Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sendmessege();

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś mógłby mi podać gotowy kod z przykładem użycia SendMessege w WinApi? Korzystam z Microsoft Visual C++ 2010 Express. Proszę o to, ponieważ w Code::Blocks kompiluje wszystko normalnie a w VC++ nie ;/

Dam limit + lub - i 5

Wygląd mnie pierdoli, tak samo jak reputacja i twoje zdanie...

Opublikowano

void WyslijDoKlawiatury() {
    char buffer[MAX_PATH];
    char *msg = "hi";
    sprintf(buffer, "%s", msg); 

HWND note = FindWindow(NULL, "Bez tytułu - Notatnik");
    ShowWindow(note, SW_SHOWMAXIMIZED); //maksymalizacja okna
    SetForegroundWindow(note); //Może też być BringWindowToTop();

SendMessage(note, WM_SETTEXT, 0, (LPARAM)buffer);
}

To jest wysyłanie wiadomości do klawiatury, powinno działać : P

Chcesz zarobić na własnym cheacie/bocie? Pisz na PM

Cracking, analiza programu/strony, boty (także web), cheaty

kwoh2cmd.png

Opublikowano

To jest WinApi. Przykładowo wysyła text, ale może też wysyłać np. parametry do okien. Jest jeszcze klasa CWnd dla aplikacji MFC

kwoh2cmd.png

Opublikowano

Nie wiem co robię źle ; <

Wycinka kodu z mojego dll'ka:

case DLL_PROCESS_ATTACH:
		keybd_event(VkKeyScan("a"), 0, 0, 0);
       break;

(Potem wrzuce w niego Gui).

Ale czemu przy kompilacji wywala mi błąd:

------ Build started: Project: Animax, Configuration: Debug Win32 ------
Animax.cpp
Animax.cpp(17): error C2664: 'VkKeyScanW' : cannot convert parameter 1 from 'const char [2]' to 'WCHAR'
         There is no context in which this conversion is possible
========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========

Includowane pliki:

// stdafx.h : include file for standard system include files,
// or project specific include files that are used frequently, but
// are changed infrequently
#pragma once

// TODO: reference additional headers your program requires here
#include <Windows.h>
#include <time.h>
#include <iostream>
#include <stdio.h>
#include <WinUser.h>

Opublikowano

Chyba nawet wiem o co chodzi. Zamiast

keybd_event(VkKeyScan("a"), 0, 0, 0);

napisz

keybd_event(VkKeyScan('a'), 0, 0, 0);

I zadziała :)

+ i repo nie trzeba, ważne żeby Ci działało ;D

EDIT:

Napiszę jeszcze, dlaczego Ci nie chodziło. W C i C++ typ char zapisujemy tak: 'a' a typ string tak: "a". Jeżeli zapiszemy coś w podwójnych cudzysłowach, to tworzymy zmienną tablicową, czyli ciąg znaków zakończony specjalnym znakiem zerowym. W twoim wypadku pierwsza komórka tabeli a zawierała znak 'a' a druga, znak końca ciągu '\0'.

Kompilator pluł błędami, ponieważ funkcja VkKeyScan przyjmuje jako argument typ char a nie *char. Pojedynczą literkę, a nie wskaźnik na tablicę znaków. Link do msdn

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

Teraz gorzej ;D

------ Build started: Project: [MNP][Demo] Animax Bot, Configuration: Debug Win32 ------
 [MNP][Demo] Animax Bot.cpp
[MNP][Demo] Animax Bot.cpp(17): warning C4244: 'argument' : conversion from 'SHORT' to 'BYTE', possible loss of data
C:\Documents and Settings\Gothic\moje dokumenty\visual studio 2010\Projects\[MNP][Demo] Animax Bot\[MNP][Demo] Animax Bot\[MNP][Demo] Animax Bot.cpp : warning C4747: Calling managed '_DllMain@12': Managed code may not be run under loader lock, including the DLL entrypoint and calls reached from the DLL entrypoint
[MNP][Demo] Animax Bot.obj : error LNK2028: unresolved token (0A00000A) "extern "C" short __stdcall VkKeyScanW(wchar_t)" (?VkKeyScanW@@$$J14YGF_W@Z) referenced in function "int __stdcall DllMain(struct HINSTANCE__ *,unsigned long,void *)" (?DllMain@@$$HYGHPAUHINSTANCE__@@KPAX@Z)
[MNP][Demo] Animax Bot.obj : error LNK2028: unresolved token (0A00000B) "extern "C" void __stdcall keybd_event(unsigned char,unsigned char,unsigned long,unsigned long)" (?keybd_event@@$$J216YGXEEKK@Z) referenced in function "int __stdcall DllMain(struct HINSTANCE__ *,unsigned long,void *)" (?DllMain@@$$HYGHPAUHINSTANCE__@@KPAX@Z)
[MNP][Demo] Animax Bot.obj : error LNK2019: unresolved external symbol "extern "C" void __stdcall keybd_event(unsigned char,unsigned char,unsigned long,unsigned long)" (?keybd_event@@$$J216YGXEEKK@Z) referenced in function "int __stdcall DllMain(struct HINSTANCE__ *,unsigned long,void *)" (?DllMain@@$$HYGHPAUHINSTANCE__@@KPAX@Z)
[MNP][Demo] Animax Bot.obj : error LNK2019: unresolved external symbol "extern "C" short __stdcall VkKeyScanW(wchar_t)" (?VkKeyScanW@@$$J14YGF_W@Z) referenced in function "int __stdcall DllMain(struct HINSTANCE__ *,unsigned long,void *)" (?DllMain@@$$HYGHPAUHINSTANCE__@@KPAX@Z)
C:\Documents and Settings\Gothic\moje dokumenty\visual studio 2010\Projects\[MNP][Demo] Animax Bot\Debug\[MNP][Demo] Animax Bot.dll : fatal error LNK1120: 4 unresolved externals

