Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pisanie / Poprawa Questów !

PoczatKujacy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję questa który da mi na start level, stat, eq (minimum 15 przedmiotów) i skille oraz pierścień i fryzurę i komnia . proszę o takiego questa zależy mi na nim, daję limit like.

• Odpowiedzi 8,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

to ja poproszę dosyć może złożonego - może nie - questa :D Ale chciałbym zrealizować swój pomysł, jednak chyba trochę się pogubiłem ( mistrzem w pisaniu questów nie jestem ;d) i wolę poprosić o pomoc ;p A więc przejdźmy do rzeczy : Poproszę o questa w takiej postaci : rozmowa z npc , po rozmowie przenosi gracza na dana mapę o kordach x,y , po naciśnięciu na przedmiot (mi chodzi głównie o kolumnę) pojawia się informacja, a po jej zamknięciu respi się boss , po jego zabiciu naciskam drugą kolumnę, informacja, pojawia się drugi boss i tak trzeci i czwarty raz , po zabiciu ostatniego podchodzę do npc, rozmawiam z nim , po zamknięciu chatu przenosi go i mnie na mapę o kordach x,y , rozmawiam z nim , respi sie ostatni boss , po zabiciu bossa , wracam do tego NPC , rozmawiam i npc zamienia się w mobka ( tutaj z zastosowaniem npc.purge ) a po jego zabiciu wylatuje drop , po 30 sekundach przenosi gracza do m1 i koniec ( to z przenoszeniem do m1 konieczne nie musi być, bo można tepnąć sie pierścieniem) ;p I aby questa mogło się robić co 30min ;d Wiem, że trochę dużo wymagam i pewnie polecą zaraz komenty, że za takie questy to się płaci i nie wiem co jeszcze, ale spróbować zawsze mogłem .

Objaśnienie : Miałem pomysł na taki mini-dungeon . Rozmawiasz z danym npc i przenosisz się na małą mapkę w stylu "komnaty", gdzie znajdują się 4 kolumny a na końcu stoi npc (którego na końcu zabijamy ). Kolumny oznaczają tak jakby "zaklęte dusze bossów", a po naciśnieciu ich pojawiają się po kolei 4 bossy . W sumie tu moznaby zakończyć i zabić głownego bossa, ale pomyślałem nad rozbudowaniem i zamiast go zabijać rozmawiamy z nim, a on przed nami "niby ucieka" na inną mapkę , gadamy z nim na niej, a on przyzywa nowego bossa, a po jego zabiciu wreszcie możemy zabić tego NPC-moba, dzięki czemu kończymy questa i otrzymujemy drop :DTe wszystkie bossy to tak jakby strażnicy broniący głównego bossa :P

Może nikt mi nie pomoże, może choć trochę ktoś mnie nakieruje, może w ogóle nie dostanę odpowiedzi, ale na pewno komuś przyda się taki pomysł i być może zrobi do niego questa i wykorzysta :P Dzieki za wysłuchanie-przeczytanie, a gdyby miał ktoś ochotę napisać w tej sprawie to zapraszam na pw lub na GG: 162158

Dzięki , broneq00 ;p

oczekuję nadal na pomoc :D Może komuś się uda? ;p

gaaran.gif

Master of Client modding

^^

"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Stanisław Lem

Opublikowano

a = select ( "Wlacz Auto Wiadomość" , "Wylacz Auto Wiadomość" , "Ustaw Tekst" , "Ustaw Czas" ,  "Wyjdz" )

Polskie znaki przy cudzysłowiu.

Kolejny quest - nie wiem czy jest tam potrzebny timer, jakby nie patrzeć to on nic nie robi. Co innego, gdyby wyskakiwał tekst po zabiciu wszystkich potworów <3 Tak to w miarę dobrze napisane.

@up

jest to do napisania ale jakoś za friko to mi się dupska nie chce ruszać :P

umarł

Opublikowano

Ehhh... Wyszło tak że znów was o coś proszę...

Można prosić o "questa" Który zawiera :

Takie coś podobne do Questa tylko dla GM opcje :
Zbanuj
Zbanuj Pernamentnie
Wywal
Zablokuj Chat
(Wszędzie będzie się podawać nick jak da się tak to żeby quest blokował konto a nie postać)

Dziękuje z góry na pewno dam +++ i Piąteczkę

Pomogłem Ci w jakiś sposób ?.. Kliknij Like 1 kliknięcie myszy a tak wiele może...

...Moje Tematy...

