Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, zamierzam w następnym tygodniu zamówić nowego PC. Budżet to około 8 300zł. Części mam już w zasadzie wybrane

Spoiler

AMD Ryzen 5 7600X

ASUS GeForce RTX 4070 TUF Gaming OC 12GB

MSI MAG A750GL PCIE5

ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI

G.Skill Trident Z5 Neo2x16GB 6000MHz DDR5 CL30

Kingston Fury Renegade M.2 Pci-e 4.0 NVMe 2TB

ENDORFY Navis F360

ENDORFY Arx 700 Air

Chciałbym zakupić całość z usługą montażu. Mam jednak problem w którym ze sklepów internowych opłaca się to zrobić najbardziej. Chodzi mi tutaj głównie o brak cyrków w stylu sprzedaży używanych podzespołów jako nowe, ogólnej jakości usługi montażu oraz późniejszej obsługi w razie gdyby trzeba było coś reklamować. 

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Edytowane przez asd22222
Opublikowano

Nigdy nie wiesz i nikt ci nie da pewności, że zdalny sklep jakiegoś kwasu tam nie wpakuje. Wydaje mi się, że najlepsze co możesz zrobić to zamówić podzespoły, następnie spisać z nich numery i zanieść je do jakiegoś lokalnego sklepiku/serwisu, ew. dogadać się, zaprosić człowieka do domu i niech ci to poskłada na twoich oczach.

Opublikowano

Każdy sklep czy serwis może polec na montażu komputera - proline i hard-pc składają komputery po bożemu, nie pracują tam debile. Jak się nie ma dwóch lewych rąk to warto samemu poskładać wszystko do kupy.

Do czego ten komputer ma być, bo jak do gierek to w tym budżecie możesz zmieścić RTX 4070 Ti, a Ryzen 5 7600X to grzałka, lepiej iść w zwykłego 7600.

Opublikowano
3 godziny temu, Anhin napisał:

Do czego ten komputer ma być, bo jak do gierek to w tym budżecie możesz zmieścić RTX 4070 Ti, a Ryzen 5 7600X to grzałka, lepiej iść w zwykłego 7600.

Myślałem również o zmianie R5 7600x na R7 7700.

Głównie gram w CS:GO w rozdzielczości 1680x1050, bardziej zależy mi tutaj żeby mieć wyoką liczbę klatek ze względu na odświeżanie monitora. Obecnie jest to gra procesorowa która głównie skupia się na taktowaniach zegarów. W niedługim czasie jednak, przechodzić będzie ona na nowy silnik i GPU ma już tam dużo więcej do powiedzenia. Inne gry w FHD. W przyszłości bardzo możliwe, że będe rozglądał się za nowym monitorem w rozmiarze 24" z wyższym odświeżaniem. Prawdopodobnie już będzie on miał natywną rozdzielczość 1440p więc istnieje prawdopodobieństwo, że całą resztę gier odpalał będę właśnie w 2K zamiast FHD, a sam CS rónież zmieni rozdzielczość na najwyższą możliwą w 8:5 aspect ratio. Nigdy jednak nie przywiązywałem wagi do tego, że wszystko musi chodzić na jak najwyższych ustawiniach graficznych jeżeli chodzi o jakość tekstur, cieni, itd. 

Opublikowano

Co powiesz na taką propozycje? - https://www.morele.net/inventory/info/dddaa2ef/

Zwykły cooler AC, zamiast AIO, który sobie poradzi z R7 7700, lepszy zasilacz, tańsze MOBO, solidny model RTX 4070, nie przepalamy pieniędzy na Fury Renegade wybierając KC3000, no i do tego solidna obudowa z filtrami.

Jestem przeciwnikiem wyboru Arx 700 - lepiej się przełamać i kupić Lancool 216 + filtr z proline. Jaki masz ostateczny budżet na komputer, te 8300 PLN?

Opublikowano

Ostateczna ostateczność to 9000zł. Preferowałbym chłodzenie aio, trochę ze względów wizualnych, a trochę z wydajności. W międzyczasie również myślałem nad zmianami. Wyszło coś takiego:

