Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zeitgeist

Wrotek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Warto wierzyć ,potwierdza to zakład Blaise Pascal'a:

zakadbpascalayz9.th.pngthpix.gif

+ Zostaje zbawiony

- Nic się nie dzieje, lecz przeżywam życie będąc dobrym

O- Nic się nie zmienia.

Niestety zakład Pascal'a nie przewiduje tego że mogą istnieć inne wiary.

Niestety nie mogłem napisać "Ę" i dlatego jest "wierze" zamiast "wierzę".

Także inne argumenty filozoficzne potwierdzają że Bóg istnieje np:

Argument św. Tomasza:

Argument kinetyczny (z ruchu). Każda rzeż która się porusza potrzebuje poruszyciela, łańcuch poruszeń nie może kończyć się w początku, ponieważ nie istnieje "perpetummobile" 1-szym poruszycielem jest Bóg.

Argument z przyczynowości celowej każda rzecz ma cen nadany przez Boga.

Argument z przyczynowości sprawnej dzięki 1 rzecz powstaje 2 rzecz i zawsze Bóg jest na początku.

np: Bóg stworzył minerały, wyrosły drzewa, Ludzie wycieli drzewa, zrobili z nich stół, stół sprzedano, ktoś go kupił, ktoś go miał w domu i na nim jadł, nie dogasił papierosa, stół się zapalił, ten człowiek zginął.

Tak więc lepiej wierzyć.

Wysyłam zapy na Lockerz !!!

Pisać pw z mailem.

Opublikowano

No więc właśnie, wierzymy, nie wiemy w co. Tym czymś jest bóg, który jest pojęciem abstrakcyjnym, jak dla niektórych logika w matematyce. Więc powstaje pytanie w co wierzyć, bo skoro nie wiem czy bóg istnieje, a nawet idąc dalej nie wiem wszystkiego, to co nam pozostaje?

Jak świat rozwija się, boska pomoc, możliwości istoty ludzkiej. Potrzeba matką wynalazków mówi powiedzenie, ale czy to przypadek spowodował wszystkie odkrycia, czyjś zamierzony plan, a może przeznaczenie?

Jest tak wiele pytań, nasze wiedza jest tak ograniczona, jest tak mało odpowiedzi. A ci, którzy starają się odpowiedzieć pracują bez rezultatu. Więc gdzie tu boska opatrzność?

To jest zamknięte koło, czasami jest tak, że jedno przeczy drugiemu i na odwrót co jest całkowicie nielogiczne. Ale dlaczego?

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Ja nawet filmu oglądać nie musze , ale obejrze sobie jak wróce do domu.Ja wierze tylko w to co widze i tyle.Dla mnie śmierć jest końcem wszystkiego i nie ma życia po śmierci , nikt nie decyduje kiedy umrę ;)

12ii1.png
Opublikowano
Warto wierzyć ,potwierdza to zakład Blaise Pascal'a:

+ Zostaje zbawiony

- Nic się nie dzieje, lecz przeżywam życie będąc dobrym

O- Nic się nie zmienia.

Niestety zakład Pascal'a nie przewiduje tego że mogą istnieć inne wiary.

Niestety nie mogłem napisać "Ę" i dlatego jest "wierze" zamiast "wierzę".

Także inne argumenty filozoficzne potwierdzają że Bóg istnieje np:

Argument św. Tomasza:

Argument kinetyczny (z ruchu). Każda rzeż która się porusza potrzebuje poruszyciela, łańcuch poruszeń nie może kończyć się w początku, ponieważ nie istnieje "perpetummobile" 1-szym poruszycielem jest Bóg.

Argument z przyczynowości celowej każda rzecz ma cen nadany przez Boga.

Argument z przyczynowości sprawnej dzięki 1 rzecz powstaje 2 rzecz i zawsze Bóg jest na początku.

np: Bóg stworzył minerały, wyrosły drzewa, Ludzie wycieli drzewa, zrobili z nich stół, stół sprzedano, ktoś go kupił, ktoś go miał w domu i na nim jadł, nie dogasił papierosa, stół się zapalił, ten człowiek zginął.

Tak więc lepiej wierzyć.

Dam ci tutaj cytat z nie powiem jakiej strony.

