Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po przeskanowaniu dysku programem HD Tune pokazuje mi, że dysk jest uszkodzony w 3%. Wywala mi bluescreena jak odpalam aplikację zainstalowaną na uszkodzonej części.

Czy jeżeli przywrócę komputer do ustawień fabrycznych (wszystko oprócz systemu zostanie odinstalowane), nowo instalowane aplikację będą instalować się automatycznie na działających partycjach?

Czy muszę jakoś systemowo wywalić uszkodzone części?

Opublikowano

Może więcej informacji? Jaka specyfikacja komputera, jaki dysk SSD, screenshot z programu, informacje o kodach BSOD albo podlinkowane pliki zrzutów pamięci, żeby można było je przeanalizować?

Twoje 3% to może wskazywać na zużycie dysku w 3%.

Opublikowano

Popieram przedmówcę. Generalnie to tak nie działa z SSD, że jakąś część się wytnie i problem z głowy. Sam fakt, że możesz dalej korzystać z dysku oznacza, że chyba coś źle interpretujesz bo sam system operacyjny powinien już dawno robić szum i oficjalnie odmawiać pracy na uszkodzonym SSD.

Opublikowano

BSOD'y mogą sugerować problem po stronie SSD, ale bez analizy tych BSOD'ów to nie wskażę jednoznacznej przyczyny. Jedno jest pewne - skoro system sypie BSOD'ami to coś jest nie tak i wypada to sprawdzić. Najczęściej jak dysk SSD pada to po prostu pada nie dając objawów. Gdyby komórki pamięci się zużyły to kontroler by je oznaczył i przestał ich używać.

Lista rzeczy, które @Tomsson powinieneś zrobić:

• Podać pełną specyfikację komputera lub podesłać raport z Speccy.
  • Podesłać wszelkie zrzuty pamięci po BSOD'ach, które będę w stanie przeanalizować.
  • Podesłać screenshot z tego HDTune lub CristalDiskInfo.
  • Dobrze by było również podesłać logi systemowe z Podglądu Zdarzeń.
  • Napisać jaka to w ogóle aplikacja, bo BSOD może wynikać z konfliktu aplikacji.

Potencjalny problem zapewne jest naprawialny i raczej nie powinno to się sprowadzać do formatu czy przywracania systemu do stanu początkowego.

Opublikowano

Myślałem właśnie, że wystarczy zrobić format i uszkodzone fragmenty same nie będą używane, skoro tak, daję więcej info.

Kod BSOD: KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR

specyfikacja:

Operating System
            Windows 10 Pro 64-bit
        CPU
            Intel Core i7 9700K @ 3.60GHz    42 °C
            Coffee Lake 14nm Technology
        RAM
            16,0GB Dual-Channel DDR4 @ 1200MHz (17-17-17-39)
        Motherboard
            Gigabyte Technology Co. Ltd. Z390 GAMING X-CF (U3E1)    33 °C
        Graphics
            XV272U (2560x1440@144Hz)
            24B1W (1920x1080@60Hz)
            4095MB NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER (MSI)    43 °C
        Storage
            953GB PLEXTOR PX-1TM9PeG (Unknown (SSD))

Aplikacje są różne, wcześniej bsod wywalało nawet podczas ładowania aplikacji z włączonym uruchamianiem po starcie komputera, możliwe, że była to aplikacja logitecha od myszki, aktualnie bsod wywaliło podczas ładowania aplikacji lola (są tak jakby dwie, jedna to lobby, a druga włącza się już żeby wejść do gry), wywaliło przy drugiej. Komputer ogólnie działa sprawinie, i mam wrażenie, że bsod wywala tylko podczas używania aplikacji gdzie jest jakoś uszkodzony dysk.

Za chwilę doślę screen z hdtune.