• Lian Li LANCOOL III czarna - Mozna dokupić filtry
  • MSI MPG A850G PCIE5 850W 80+Gold ATX 3.0 - Większy wentylator co raczej przełoży się na cichszą pracę.
  • ASUS ROG STRIX B650-A GAMING - Cóż, bardziej podoba mi się wizualnie, a bazując po opiniach, również jest to dobra płyta.
  • AMD Ryzen 7 7700 - Dwa dodatkowe rdzenie, lepsze osiągi multicore oraz chłodniejszy w porównaniu do Ryzen'a 5 7600x. Zastanawiam się tylko czy nie pozostać przy Ryzen'ie 5 tyle, że wersji bez X. Patrzyłem na porównania w grach i osiągi nie były dużo lepsze a jest to jednak dopłata 300zł+.
  • G.Skill Flare X5 DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30.
  • Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 360 - Dedykowane chłodzenie pod AM5 które lepiej powinno odprowadzać ciepło z procesora.
  • Patriot SSD Viper VP4300 Lite 2TB M.2 Gen4 - Dysk lekko tańszy, a przy takich prędkościach raczej dużej różnicy nie odczuję.
  • Asus TUF Gaming GeForce RTX 4070 OC 12GB - Przy grafice jednak chciałbym pozostać tej ze względu na lepszy system chłodzenia oraz niższe temperatury.

Jednak zależy mi na temperaturach bardziej niż mniej, a karta od PNY w koszyku od Ciebie stoi z temperaturami dużo gorzej.

Opublikowano

Możesz jak najbardziej pozostać przy R5 7600, różnice to 2-3% - w 1440p i tak GPU ma więcej do roboty niż CPU. Kupujesz przyszłościową platformę, więc za 2 lata możesz sobie CPU zmienić na coś mocnego. Tutaj chyba jednak wolałbym do RTX 4070 Ti dopłacić niż do CPU.

Co do obudowy to już kwestia indywidualna - w zbliżonej cenie jest Silent Base 802, który ma fabrycznie zamontowane filtry - warto rzucić na nią okiem.

Dysk ok - klonik NM710 patrząc po specyfikacji, do gier wystarczający. MOBO - kwestia gustu.

Zdecydowałeś się już na jakiś sklep?

Opublikowano (edytowane)

Myślałem o ProLine. Musiałbym osobno kupić grafikę na Morele czy gdziekolwiek będzie taniej i zamontować na miejscu. Po części będzie tak też bezpieczniej. Niestety w ProLine mają dość kiepski wybór jeżeli chodzi o 4070tki.

2 godziny temu, Anhin napisał:

Kupujesz przyszłościową platformę, więc za 2 lata możesz sobie CPU zmienić na coś mocnego. Tutaj chyba jednak wolałbym do RTX 4070 Ti dopłacić niż do CPU.

Może i faktycznie bym to rozważył, gdyby 4070 Ti miała te 16gb pamięci. Równie dobrze moge poczekać na jakieś kolejne wynalazki które będą wydajniejsze od 4070 i faktycznie będzie się opłacało na nie przejść. Generalnie już teraz brałbym jakiegoś Radeon'a, gdyby nie zużycie prądu oraz ilości ciepła jakie generują. Biorąc RTX'a zawsze będę miał też wybór pomiędzy DLSS, a FSR. Jedno może działać lepiej od drugiego w poszczególnych tytułach.

Na absolutnie samym początku myślałem również o 4060 8gb. Gdybym miał 3060ti to raczej bym o niej nie myślał. Jako, iż będę przechodził z 1070, to nawet 4060 byłaby dla mnie ogromnym skokiem w wydajności w przystępnej cenie. Gdyby 4060 ti 16 gb była lepiej wyceniona to raczej bym zdecydował się na nią zamiast 4070.

Edytowane przez asd22222
Opublikowano

Skoro planujesz w przyszłości (perspektywa powiedzmy 2 lat) zmianę GPU na coś wydajniejszego to co powiesz na R7 7800X3D? W CS2 zrobi różnicę, w innych grach procesorowych też - dopłata to ok. 800 PLN, ale masz jeden z najlepszych CPU do gier z którym podejrzewam, że będziesz mógł sobie parować całą gamę kolejnej generacji GPU. Do tego niekoniecznie musisz iść w 360mm chłodnicę i niekoniecznie Liquid Freezer II, bo 7800X3D jest stosunkowo chłodnym CPU - wystarczy 240/280mm i może być to np. Navis. Budżetowo nie będzie się to kleić ze względu na wybór Lancool III, ale wtedy wystarczy zmiana budy na tańszego Lancool 216.

Taki koszyk na proline: https://proline.pl/koszyk/c704796a i do tego RTX 4070 TUF Gaming, powinno się zamknąć poniżej 9000 PLN.

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo Ci coś może o nadchodzącej premierze Radeon'ów? Postanowiłem odpuścić sobie tego RTX'a i kupić 7800 XT. Premiera ma być szóstego jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym kiedy miałyby być dostępne w Polsce. Czy może też lepiej zamówić z zagranicy?

Edytowane przez asd22222
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dostępność w Polsce akceptowalna - taniej niż RTX 4070, troszkę wydajniej, ale brak technologii NVIDII. Zdecydowałeś się jakie GPU zakupujesz?