Pascal twierdził, że nic nie ryzkujemy zakładając istnienie Boga, bo mamy do zyskania nieskończone życie wieczne (jeśli Bóg jest), a możemy jedynie stracić marną, skończoną doczesność (jeśli Boga nie ma).

Można więc powiedzieć, że jest to sytuacja wyboru w warunkach niepewności.

Pascal wychodzi od przesłanki, że nie wiemy, czy Bóg istnieje, czy nie istnieje, i na tej dychotomii (Bóg jest, albo Boga nie ma) opiera całe swoje rozumowanie. Tymczasem jeśli faktycznie nie mamy pewności, czy Bóg istnieje, czy nie istnieje, to nie możemy mieć też pewności, czy nie istnieje wielu bogów, a nawet jeśli istnieje jeden bóg, to nie wiemy, czy jest on właśnie takim bogiem, jak go opisuje chrześcijaństwo - nie możemy wykluczyć, że jest to bóg, którego ludzie w ogóle nie obchodzą, albo bóg oferujący zbawienie wyłącznie tym, którzy nie są chrześcijanami. Od razu widać, że przy takim - koniecznym - rozszerzeniu przesłanki Pascala, cały jego dalszy wywód obraca się w gruzy.

Fakt, że ten "dowód" nadal bywa używany jako argument w dyskusjach potwierdza moje spostrzeżenia o "filtracji wiedzy", za którą odpowiedzialna jest religia: ludzie religijni, którzy wiedzą o istnieniu zakładu Pascala zazwyczaj nie wiedzą, że rozumowanie francuskiego filozofa jest błędne.

Ten argument św. Tomasza również niczego nie dowodzi. Tomasz założył, że to Bóg zawsze jest na początku. Dlaczego tak? Bo coś przecież musiało być pierwsze tylko dlaczego to musi być zawsze Bóg? Jak Bóg może to wszechświat też. (napisałem to w poście wyżej, ale chyba nie chciało ci się czytać)

Opublikowano

To prawda :)

Mówiłem że ten "zakład" nie daje 100%owej odpowiedzi.

To jeśli początkiem miał być wszechświat to co było przed wszechświatem?

Skąd on się wziął?

Choćbyśmy nie wiem ile tu pisali i rozmyślali na 100% nie znajdziemy odpowiedzi i jest to bez sensu tak jak i nasze istnienie :)

Pisać pw z mailem.

Opublikowano
To prawda :)

Mówiłem że ten "zakład" nie daje 100%owej odpowiedzi.

To jeśli początkiem miał być wszechświat to co było przed wszechświatem?

Skąd on się wziął?

Choćbyśmy nie wiem ile tu pisali i rozmyślali na 100% nie znajdziemy odpowiedzi i jest to bez sensu tak jak i nasze istnienie :)

Sam siebię zaprzeczasz -.- Jak był początkiem to oznacza, że nie było czegoś takiego jak "przed nim" ...

Opublikowano

Hah... w maju 2009 wychodzą "Anioły i Demony" film, oby go nie spaprali ;]

Tam też jest fajna teza z stowarzyszeniem Illuminati^^ Chcętnie bym do nich dołączył jakby była taka możliwość ;)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

@Wiara w Niebo i Pieklo to dogmat wystepujacy prawie w kazdej religi .. od starozytnych Zaratusztrow..

Co do tematu... Kazdy wierzy w co chce... Ten film to dla mnie jedno wielkie nic... Moja wiara sie nie zachwiala po obejrzeniu tego filmu... Jezeli mam wierzyc to wierze.. A poza tym kazdy czlowiek musi w cos wierzyc... A jednym z faktow ze religia istnieje jest to ze cos po naszym ziemskim zyciu musi istniec... Czytaliscie artykuly?? 370/1000 pacjentow w trakcie smierci klinicznej, obudzilo sie twierdzac ze szlo do swiatla i widzialo kogos bliskiego kto umarl i powiedzial ze to jeszcze nie ten czas zeby wracal do zycia..

Pozdrawiam..

//Ciach

Opublikowano
Sam siebię zaprzeczasz -.- Jak był początkiem to oznacza, że nie było czegoś takiego jak "przed nim" ...

No właśnie i to potwierdza że w żaden sposób nie dojdziemy do niczego;p

@Down: gdzie ja napisałem "wieze" weź mnie nie stresuj!

Pisać pw z mailem.