Dodam jeszcze, że jak próbowałem przywrócić komputer do ustawień fabrycznych wyskakwił błąd o niepowodzeniu, system nie mógł się zainstalowac ponowanie. 

hd.png

Opublikowano

Generowanie raportu z Speccy: File -> Publish Snapshot. Wygenerowany link podsyłasz.
Eksport logów systemowych: W Podglądzie Zdarzeń rozwiń Dzienniki systemu Windows, na dziennik System kliknij PPM -> Zapisz wszystkie zdarzenia jako... i zapisujesz, następnie plik podsyłasz.
Pliki zrzutów pamięci, które są generowane podczas BSOD znajdują się najczęściej w lokalizacji %SystemRoot%\Minidump (C:\Windows\Minidump).
Podeślij jeszcze screenshot z CrystalDiskInfo, zanim jednak go zrobisz przejdź do Funkcje -> Funkcje zaawansowane -> Wartość RAW i zmień na 10 [DEC]. Screenshot ten będzie tylko podglądowy dla S.M.A.R.T.

Generalnie z tego co widać po ss'ie z HDTune masz Bad Sectory, które firmware dysku powinno oznaczyć i przestać używać. W tym miejscu warto już Cię poinformować, że w takim przypadku powinieneś zrobić kopię zapasową danych.

Spróbujmy odzyskać dane z uszkodzonych sektorów za pomocą systemowego chkdsk. Uruchom Terminal/Powershell z prawami administratora i wklej następującą komendę:

To jest ukryta treść, proszę

Po wklejeniu komendy pojawi się zapewne informacja, że wolumin jest w użyciu i nie może zostać zablokowany, wciśnij literę Y i uruchom ponownie komputer. Następnie nic nie rób - chkdsk uruchomi się i zacznie skan dysku w poszukiwaniu błędnych sektorów i próby przywrócenia z nich danych. Narzędzie może pomóc, ale nie wyeliminuje błędnych sektorów raz na zawsze i te mogą się pojawiać.

Opublikowano

Właśnie o bad sectory chodzi mi od początku i na takim sektorze może być właśnie zainstalowana dana aplikacja, dane już mam dawno zapisane dlatego chciałem zrobić format, ale podczas robienia go wywalało błąd, że nie może zostać ukończone.

(firmware dysku powinno oznaczyć i przestać używać) Jeżeli tak jest to super, o tym myślałem od początku, teraz chciałbym zrobić odzyskiwanie do ustawień fabrycznych, czy jak wywala przy tym błąd to instalować system od nowa z pendrive?

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej - chkdsk może spróbować realokować dane z uszkodzonych sektorów, natomiast nie wiem czy pula realokowanych sektorów się wyczerpała czy nie. Poprosiłem Cie o podesłanie ss'a z CrystalDiskInfo, poprosiłem o pliki zrzutu pamięci, żeby pomóc Ci znaleźć przyczynę i rozwiązanie tego problemu. HDTune jest niezły pod HDD, pod SSD może robić fikołki, dlatego polecam zrobić pełny skan za pomocą Victorii - w czasie skanu nie obciążaj niczym dysku. Podeślij ss'a po zakończeniu skanowania. Zamiast z CrystalDiskInfo możesz również podesłać ss'a S.M.A.R.T. z Victorii.

Jeśli firmware dysku nie oznaczyło tych sektorów to albo HDTune kłamie, albo skończyły się zapasowe sektory do realokacji - w skrócie, komórki zdychają, a Ty się szykuj na wymianę dysku. Dlatego chciałbym mieć więcej informacji, żeby to zweryfikować.

Zrób to o co prosiłem wcześniej, zrób skan Victorią. Dodatkowo zrób DISM i System File Checker:

Opublikowano (edytowane)

Tak z ciekawości, jak długo i jak intensywnie korzystałeś z tego dysku? On ma niby 640 TBW. Pięć lat gwarancji producenta, więc jak nie przekroczyłeś to szybki backup i reklamuj, szkoda czasu na dysputy bez końca i wymyślanie prochu, to już jest koniec.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

@Tomsson Żyjesz tam? Napisz coś dla potomności o tym dysku z łaski swojej. Bo zaczyna mnie przerażać jak beznadziejne są TLC. A może to wina kontrolera albo i systemu. No tak czy siak lipa straszna. Ciekawe co będzie z moim Kingstonem KC3000.

