Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chrzestny - Problem

LaurenT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo mam probem a więc dostałem propozycję o bycie chrzestnym tak... wujek lauri... no i nie chciało mi się popierdalać do kościoła przez 3 lata ( wiecie tracić dziennie 30 minut na słuchanie sępa to udręka) no i teraz żałuje... jest jakaś możliwość żeby zapłacić sępowi i on mnie bierzmuje? słyszałem że to tylko w danych miesiącach a ja potrzebuje szybciej niż marzec, kwiecien , maj... potrzebuje wrzesień, październik ;/ a więc? jbc. jestem ze szczecina gdyby ktoś kojarzył jakieś kościoły stąd to pisac...

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

skoro nie chodzisz do kościoła to idź do sępa i wygłoś " potrzebuję na szybko bierzmowanie, ile? " najwyżej powie "a weź Ty idź bezbożniku" bo co innego zrobi ...

ale musi być sam, bo przy jakimś ministrancie nie powie że się zgadza

Opublikowano

Powiem ci tylko że bierzmowanie możesz przyjąć w każdej chwili.

Tak jak mój ojciec.

Poszedł do bierzmowania dzień przed ślubem

Po prostu wcześniej mu się nie chciało

Raczej nie powinieneś mieć z tym dużego problemu.

Zależy to tylko od księdza.

9368_gold.png

Opublikowano

Z tego co wiem bierzmowanie daje biskup ;)

a nie ksiądz.

Ale tak mi się zdaje iż za zgodą biskupa każdy kapłan może udzielić sakramentu bierzmowania .

Tak samo jak masz z chrztem

Osoba działająca w imieniu Boga i kościoła może udzielić Chrztu .

9368_gold.png

Opublikowano

Idź do niego i powiedz jak jest ;]

Nie wszystko trzeba załatwiać tak "oficjalnie" :)

Szczera prawda :]

Poproś go i cię wybierzmuje bez obecności biskupa ;]

9368_gold.png

Opublikowano

U nas w mieście bierzmowanie po 50zł chodzi ;D

Sam skorzystałem z tej usługi

HE.

I kto mówił że kościół na nas nie żeruje -.-'

U nas bierzmowanie jest za friko ale pewnie i to się zmieni.

9368_gold.png

Opublikowano

U nas w mieście bierzmowanie po 50zł chodzi ;D

Sam skorzystałem z tej usługi

ło kurde to ja też będę musiał się dowiedzieć, jeśli taka taniocha to od razu lecę ;D

Opublikowano

Panowie,

Nie lepiej było iść wam do bierzmowania za czasów szkolnych ?

Co tam zaliczyłeś parę pytań poszedłeś i tak miał byś z głowy niż teraz się martwić

i na dodatek nic nie płaciłeś .

9368_gold.png

Opublikowano

w mojej parafii bierze 20zł za wyrobienie indeksu ... więc wolę trochę dopłacić niż łazić i słuchać pieprzenia jakiegoś klechy ... pomijając fakt że jestem Ateistą od 1 gimnazjum i nie chodzę na religię od jakichś 5 lat ...

Opublikowano

No to skoro jesteś ateistą to po co ci bierzmowanie? Po co ci bycie chrzestnym, kto chce miec chrzestnego ateiste.

RAsfepN.png
Opublikowano

No to skoro jesteś ateistą to po co ci bierzmowanie? Po co ci bycie chrzestnym, kto chce miec chrzestnego ateiste.

chrzestnym nie chcę być ... a bierzmowanie po to aby móc wziąć ślub kościelny. znając życie dziewczyna będzie nalegała. zresztą co ma bycie chrzestnym do tego w co kto wierzy ... większość "chrześcijan" to wierzący ale nie praktykujący, więc w pewnym sensie też nie wierzą ...

Opublikowano

Tak zgadzam się :P moja chrzestna też nie praktykuje... Po prostu część chrześcijan nie chodzi do kościoła... (ksiądz powiedział, że gdyby przychodziło 100% tych, którzy mówią, że wierzą to na każdej mszy byłoby ok 4x więcej osób czyli nie zmieściliby się na terenie kościoła xD) Przystąp do bierzmowania, może Ci w niebie coś pomoże :)

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

zle zrobiles, trzeba bylo dopiero po bierzmowaniu przestac chodzic, ja tak zrobilem, bo potem to mozna zrobic bierzmowanie u siebie w parafi, ale tylko wtedy gdy jest to oficjalne i bedzie biskup, bo ksiadz zwykly ci nie da, chyba, ze jedziesz tam gdzie masz biskupa, i tam masz bierzmowanie, ta jest co miesiac to bierzmowanie, ale trzeba zdawac durne testy i jeszcze placic...

