Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? - do ok. 6000 PLN, wolałbym nie przekraczać
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? - w sumie to lada chwila jak tylko coś upatrzę
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? - nie dotyczy
Do czego ma służyć komputer? - przede wszystkim do gier i czasem produkuję muzykę w Abletonie. Oprócz tego oczywiście do użytkowania codziennego - przeglądanie internetów, sporadycznie też Photoshop
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? - monitor. Ogólnie chciałbym coś większego - obecnie mam 23 cale AOC z niższej półki i chciałbym wymienić na coś innego; minimalnie większy monitor chyba byłby w porządku. Szczerze mówiąc nie wiem jak to wygląda z rozdzielczością i czy opłaca się ekran 4K czy 1920? Tutaj prośba o podpowiedź na co mogę się zdecydować
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? - w zasadzie mógłby być, ale to też kwestia czy będzie się to opłacało. Może być bez.
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? - nie
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? - może to niekoniecznie wymaganie, ale widziałem przezroczyste obudowy ze światłami wewnątrz (nie wiem jak to działa, nie zwracałem uwagi na stronę techniczną, ale fajnie to się prezentuje). No i ogólnie będę chciał skorzystać z opcji złożenia komputera - kiedyś na morele chyba coś takiego było, w tej kwestii jestem zielony 😄
Czy części mogą być używane? - nie

zSCFQrN.png

Opublikowano

Dużo działasz w tym Abletonie? Masz jakiś DAC/interfejs?

Monitor - 2160p wymaga w grach potężnej karty graficznej. Optymalnie jest celować w 24" 1080p 144Hz lub 27" 1440p 75Hz/144Hz, lecz 1440p 144Hz w grach AAA prawie na pewno nie wykorzystasz. Za monitor 1440p trzeba celować w ceny 1000-1500 PLN. Zdecyduj w którym kierunku chcesz iść i stworzę zestaw.

Opublikowano
2 godziny temu, Anhin napisał:

Dużo działasz w tym Abletonie? Masz jakiś DAC/interfejs?

Monitor - 2160p wymaga w grach potężnej karty graficznej. Optymalnie jest celować w 24" 1080p 144Hz lub 27" 1440p 75Hz/144Hz, lecz 1440p 144Hz w grach AAA prawie na pewno nie wykorzystasz. Za monitor 1440p trzeba celować w ceny 1000-1500 PLN. Zdecyduj w którym kierunku chcesz iść i stworzę zestaw.

Ableton bardziej hobbystycznie i nie mam. Może kiedyś się zdecyduję, ale póki co nic nie podpinam

Monitor preferowałbym 27" / 1440p. Ten obecny co mam trochę za mały się zaczął wydawać 

zSCFQrN.png

Opublikowano

Zestaw za 4700 PLN: https://www.x-kom.pl/lista/4pa4p5qee

• AMD Ryzen 5 5600
  • Endorfy Fera 5
  • ASRock B550M Pro4
  • Patriot Viper Steel (2x8GB) 3700MHz CL17
  • MSI RX 6700 XT Mech X2
  • Kioxia Exceria G2 1TB NVMe
  • SPC Vero L3 600W
  • Krux Vako

W super cenie RX 6700 XT, jednakże model nie jest najwyższych lotów. Jakby promocji już nie było to dawaj znać, podmienimy na coś innego.

Zamiast Kioxii możesz dopłacić do WD SN570 1TB, szczególnie jak w Photoshopie pracujesz na dość dużych plikach.

Systemu nie dołączam - musiałbym wrzucić z oficjalnej dystrybucji. Tutaj decyzja należy do Ciebie czy chcesz w pełni legalną licencję z oficjalnych dystrybucji (lub na promocjach), czy chcesz kupić jakiś klucz w miarę tanio, czy po prostu działać na nieaktywowanym systemie.

Do tego monitory, w mojej opinii z ciekawszych:

Matryce VA smużą, jeśli grasz dużo w dynamiczne gry to istnieje spora szansa, że to zauważysz, natomiast mają świetny kontrast. Recenzje obu modeli są dostępne w internecie - zalecam się z nimi zapoznać i wybrać najlepszy pod swoje preferencje.

Zestaw z monitorem zamykają się poniżej 6000 PLN, jeśli chcesz coś zmienić to śmiało pisz.