Opublikowano

Jakby to był kontroler to dysk zgłaszałby się jako "Unknown" lub kompletnie by nie działał. Może słaba sztuka, która nie wytrzymała próby czasu, te dyski były dość popularne (ale nie był to high-end), a niezbyt można znaleźć informacji o tym, żeby padały w większych ilościach. TLC nie są beznadziejne, są ciągle usprawniane (zaczynały z 1000 P/E, aktualnie mają średnio 3000 P/E) - trzeba liczyć, że z QLC, a potem PLC będzie podobnie, choć na ten moment wiadomo, że QLC są o wiele bardziej podatne na awarię niż TLC ze względu na cykle zapisu komórek. Twój KC3000 powinien długo wytrzymać, w końcu Micron nie dla zabawy przeszedł na 176L, tak samo Samsung dokonał zmian z kośćmi NAND w 990 Pro względem 980 Pro (176L vs 128L) - więcej warstw to większa pojemność, wydajność, mniejszy pobór energii a efektem ubocznym jest zwiększenie wytrzymałości (zazwyczaj).

Generalnie w temacie mowa była o 3%, a screenshot z HDTune wskazuje na 1.7%, co sugeruje, że albo dysk realokuje na bieżąco sektory, albo HDTune mija się z stanem faktycznym.

OP podesłałby skan z Victorii, S.M.A.R.T. oraz logi systemu i zrzuty pamięci to już by było wiadomo co jest nie tak, bo sama nazwa BSOD'u KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR nic nie mówi, bo pole do interpretacji jest spore - pamięć RAM, uszkodzenie pliku stronicowania, system plików, dysk, okablowanie, wirusy, MOBO, BIOS czy niepoprawnie wpięte karty rozszerzeń, a także konflikt aplikacji. Ten BSOD posiada parametry, które są ważne, bo potrafią określić w czym tkwi problem, żeby określić te parametry trzeba dokonać analizy zrzutu pamięci z danym BSOD'em. Jeśli drugi parametr by miał wartość 0xC000009C lub 0xC000016A to wtedy wiadomo, że dysk ma Bad Sectory. Natomiast jeśli takie wartości by były, a komputer uruchamia się poprawnie po błędzie to powinien włączyć się automatyczny Check Disk i próbować remapować sektory. Jeśli autochk nie włącza się to trzeba go włączyć ręcznie (komendę podałem) i liczyć, że uda się remapować sektory. Jeśli sektory nie są remapowane to oznacza, ze pula zapasowych sektorów do realokacji wyczerpała się co oznacza, że czas na wymianę dysku na nowy.

Opublikowano

Z tymi TLC to jest ogólnie jakiś lepszy wał. Dyski klasy enterprise Intela też mają TLC, ale TBW dla nich jest podawane w PB, a TB. Czy to nie dziwne? Odnośnie kontrolera miałem na myśli, że może sposób jego działania przyczynił się do wydrenowania kości w szybkim tempie. Jakiś błąd w firmware, itp. W każdym razie Plextor już nie robi tego dysku, a właściwie robi ale nie na TLC. Przypadek? Nie sądzę.

A op niestety już przestał reagować.

Opublikowano

Dzięki za dokładne info. Czyli 4 lata, prawie 18 tys. godzin, 800TB odczytu i 41TB zapisu. Odczyt bardzo miły, ale strasznie słabo z tym zapisem skoro dysk ma niby aż 640TBW. Kłamią więc w żywe oczy. I na styk wyrobisz się z gwarancją, jeszcze trochę i zostałbyś na lodzie. Czyli wniosek taki, że trzeba brać dyski z gwarancją 5 lat i nie bawić się w żadne oszczędzanie, jechać je ile wlezie, żeby padły. A jak nie będą chciały paść to dobić sztucznie w ostatnim roku i cyk wymiana za free.

Opublikowano

Z S.M.A.R.T. wynika, że rzeczywiście są jakieś Bad Sectory, ale dysk ich nie realokuje z jakiegoś powodu, to może oznaczać, że dysk umiera albo, że został uszkodzony system plików. Z logu systemowego niczego ciekawego sie nie dowiedziałem (oprócz informacji o Bad Sectorach), szkoda, że nie podesłałeś zrzutów pamięci.