Opublikowano

up:

Po pierwsze ortografia chłopie ;) "wieze" ? ;/

Ciekawe na podstawie czego wysnułeś podejrzenie, że jestem deistą? Nie ma, żadnego dowodu, poza tym jakbyś czytał moje posty dokładnie, że mój rodzaj poglądów jest całkowicie inny.

Te twoje śmieszne słowa, że film nie zrobił wrażenia, to bzdura. Każdy film oddziaływuje na ludzi, w mniejszym lub większym stopniu. Więc nie próbuj używać wiedzy, której nie znasz do końca....

EXPmIpC.gif

Opublikowano
@Wiara w Niebo i Pieklo to dogmat wystepujacy prawie w kazdej religi .. od starozytnych Zaratusztrow..

@@ Kolega powyzej jest Deistą... Nie jest to zly kierunek wiary.. Poprostu wiezysz w Boga ale sadzisz ze nie ingeruje on w swiat.. ze czlowiek decyduje jak zyje.. a Bog jest tylko stworca

Co do tematu... Kazdy wiezy w co chce... Ten film to dla mnie jedno wielkie nic... Moja wiara sie nie zachwiala po obejrzeniu tego filmu... Jezeli mam wiezyc to wieze.. A poza tym kazdy czlowiek musi w cos wiezyc... A jednym z faktow ze religia istnieje jest to ze cos po naszym ziemskim zyciu musi istniec... Czytaliscie artykuly?? 370/1000 pacjentow w trakcie smierci klinicznej, obudzilo sie twierdzac ze szlo do swiatla i widzialo kogos bliskiego kto umarl i powiedzial ze to jeszcze nie ten czas zeby wracal do zycia.. Tak wiec to tez nie jest wyssane z palca... Poza tym czlowiek jest istota prawie idealna... nie mogl sam z rewolucji genetycznych powstac...

Pozdrawiam..

~~ To jest ciezki do poruszania temat.. Od zarania dziejow religia jest problemem milionow ludzi

Wielu z Was jest jak niewierny Tomasz.. Dopiero jak ujza to uwierza....

Pewnie.... Człowiek sam nie mógł z rewolucji genetycznej powstać. Przecież to, że Bóg istnieje jest dużo bardziej prawdopodobne. A dowody na pochodzenie od małpy podrzucił żeby sprawdzić naszą wiarę :D:D

A poza tym kazdy czlowiek musi w cos wiezyc

Tak, ja np. wierzę w potęgę nauki, w siebię.

@down

To była ironia ;>

Opublikowano

<lol> post zedytowany nie wiem czy jakis nawalony bylem jak to pisalem czy co oO bledy ortograficzne co 2zdania i jakies glupoty :D zostawilem to co madre

//Ciach

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Faktycznie Zeitgeist był dość naciągany tak jak inne tego typu produkcje doszukujące się wszędzie spisków, chociaż coś w nim jest.

Katolikiem jestem, kościół odwiedzam (:P), ale czy wierzę że Bóg stworzył cały wszechświat gwiazdy planety, zwierzęta i ludzi to nie wiem. Wyobraźcie sobie Boga jako istotę duchową (duchową bo inna nie miałaby prawa bytu - bez tlenu wody itp.), która tworzy coś z niczego (w tym to co jest najbardziej niewiarygodne - duszę ludzką). Nie wykluczam że Boga nie ma, ale... dużo rzeczy w Biblii jest odbieranych symbolicznie prędzej uwierzyłbym w obcą cywilizację, która sprowadziła tu człowieka niż w jedna osobę (ducha) stwarzająca wszystko do o koła, ale teoria ewolucji jest jeszcze bardziej naciągana (moim zdaniem). Jak ktoś się interesuje tematem Nibiru, obcych cywilizacji, końca świata w 2012 to polecałbym przeczytać publikacje "Projektu Cheops" (polecam dział "sesje"). Szczerze mówiąc całość nadawałaby się na dobry film Science Fiction. W skrócie: Polka Twierdzi że ma przekazy od duchowego opiekuna Ziemi En-Ki, przekazał jej, że w 2012 doleci do nas planeta Nibiru (inna nazwa Planeta X) - prawda jest ukrywana przez rząd (ehh znowu oni ^^), - która doprowadzi do przebiegunowania Ziemi. Żeby temu zapobiec mają wykopać labirynt opisywany przez Herodota, w którym rzekomo znajduje się mumia faraona Cheopsa. Ma ona w sobie coś w rodzaju klucza, który umieszczony w sarkofagu w piramidzie ma uruchomić ochronę dla Ziemi na 2012 rok. Były robione badania georadarem w miejscu wskazanym przez tą kobietę i twierdza, że faktycznie coś tam jest. Prawda że nadawałoby się na dobry film?:D

Jeśli interesują kogoś filmy typu Zeitgeist to powinien obejrzeć też: Illuminati (3 części), EndGame, Esoteric Agenda, Zeitgeist - Addendum).

sign.png
Opublikowano

Moim zdaniem to jest dobre i mądre.

