Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Poszukuje cichych wentylatorów ( 6 sztuk,120mm) tak do 60/70 zł za sztuke. Najlepiej bez RGB

Plus kontroler, ponieważ chyba nie mam tylu złącz na płycie.

Opublikowano (edytowane)

Be quiet Pure Wings 2 mieszczą się z zapasem w budżecie (50zł mniej więcej) i "będzie pan zadowolony". Znalazłem też taką ofertę:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/wentylator-be-quiet-pure-wings-2-120mm-1200rpm

Jest dokładnie 6 szt. do wzięcia po 35zł.

Jeśli chodzi o sterownik to niestety nie doradzę z praktyki, ale jest spory wybór z tego co widzę - od parudziesięciu zł za podstawowe do 100zł+ za jakieś wypasione z pilotami. Ewentualnie może być i tak, że twoja obudowa posiada sterownik ale pewnie byś nie pytał, gdyby tak było.

Przy okazji, hit z translatora od Chińczyka:

To jest ukryta treść, proszę

...ale może to byłoby dobre wyjście? https://allegrolokalnie.pl/oferta/kontroler-pwm-argb-6szt-be-quiet-500fx

Edytowane przez monsune
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, monsune napisał:

Be quiet Pure Wings 2 mieszczą się z zapasem w budżecie (50zł mniej więcej) i "będzie pan zadowolony". Znalazłem też taką ofertę:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/wentylator-be-quiet-pure-wings-2-120mm-1200rpm

Jest dokładnie 6 szt. do wzięcia po 35zł.

Jeśli chodzi o sterownik to niestety nie doradzę z praktyki, ale jest spory wybór z tego co widzę - od parudziesięciu zł za podstawowe do 100zł+ za jakieś wypasione z pilotami. Ewentualnie może być i tak, że twoja obudowa posiada sterownik ale pewnie byś nie pytał, gdyby tak było.

Przy okazji, hit z translatora od Chińczyka:

...ale może to byłoby dobre wyjście? https://allegrolokalnie.pl/oferta/kontroler-pwm-argb-6szt-be-quiet-500fx

Wentylatory wybiorę, ale chyba na kontroler skuszę się ten https://www.x-kom.pl/p/665070-kontroler-lamptron-uniwersalny-kontroler-pwm-sp901-rgb-argb-hub.html 

To jest ukryta treść, proszę

😆😆 Nie chce nikogo do prądu podłączać 

Jest jakaś ciekawa obudowa do 500 zł? Moja ma bok zaklejony plexa i w sumie trochę kuje w oczy mimo, że ten bok jest obrócony  w strone biurka 😕 Karta graficzna ma długość 267mm, płyta ATX.

Edytowane przez Swifty
Opublikowano (edytowane)

Ten kontroler który wskazałeś też oglądałem, ale trochę mnie zabolały opinie, że to jest jedynie rozdzielacz sygnału - czyli możesz tylko ustawić takie same obroty dla całej grupy wentyli - nie da się ustawiać indywidualnie obrotów dla każdego. Także cena niezbyt adekwatna do możliwości moim zdaniem.

Obudowy to temat rzeka. Mamy chyba podobny gust bo ja też lubię minimalizm, ale i jakość. W takim budżecie pewnie znalazłoby się coś z kontrolerem wentyli od razu i mogłoby się to kalkulować, więc warto dobrze się zastanowić. Tutaj wychodzę z założenia, że obudowa musi ci się podobać bo będziesz się w nią gapił być może ileś tam lat. Tak więc jak pokażesz kilka w których gustujesz to można się zastanowić która z nich jest lepsza, a która gorsza i dlaczego. Tak bym do tego podszedł. Przy czym nie sugerowałbym się na tym etapie ceną bo może się okazać, że znajdziesz coś za 200zł co wygląda lepiej od takiej za 500zł.

Chwilę pooglądałem i gdybym miał teraz coś kupić i chciałbym wydać ok. 400zł to byłaby to chyba obudowa Be quiet, może jakaś outletowa np.

https://allegro.pl/oferta/obudowa-be-quiet-pure-base-500-bg036-outlet-13277905088

Dużo jest czarnych w sumie niewiele droższych, a ta ma ciekawy kolorek (jak dla mnie). Technicznie też oceniana głównie w superlatywach za dobre prowadzenie kabli, przemyślany obieg powietrza i oczywiście jakościowo na poziomie. To taki przykład czegoś co ja bym wziął, ew. szukał podobnych.

Powyższa nie ma okna jak widać, a tu wersja czarna z oknem (szkło), całkiem okazyjna cena:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/obudowa-be-quiet-pure-base-500-window-black-l2y

Dwa wentyle w komplecie, a to oznacza, że musiałbyś dokupić tylko 4. Tak więc te 70-100zł do przodu znów.

