Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Potrzebuję szybkiego dysku zewnętrznego do odczytu danych w postaci siatek i punktów (LIDAR, mesh, .stl, .las). Cena bez większego znaczenia. Pojemność 1 - 2TB. Dysk podłączony do HP Zbook Fury G8 (i9-11950H, RTX A4000) przez port Thunderbolt 4.

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Nie ma sensu przepłacać za gotowca, zwłaszcza tego wyżej, który wcale nie szokuje parametrami zapisu/odczytu.

Proponuję obudowę Uniteka: https://allegro.pl/oferta/unitek-obudowa-dysku-m-2-ssd-pcie-nvme-40gbps-usb4-13040332675

...i coś wydajnego do środka, może np. Goodram PX600: https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-goodram-px600-1tb-pcie-4x4-m-2-2280-13724158833

Tanio i dobrze.

Opublikowano

Pewnie, że nie ma za bardzo sensu kupować dysku zewnętrznego jak można kupić solidną obudowę i dysk za połowę tej ceny - szczególnie przy aktualnych cenach.

Patrząc po deklarowanym TBW i gwarancji to ten PX600 śmierdzi QLC, do tego GoodRAM jakoś nie chwali się IOPS. Pewnie siedzi tam Phison E21T czyli Dramless. Warto wstrzymać się z zakupem zanim nie pojawią się jakiekolwiek testy lub opinie.

Opublikowano

Podałem taką akurat propozycję bo z przedstawionego planu wynika, że będzie to tylko dysk roboczy z tymczasowymi danymi i że jego szybkość jest kluczowym parametrem. Dopasowałem go pod 40-gbit'ową obudowę, żeby maksymalnie wykorzystać jej możliwości. Wiadomo, że nie ma szału w tej klasie cenowej, dysk typowo konsumencki, coś za coś, ale chociaż jest mega szybki i przecież o to chodzi OP-owi. Moim zdaniem przy takich groszach lepiej zarżnąć 2-3 takie dyski niż 1 mega wytrzymały (a może 2 wytrzymałe bo nigdy nie wiadomo). Kupić jeden, przekonać się jak jest. Myślę, że to rozsądne?

PX600 ma 300 TBW w wersji 1TB i 600 TBW w wersji 2TB.

Opublikowano

Właśnie ta niska wartość TBW śmierdzi mi użyciem QLC. Wiem już, że dysk wykorzystuje Phisona E-21T (Datasheet), więc tym bardziej mogą w nim siedzieć QLC (Zapewne jest to zwykły OEM Phisona, tak jak MSI M461). W podobnej cenie jest NM710, który deklaruje 600 TBW dla 1TB i 5 lat gwarancji i to pomimo użycia chińskich kości NAND.

Przy częstych zapisach to nie wróżę temu PX600 (jeśli jest na QLC) długiego żywota, ze względu na cykle P/E. Jeśli OP napisze ile będzie mielenia danymi (jak często i jakiej wielkości) to będzie łatwiej dopasować dysk do jego potrzeb. Zakup dysku na QLC powinien być ostatecznością.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Boże kochany, podałem tylko przykład dysku. Szybkiego. Roboczego, a nie do spuszczania się nad nim. Nie mam pojęcia ile OP chce czytać/zapisywać, ty też nie, więc po co znowu wywody akademickie? Wiadomo, że jest milion dysków do wyboru. Jak OP w końcu się wypowie to będzie jasne co mu radzić dalej. Póki co chciał szybkość to dostał szybkość - jest to dysk wyjątkowo szybki i takie są fakty, pasuje doskonale pod wymagania typu chmura punktów, a także do tej wydajnej obudowy.

Opublikowano

Oprócz KC3000 bliźniaczym modelem jest Fury Renegade. Można również zerknąć na Solidigm P44 Pro, który nie wykazuje thermal throttlingu (W KC3000 transfery skaczą przy dużym obciążeniu, by utrzymać 70 stopni), co może przekładać się na wydajność w obudowie na dysk. Za marką stoi SK Hynix - dysk wykorzystuje autorskie podzespoły Hynixa. Jest droższy od KC3000/Fury Renegade, więc cena może odgrywać tutaj istotną rolę.

Jeszcze co do PX600, żeby rozwiać wątpliwości - to rebrand PS5021-E21T, tak samo jak MSI Spatium M461 czy Corsair MP600 Core XT - ten sam kontroler, te same kości, ten sam ulep. A skoro to PS5021-E21T to siedzą tam QLC Microna serii N48R. Konkurencja jednak często daje 5 lat gwarancji na tego OEM'a, więc nie wiem dlaczego Wilk Elektronik daje mniej - podejrzewam margines bezpieczeństwa pod przyszłe zabawy z zmianą kontrolera/kości.

PX600 500GB:

3f5372bb45d9a6c8a8f712438036.jpg

MP600 Core XT 1TB:

pcb1.jpg

Opublikowano (edytowane)

No przecież po samej cenie widać, że to QLC, po co wałkować ten temat bez końca. Jest za to tani jak barszcz, zaskakująco szybki w dodatku i jak ktoś potrzebuje do względnie niewielkich obciążeń to spokojnie mu taki wystarczy. Nie demonizujmy aż tak QLC. Gdybym przerabiał chmury punktów albo zajmował się edycją video - no czemu nie wziąć takiego dysku w super cenie? Z góry zakładam, że padnie, wręcz starałbym się go dobić w okresie gwarancyjnym. Wiadomo, że tak czy siak bez backupów nie da się żyć z tego typu dyskami i nie ważne czy to jest PX600 czy KC3000.

Nie zawsze jest sens mieć wszystko najdroższe i ogólnie naj. A wręcz nie da się. Tak samo jestem świadomy, że jest coś lepszego niż KC3000 ale mnie już te parametry i gwarancja stykają, nie chcę więcej wydawać na dysk, wolałem dołożyć do prostego magazynu na Exosie 2x12TB (raid oczywiście). I wierzę, że przetrwam na takim setupie do dnia w którym za podobne pieniądze zrobię upgrade na NVMe 8TB i HDD 32TB. To już za jakieś 3 lata jak sądzę, szybko zleci. A za ciekawy insight - oczywiście dzięki.

Edytowane przez monsune