Jak Zrobić Własny Kolor Do Metin2 :

http://www.mpcforum....olor-do-metin2/

Opublikowano

@z4z0l - wiadomo za free niczego nie ma ;/ :P Ale ja byłbym zadowolony nawet z 5% xD Chociaż zarys, byle co :D Pewnie jakbym się skupił to jakiegoś suchara bym napisał, ale nie będę się ośmieszał :P A kurna muszę mieć tego questa :D

gaaran.gif

Master of Client modding

^^

"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Stanisław Lem

Opublikowano

Właśnie jestem na etapie kończenia takiego 'szkieletu'. Jak go skończę to udostępnię tutaj, przerobisz sobie już sam.

umarł

Opublikowano

spoko :D Na pewno dam radę ... bynajmniej w to wierzę ;p Bo z edycji klienta przerzucam się na naukę tworzenia questów, ale to dopiero mój początek :D

@edit jestem na GG na niewidoku ;p Odpisałem ci ^^

gaaran.gif

Master of Client modding

^^

Stanisław Lem

Opublikowano

broneq wejdź na GG

@za chwilę edit z questem więc pospinajcie poślady i w razie czego bez warnów

umarł

Opublikowano

Polskie znaki przy cudzysłowiu.

Kolejny quest - nie wiem czy jest tam potrzebny timer, jakby nie patrzeć to on nic nie robi. Co innego, gdyby wyskakiwał tekst po zabiciu wszystkich potworów <3 Tak to w miarę dobrze napisane.

@up

jest to do napisania ale jakoś za friko to mi się dupska nie chce ruszać :P

gapa ^^ nie miałem czasu wiec tak wyszło ten quest działa w 100% :) normalnie wiec nie wiem oco wam halo jak ktoś by chciał jakieś questy pisać pw :)

co do 2 questa polega on na zabiciu potworów :) co do taimera jest on nie potrzebny dobrze mówisz :) bo nie dałem pełnego questa później może dam ^^ a co to za problem ?? zliczyć ile mobów jest zesłanych ostwic ze po zabiciu ustawi się flag np "lolus"1 i policzyć ile mobkow jest zesłanych później jak zostaną one zabite dać ze wszystkie mobki zabite :)

co do tego questa co robisz dla up kolegi nie jest trudny działa coś na zasadzie wymiaru z tego co widziałem na początku nie czytałem go całego :)

^^ Kliknij tutaj w dól ^^

"Narodowiec, nie nazista. Prawdziwy Polak - nacjonalista! Czołem!"

CaM

Opublikowano

Dobra, ale musisz wiedzieć ile tych mobów zsyłasz - a co gdy użyjesz regenu ? (kmw, tw)

Dobra, teraz quest dla bronka :

http://wklej.to/S7Wyn

quest torba begin
state start begin
when 30120.chat."EE" begin
d.join(50)
end

when login with pc.in_dungeon() and pc.get_map_index() >= 500000 and pc.get_map_index() < 600000 begin
d.notice("Porozmawiaj z każdym z npc.")
local zz =
{
[1] = {20001, 122, 150},
[2] = {20002, 112, 140}, -- liczby nie są potrzebne, tylko dla estetyki
[3] = {20003, 132, 140},
[4] = {20004, 122, 130},
}

for i = 1, 4 do
d.spawn_mob(zz[i][1], zz[i][2], zz[i][3])
end
end

when 20001.chat."Pokaż bossa" or 20002.chat."Pokaż bossa" or 20003.chat."Pokaż bossa" or 20004.chat."Pokaż bossa" with pc.get_map_index() >= 500000 and pc.get_map_index() < 600000 begin
if d.getf("blokada") == 0 then
npc.purge()
setskin(NOWINDOW)

local rzut =
{
[1] = 101,
[2] = 102,
[3] = 103,
[4] = 104,
}

local l = d.getf("boss") + 1

d.spawn_mob(rzut[l], 123, 142)
d.setf("blokada", 1)
if l == 3 then
d.set_warp_at_eliminate(2, 19, 1032, 97)
else
say_title(mob_name(npc.get_race()))
say_red("Musisz najpierw zabić potwora.")
end
end
end

when kill with pc.in_dungeon() and pc.get_map_index() >= 500000 and pc.get_map_index() < 600000 begin
local licz = d.getf("boss") + 1
if licz >= 4 then
d.notice("Zabiłeś już wszystkie potwory !!!!")
else
d.setf("boss", licz)
d.setf("blokada", 0)
d.notice("Zabity : "..licz)
end
end

when login with pc.get_map_index() == 19 begin
say("Porozmawiaj z "..mob_name(20093))
end

when 20093.chat."Rozmowa" begin
say_title(mob_name(20093))
say("Ostatni boss")
npc.purge()
setskin(NOWINDOW)
d.join(19)
end