Edytowane przez monsune
Opublikowano (edytowane)

Dzięki, pierwsza obudowa wygląda całkiem dobrze, a tak szczerze mówiąc to wygląd mnie nie interesuje. Bardziej to, czy np. w środku jest dużo miejsca, "funkcjonalności", przepływ powietrza, ale w sumie najlepiej, żeby nie miały "kosmicznego wyglądu".

I przede wszystkim szukam ofert nowych produktów i wolałbym pominąć używki. 

Co do, kontrolera to do niego będą podpięte tylko wentyle obudowy, czyli najlepiej dla mnie, żeby działały na tych samych obrotach. 

Edytowane przez Swifty
Opublikowano

Nie potrzebujesz kontrolera. B660M Gaming X posiada 3 headery, 2A każdy, więc spokojnie na jeden zmieścisz 6 wentylatorów 0.3A. Takim oto sposobem ucinamy koszty związane z kontrolerem wentylatorów. Jeśli wentylator, który masz zamiar zakupić nie jest wyposażony w splitter to trzeba taki splitter zakupić. Przykładowy splitter: https://www.morele.net/akyga-4-pin-4-pin-x3-0-15m-czarny-ak-ca-65-5373358/

Z wentylatorów można przyjrzeć się Fluctusom - PWM i wbudowany splitter, więc bez problemu podłączysz je szeregowo. Bardzo dobre wentylatory w cenie do 100 PLN, nawet przehypowany Kraken potrafi z nimi być cichszy.

Jeśli chcesz brać Pure Wingsy to możesz je brać, ale zalecam jednak brać z oficjalnej dystrybucji, a nie z drugiej ręki. W przypadku uwalonego łożyska lepiej gwarancję mieć i dostać nowy wentylator, niż jej nie mieć.

Co do obudowy - jestem osobiście przeciwnikiem brania obudów z zamkniętym frontem, szczególnie gdy we wnętrzu ma znaleźć się prądożerna karta, która swoje do otoczenia oddać musi. Zabudowany front to często wyższe temperatury podzespołów i większy hałas. Jeśli do tego masz AIO 280mm/360mm, którego obudowa nie pomieści na topie to sytuacja się tylko pogarsza.

Od siebie mogę zaproponować:

• Be Quiet! Pure Base 500DX - lekko ponad budżet, jest to defacto Pure Base 500 w wersji airflow. Wentylator 3x140mm - zalecam przenieść frontowy wentylator na top, a zakupione 3x120mm zamontować na front. Ewentualnie górny przenieść na front i dokupić 2 wentylatory 120mm.
  • Fractal Design Pop Air - W zestawie 3x120mm, pozostaje miejsce na 2 dodatkowe na topie.
  • Corsair 4000D Airflow - W zestawie 2x120mm, pozostaje miejsce na 4 dodatkowe wentylatory.

Corsair i Be Quiet! gościły w zestawach, które tworzyłem na forum, Fractal Pop Air natomiast nie, ze względu na słabą kompatybilność z AIO. Te obudowy to nie są high-end, ale obudowy to jeden z komponentów, których cena skoczyła i nie chce spaść.

Na koniec rada - zanim zakupisz obudowę to sprawdź kompatybilność z Twoim GPU oraz chłodzeniem CPU. Poza tym zachęcam do kupna pierw obudowy, a potem ewentualnego dokupienia wentylatorów - może się okazać, że nie będą kompletnie przydatne.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak - dodatkowo do takiego splittera możesz podłączyć również wentylatory 3-PIN, ale wtedy sterowanie prędkością odbywa się za pomocą napięcia, a nie sygnału PWM.

Wentylator Pure Wings 2 PWM 120mm ma pobór 0.2A, więc do jednego headera w Twojej MOBO możesz podłączyć takich 10, choć ze względów bezpieczeństwa podłączałbym maks. 9.

Jeszcze dwie obudowy kręcące się w okolicach 500 PLN:

• NZXT H5 Flow - W zestawie 2 wentylatory 120mm, na tyle i dole obudowy.
  • Lian Li Lancool 216 - W zestawie 2 wentylatory 160mm na froncie. Można umieścić na topie AIO 240mm/280mm/360mm.
Edytowane przez Anhin
Opublikowano
17 minut temu, Anhin napisał:

Dokładnie tak - dodatkowo do takiego splittera możesz podłączyć również wentylatory 3-PIN, ale wtedy sterowanie prędkością odbywa się za pomocą napięcia, a nie sygnału PWM.

