Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z metinem, wyłącza mi się client.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam was bardzo serdecznie,

Na wstępie napisze że przepraszam za napisanie tematu w złym dziale, szukałem jakiegoś konkretnego gdzie mógłbym to napisać, ale coś nie udało mi się znaleźć..

Mianowicie, mam taki problem z metinem, jako grą, ostatnio kupiłem nowego laptopa HP (Laptop HP Pavilion 15-eg1103nw 15.6" i5-1155G7 8GB RAM 512GB SSD Windows 10) .

I niestety przy każdym pobranym prywatnym serwerze Metin, nie mogę normalnie sobie pograć, niby laptop jest okey, nowy, nawet nie najgorszy ale ciągle wyłącza mi się client, czasem jest tak że program normalnie 10-15min i znowu wywala clienta.

Zmieniałem ustawienia gry, jak dobrze kojarzę to wypróbowałem chyba wszystkie opcje, i dalej jest to samo.

Moje pytanie jest takie o co tutaj dokładnie chodzi?? Czy to wina laptopa czy systemu czy czego? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, może wspólnie jakoś uda się ten problem rozwiać, dziękuję za uwagę i pozdrawiam.

Edytowane przez MadaMaka
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, monsune napisał:

Nie wiem czy ja ślepy taki już jestem czy to jest rozmazane i komunikatu nie da się przeczytać?

Nagrywałem filmik telefonem, przez dodanie filmiku na laptopie zmieniła się rozdzielczość, ogólnie zaraz mogę dodać za komunikatu.

Sprawdzałem rożne opcje, m,in win7, win8, zmiana rozdzielczości i cały czas problem ten sam. 

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez MadaMaka
Opublikowano (edytowane)

Jakieś errory wyskakują?
W syserr cos pisze?
pokaz tez errorloga

Edytowane przez Insigin

Opublikowano
8 minut temu, monsune napisał:

Nie chcę się wymądrzać bo nie wiem, ale coś mi to pachnie wysypującymi się driverami.

Jakby to byly sterowniki to przy innych grach i programach bylo by podobnie.

Opublikowano

Niekoniecznie, może to być spowodowane czymś specyficznym w klientach metina, np. implementacją granny, itd. A może można spróbować przejść z OpenGL na DirectX albo odwrotnie bo z tym też to może mieć związek? W sumie to komunikat może być mylący i problem może leżeć gdziekolwiek indziej np. jakieś antycheaty w kliencie, itp. Tu bym proponował wyłączyć firewall'a i zobaczyć jak to wpłynie na działanie.

Opublikowano
9 minut temu, monsune napisał:

Niekoniecznie, może to być spowodowane czymś specyficznym w klientach metina, np. implementacją granny, itd. A może można spróbować przejść z OpenGL na DirectX albo odwrotnie bo z tym też to może mieć związek? W sumie to komunikat może być mylący i problem może leżeć gdziekolwiek indziej np. jakieś antycheaty w kliencie, itp. Tu bym proponował wyłączyć firewall'a i zobaczyć jak to wpłynie na działanie.

Problemem wykluczającym praktycznie wszystkie nasze domysły to fakt ze client jednak działa normalnie przez jakiś czas.
Firewall, directx czy opengl by zawsze dały o sobie znać poprzez jakiś komunikat po zakończeniu procesu clienta. Ten pierwszy na 100% by sie odezwał jeszcze podczas uruchamiania clienta.
Oczywiście nie wykluczam wyżej wymienionych, może być tez tak ze podczas trwania procesu clienta zachodzą jakieś zmiany i komputer musi na nowo cos przeskanować/załadować a po prostu windows blokuje to.
Tez nie wiemy czy czasem już podczas pierwszego uruchamiania clienta nowego nie wyskakuje cos a po prostu kolega z przyzwyczajenia pomija te informacje.
Temu by się przydał errolog i syserr z folderu clienta np.

Może tez być używane jakieś dodatkowe oprogramowanie które jakoś wpływa na clienta przez co ten sie automatycznie wyłącza, ciężko powiedzieć.

Opublikowano

Może działać jakiś czas bo np. grafika się przegrzewa gdy coś się zapętli albo ram zaczyna wyciekać i trochę to trwa. Z firewallem też nie do końca oczywiste bo może jakiś specyficzny pakiet przychodzi po pewnym czasie albo jest wysyłany i zostaje wyblokowany, a to się nie podoba serwerowi. Ja wiem, głupie domysły, ale co zrobić jak brak dodatkowych informacji. Kiedyś niby w ogóle były problemy z metinem na Win10 oraz na niektórych grafikach - nie działał i tyle. Może to jednak coś z tych rzeczy.

Opublikowano
7 godzin temu, Insigin napisał:

Jakieś errory wyskakują?
W syserr cos pisze?
pokaz tez errorloga

Errory nie wyskakują, po prostu zamyka się client, wiadomo czasem na ch1 w mieście są lagi i ogólnie wiele osób wywala wtedy z gry, ja mam o tyle dziwny problem ze zamyka mi całkowicie clienta. Laptop jest nowy, może też nie mieć zainstalowanych potrzebnych sterowników, przyznam że jestem trochę zielony w tym temacie.

