Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

przychodzę z prośbą o pomoc w wybraniu GPU spełniając poniższe wymagania. 

Jaki posiadasz budżet na kupno? +/- 5000 PLN
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? W przeciągu tygodnia, max. dwóch

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Obecnie użytkuje zestaw z tego tematu, TL;DR: Seasonic Focus GX 850W 80 Plus Gold + i7-12700K + DDR4 32 GB 3600MHz CL16 + be quiet! Silent Base 802 Window White

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? GPU chciałbym zakupić najchętniej z x-kom/morele
Czy części mogą być używane? Nie

Przewiduję, że nowe GPU będę użytkował przez kolejne 5-6 może 7 lat, stąd też osobiście skłaniam się ku NVIDIA 4080 Super, który przy graniu w 1440p (2560x1440) jest obecnie overkill'em, ale z myślą przyszłościową wydaje mi się dobrym wyborem.

Próbowałem zgłębić temat dot. piszczących cewek, który występuje rzadziej lub też częściej w zależności od firmy, a następnie najlepszego stosunku ceny do jakości/wydajności i bazując na różnych źrodłach zbudowałem poniższą listę:

Polecane:

- 4080S FE

- 4080S Palit Jetstream OC

- 4080S MSI Suprim X (minus jeden, że droższy od pozostałych)

Słabe:

- 4080S Inno3D X3 (głośny)

- 4080S MSI Expert (słaby stosunek temperatury do konsumpcji energetycznej)

Tak jak w przypadku ostatnio składanego PC (z którego jestem zadowolony) i pomocy jaką otrzymałem, liczę na zweryfikowanie wiedzy, którą udało mi się zgłębić i doradzenie co lepiej kupić.

Members ---> Pro User ---> Postmaker ---> Black Member ---> MPC Champion ---> MPC Gold Member ---> MPC Winner

Opublikowano

Bez względu co kupisz, polecam dokupić dedykowany przewód 12VHPWR - https://proline.pl/kabel-seasonic-16-pin-gen-5-12vhpwr-600w-czarny-750mm-p8116026

Oprócz tego przy takich GPU polecam skorzystać z podpórki, jeśli GPU opada (niektóre modele mają ją w zestawie).

• ASUS (ROG Strix, TUF Gaming, ProArt), ale mogą piszczeć cewki (zależy to też od zasilacza)
  • PNY XLR8 EPIC-X
  • Inno3D iChill X3 (to nie to samo co zwykłe X3, brak Dual BIOS)
  • Gainward Panther (jako alternatywa dla JetStreama, bo to jest to samo)
  • Gigabyte Gaming OC (defaultowy vBIOS do zmiany na Silent, lub dostosować krzywą wentylatorów, na plus dodatkowy rok gwarancji po rejestracji online)