Wentylator Pure Wings 2 PWM 120mm ma pobór 0.2A, więc do jednego headera w Twojej MOBO możesz podłączyć takich 10, choć ze względów bezpieczeństwa podłączałbym maks. 9.

Wiesz może czy te Fluctusy są ciche? Nie widzę ile dB produkują 😕 

Opublikowano

Producent nie podaje takich wartości i paradoksalnie to dobrze - każdy producent ma swoją metodologię testową. Dla przykładu NZXT Aer P 120 - producent uważa, że generuje hałas na poziomie 21-36dB, tylko, że te 36dB to on generuje jak się go skręci do minimum - na Krakenie ten szajs robi za suszarkę i trzeba go skręcać do poziomu 900 RPM, wtedy za to raczy mnie dźwięk pompki. Zmiana na tanie Arctic P12 zrobiła różnice - zmiana na Fluctusa spowodowała, że łożysko jest niesłyszalne.

Co do Fluctusa - jeśli będziesz go trzymał w okolicach 1200 RPM to będzie bardzo cichutki. Jeśli masz chłodzenie CPU w postaci Fery 5, Fortisa 5, albo Navisa F240/F280/F360 to możesz sam sobie przetestować jak wypada Fluctus na radiatorze. Ewentualnie kup przez internet, potestuj a jak nie przypasuje z jakiegoś powodu to odeślij w ciągu 2 tygodni.

Opublikowano (edytowane)

Nie kombinuj. Kup Be quiet. Zwłaszcza, że nie wiesz jak Fluctus wygląda po roku czy dwóch z łożyskiem, nie wiesz też ile jest prawdy w deklarowanych dB i obrotach. Nie rozumiem nad czym się zastanawiać... pokazałem dobre, sprawdzone rozwiązanie w bdb cenie (nowe od 45-48zł), a ty chcesz iść w jakieś wynalazki. Obudowę też pokazałem sprawdzoną, pewną i cichą, kupisz taką nową bez wysiłku mieszcząc się w budżecie czyli za ok. 400zł. A jak ci na wyglądzie nie zależy to znajdziesz parę podobnych (w sensie masywności) za te 250-300zł. Pan ekspert oczywiście ciśnie ile wlezie, ale tak to już jest.

Obudowy najdroższe jakie się dało. Tak to ja mogę porad cały dzień udzielać. Wbić na sklep, określić przedział cenowy i napisać, że "od siebie polecam" to co wyskoczy. Bez sensu kompletnie. O tych zabudowanych frontach - kolejna bzdura bo od tego jest przemyślany airflow, żeby "zabudowany front" paradoksalnie wspomagał obieg, a nie przeszkadzał. No ale dobrze, nic tu po mnie bo mądrala już się przyssał i zrobił swoje czyli zawalił cały temat swoimi pseudo mądrościami ze sponsorowanych filmików i artykułów.

Jedyna korzyść to rozjaśnienie sytuacji z kontrolerem. No ale skąd mogłem wiedzieć jaką masz płytę.

Edytowane przez monsune
Opublikowano
Godzinę temu, monsune napisał:

Nie kombinuj. Kup Be quiet. Zwłaszcza, że nie wiesz jak Fluctus wygląda po roku czy dwóch z łożyskiem, nie wiesz też ile jest prawdy w deklarowanych dB i obrotach. Nie rozumiem nad czym się zastanawiać... pokazałem dobre, sprawdzone rozwiązanie w bdb cenie (nowe od 45-48zł), a ty chcesz iść w jakieś wynalazki. Obudowę też pokazałem sprawdzoną, pewną i cichą, kupisz taką nową bez wysiłku mieszcząc się w budżecie czyli za ok. 400zł. A jak ci na wyglądzie nie zależy to znajdziesz parę podobnych (w sensie masywności) za te 250-300zł. Pan ekspert oczywiście ciśnie ile wlezie, ale tak to już jest.

No pokazałeś - 3pinowe z odzysku, za 35 PLN, bez gwarancji. Spójrz tutaj: https://www.ceneo.pl/25687310

Co do wentylatorów - jedne i drugie są dobre. Mogłem zaproponować Arctic P12/14, ale te wentylatory miewają problemy z łożyskiem, Arctic wymienia je bez problemu. Na pewno pod względem przepływu powietrza Arctic P12 jest lepszy niż Pure Wings 2, Fluctusy są wydajniejsze od P12 - matematykę pozostawiam Tobie.

Na korzyść Fluctusów przemawia 6-letnia gwarancja oraz wydajność. Łożysko owszem może się w Fluctusach posypać, jak w wielu wentylatorach.

