Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Średnie zaocznie w rok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@SebuśPL

Niepełne? Czyli nie będzie to wyglądało jakbym chodził normalnie zaraz po gimnazjum? Ale dostane prace tam gdzie jest wymagane średnie?

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano
16 godzin temu, BetonOficjalny napisał:

@SebuśPL

Niepełne? Czyli nie będzie to wyglądało jakbym chodził normalnie zaraz po gimnazjum? Ale dostane prace tam gdzie jest wymagane średnie?

Jest różnica między LO a LO+matura 

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Nie ma żadnego pełnego czy niepełnego. Jest albo średnie, albo nie i to zależy tylko od ukończenia szkoły, a egzamin maturalny to kompletnie co innego i nie zmienia posiadanego wykształcenia. Jak ukończysz taką szkołę w trybie eksternistycznym po zdaniu egzaminów (chyba 11, podzielone na dwa semestry), to otrzymujesz świadectwo ukończenia liceum i masz normalnie średnie wykształcenie. Po tym możesz opcjonalnie podejść do matury i wykręcić sobie jakiś wynik.

Doczytaj sobie i pomyśl, czy dasz radę, bo w większości tam jest skondensowany materiał z 3 lat i nauka tego może nie być łatwa dla kogoś leniwego, mało inteligentnego albo z brakiem czasu.

Opublikowano
Godzinę temu, niebijciemnie napisał:

Nie ma żadnego pełnego czy niepełnego. Jest albo średnie, albo nie i to zależy tylko od ukończenia szkoły, a egzamin maturalny to kompletnie co innego i nie zmienia posiadanego wykształcenia. Jak ukończysz taką szkołę w trybie eksternistycznym po zdaniu egzaminów (chyba 11, podzielone na dwa semestry), to otrzymujesz świadectwo ukończenia liceum i masz normalnie średnie wykształcenie. Po tym możesz opcjonalnie podejść do matury i wykręcić sobie jakiś wynik.

Doczytaj sobie i pomyśl, czy dasz radę, bo w większości tam jest skondensowany materiał z 3 lat i nauka tego może nie być łatwa dla kogoś leniwego, mało inteligentnego albo z brakiem czasu.

Pełne średnie jest po zdaniu matury i wtedy możesz rozpocząć studia w danym kierunku. Inaczej nie zostaniesz lekarzem, adwokatem, psychologiem, dziennikarzem itd.
W tych zawodach jest wymagane pełne średnie (zdana matura) + ukończenie studiów.  Bez tego zostaje Ci tylko praca w: branża usługowa, gastronomia, budownictwo itd. w których nie jest wymagana matura i studia tzw. nie pełne średnie.

Jeśli pomogłem to proszę o łapkę  w dół.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bl4d3pl napisał:

Pełne średnie jest po zdaniu matury i wtedy możesz rozpocząć studia w danym kierunku. Inaczej nie zostaniesz lekarzem, adwokatem, psychologiem, dziennikarzem itd.
W tych zawodach jest wymagane pełne średnie (zdana matura) + ukończenie studiów.  Bez tego zostaje Ci tylko praca w: branża usługowa, gastronomia, budownictwo itd. w których nie jest wymagana matura i studia tzw. nie pełne średnie.

Złóż petycję, aby zmienić Prawo oświatowe, bo Art. 20 niestety wyróżnia tylko 6 rodzajów wykształcenia i w żadnym nie ma słowa "pełne" czy "niepełne".
Aby pracować w tych zawodach, co wymieniłeś, nie trzeba mieć tylko same studia, a w przypadku bycia "dziennikarzem" nawet nie potrzebujesz żadnych studiów czy wykształcenia.
Przykładowo wymagania do Policji to wykształcenie średnie i to oznacza, że bez matury też można kandydować.

Na studia potrzebujesz matury, do której nie możesz przystąpić bez posiadania wykształcenia średniego (otrzymania świadectwa ukończenia liceum/technikum itp.) i to jest chyba logiczne dla każdego. A wprowadzając takie pojęcia, tylko wprowadzasz w błąd potem kogoś tak jak wyżej. Następne wykształcenie po średnim, to wyższe, które jest po OBRONIENIU pracy dyplomowej. Po ukończeniu samych studiów poprzez zaliczenie wszystkich przedmiotów w dalszym ciągu nie ma wyższego nawet niepełnego tylko średnie. Kwaśniewski kiedyś miał aferę przez takie tłumaczenie, więc polecam uważać.

Edytowane przez niebijciemnie
Opublikowano

Art. 20 to jedno, a rekrutacja to drugie, zobacz sobie jak wygląda na rynku pracy to zmienisz zdanie.

