Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!
W życiu każdego początkującego dewelopera przychodzi pewne marzenie, aby wydać swoja pierwszą grę.
Ja swoją drogę właśnie przeszedłem i udało się! Wiem że to dopiero początek mojej kariery, ale chciałbym się pochwalić swoim pierwszym projektem.

Stworzyłem Idle Clickera - Idle Shields: Idle & Clicker
Zadaniem gracza jest odblokować jak najwięcej tarcz, oraz zdobywac nowe tła. Na chwilę obecną mam przygotowanych ponad 100 tarcz. 
Ten projekt jest niczym innym niż takim... programistycznym "Hello World". Ale najważniejsze - jest. Jest bo projekt został w pełni wydany. Przeszedłem katusze ucząc się jak publikować projekt w sklepie play, te wszystkie polityki prywatnosci i inne dziwne rzeczy.

Tak czy siak. Proszę Was o konstruktywną krytykę oraz sprawdzenie gierki. Nic tak nie buduje jak feedback od społeczności.
Gra jest dostepna w sklepie google play.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.verthsoft.idleshields

Dzięki!

Opublikowano (edytowane)

Siemka. 

Stwierdziłem, że sprawdzę przez drobną chwilę i wrócę z oceną. Tak wiec pora na konstruktywną krytykę 😉

Pierwszą i najbardziej rzucającą się rzeczą jest dysonans pomiędzy niektórymi elementami. Mowa tutaj o modelu tarcz do całej reszty gry. Na pierwszy rzut oka może wyglądają one fajne jako pojedyncze elementy, lecz w całości z interfejsem daje to bardzo nieładny kontrast. Widać przez to, że zostały one wygenerowane przez AI. Cała reszta jest surowa, nie intuicyjna i podstawowa. 

Przykładem może tutaj być fakt wylistowania każdego ulepszenia zamiast sprawić formę przycisku, który z każdym kolejnym naciśnięciem zwiększał by mnożnik. Powstaje przez to wrażenie długiej i nieczytelnej listy, która na domiar złego nie odświeża się do góry po wejściu znowu w nią. 

Z drobnych spraw, dodałbym podświetlenie ikony w jakiej zakładce ulepszeń się znajdujemy. Fakt, pisze jasno i czytelnie, lecz brakuje takiego wizualnego efektu na ikonie gdzie się znajdujemy.

Irytującą sprawą jest też fakt dźwięku. Odgłos kliknięcia po pierwsze nie wiem co miał sugerować, fakt nie jest irytujący co na plus, lecz fakt iż jest on zapętlony w cyklicznych odstępach, a nie odpowiada faktycznym klikom odpycha od siebie. Milej było by słyszeć ten spam w tępie jakim naciskam na ekran. Przecież w takich grach chyba chodzi o tą dopaminkę z klikania i słyszenia jak nasze działanie oddaje jakiś efekt?

Brak zawartości to kolejny aspekt, rozumiem pierwszy tytuł itd. Dlatego to bardziej rada niż przytyk. Skupiamy się tutaj na zwiększaniu współczynnika, lecz fakt iż po każdym zakupie jest nam odbierany level trochę rani. Nie po to naklikałem się, chce przecież zobaczyć co jest na końcu, jaka jest kolejna tarcza, a nie wydać cały zarobiony hajs i znaleźć się na pierwszych poziomach. Fajnie to rozwiązały inne tego typu gry. Jak reset po osiągnięciu pewnego etapu i zaczęcie od nowa z bonusem startowym. Daje to wtedy obraz ciągłego rozwoju i chęci klikania dłużej w jednej sesji, żeby zobaczyć co będzie dalej. Zaś gdy staje się to zbyt nużące bo przeliczniki są zbyt duże to reset z boostem do kliknięć czy innych rzeczy.

Mnożniki, to jakiś dramat. Przeskok z 120k do 1kk to trochę za dużo. Tutaj brak sensownego balansu, czuć że ceny są rzucone z kolana i nie były nawet sprawdzone, albo po prostu nie rozumiem ich zamysłu.

Za to duży minus za ten sklepik. Nie znam się na polityce sklepu Google, rozumiem fakt iż myślałeś a nóż ktoś może wesprze. Lecz oprócz tego, że przy tak okrojonej wersji i widocznie bardzo słabej jakości. Skupiłeś się na tym aby go tam umieścić. Nie mówiąc już, że ceny są na prawdę zabójcze. Gdyby to były jakieś minimalne kwoty w celach dobrej woli to super, a są one nawet większe niż to co potrafią duże studia zaoferować. Szkoda po prostu że zmarnowałeś czas na pisanie kodu sklepu, zamiast skupić się na rozbudowaniu bardziej zawartości. Grafiki "tła" też ale ten sam aspekt co wcześniej, cena. 

Całościowo nie poklepie po plecach bo i nie ma za co. Powiem jednak, good job. Jednak następnym razem w moim odczuciu powinieneś usiąść więcej nad kartką papieru i cały koncept, nawet nad tak prostą grą rozpisać na kartce, sprawdzić inne gry z tego gatunku i zobaczyć co u nich działa. Jak rozbudowane są i nawet pewne rozwiązania w celach edukacyjnych skopiować w mniejszej skali. Bo w tej chwili wygląda to tak jak byś na spółkę z ChatemGPT zrobił grę, która masz nadzieję że ktoś wesprze płatnością. 

Powodzenia i wierzę iż ni weźmiesz moje słowa jako coś negatywnego, a po prostu wskazanie na 1 rzut oka co tutaj zostało zrobione źle i wyciągnięcie wniosków na przyszłość.

Edytowane przez Dum3l20
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak rozbudowane są i nawet pewne rozwiązania w celach edukacyjnych skopiować w mniejszej skali. Bo w tej chwili wygląda to tak jak byś na spółkę z ChatemGPT zrobił grę, która masz nadzieję że ktoś wesprze płatnością.