Robiłeś chkdsk? Osobiście sprawdziłbym jak wypadnie Extended Self-Test np. w GSmartControl, a potem ewentualnie sprawdzić następujące metody:

• Próba naprawy systemu plików (jeśli tego nie robiłeś wcześniej):
  • Naprawa woluminu poprzez chkdsk:

Jeśli powyższe metody nie podziałają to możesz spokojnie robić RMA dysku, albo bawić się w In-Place Upgrade lub w formatowanie dysku (ale pełny format, a nie szybki). Generalnie jak na 4 letni dysk to ma niskie zużycie jak na jedyny dysk w komputerze (czas pracy i suma zapisów). Dla przykładu 860 EVO mający ok. 5 lat na karku, działający jako jedyny dysk w laptopie:

CrystalDiskInfo_20230817180603.png

Potencjalnie co mogło zabić/uszkodzić ten dysk:

• Temperatury - Na screenie widać temperaturę 59 stopni (nie wiem czy to w spoczynku, czy w czasie lekkiej/intensywnej pracy) podczas gdy limit operacyjny ustawiony jest na 70 stopni. GSmartControl jest w stanie odczytać najwyższą historyczną temperaturę dysku jak i wiele innych ciekawych statystyk.
  • Uruchomienie defragmentacji - To akurat mało prawdopodobne, ale niewykluczone. Defragmentacja powoduje zajeżdżanie kontrolera i kości.
  • Zapełnianie dysku pod korek - Zasadniczo dysk powinien mieć zawsze 10% wolnej przestrzeni, żeby komórki zużywały się w równym stopniu.
  • Słaba sztuka - To już pisałem wcześniej, zdarzają się słabe sztuki/na limicie QC. Nic na to sie nie poradzi.

@monsune Twój wniosek szczególnie z tym sztucznym zajeżdżaniem rozbija się o coś co nazywa się Factory Access Mode, gdzie producent ma dostęp do komórek i często ma możliwość ich odczytania. To właśnie z tego powodu gwarancja często jest uzależniona od TBW - 5 lat, albo do ustalonego limitu TBW jak u Samsunga.

Opublikowano

zrzuty pamięci:

https://www.szybkiplik.pl/abYSvy9SUY

https://www.szybkiplik.pl/4vn4L4rBW3

https://www.szybkiplik.pl/FnHYwW89h2

https://www.szybkiplik.pl/x5ijto8RKx

https://www.szybkiplik.pl/W3JPjuK8b4

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth SFC /scannow i hkdsk włącza się i nic się nie dzieje. Jeżeli jest problem z bad sectorami i dysk zaczyna umierać raczej nie będzie problemu z gwarancją, a zostało jeszcze ponad rok, więc pewnie warto oddać?

Nie wiem czy załączony plik, to to, o co prosiłeś ale nic innego nie znalazłem. 

Opublikowano

Wszystkie podane BSOD'y mają BugCheck 0x7A, z P2 0xC000009C, czyli Bad Sectory. Tak więc możesz oddawać na RMA dysk.

Jak chcesz odczytać maksymalną zarejestrowaną temperaturę w GSmartTools to robisz to w zakładce Statistics, jeśli chcesz uruchomić Self-Test to robisz to w zakładce Self-Tests, następnie wybierasz Extended Self-Test i klikasz Execute.

Co znaczy, że nic się nie dzieje? Tak wygląda wyrzut po uruchomieniu DISM, pamiętaj, ze do inicjacji tych komend trzeba odpalić PowerShella jako admin:

Zrzut ekranu 2023-08-18 165213.jpg

Opublikowano

W takim razie wielkie dzięki za pomoc, będę oddawał na gwarancję.

Co do temperatury crystaldiskinfo pod delikatnym obciążeniem pokazuje teraz ponad 60 stopni.

Odpalam jako administrator, ładuje się okno, coś się robi i znika, nic więcej.

Ale to już nieważne, oddaję na gwarancję.

• 1 miesiąc temu...