Specjalnie dla Ciebie, żeby Ci smutno nie było, budy nastawione na airflow, jakość dwóch pierwszych niższa niż to co zaproponowałem wcześniej:

Obudowy najdroższe jakie się dało. Tak to ja mogę porad cały dzień udzielać. Wbić na sklep, określić przedział cenowy i napisać, że "od siebie polecam" to co wyskoczy. Bez sensu kompletnie. O tych zabudowanych frontach - kolejna bzdura bo od tego jest przemyślany airflow, żeby "zabudowany front" paradoksalnie wspomagał obieg, a nie przeszkadzał. No ale dobrze, nic tu po mnie bo mądrala już się przyssał i zrobił swoje czyli zawalił cały temat swoimi pseudo mądrościami ze sponsorowanych filmików i artykułów.

Wybrałem obudowy, które nie straszą jakością i mają dobry airflow. Co do airflow to fajne bzdury piszesz... A teraz testy GamersNexus (Jezuska) obudowy Pure Base 500DX, na wykresach jest również ten zabudowany Pure Base 500: https://www.gamersnexus.net/hwreviews/3575-be-quiet-pure-base-500dx-case-review-mesh-thermals-noise

Miłej lektury - o ile w ogóle patrzysz na testy...

Jedyna korzyść to rozjaśnienie sytuacji z kontrolerem. No ale skąd mogłem wiedzieć jaką masz płytę.

OP napisał jaką ma w poprzednim temacie, poza tym można było zapytać.

@Swifty Jeszcze tak informacyjnie. Jeśli zdecydujesz się na nową obudowę, a następnie zdecydujesz zakupić wentylatory to skłaniałbym się na Twoim miejscu do wyboru 140mm jeśli to możliwe - będzie ciszej. Poza tym nie musisz obkładać całej obudowy wentylatorami, bo możesz uzyskać taki efekt, że będzie głośno, a nie szczególnie chłodno.

Opublikowano
3 godziny temu, monsune napisał:

Nie kombinuj. Kup Be quiet. Zwłaszcza, że nie wiesz jak Fluctus wygląda po roku czy dwóch z łożyskiem, nie wiesz też ile jest prawdy w deklarowanych dB i obrotach. Nie rozumiem nad czym się zastanawiać... pokazałem dobre, sprawdzone rozwiązanie w bdb cenie (nowe od 45-48zł), a ty chcesz iść w jakieś wynalazki.

Cześć, co do wentylatorów...

Obecnie na Fera 5 mam Fluctusa. Zrobiłem taki dosyć niemiarodajny test wyłączając wszystkie wentylatory oprócz tego na CPU. W sumie było go słychać dopiero jak ustawiłem go w trybie "Performance". Póki co zamówiłem zestaw 3x Fluctus i jeżeli nie będzie poprawy po prostu to zwrócę. 

3 godziny temu, monsune napisał:

... Obudowę też pokazałem sprawdzoną, pewną i cichą, kupisz taką nową bez wysiłku mieszcząc się w budżecie czyli za ok. 400zł. A jak ci na wyglądzie nie zależy to znajdziesz parę podobnych (w sensie masywności) za te 250-300zł. Pan ekspert oczywiście ciśnie ile wlezie, ale tak to już jest.

Co do obudowy jeszcze nie podjąłem decyzji. Na pewno rozważę każdą opcje i po prostu też poczytam opinie zanim kupię. Raczej nie spieszę się z zakupami, po prostu mam za dużo wolnego czasu i człowiek wymyśla : ) Biorę wszystkie propozycję pod uwagę. Dobrze też usłyszeć różne opinie. 

Opublikowano

@Swifty Poprawy w głośności pracy? Nie wiem jaką masz aktualnie obudowę, więc ciężko mi się odnieść - jak masz coś od SPC to pewnie kultura pracy wentylatorów ulegnie poprawie. Może też hałasu nie powodują wentylatory obudowy a chłodzenie karty graficznej. Kwestia też tego jak ustawiona jest krzywa i na podstawie jakiej temperatury wentylatory zwiększają swoje obroty.

Opublikowano
5 godzin temu, Anhin napisał:

@Swifty Poprawy w głośności pracy? Nie wiem jaką masz aktualnie obudowę, więc ciężko mi się odnieść - jak masz coś od SPC to pewnie kultura pracy wentylatorów ulegnie poprawie. Może też hałasu nie powodują wentylatory obudowy a chłodzenie karty graficznej. Kwestia też tego jak ustawiona jest krzywa i na podstawie jakiej temperatury wentylatory zwiększają swoje obroty.

Komputer praktycznie niesłyszalny : ) Obudowa póki co to Genesis 515