Cheatow czy jakiś botów nie mam na komputerze. 

Najciekawsze jest to z kiedyś miałem podobnego laptopa, ten sam system, karta, ram i dysk twardy i Metin działał normalnie, czasem nawet grało się na 2-3 clienty, i było wszystko ok. Ten nowy "HP" coś mu się... Gra ogólnie na początku mega płynnie chodzi, zero lagow i nagle ścinka komputera, czarny ekran całkowicie i muszę na nowo odpalić clienta.

7 godzin temu, Insigin napisał:

Jakby to byly sterowniki to przy innych grach i programach bylo by podobnie.

W inne gry nie gram praktycznie i Metin to była pierwsza gra jaka pobrałem i od samego początku były problemy z grą, notorycznie się zamyka client.

2 godziny temu, monsune napisał:

Może działać jakiś czas bo np. grafika się przegrzewa gdy coś się zapętli albo ram zaczyna wyciekać i trochę to trwa. Z firewallem też nie do końca oczywiste bo może jakiś specyficzny pakiet przychodzi po pewnym czasie albo jest wysyłany i zostaje wyblokowany, a to się nie podoba serwerowi. Ja wiem, głupie domysły, ale co zrobić jak brak dodatkowych informacji. Kiedyś niby w ogóle były problemy z metinem na Win10 oraz na niektórych grafikach - nie działał i tyle. Może to jednak coś z tych rzeczy.

Tak też właśnie jest, czasem jak gram na jakimś ch5 gdzie gra malutko osób, czasem idzie chwilę po dropic czy coś, laptop o dziwo w ogóle się nie grzeję. 

Mogę podać jeszcze brakujące informacje 😊

Opublikowano

Laptop domyślnie przyszedł z preinstalowanym śmieciowym AV jakim jest McAfee? Jeśli tak to go odinstaluj, być może on powoduje problem. Poza tym wbudowany i darmowy Defender jest wystarczający.

Pobierz i zainstaluj sterowniki ze strony HP - https://support.hp.com/pl-pl/drivers/laptops, sterowniki do Iris Xe lepiej pobrać i zainstalować z strony Intela - https://www.intel.com/content/www/us/en/download/726609/intel-arc-iris-xe-graphics-whql-windows.html

Po aktualizacji/instalacji sterowników zalecam uruchomić laptop ponownie.

Opublikowano
13 godzin temu, Anhin napisał:

Laptop domyślnie przyszedł z preinstalowanym śmieciowym AV jakim jest McAfee? Jeśli tak to go odinstaluj, być może on powoduje problem. Poza tym wbudowany i darmowy Defender jest wystarczający.

Pobierz i zainstaluj sterowniki ze strony HP - https://support.hp.com/pl-pl/drivers/laptops, sterowniki do Iris Xe lepiej pobrać i zainstalować z strony Intela - https://www.intel.com/content/www/us/en/download/726609/intel-arc-iris-xe-graphics-whql-windows.html

Witam, dziękuję za odpowiedź, zrobiłem tak jak mówiłeś, odinstalowałem McAfee, pobrałem większość sterowników, oraz tego Iris Xe. Później sprawdzę jak postępy podczas grania i napisze 😊

Opublikowano
W dniu 2.01.2023 o 19:29, Anhin napisał:

Ogólnie jest trochę lepiej, gra chodzi dłużej ale czasem też się wyłącz:/

Opublikowano

Sprawdź czy z wyłączoną integralnością pamięci aplikacji nie wyłącza, tę opcję znajdziesz w ustawieniach Defendera - Zabezpieczenia Windows -> Zabezpieczenia urządzenia -> Izolacja rdzenia.

Opublikowano
15 godzin temu, Anhin napisał:

Sprawdź czy z wyłączoną integralnością pamięci aplikacji nie wyłącza, tę opcję znajdziesz w ustawieniach Defendera - Zabezpieczenia Windows -> Zabezpieczenia urządzenia -> Izolacja rdzenia.

Aktualnie jest to u mnie wyłączone, to znaczy że dobrze? Czy muszę to jakoś włączyć?

Opublikowano

Tak powinno być, choć Microsoft od jakiegoś czasu rolluje aktualizacje, która włącza tę opcję. Włączona - większe bezpieczeństwo, wyłączona - większa wydajność.

Zrób proszę te czynności:

Uruchom PowerShell jako administrator i wklej następujące komendy

To jest ukryta treść, proszę

Jeśli SFC wykaże uszkodzone pliki (corrupted) to wklej komendę jeszcze raz, następnie uruchom ponownie komputer.

Następnie wyczyść opcje zgodności z właściwości programu i zastosuj nowe ustawienia.