Nie wiem, o co chodzi ; /

Opublikowano

Nie deklaruj ręcznie funkcji z windowsa typu:

void __stdcall keybd_event(unsigned char,unsigned char,unsigned long,unsigned long);

Tylko dodaj windows.h na początku pliku.

kwoh2cmd.png

Opublikowano

@UP

Ale mam już go dołączonego do wszystkich plików w projekcie (Stdafx.h)

Opublikowano

To może spróbuj normalnie go przyłączyć do pliku c++ a nie do prekompilowanego headera

kwoh2cmd.png

Opublikowano

Daj jeszcze raz kod poszczególnych plików. Możesz wrzucić na wklej.to.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

http://wklej.to/wBpX

Wrzuciłem w jedno, ale podpisałem pliki komentarzami ; P

Myślę, że będzie czytelne ; )

A i w tamtym kodzie mam VK_A, ale nie ma różnicy :P

Opublikowano

To co widzę na pierwszy rzut oka, to że 2 razy dołączasz window.h ( w każdym z plików). Wywal include windows.h z pliku stdafx.h i spróbuj pnownie. Sprawdzane na szybko, więc mogłęm coś przeoczyć.

Opublikowano

O ile znam się na czytaniu logów to jest to błąd linkera ale nie mam visuala na kompie - najlepiej mi się sprawdzało to ręcznie, bez zbędnego myslenia ;)

Spróbuj w ustawieniach linkera dodać user32.lib

Opublikowano

Pomogło, skompilowało się i nie ma błędów tylko teraz, przy wstrzykiwaniu dll'ka mam błąd:

>> click <<

Wiesz, może jak temu zaradzić?

Opublikowano

Bez keybd_event nie ma błędu?

kwoh2cmd.png

Opublikowano

tzn. W logach mam ciągle ten błąd:

*:\**\****\Animax.cpp : warning C4747: Calling managed '_DllMain@12': Managed code may not be run under loader lock, including the DLL entrypoint and calls reached from the DLL entrypoint

Ale się kompiluje (nie ważne czy z keybd_event, czy bez). A przy wstrzykiwaniu dll'ka wyskakuje to okno co podałem w poprzednim poście.

Opublikowano

Sprawdź w opcjach projektu czy przypadkiem nie masz wybrane "No Common Language runtime support"

kwoh2cmd.png

Opublikowano

Coś nie tak zrobiłeś z includami bo:

1. I w .cpp i w .h masz #include "Stdafx.h"

2. #include <Windows.h> podwójnie dołączony

3. Zrób tak: zostaw stdafx.h w spokoju, wszystkie includy daj do twojego Headera ( i usuń z stdafx.h), a w .cpp zrób żeby było tylko:

#include "stdafx.h"
#include "[MNP][Demo] Animax Bot.h"

kwoh2cmd.png

Opublikowano

Wydaje mi się, że nie w tym sęk, ponieważ zrobiłem nowy projekt (Class Library), usunąłem mój Header i includowałem tylko "stdafx.h", ale dalej wypluwa ten sam błąd.

Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale ja jak dodałem #pragma unmanaged do pliku .cpp to się skompilowało bez błędu (plik nic nie wykonywał), ale jak mam w nim keybd_event(); (po injecie dll'ka to wypluwa błąd):

------ Build started: Project: [Demo] Animax Bot, Configuration: Release Win32 ------
 [Demo] Animax Bot.cpp
[Demo] Animax Bot.obj : error LNK2019: unresolved external symbol _keybd_event@16 referenced in function _DllMain@12
c:\documents and settings\gothic\moje dokumenty\visual studio 2010\Projects\[Demo] Animax Bot\Release\[Demo] Animax Bot.dll : fatal error LNK1120: 1 unresolved externals

Opublikowano

Daj proszę jeszcze raz Twój kod, żebym wiedział jak on teraz wygląda. Najlepiej wywal wszystko poza tym, co wywołuje błąd.

Opublikowano

.cpp:

#include "stdafx.h"

BOOL WINAPI DllMain( HINSTANCE hInst, DWORD reason, LPVOID reserved )
{
switch (reason)
{
case DLL_PROCESS_ATTACH:
	Sleep(3000);
	keybd_event(49, 0, 0, 0);
break;

case DLL_PROCESS_DETACH:

break;

case DLL_THREAD_ATTACH:

break;

case DLL_THREAD_DETACH:

break;
}

return TRUE;
};

Header:

// stdafx.h : include file for standard system include files,
// or project specific include files that are used frequently,
// but are changed infrequently

#pragma once

#include <Windows.h>
#include <time.h>
#include <stdio.h>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...