Chociaż trochę się czepiają, a i moim zdaniem jest jeden bóg, ale każdy nazywa go inaczej, jakieś allachy budhy i inne.

Czasem wydaje mi się że go nie ma, no bo jak................. nie rozumiem..... Stworzyć świat w 7 dni Lol?

@Czytałem o planecie nibiru, ona nie walnie w nas w 2012 lecz w 2036, co ileś czasu (1500 lat) przelatuje przez nas i jest coraz blizej, i czytałem też że Piramida Cheopsa nie mogła zostać zbudowana przez ludzi, ponieważ zbudowano ją w 10 lat, a to wszystko jest niemożliwe dla człowieka ponieważ te wapienne kamienie są za ciężkie - 10 ton o ile się nie mylę, człowiek (nie ważne ilu) nie może tego podnieść jeszcze w tamtych latach, nawet teraz byłoby to nie możliwe - planeta nibiru przelatywała przez egipt w tamtych czasach, i wtedy zbudowano tę piramidę - jak ? Nie wiadomo, i jeszcze coś - sfinks był w Egipcie od zawsze, i na Marsie są zdjęcia przypominające twarz sfinksa ( NA MARSIE !!!!!) Ciekawi mnie jak to możliwe. Dowiemy się prędzej czy później a jak nie my to nasze pra pra pra (...) wnuki :). To wszystko jest skomplikowane i moim zdaniem te zasrańce to kryją, źródło moich informacji to dokonania NASY.

@A i jeszcze, Nibiru - planeta X (o ile się nie mylę X oznacza planetę która coś zrobi Ziemi :D kiedyś był nią Pluton) Nibiru jest odległa od naszego układu, bardzo odległa wydaje mi się że dosięga nawet do innej wielkiej gwiazdy, bo jakie przyciąganie by ją prowadziło tak daleko od nas, ma jednego księżyca widocznego na jednym zdjęciu, jest to zdjęcie bardzo niewyraźne, dwie czerwone kulki, jedna większa druga mniejsza, w mitach egipskich na tej planecie żyli bogowie.

Ładnie wszystko do siebie pasuje nie ?

A teraz moje zdanie - wydaje mi się że z Nibiru ktoś do nas przybył (niemożliwe wiem) :D :D :D :D

final-fantasy-vii-top-10-characters-20080325112110792-000.jpg

Life is brutal

Opublikowano

:D oglądałem ten film 2 razy:D daje do myślenia ale..... ludzie to jedno wielkie gówno które można samemu lepić.....

Jedni stają sie po tym filmie NIEWIARKAMI, inni na pół tak i nie:P a inni są przećpani religiom:D

pomyślcie na przykład: jesteś autorem tego filmu, jaki masz cel tworząc go??? odp: chcesz za wszelką cene udowodnić ze ty masz racjie:D

Dlaczego?? bo tak już człowiek został namalowany.

(i tak nic z tego nie wynika)>:D

Zajmimy się grupom wierzących>

Starsi ludzie w podeszłym wieku okazują sie najwierniejszymi chrześcijanami (i znów nasuwa się pytanie Dlaczego???)

bo przychodzi ich czas (śmierć) i najlepiej żeby nie myśleć o śmierci to myśleć o życiu po śmierci.

Ateista za to nie wierzy w Boga i wie ze przychodzi na niego kolei na kopnięcie w kalendarz i zamartwia się tym (w 80% przypadków)

no i teraz końcowa faza myślenia czytającego posta: "Bóg jest po to, by pomagać sobie przy końcówce live:D" Każdy w sobie jest Bogiem....

son_goku15.gif

Śmierć to zdrowie>>>>>>>>>>>>>>>>.

son_goku22.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...