Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] [Dl] Freebsd - Najlepsza Wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

freebsdlogoa.png

Witam, jako że team AvalonMT2 nie cieszy się sympatią wśród niektórych użytkowników MPC, przygotowałem specjalną edycję FreeBSD aby pokazać że jednak nie jesteśmy tacy źli :), serwer trzyma się już 8 miesiąc bez resetów, to chyba dobrze o nas świadczy. System przygotowany jest w "Oracle VM VirtualBox", dlaczego? Ponieważ Virtual PC jest już nie rozwijany, nie posiada wsparcia dla FreeBSD ponieważ był rozwijany wyłącznie z myślą o systemach Microsoftu. VirtualBox jest ciągle rozwijany, przez co jest stabilniejszy, szybszy i posiada wsparcie dla FreeBSD.

Systemy zostały przygotowane tak aby były jak najwydajniejsze na platformie VirtualBox, dlatego kernel systemu został skompilowany od nowa, posiada składniki które przydają się wyłącznie w wirtualizacji (wyrzucone wsparcie dla różnego rodzaju sprzętu itd. itp.). Elementem dodanymi do kernela jest firewall którym bez problemu zbanujemy kogoś po IP. Dodana została także opcja rozszerzonej pamięci RAM, dzięki któremu FreeBSD będzie widział całość pamięci które mu przydzielimy.

Wersja LITE

Wersja LITE jest najbardziej odchudzoną wersją, postawiłem tutaj na wydajność. Znajdują się w niej wyłącznie podstawowe pliki serwera i podstawowa baza danych, trzeba samemu stworzyć serwer bądź wgrać przez FTP inne pliki i inną bazę.

• FreeBSD 7.2
  • Odchudzony system
  • Odchudzony kernel
  • Firewall
  • Możliwość odczytu więcej 3,5GB RAM
  • Skrypt czyszczący logi
  • Skrypt uruchamiający logowanie
  • Skrypt defragmentujący MYSQL
  • MYSQL 5 (mniejsze zapotrzebowanie na pamięć)
  • Odblokowane SSH

DOWNLOAD

http://avalonmt2.pl/FreeBSD-AvalonMT2LITE.exe

Wersja EASY

Wersja EASY zawiera to samo co wersja LITE, dodatkowo w wersji EASY znajdziemy ulepszone pliki serwerowe i bazę danych. Jest to wersja dla leniwych, nie trzeba konfigurować plików, strona www jest gotowa. Oczywiście ta wersja będzie posiadała większe wymagania sprzętowe.

• Wszystkie składniki wersji LITE
  • MYSQL 5.1
  • Strona www
  • Apache
  • PHP5
  • Pliki portów
  • CVSup (aktualizacja portów)
  • Zmienione pliki serwerowe
  • 2 Channele

DOWNLOAD

Pliki w trakcie uploadu

Konfiguracja

1.  
  2. Na początku trzeba zająć się konfiguracją VirtualBoxa, pierwszym krokiem jest dodanie nowej maszyny wirtualnej.
    Klikamy NOWA, następnie klikamy Dalej ->
    83578096.png
  3. Kolejnym krokiem jest wpisanie nazwy maszyny wirtualnej i wybranie systemu operacyjnego, nazwę można wpisać dowolną. Ważne aby wybrać system operacyjny: BSD, wersja: FreeBSD.
    Klikamy Dalej ->
    38830460.png
  4. Następne konfigurujemy ile pamięci RAM chcemy przeznaczyć dla FreeBSD, (min 512MB).
    Klikam Dalej ->
    25233192.png
  5. Teraz musimy wybrać dysk FreeBSD, wybieramy "Użyj istniejącego dysku twardego" następnie klikamy na ikonkę folderu.
    27439455.png
  6. Klikamy "Dodaj", wyszukujemy dysk FreeBSD - AvalonMT2 Edition, wybieramy dysk z menu.
    88814124.png
  7. W ostatnim okienku jest podsumowanie, klikamy "Zakończ".
  8. Zanim uruchomimy system należy skonfigurować VirtualBox, wybieramy "Ustawienia".
    19443342.png
  9. Przechodzimy do menu "System", wybieramy zakładkę "Procesor" i zaznaczamy "Włącz PAE/NX".
    68679254.png

Teraz uruchamiamy system

Login: root

hasło: avalonmt2

Hasło bazy (MYSQL): avalonmt2

Konfiguracja w przypadku obu wersji jest identyczna, na początek zajmiemy się zmianą hasła.

