Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę zakupić dysk SSD 512 GB lub 1TB, ponieważ stary western digital 1TB odmówił mi posłuszeństwa. Płyte główną posiadam Asrock h61m-vg4 a obudowę zalman z1.

Proszę o wskazanie mi dysku który będzie pasował do wyżej wymienionych podzespołów. Z góry dziękuje 

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Ogólnie wystrzegać się wynalazków opartych na Phisonie S11, który jest awaryjny, tj. wszelkie wynalazki pokroju Kingston A400, Patriot Burst czy GoodRAM CX400 odpadają, no chyba, że chcesz w przeciągu roku znowu wymieniać dysk. Generalnie w przypadku SSD na SATA większość dysków to padaki, które albo mają awaryjne kontrolery, albo żonglerka komponentami, albo transfery przy śmiesznych aktualizacjach gier nurkują.

Opublikowano

To będę zamawiał tą pierwszą propozycje, wole mieć mniej pamięci ale lepszą jakość. Jeśli chodzi o SSD montowane pod PCIe to one są warte uwagi w moim wypadku ?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Zwłaszcza, że bezpośredni konkurent Samsung 870 EVO kosztuje prawie 50 PLN więcej i wiele innych dysków zbliżonych do MX500 jest droższych niż on. Zwłaszcza, że niezmiennie od 2018 roku MX500 jest jednym z najlepszych dysków SATA na rynku, nie sprawiającym problemów. Przy normalnym użytkowaniu (internet, gierki, oglądanie filmów itd. itp) 180 TB starczy spokojnie na ponad 5 lat bezproblemowej pracy.

TBW nie jest krytycznym wyznacznikiem jakości dysku - wyznacznikiem w przypadku dysków SATA to przede wszystkim kontroler oraz obecność DRAM, bo w przypadku większości dysków SATA zdycha szybciej kontroler niż pamięci. Wystarczy wziąć w ramach przykładu CX400 gen.2 512 GB - TBW=350 TB i gwarancja 3 lata, a dyski te w dużych ilościach nie wytrzymują roku z powodu kontrolera. Innym przykładem jest Patriot Burst 480 GB mający ten sam kontroler co CX400 - TBW=425 TB i 3 lata gwarancji. Dyski Patriot P210 i P220 będące o wiele lepszymi modelami od Burst'a (ze względu na kontroler) mają dla modelu 512 GB TBW=240 TB. No i najważniejsze - przekroczenie TBW nie oznacza, że dysk umrze.

Dlatego obok MX500 pojawił się P220 - dobry kontroler, DRAM, 1 TB za 250 PLN z TBW=480 TB, 3 lata gwarancji. Jedynym minusem to enigmatyczność użytych kości NAND.

Opublikowano (edytowane)

Nikt nie mówi akurat o 870 EVO choć i tak wolałbym go niż tego Cruciala. I w ogóle nie mówię akurat o Samsungu (choć preferuję), jest wiele możliwości za trochę większą kasę, skąd wiesz, że OP akurat chce tani dysk? I na jakiej podstawie twierdzisz, że właśnie MX500 jest najlepszy? Bo jest na rynku 5 lat? I co jeszcze? Jak ja nie lubię takiego bełkotu marketingowego. Niejeden dysk jest tak długo i też jest najlepszy dla wielu użytkowników. Niejednemu bdb od lat służy Iridium Pro, a nawet CX400, choć ty odradzasz i twierdzisz, że są awaryjne. A patrząc na opinie o MX500 wychodzą takie kwiatki i problemy, że głowa mała.

Nie bagatelizuj znaczenia TBW. Potem jest tak, że dysk po roku do wymiany. I jeszcze będzie płacz jak dane polecą. OP jeden już zajechał, choć też miał mieć wystarczające TBW zapewne. Ja osobiście 2 dyski zajechałem i żaden nie wytrzymał 3 lat, nie mówiąc o 5 latach. Od tamtej pory jestem już wyleczony z dysków o słabym TBW. Jak ktoś używa casualowo to mu dowolny dysk styknie i na 10 lat, ale do ciężkich zastosowań TBW jak najbardziej ma znaczenie i wtedy wychodzi cała prawda o tym "niekrytycznym" parametrze jakim jest TBW. Mało tego, należy tę wartość podzielić przez 2 mniej więcej jeżeli jest używany intensywnie, a nie wierzyć w śmieszne wyliczanki typu 45GB dziennie przez 5 lat. A co w sytuacji jak ktoś np. obrabia filmy i przerzuca 500GB dziennie plus jeszcze backup co parę dni?