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Dzięki... dzisiaj do katedry jade się dowiedzieć... ehh ale se wybrali pore na chrzczenie...

userbarwb.png

Opublikowano
chrzestnym nie chcę być ... a bierzmowanie po to aby móc wziąć ślub kościelny. znając życie dziewczyna będzie nalegała.

Lenart tylko że do ślubu kościelnego nie potrzeba bierzmowania tzn. jedna strona musi mieć. Jesteś źle poinformowany ;> A jeżeli ksiądz gada wam że jest potrzebne to robi was w "chuja". Tylko do bycia ojcem chrzestnym potrzeba.

Opublikowano

liż mi dupe lauren chuju

Jak zaczniesz ją myć to ci kogoś załatwie na moje miejsce...

Dzięki za odpowiedzi na peno mi pomogą ;) wieczorkiem do katedry się przejade i pogadam z sępem ^^

userbarwb.png

Opublikowano

Lenart tylko że do ślubu kościelnego nie potrzeba bierzmowania tzn. jedna strona musi mieć. Jesteś źle poinformowany ;> A jeżeli ksiądz gada wam że jest potrzebne to robi was w "chuja". Tylko do bycia ojcem chrzestnym potrzeba.

aha to spoko, sorry ale jestem nie doinformowany ^.^ te 5 lat robi swoje ;D ale może i tak się przydać, gdyż mam 2 siostry. więc jedna może prosić abym był chrzestnym ...

Opublikowano

Eh.Ja zawsze myślałem że oby dwie strony muszą odbyć bierzmowanie aby starać się o ślub ;o

No ja również jestem mało poinformowany .

9368_gold.png

Opublikowano

Elo mam probem a więc dostałem propozycję o bycie chrzestnym tak... wujek lauri... no i nie chciało mi się popierdalać do kościoła przez 3 lata ( wiecie tracić dziennie 30 minut na słuchanie sępa to udręka) no i teraz żałuje... jest jakaś możliwość żeby zapłacić sępowi i on mnie bierzmuje? słyszałem że to tylko w danych miesiącach a ja potrzebuje szybciej niż marzec, kwiecien , maj... potrzebuje wrzesień, październik ;/ a więc? jbc. jestem ze szczecina gdyby ktoś kojarzył jakieś kościoły stąd to pisac...

-Przeczytaj w necie inst. ministranta czy jakos tak ( wejdz na 2,3 mszy kiedys)

-idz do jakiegos kosciola i spytaj sie czy mozesz byc ministrantem - penie sie zgodza

-gdy po 8 razach ,, sluzenia'' powiesz ,,ksiendzu''' ze zginely ci dokumenty z bierzmowania a kosciol zostal rozebrany -to ksiadz spyta sie jaki

( ty podajesz np; ze w Adustynowie splonal - ty tam sie wychowywales itp;)

ksiadz uwierzy na 100% da ci bierzmowanie a ty nawet nie musisz sie nic uczyc bo jestes ministrantem ;)

PS; ubieraj sie w jasne rzeczy i skromnie ;)

omenmr.jpg
Opublikowano

-Przeczytaj w necie inst. ministranta czy jakos tak ( wejdz na 2,3 mszy kiedys)

-idz do jakiegos kosciola i spytaj sie czy mozesz byc ministrantem - penie sie zgodza

-gdy po 8 razach ,, sluzenia'' powiesz ,,ksiendzu''' ze zginely ci dokumenty z bierzmowania a kosciol zostal rozebrany -to ksiadz spyta sie jaki

( ty podajesz np; ze w Adustynowie splonal - ty tam sie wychowywales itp;)

ksiadz uwierzy na 100% da ci bierzmowanie a ty nawet nie musisz sie nic uczyc bo jestes ministrantem ;)

PS; ubieraj sie w jasne rzeczy i skromnie ;)

Nie przesadzaj... najlepiej nałoże na siebie worek po ziemniakach a na nogi worek foliowy... ministrantem nie będę już wolę zapłacić 4x więcej niż powinienem... ja nie znam nawet 10 przykazań a ty mi gadasz o byciu ministrantem :huh:

A ty dordo lecz się...

userbarwb.png

Opublikowano

Też myślałem że do ślubu 2 strony potrzebują bierzmowania 0.o !

W ch*** mnie zrobili, no ale LaurenT powodzenia, postaraj się dać jak najmniej księdzu...

Ale mimo wszystko mi się wydaję że tylko biskup może, ale skoro łamią to czemu nie xD.

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...