Zmiana hasła w systemie

1. Hasło systemowe zmieniamy wpisując w konsoli:
    sysinstall

2. Z menu wybieramy
    Configure

3. Następnie wybieramy
    Root Password

4. Wpisujemy swoje hasło a następnie potwierdzamy.

Hasło do MYSQL

1.  
  2. W konsoli wpisujemy:
    mysql -u root -p

Podajemy hasło: avalonmt2

3. Dostajemy się do MYSQL, wpisujemy:
    update user set Password=PASSWORD('NASZEHASLO') where user='root';
    flush privileges;
    exit;

4. Znowu wpisujemy:
    mysql -u root -p

5. Podajemy nowe hasło i wklepujemy:
    GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%'
    IDENTIFIED BY 'NASZEHASLO' WITH GRANT OPTION;

Edycja skryptu do defragmentacji MYSQL

1.  
  2. ee /home/game/clear.sh

3. Następnie edytujemy linijkę zaczynającą się od "mysqlcheck" i zastępujemy "avalonmt2" naszym hasłem do MYSQL.

Aby uruchomić serwer wpisujemy

cd /home/game/
start.sh

Firewall

Regułki firewalla zapisane są w pliku "firewall.rules" znajduje się on w głównym katalogu. Pierwsza linijka oznacza iż każdy może uzyskać połączenie (pod żadnym pozorem nie usuwać tej linijki, w przeciwnym wypadku nikt nie połączy się z serwerem i nikt na nim nie zagra).

ipfw add 10000 allow all from any to any via any

Aby kogoś zbanować dodajemy regułkę do listy

ipfw add 00101 deny ip from CZYJES-IP to any

itd.

Przydatne linki:

http://download.virtualbox.org/virtualbox/3.2.6/VirtualBox-3.2.6-63112-Win.exe

Musicie mi wybaczyć ale mój super szybki internet nie nadaje się do wrzucania takich dużych plików, 1GB praktycznie kilkanaście godzin :). Do czasu uploadu wszystkich plików jestem otwarty na sugestie czego wam brakuje w systemie.

mpc_banner.png

• Odpowiedzi 138
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czy na plikach LITE (uzupelnionych oczywiscie) postawie serwer OSS na takim zlomie?

Procesor Pentium 4 1.6Ghz

512 Mb RAM

I reszta chyba nie ważna :P

Dla mnie każde pliki serwerowe to kolejna nadzieja na serwer OSS na moim "czymś"

GG:5542533

Bez jakichkolwiek danych,proszę nie pisać w sprawie pomocy...

Opublikowano

wszystko fajnie tylko czemu na przeklej ? Tam powyzej 200 mb placi sie za transfer

BTW polecam serwer Ubuntu One , kto jak kto ale Avalon powinien je znac

konto w Ubuntu One one daje 2 GB przestrzeni dyskowej z szybkim laczem (szybszym niz na hostingach)

podaje link

https://one.ubuntu.com/

i prosze o reupload.

(wszystkie pliki na serwerze Ubuntu One ktore chcemy udostepnic nalezy opupblikowac --> More -> Publish this file)

Pozdro

Opublikowano

hostuje.net

megaupload.com

strony zapewne wam nieznane? :D

poczekam az pojawi sie na jakis hosting normalny, sciagne i oblookam, moze nowa wersja plikow bedzie ;)

57199140501148694665.png

Opublikowano

Powinniście cieszyć się że wam to udostępniają a nie płakać z powodu hostingu...

Avalon gratuluje. Czekam na part 2

02758850976702993171.png
Opublikowano

Kawał dobrej roboty. Jest to dobre dla kogoś kto chciał postawić serwer na czystym freebsd, ale mu coś nie szło (tak jak naprzykład mi). Nie bardzo zrozumiałem autora tematu. Avalon jest wirtualizowany ?

Opublikowano

Kiedy bedzie wersja EASY?

giphy.gif

"Są ludzie, którym szczęście mig­nie tyl­ko na mo­ment, na mo­ment tyl­ko się ukaże po to tyl­ko, by uczy­nić życie tym smut­niej­sze i okrutniejsze." ~ Stanisław Dygat

Opublikowano

pewnie bedzie dopiero jutro jak ma niski upoload , ale niech przynajmniej wersje easy wrzuci na Ubuntu One , bo tak to jaks ie wszyscy rzuca to bedzie po 100bit/s szlo szczegolnie z megaupload.

a Ubuntu One ma przepustowosc 1 Gb/s i nie ma zadnych limitow (poza powierzchnia 2GB)

Opublikowano

Ja bym chciał, aby wersja lite była na tym ubuntu one, lub jakims megaupload. Na easy są 2 channele, a ja chce stawiac serwer na komputerze.

Opublikowano

Login: root

hasło: avalonmt2

Hasło bazy (MYSQL): avalonmt2

Ciekawe czy macie takie same do serwera ;p

Walnij Minusa !

Opublikowano

Raczej nie mają... Musieli by być głupi :D

ZBIERAM ------

DAJ MINUSA !

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego,

gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć.

Jeśli należysz do tych 10%,

które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

7745956.jpg

Mój net xD

Opublikowano

Kiedy dodasz wersje easy?

ZBIERAM ------

DAJ MINUSA !

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego,

gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć.

Jeśli należysz do tych 10%,

które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

7745956.jpg

Mój net xD

Opublikowano

lol 21:18 jest i nadal plikow easy nie ma od 4:(

giphy.gif

"Są ludzie, którym szczęście mig­nie tyl­ko na mo­ment, na mo­ment tyl­ko się ukaże po to tyl­ko, by uczy­nić życie tym smut­niej­sze i okrutniejsze." ~ Stanisław Dygat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...