Jeśli pomogłem to proszę o łapkę  w dół.

Opublikowano

Brak matury->podstawowe.

Weekendowa szkoła, mało godzin i napisz sobie maturę. Dla siebie. Jest pełno pomocy w necie i gotowych przykładów. Kompendii pełno również. Nie musisz siedzieć jak na szpilkach, pijesz piwko i uczysz się rzek czy stopniowania pierwiastków. 

Natomiast jak chcesz zrobić pamiętaj, że pracodawcy wspierają chętnych 🙂 Mi aktualnie płacą za studia, abym się mógł bardziej im przydać.

Działaj dla siebie, nie dla innych i trzymam kciuki. Jak pojawia się w głowie chęć to i realizacja też powinna 😄 

Opublikowano
19 minut temu, Crossnix napisał:

Brak matury->podstawowe.

Weekendowa szkoła, mało godzin i napisz sobie maturę. Dla siebie. Jest pełno pomocy w necie i gotowych przykładów. Kompendii pełno również. Nie musisz siedzieć jak na szpilkach, pijesz piwko i uczysz się rzek czy stopniowania pierwiastków. 

Natomiast jak chcesz zrobić pamiętaj, że pracodawcy wspierają chętnych 🙂 Mi aktualnie płacą za studia, abym się mógł bardziej im przydać.

Działaj dla siebie, nie dla innych i trzymam kciuki. Jak pojawia się w głowie chęć to i realizacja też powinna 😄 

u mnie jak chodziłem do zaocznej to jeszcze można było na telefonach siedzieć, a jak miałeś na luzie nauczyciela to pozwalał na ściąganie przy sprawdzianach z telefonu albo od kolegi z ławki, całkowita przepaść między zwykłą szkołą, a taką zaoczną 😄 już nie mówiąc o częstotliwości sprawdzianów, bo w zaocznej są rzadko, a w zwykłej to ci dadzą kilka na tydzień czasem i zadowoleni

DiamondMT2.pl

Opublikowano
36 minut temu, Perserga-Metin2 napisał:

u mnie jak chodziłem do zaocznej to jeszcze można było na telefonach siedzieć, a jak miałeś na luzie nauczyciela to pozwalał na ściąganie przy sprawdzianach z telefonu albo od kolegi z ławki, całkowita przepaść między zwykłą szkołą, a taką zaoczną 😄 już nie mówiąc o częstotliwości sprawdzianów, bo w zaocznej są rzadko, a w zwykłej to ci dadzą kilka na tydzień czasem i zadowoleni

Dokładnie. Byle odhaczyć zajęcia i zaliczenie, a w domu przy piwku samemu się przygotowywać. Da się spokojnie zdać jak realnie poświęcimy x czasu dziennie na przygotowania.

Trzymam kciuki 🫡

Opublikowano (edytowane)

Nie mogę już czytać tych głupot, które są w tym temacie podawane i brane za pewniki. Art. 20, ust. 4 ustawy Prawo oświatowe mówi:

image.png

Zgodnie z tym fragmentem ustawy, wykształcenie średnie nie jest w jakikolwiek sposób powiązane z egzaminem maturalnym. Jedynym warunkiem jego uzyskania jest tak naprawdę ukończenie szkoły średniej ponadpodstawowej/ponadgimnazjalnej (liceum/technikum/szkoła branżowa II stopnia). Warto jednak rozpatrzyć przystąpienie do egzaminu maturalnego, który wymienione szkoły powinny organizować (jeżeli nie, należy egzamin zdawać eksternistycznie). Sama matura nie jest czynnikiem, który wpływa na procesy rekrutacyjne, ale może być potrzebna przy dalszym awansie i progresie w zakładzie pracy (np. pracodawca będzie wymagał dyplomu uczelni wyższej, którego bez zdania egzaminu maturalnego nie ma jak w polskim systemie prawnym uzyskać). Głównym problemem placówek zaocznych jest niestety to, że często mają niższy poziom, a także mniejszą ilość godzin przeznaczoną na realizację tego samego materiału do EM. Polecam zatem samodzielne przygotowanie w oparciu o dodatkowe korepetycje lub kursy online, np. na platformie YouTube. Niektóre z nich prowadzone są przez egzaminatorów maturalnych, którzy dokładnie wiedzą na co zwracać uwagę przy np. pisaniu wypracowania na maturze podstawowej z języka polskiego.

Mam nadzieję, że pomogłem 🙂

Edytowane przez Yaboku
dodanie informacji, które przez fakt dodania grafiki zostały ucięte
Opublikowano

@Yaboku oddaje honor. Zgłębiłem temat i rzeczywiście masz tu rację. 

Człowiek głupi, całe życie w niewiedzy 🫠