Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Info] Nadchodzi Zima Tysiąclecia, A Może Nawet... Epoka Lodowcowa

alex1234a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To już pewne. Zanika Golfsztrom.

Mieliśmy upalne lato, teraz czeka nas wyjątkowo mroźna i długa zima - ostrzegają amerykańscy naukowcy.

Skąd ta pewność? O ponad połowę zmniejszyła się prędkość prądu oceanicznego Golfsztrom, który ogrzewa Europę. Jeśli prąd ten przestanie istnieć grozi nam nowa epoka lodowcowa- informuje tokfm.pl.

GROZI NAM EPOKA LODOWCOWA?

Prąd Zatokowy, zwany Golfsztromem, niesie ciepłe wody, które potem jako Prąd Północnoatlantycki dostają się w okolice Europy. Dzięki temu ma on ogromny wpływ na klimat w Europie.

SŁOŃCE PRZYGASA NAD EUROPĄ. BĘDZIE CORAZ ZIMNIEJ

Naukowcy twierdzą, że bierze on swój początek w rejonie Zatoki Meksykańskiej, której wody skaził ostatnio wyciek ropy z platformy wiertniczej. Niektórzy z nich właśnie temu wyciekowi przypisują zwolnienie przepływu Prądu Zatokowego. A zwolnienie to ma sprawić, że zima w Europie będzie w tym roku wyjątkowo długa i mroźna.

Co gorsza naukowcy alarmują, że prąd może się w ogóle zatrzymać. A to juz grozi Europie nową epoka lodowcową.

Dyskusje o zanikaniu Golfsztormu są raczej na wyrost - tłumaczył w TOK FM Michał Kowalewski, klimatolog z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej - Jak każde zjawisko przyrodnicze ma okresy większej i mniejszej intensywności. Dopóki nie będzie jakiś bardzo dużych zmian w skali geologicznej, kontynentalnej, to on będzie. Nie ma siły, ten mechanizm będzie działać.

Jednak nawet on twierdzi, że skutki zatrzymania się Golfsztromu mogą być dla Europy katastrofalne w skutkach.

Strefy klimatyczne Europy, zwłaszcza Europy Zachodniej, przesunęłyby się gwałtownie na północ. Zaczęłoby się tam rozwijać znowu zjawisko lądolodu - mówi. - To bardzo pesymistyczny wariant.

Źródło : o2.pl

Server : SamoleMT2
Status : ON
Nick : Bugaj

Film Podoba się ? Daj +
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No, globalne ocieplenie tez było.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

To prawie tak smieszne jak... koniec swiata w 2012?

Back in the day

Trollin' was somethin'

Opublikowano

O ile się nie mylę, to Golfsztrom dociera w okolice Norwegii, więc dużego wpływu na Polskę nie ma. Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć, że przed epoką lodowcową chroni Nas tylko jakiś prąd morski.

03b33a167ce86b00.gif

Nick na Steam i w Black Ops: KaczorDonald

Opublikowano

Ble ble ble zima bedzie taka jak w zeszłym roku ... to juz byłą zima . !

Chodzę w XXL robie bum - bum - bach

gwiazdek mam 5 na 5 moje kung - fu to rap

rozkurwiamwszystkichjednymwersem.fm !

13494596404ee935f631828.png

Admin Cienia
Opublikowano

2012 już blisko :)

Piszecie ten 2012, 2012 a sami nic konkretnie nie wiecie na ten temat. ; ) Nie wiecie co, jak i dlaczego.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Na o2 różne mistrzostwa piszą, polecam się nie przejmowac.

No akurat z tą epoką lodowcową to była przesada, ale jednak ta zima ma być naprawdę mroźna.

Końców świata było chyba już 3 a 2012 jest już 4.

W 1999 r. uważali jak data może przeskoczyć na 2000?

A jednak mogła.

A 2012 jest bo majowie do tego roku zrobili kalendarz.

A dlaczego?

Bo ma być koniec świata?

Nie, bo im sie dalej nie chciało.

Przepraszam za offtopic.

Me gusta.

Opublikowano

Fajnie, bo chciałbym z mamutami pogadać. Może do nas wrócą.

Opublikowano

I dobrze. Niech nas zamrozi. Kurtkę dobrą mam. Mi więc nic nie grozi. Nawet wrazie powodzi mam ponton :) Zawsze jest jakieś ryzyko.

wolfsygna.png
Opublikowano

No ja nie mogę ludzie teraz gadacie o epoce lodowcowej znowu coś nowego.

2012 ma być koniec świata, 10 listopada ma być III wojna światowa co jeszcze wymyślicie?

Pomogłem? Kliknij: www.pajacyk.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...