Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

mój obecnie używany PC ma już 5 lat i nie jest to maszyna, na której mogę płynnie wykonywać codziennie czynności i nadszedł czas na jego zmianę. Przeskok będzie spory, ponieważ obecnie posiadam i5-7600K (4 rdzenie i 4 wątki).

Jaki posiadasz budżet na kupno? +/- 8000 PLN
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? W przeciągu tygodnia
Do czego ma służyć komputer? Programowanie (tzn. visual studio + vscode + pełno zakładek w przeglądarce), gry i ogólny użytek
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie + bez GPU
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Tak

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Nie zależy mi na ARGB/RGB, wolę dopłacić za wydajność lub zapłacić mniej
Czy części mogą być używane? Nie

Zestaw będę składał sam, zaś podzespoły będę chciał kupić w x-kom/proline/morele, tak więc czekam na propozycje z tychże sklepów.

Ze starego zestawu przełożę:

W gry gram w 1440p, zbijając rozdzielczość na 2560x1440, zaś obecny setup co do monitorów to:

Wypadłem z obiegu jeśli chodzi o dobór najlepszych podzespołów, ale starałem się nadrobić zaległości specjalnie pod złożenie jednostki dla siebie i złożyłem taki zestaw + SSD + MOBO. Potrzebuje opinii co myślicie o takim zestawie oraz natknąłem się na poniższe problemy:

• Phanteks Eclipse P500A - nie jest dostępny od ręki w sklepach i potrzebowałbym propozycji na co ją zamienić, Wstępnie myślałem o be quiet! Silent Base 802 Window, Fractal Design Meshify 2 White TG lub Phanteks Eclipse P500A DRGB. Silent base 802 oraz Meshify 2 są stosunkowo droższymi opcjami niż wcięcie P500A DRGB, która jest dostępna od ręki i wyłączenie podświetlenia. Jeśli jest opcja wzięcia teraz obudowy z myślą, by w przyszłości przy ew. upgrade PC nie wymieniać jej - jestem za, w przeciwnym razie wolę tańszą opcję (tzn. P500A DRGB lub coś z propozycji jak padnie).
  • Asus TUF GAMING Z690-PLUS D4 - myślałem o tym modelu i czekam na opinie lub inne propozycje czy coś w tej cenie jest lepszego do wybrania. WiFi jest mi zbędne.

Potrzebowałbym także wentylatory by zapewnić odpowiedni przepływ powietrza. Chciałbym tutaj uzyskać najlepszy stosunek cena/wydajność i pytanie czy wymieniać wentylatory preinstalowane na nowe.

Members ---> Pro User ---> Postmaker ---> Black Member ---> MPC Champion ---> MPC Gold Member ---> MPC Winner

Opublikowano

Zoptymalizowałbym koszty zestawu:

• MOBO zmienił na MSI PRO Z690-A DDR4 - nie widzę zbytnio sensu dopłacać do TUF'a, ta sama karta sieciowa, ten sam mierny kodek audio ALC897 (chociaż niektórzy recenzenci twierdzą, że jest tam ALC 1220). Jak już dopłacać to do MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4, który ma już na pokładzie kodek audio ALC4080.
  • Pamięć RAM na Kingston Fury Renegade (2x16GB) 3600MHz CL16. Można pobawić się w OC tych pamięci poprzez próbę zbicia timingów, nie ma sensu podbijać taktowania, ponieważ praktycznie dla wszystkiego powyżej 3600MHz MOBO ustawi Gear 2, a to oznacza, że wydajność spadnie.
  • Chłodzenie na Arctic Liquid Freezer II 360 - nadal jedno z najlepszych AIO na rynku i nie zanosi się, żeby się to miało zmienić. Grubsza chłodnica niż u konkurencji (lepsza wydajność kosztem mniejszej kompatybilności z obudowami), dodatkowo wyposażona w "małe Noctuy", czyli Arctic P12 - na ten moment chyba najlepsze wentylatory SP jeśli chodzi o stosunek cena/wydajność/kultura pracy. Jeśli natomiast chłodzenie wizualnie Ci się nie podoba to Silent Loop 2 nadal jest bardzo atrakcyjnym wyborem (mieści się w każdą obudowę przystosowaną do montażu chłodnic 360mm). Gdybyś się zdecydował na Arctica to trzeba dokupić system montażowy LGA 1700 lub po zakupie zgłosić się do Arctica z dowodem zakupu i oni w przeciągu chyba 3 tygodni wysyłają system montażowy. 

Obudowy - Generalnie kupując Phanteksa (i pozostałe wymienione) masz pewność, że ta obudowa wytrzyma 2/3 zestawy i dopóki nie zmieni się filozofia całego układu obudów to nie będzie sensu jej zmieniać. Jednakże, jeśli zdecydowałbyś się na AIO Arctica to w Phanteksie to chłodzenie się nie mieści ze względu na kolidowanie z radiatorami MOBO. W przypadku Arctica polecałbym celować w coś przestronniejszego pokroju właśnie Silent Base 802 – koszt obudowy wydaje się wysoki, jednakże dostajesz w zestawie dodatkowe panele na front i top obudowy, dodatkowo tacka serwisowa jest wykręcana. Fractal też jest ciekawą obudową, jednakże osobiście bliżej byłoby mi do produktu Be Quiet! (lepsze fabryczne wentylatory), inną wartą rozważenia obudową jest Corsair 5000D Airflow – w Euro do dostania za ok. 700 zł - jedynym lekkim minusem jest to, że wypadałoby do obudowy dokupić dodatkowe wentylatory, oraz że Arctic raczej nie zmieści się na top obudowy bez kombinowania.

Wentylatory - Polecam na początek nie kupować żadnych dodatkowych wentylatorów aż do zakupu nowego GPU i wtedy zdecydować czy taki zakup jest konieczny czy też nie w zależności jaką obudowę wybierzesz. Nie potrzebne są wentylatory za 100 zł sztuka, ponieważ Arctic P12/P14 sobie w zupełności wystarczy - łożysko FDB i 10 lat gwarancji, dodatkowo wyśmienite wsparcie techniczne producenta - gdyby jakiś wentylator zacząłby sprawiać problemy to po wysłaniu skanu dowodu zakupu Arctic wysyła nowy wentylator za darmo.

Opublikowano

Dziękuje Ci za pomoc i cenne informacje. Zdecydowałem się na:

Zgodnie z sugestią wstrzymam się z zakupem dodatkowych wentylatorów.

Members ---> Pro User ---> Postmaker ---> Black Member ---> MPC Champion ---> MPC Gold Member ---> MPC Winner

• Vergras zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...