A nad czym to się rozpływałeś w ub. roku? Czy aby nie były to wspaniałe dyski ADATA? Co się stało?

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Jest jednym z najlepszym dysków na SATA obok Samsungów 860 i 870, są również inne bardzo dobre dyski na SATA, ale ich cena często jest abstrakcyjna. Kontroler w CX400 jest awaryjny, więc problem awaryjności dotyka każdego dysku wyposażonego w ten kontroler, co wyraźnie napisałem. Jakie to są opinie nt. MX500? Nie ma informacji o tym, że MX500 zaczął nagle hurtowo padać losowym użytkownikom pomimo tego, że został w nim zmieniony kontroler oraz pamięci. Takie informacje bardzo szybko się rozchodzą w internecie, dlatego wystarczy wpisać w wyszukiwarkę frazę "Phison S11 garbage", żeby zobaczyć ile wyskoczy wyników.

Nie bagatelizuję - napisałem dokładnie, że w przypadku dysków SATA ważniejszy jest kontroler i obecność DRAM, bo to w tym obszarze dyski SATA mocno kuleją. Skąd masz informację o tym, że OP posiadał SSD? Bardziej obstawiałbym, że pisał o HDD WD, a nie SSD - jeśli to HDD to nie ma w nich czegoś takiego jak TBW. Jakby to miał być dysk do ciężkich zastosowań to:

1. OP zapewne by poinformował, że dysk będzie dużo mielił.
  2. Nie byłaby to stara MOBO, stacje robocze nie są składane na MOBO z podstawowymi chipsetami.
  3. Jeśli ktoś przerzucałby dziennie 500 GB to nie szukałby dysku 500 GB albo 1 TB.

Nie, to nie ja rozpływałem się nad dyskami Adaty - pomyliły Ci się osoby. Poza tym ja się nie rozpływam nad producentami - to akurat jest Twoja działka.

Opublikowano

Rozpływałeś się. Słaba pamięć. Broniłeś zajadle i wciskałeś komuś ADATĘ do zestawu bo to był wtedy "najlepszy dysk". Ja konsekwentnie polecam Samsunga.

A jakie to są informacje, że inne dyski niż MX500 masowo padają? Gdzie masz te wielkie awarie Kingstonów albo Goodramów? Ogarnij się i przestań ludzi straszyć. Wystarczy popatrzeć na średnie oceny i opinie - nie różnią się od twojego MX500. Każda marka ma jakiś ułamek awaryjności bo taka wciąż jest ta technologia i niczym nie uzasadnione demonizowanie pewnych produktów jest bez sensu. Ja też ci mogę wiele fraz wyszukać, starannie dobranych, które zwrócą całą masę wyników dyskredytujących dany komponent. I co z tego wynika? Kompletnie nic bo nie znasz skali całej sprzedaży i nie wiesz jaki procent produkcji stanowią te skargi. Nie wiesz nawet o jaką partię chodzi. Twój MX500 to tylko brand, który został już dawno przebudowany, tak jak wiele innych komponentów, nie ma absolutnie żadnych podstaw twierdzić, że to jest jakiś super dysk. Zaliczyli chociażby wielką wtopę z jednym z firmware'ów ale o tym to oczywiście nawet nie piśniesz. Co do TBW jeszcze to te najmniejsze mają żenujące, te większe już dawno ostro odpadają w porównaniu z Samsungiem.