when login with pc.get_map_index() >= 190000 and pc.get_map_index() < 200000 begin
d.spawn_mob(109, 225, 97)
d.notice("Pokonaj ostatniego bossa.")
end

when 109.kill with pc.get_map_index() >= 190000 and pc.get_map_index() < 200000 begin
game.drop_item_with_ownership(19, 1)
d.notice("Za 5 sekund zostaniesz przeniesiony do miasta.")
timer("dalej", 5)
end

when dalej.timer begin
pc.warp_local(41, 480, 736)
end

end
end

Co do questa - napisałem go tylko jako przykład, oczywiście możnaby zrobić inaczej aczkolwiek myślę, że podsunąłem kilka wskazówek. Quest działa na 100%.

Za chwilę dodam filmik z youtube jak to wygląda.

umarł

Opublikowano

@up czekam z niecierpliwością na filmik :D Będę wtedy wiedział co i jak dalej zrobić, ewentualnie - już pod siebie pozmieniać :)

Jestem bardzo ciekawy w jaki sposób scaliłeś to co ja trochę w nieskładny sposób zasugerowałem :D

gaaran.gif

Master of Client modding

^^

Stanisław Lem

Opublikowano

local nick = input()
wait()

ten wait nie potrzebny.

pamiętaj o dodaniu funkcji os.execute() do quest_functions, poprawnie zainstalowanym php aka apache22,

input() sam w sobie ma 'opcję' kontynuuj, więc jeżeli później będzie jeszcze wait to wyskoczy kolejne, puste okno :)

@down

local test = {
[1] = {a, s, d}, -- pamiętaj o przecinkach na końcu
[2] = {2, s, d},
}

przykładowo :

say(test[1][1], test[1][2], test[1][3])

efekt :

a s d

say(test[2][1], test[2][2], test[2][3])

efekt :

2 s d

@tego z itemami nie rozumiem zbytnio... powiedzmy, że damy na npc item o id 19, to on nam go zabiera i daje item o id 29 ?

when xx.take begin
pc.remove_item(item.get_vnum())
pc.give_item2(29, 1)
end

?

@ło jezu

jak 'przełożyć' item, na item :D ? coś w stylu 'bodzia' ale w jaki sposób to zrobić ?

umarł

Opublikowano

To tak,

mamy taką tablice

local test = {
[1] = {a, s, d}
[2] = {2, s, d}
}

Jak z tego zaczerpnąć te zmienne?

@up

tak, tylko nie na npc ale na zwykły item.

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

@z4z0l

prosty quest :) nie trudno go napisac ^^

CaM

Opublikowano

O którym queście mówisz ?

@Wlodziu

wiesz, raczej Cię tutaj nigdy nie widziałem i od razu piszesz mi, że łatwe do napisania ale dupska nie ruszysz, żeby to zrobić (kmw).

umarł

Opublikowano

tym co miałeś na filmiku :) coś w stylu wymiaru władców

CaM

Opublikowano

To tak,

mamy taką tablice

local test = {
[1] = {a, s, d}
[2] = {2, s, d}
}

@up

test[1][0] da nam pierwszy element z pierwszego elementu tablicy :D Nie uzywałem wielowymiarowych arrayow wiec sam musze sprawdzić, ale raczej tak.

Opublikowano

To tak,

mamy taką tablice

local test = {
[1] = {a, s, d}
[2] = {2, s, d}
}

@up

To są 2 tablice, jedna w drugiej. Przyjmijmy, że mamy taką tablicę i takiego questa do niej:

local itemy = {1, 2, 3}
local n = number(1,3)
pc.give_item2(itemy[n])

number losuje nam jedną liczbę (od 1 do 3) po czym dostajemy item z tablicy item o numerze z number (jeśli wyjdzie 2 to będzie pc.give_item2(itemy[2])).

Jak masz tablice w tablicy, np:

local warp = {
{100, 100},
{200, 200},
}
say("Gdzie chcesz się przenieść?")
local a = select("na 100, 100","na 200, 200","anuluj")
if a == 3 then
return
end
say("trzymaj się!")
wait()
pc.warp(warp[a][1], warp[a][2])

Wybieramy np. na 100, 100 czyli local a zwraca nam 1. Funkcja wygląda tak: pc.warp(warp[1][1], warp[1][2]). Idąc pokolei, najpierw wybieramy pierwszą tablicę, a później pierwszy i drugi element z wybranej tablicy.

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Proszę o quest na 5 lv żebym mógł wybrać skille. Bo nie moge teraz. Najlepiej spolszczone.

Proszę o quest na 5 lv żebym mógł wybrać skille. Bo nie moge teraz. Najlepiej spolszczone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...