba robię się _IEAction, ale dla pewności się pytam ), a następnie coś wpisał ?

Nie wiem czy wiesz, ale IE.au3 jak i FF.au3 wypełnia pola, np. login bez jakiegoś najeżdżania i klikania myszką. Chyba, że to flash.

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

Refresh

Logowanie zrobiłem. Teraz mam problem z taką rzeczą, że na stronie jest 12 obrazków i chce, aby bot kliknął na nie jak najszybciej , następnie to zaakceptował (to wiem jak zrobić ) i wybrał jedną z kilkunastu opcji (tego nie wiem). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to zrobić ?

Tak, Ty zrobiłeś logowanie...[...]

Poczytaj tutki i tyle.

za duża sygnatura

Opublikowano

(...) na stronie jest 12 obrazków i chce, aby bot kliknął na nie jak najszybciej (...)

Jeśli chcesz, to to zrób, nie musisz nas informować publicznie o twoich pobudkach ;]

Zapraszam do tuta hfauy lub helpa nt _IE... tam masz fszyśdziudko opisane, wystarczy na logikę wyszukać potrzebne funkcje.

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

JestemHackiem

Sorry. Ty mi zrobiłeś.

Tutków jest dużo, przeczytałem kilka, ale ja z tego nic nie rozumiem.

Widzę, że tutaj tylko odsyłacie do tutków (nie wszyscy niektórzy mi pomogli), więc można zamknąć bo i tak mi nie pomożecie.

ryuw.png

Opublikowano

Pomożemy, ale kurwa nie zrobimy tego za Ciebie... 4ggr napisał, żebyś poczytał o javascripcie. Fli, żebyś zerknął do Helpa (jeśli IE), lub do mojego tutka. Jeśli nie rozumiesz nic z tego co tam pisze, to się nie bierz za programowanie, albo napisz czego nie rozumiesz to my Ci POMOŻEMY, ale nie napiszemy za Ciebie programu.

Opublikowano
4ggr napisał, żebyś poczytał o javascripcie

Czytałem, ale ja nic z tego nie rozumiem. Jakby ktoś stał obok mnie i by mi to tłumaczył i podawał konkretne przykłady, może bym ogarnął.

Fli, żebyś zerknął do Helpa (jeśli IE)

Wszystko po angielsku, a google.translate.pl nie tłumaczy wszystkiego najlepiej.

lub do mojego tutka

Nie widziałem żadnego twojego tutka dotyczącego IE.au3.

Jeśli nie rozumiesz nic z tego co tam pisze, to się nie bierz za programowanie

Może i masz rację, ale chce napisać tego jednego BOT'a !

No dobra, więc nie zamykajcie. I powiedzcie mi jak zrobić, aby bot wybrał jedną z kilkunastu opcji i czy funkcja "If ... Else ..." działa w IE.au3 ?

I mam jeszcze jeden problem. Bot wchodzi na stronę, loguje się, następnie przechodzi w odpowiednią zakładkę, klika na 12 obrazków za pomocą funkcji _IEImgClick i chciałbym, aby zaakceptował to klikając "Graj" (pierwszy obrazek na tym zdjęciu LINK), lecz funkcją _IEImgClick to nie działa. Do obrazka "Graj" jest tylko link(link do obrazka), nie ma odnośnika, więc nie da się zrobić _IENavigate. Czy moglibyście mi odpowiedzieć co i jak trzeba zrobić, nie odsyłając mnie do żadnych stron ?

ryuw.png

Opublikowano

"Wszystko po angielsku, a google.translate.pl nie tłumaczy wszystkiego najlepiej."

Domniemam, że jesteś na poziomie edukacji, więc jeśli chcesz programować to malutka wskazówka. Bez angielskiego jesteś jak byk bez jaj - bezużyteczny*, radzę więc zacząć się uczyć!

IF...Then...ElseIF...Else...EndIf działa wszędzie tam, gdzie się da to wepchnąć, wystarczy użyć swojej logicznej części mózgu aby wpaść na pomysł, że jeśli

If GuiCtrlRead($Combo1) = "1" then
    _IE<ustawia wartość elementu na 1, lub klika na przypisany wartości cobma z twojego GUI element w przeglądarce>
ElseIf GuiCtrlRead($Combo1) = "2" Then
    _IE<ustawia wartość elementu na 2, lub klika na przypisany wartości cobma z twojego GUI element w przeglądarce>
Else
    _IE<ustawia wartość elementu na 3, ponieważ wynik z combo nie spełnia wyżej podanych kryteriów>
EndIf

Jeśli to o to ci chodzi

Odpowiedź na drugie pytanie: Na twoim poziomie zaawansowania radzę ci _ImageSearch, mój padawanie.

Natomiast nie tylko odsyłamy do tutów, tylko sami je piszemy i żyłka w jelicie pęka, kiedy przychodzi na forum taki noOb i chce odpowiedzi na pytanie, na które odpowiedzieliśmy w naszym tutku!!!

zmarzniętego truchła

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...