Nie wiem czy pisał o WD SSD czy mechaniku, nie wnikam, sypią się i jedne i drugie, niezmiennie od lat zarówno Seagate jak i WD robi(ł) tandetę. Mogę odwrócić twoją tezę i zapytać na jakiej podstawie twierdzisz, że nie pisał o SSD? A że mechanik nie ma TBW to chyba każde dziecko wie i nie rozumiem po co w ogóle wspominać o tym. A może chciałeś zasugerować, że ja twierdzę, że ma i potem mi to wmawiać przy każdej okazji? Eh, te twoje zagrywki poniżej pasa.

Dużo mielenia dyskiem nie oznacza od razu nie wiadomo jakiej stacji roboczej. Można dużo mielić nawet na podstawowym chipsecie. A jak dużo nie mielił to tym bardziej pogratulować jakości WD. Reszta domysłów też jakaś naciągana. Rozumiem, że nie mam prawa przerzucać 500GB dziennie na dysku 1TB. Albo 300GB na dysku 500GB. A choćby to było tylko 100GB dziennie to i tak jest to mocno powyżej przewidzianej przez producenta normy dla której ustalone jest TBW. Skąd wiesz co dzieje się z dyskiem poddanym większym obciążeniom? A jeśli faktycznie pada wielokrotnie prędzej? Moje osobiste doświadczenia właśnie na to wskazują.

Tak, rozpływam się nad firmami, które aktywnie rozwijają technologię, a nie pasożytują na niej udając elitę.

Opublikowano

Pomyłka - poleciłem Lexara NM620, a nie żadną Adatę, więc to nie ja mam słabą pamięć. Tłumaczyłem dlaczego go proponuję i tłumaczyłem dlaczego nie proponuję Samsunga 980, ale jak widać nie dotarło...

Jeśli nie jesteś w stanie poświęcić 2 minut na zapoznanie się z frazą "Phison S11 garbage" to nie mamy o czym w tym wypadku dyskutować. W skrócie - dyski na kontrolerze Phison S11 mogą w każdy momencie strzelić "focha" i uraczyć użytkownika wdzięczną nazwą SATAFIRM S11 - da się tego cudaka oczywiście "wskrzesić" w warunkach domowych, ale kończy się to utratą wszystkich danych, a przeciętny użytkownik raczej i tak nie będzie miał ochoty się w to bawić.
Coś tam przeczytałeś o awaryjnym firmware (M3CR045), ale pewnie nie wiesz, że już od 2 miesięcy jest poprawiony firmware (M3CR046)... Ciekawostka - Samsung też miał problem z awaryjnym firmware w 870 EVO.
Owszem wszystko jest awaryjne, ale Phison S11 należy do czołówki i robi fikołki odkąd został wprowadzony na rynek. Słaby i nieudany kontroler Phisona.

Co do trzeciego akapitu:

18 godzin temu, monsune napisał:

OP jeden już zajechał, choć też miał mieć wystarczające TBW zapewne.

Ja nie wiem o jakim rodzaju dysku pisał, więc nie piszę nic o "wystarczającym TBW". Nie mam zamiaru też wyrokować dlaczego padł - umarł to umarł, znudziło mu się.

Jak ktoś ma zamiar mielić danymi po 100GB dziennie to powinien szukać dysków, które się do tego nadają i jeśli jest możliwość to brać powinien dyski NVMe. Nie powinien też kupować dysków o małych pojemnościach, a 500GB to mała pojemność. OP raczej na CPU 2. czy 3. generacji Intel Core nie montuje na co dzień filmów i nie przerabia tylu GB.

No i TBW nie jest żadną techniczną specyfikacją, to tylko przewidywana wytrzymałość na zapis, a więc zgadul zgadula. Każdy producent ustala sobie to jak mu się chce, bo nie ma żadnej standaryzacji. Tak samo jak w monitorach każdy producent sobie może wpisać cokolwiek pod nazwą "Response Time", ale tylko on wie jak do takiej a nie innej liczby doszedł.

Fajnie będzie jak zaczniesz rzucać kontr-propozycjami do moich propozycji, bo tak to jest to tylko pisanie dla samego pisania. Każdy może napisać sobie "jest wiele możliwości", tylko, że tych możliwości nie ma podlinkowanych.