Na koniec odpal grę i przetestuj czy działa. Jeśli nadal wyrzuca do pulpitu to podeślij logi systemowe, jak to zrobić:

1. Uruchom podgląd zdarzeń
  2. Rozwiń Dzienniki systemu Windows
  3. Kliknij PPM na dziennik Aplikacja -> Zapisz wszystkie zdarzenia jako.... Zapisz dziennik na pulpicie, to samo zrób z dziennikiem System.
  4. Wrzuć oba dzienniki na jakiś hosting (np. Zippyshare), możesz je również spakować do archiwum, żeby nie tworzyć dwóch odnośników.

Przejrzę sobie logi w wolnej chwili i dam znać czy widać w nich coś co może pomóc naprawić ten problem.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.01.2023 o 19:25, Anhin napisał:

Tak powinno być, choć Microsoft od jakiegoś czasu rolluje aktualizacje, która włącza tę opcję. Włączona - większe bezpieczeństwo, wyłączona - większa wydajność.

Zrób proszę te czynności:

Uruchom PowerShell jako administrator i wklej następujące komendy

To jest ukryta treść, proszę

Jeśli SFC wykaże uszkodzone pliki (corrupted) to wklej komendę jeszcze raz, następnie uruchom ponownie komputer.

Następnie wyczyść opcje zgodności z właściwości programu i zastosuj nowe ustawienia.

Na koniec odpal grę i przetestuj czy działa. Jeśli nadal wyrzuca do pulpitu to podeślij logi systemowe, jak to zrobić:

1. Uruchom podgląd zdarzeń
  2. Rozwiń Dzienniki systemu Windows
  3. Kliknij PPM na dziennik Aplikacja -> Zapisz wszystkie zdarzenia jako.... Zapisz dziennik na pulpicie, to samo zrób z dziennikiem System.
  4. Wrzuć oba dzienniki na jakiś hosting (np. Zippyshare), możesz je również spakować do archiwum, żeby nie tworzyć dwóch odnośników.

Przejrzę sobie logi w wolnej chwili i dam znać czy widać w nich coś co może pomóc naprawić ten problem.

Ogólnie jest już chyba wszystko dobrze, bardzo dziękuje za pomoc 🙂

Edit jednak dalej wywala z gry do pulpitu.

Edytowane przez MadaMaka
Opublikowano

Po przejrzeniu logów:

• Crash gry wynika z sterownika GPU
  • Sterownik ekranu często przestaje odpowiadać i odzyskuje sprawność
  • WIFI powoduje problemy
  • Miałeś BSOD'y z BugCheckiem 0x14f
  • Jest problem z dziwną usługą PLAY ONLINE. RunOuc (coś od Huawei?)

Wszystko powyżej ma związek z sterownikami. Korzystałeś z jakichś debloaterów czy innych narzędzi mających poprawić prywatność?

Opublikowano
W dniu 16.01.2023 o 19:57, Anhin napisał:

Po przejrzeniu logów:

• Crash gry wynika z sterownika GPU
  • Sterownik ekranu często przestaje odpowiadać i odzyskuje sprawność
  • WIFI powoduje problemy
  • Miałeś BSOD'y z BugCheckiem 0x14f
  • Jest problem z dziwną usługą PLAY ONLINE. RunOuc (coś od Huawei?)

Wszystko powyżej ma związek z sterownikami. Korzystałeś z jakichś debloaterów czy innych narzędzi mających poprawić prywatność?

Nie uzywam Wifi, BSOD'y z Bugiem tez nie miałem, Play Oline to aplikacja od internetu 😉

Opublikowano

Używać nie musisz - sterownik powoduje jakiś problem, dlatego wypada albo zaktualizować go, albo usunąć urządzenie z Menadżera Urządzeń. Skoro log systemowy wyłapał BSOD'y z BugCheck'iem 0x14f, to BSOD'y były.

Zrzut ekranu_20230123_003810.png

Zrzut ekranu_20230123_003942.png

Opublikowano
7 godzin temu, Anhin napisał:

Używać nie musisz - sterownik powoduje jakiś problem, dlatego wypada albo zaktualizować go, albo usunąć urządzenie z Menadżera Urządzeń. Skoro log systemowy wyłapał BSOD'y z BugCheck'iem 0x14f, to BSOD'y były.

No dobrze, wieczorem to ogarnę. Sorki że tak długo odpisuje ale mam od groma roboty 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ogarnąłeś? Jakby co to aplikacja Play'a nie jest potrzebna - zainstaluj czyste sterowniki do modemu i skonfiguruj zwykły dial-up w którym w celu zestawienia sesji "dzwonisz" pod nr: *99# nie podając ani loginu ani hasła (zostawiasz te pola puste). Net działa lepiej bez wspomnianego softu, a poza tym pozbędziesz się szpiegującej cię usługi od Huawei'a.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.01.2023 o 00:50, Anhin napisał:

Siema pomożesz mi też? Bo mam taki sam dosłownie problem i nie wiem co za bardzo robić 😕 @Anhin

Edytowane przez hsw420
Opublikowano

Mam wywróżyć z kuli specyfikację sprzętu? Sam mam wyciągnąć logi systemowe i jeszcze dowiedzieć się czy Twój problem jest 1:1 problemem OP'a i czy ten problem został rozwiązany wtedy przez niego?