Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powspominaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jest tu jeszcze ktoś ze starych wyjadaczy. Powspominaj, jak było kiedyś.

Ktoś pamięta tę listę moderatorów? 

Edytowane przez ruku

2009 - słyszysz mnie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.12.2022 o 03:16, Paweu. napisał:

pierwsze co mi na mysl przyszlo to kecup i jego 123 konta XD

haha, tak było, pamiętam. _____))) 

piękne czasy

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

nie zapomne jak dostałem bana na 14 dni za napisanie do kumpla "ty chuju" pozdro

ps mam 24 lata i mam tu konto 11 lat lol, ale zleciało, pięknie to wspominam

3t6EGVz.png

Opublikowano

No ja też coś koło tego tu jestem. Dużo się zmieniło w internetach od tamtej pory. Ludzie też inni całkowicie, ówczesne nastolatki były kreatywne, jakieś takie ogarnięte, zdecydowanie lepiej to wszystko wyglądało np. obserwując jak grali u mnie na serwerze i komunikowali się.

Opublikowano

co wy tam wieciej o wspomnieniach :d Grudzien 2006 moja rejestracja :d Wielki reborn forum, a pozniej juz tylko ciekawiej w mojej karierze 😄 Kokosz i Kajko - pozdrawiam :d

1376572695-U638369.png

sygna by forfiter007

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
3 godziny temu, Paweu. napisał:

troche pozno ale chuj XD

1354730224-U759914.png

żeś chłopie przypomniał o morsach XD

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano
2 godziny temu, ruku napisał:

żeś chłopie przypomniał o morsach XD

a jego pamietasz? XD

futuro.jpg

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W zasadzie już wróciło jak widać. Tyle, że nie tysiącami userów - tak to nie będzie na pewno. Dawniej po prostu nie było alternatywy. Teraz kanałów komunikacji jest zbyt wiele, ale też patologia tam coraz większa, więc w jakimś momencie nastąpi znużenie u części użytkowników. Co ciekawe, fora specjalistyczne, mocno niszowe wciąż trzymają się nad wyraz dobrze.

Opublikowano
W dniu 31.01.2023 o 23:12, monsune napisał:

W zasadzie już wróciło jak widać. Tyle, że nie tysiącami userów - tak to nie będzie na pewno. Dawniej po prostu nie było alternatywy. Teraz kanałów komunikacji jest zbyt wiele, ale też patologia tam coraz większa, więc w jakimś momencie nastąpi znużenie u części użytkowników. Co ciekawe, fora specjalistyczne, mocno niszowe wciąż trzymają się nad wyraz dobrze.

Problem z aktualnymi alternatywami jest taki, że treści znikają. Rolą FB czy discorda jest ciągłe zalewanie grupy/strony tekstami. Jak ktoś napisze poradnik to nie jest on raz wrzucany i jest dostępny dla potomnych, tylko jak zostanie zatopiony w spamie, to jest wrzucany ponownie. Grupa może wydawać się aktywna ale obracać się ciągle w tej samej bańce informacyjnej. Prędzej czy później ludzie wrócą do społeczności. Fora motoryzacyjne czy skupiające się na wąskiej tematyce istnieją dalej i myślę, że to klucz. MPC aktualnie jest o wszystkim i o niczym. Nie wiadomo czy ściągać tu userów z gier czy z webmasterki czy może youtuberów.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Crossnix napisał:

Problem z aktualnymi alternatywami jest taki, że treści znikają. Rolą FB czy discorda jest ciągłe zalewanie grupy/strony tekstami. Jak ktoś napisze poradnik to nie jest on raz wrzucany i jest dostępny dla potomnych, tylko jak zostanie zatopiony w spamie, to jest wrzucany ponownie. Grupa może wydawać się aktywna ale obracać się ciągle w tej samej bańce informacyjnej. Prędzej czy później ludzie wrócą do społeczności. Fora motoryzacyjne czy skupiające się na wąskiej tematyce istnieją dalej i myślę, że to klucz. MPC aktualnie jest o wszystkim i o niczym. Nie wiadomo czy ściągać tu userów z gier czy z webmasterki czy może youtuberów.

Dokładnie. Mam identyczne zdanie na ten temat, nawet chwilę temu coś pisałem o tym braku możliwości efektywnego dzielenia się wiedzą bo na discordzie nawet zakładek nie ma, żeby sobie daną wypowiedź podpiąć. Wyszukiwanie to też jakiś kwaśny żart. Identycznie z FB. Obie te formuły to jakaś papka dla mózgu i nic więcej. Jest to ewidentnie rodzaj inżynierii społecznej i przeraża mnie, że tyle ludzi dało się w to wkręcić. Choć nie dziwi.

A przy okazji, nie mogę przeboleć likwidacji Naszej Klasy. To była jedna z rzeczy, które upadły pierwsze. Bezcenne wspomnienia i kontakty, piękna baza wiedzy, kawał życia. Znalazłem tam ludzi, których znałem od wczesnego dzieciństwa, dotarłem do wielu ciekawostek z minionych lat, wszystko szlag trafił, nie ma niczego. Zastanawiam się po czasie czy ten upadek to wina FB czy może jednak zaplanowana akcja i początek przemian oraz wyniszczania netu jaki znamy z dawnych lat.

Edytowane przez monsune
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pamiętam pierwszy Minecraft server (to była alpha czy beta samego MC) i można było Kokosza spotkać jak mnie pamięć nie myli.

wg rejestracji jestem od 23 Września 2007 ale byłem od 2006 jak pamiętam.
Pewnie zajrze na forum znowu za rok czy kilka lat co tam się dzieję.
BTW dzięki temu forum poznałem mojego najlepszego przyjaciela 🙂 którego już znam 12-13 lat

30364378.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.03.2023 o 22:25, Seoth napisał:

Pamiętam pierwszy Minecraft server (to była alpha czy beta samego MC) i można było Kokosza spotkać jak mnie pamięć nie myli.

wg rejestracji jestem od 23 Września 2007 ale byłem od 2006 jak pamiętam.
Pewnie zajrze na forum znowu za rok czy kilka lat co tam się dzieję.
BTW dzięki temu forum poznałem mojego najlepszego przyjaciela 🙂 którego już znam 12-13 lat

fajnie sie czyta takie wypowiedzi, ja tez rowniez poznalem na tym forum mnostwo osob, tysiqce godziny na gadugadu itp. teraz tak szczerze to jak bym mialbym sobie ich wszystkich przypomniec, to moze z 10 bym wymienil, wiekszosc znalo sie tylko po loginie, nie mialo sie pojecia kto tak naprawde jest po drugiej stronie monitora, a i tak zajebiscie sie z nimi czas spedzalo, to bylo wlasnie to cos, takie drugie zycie na forum internetowym, zajebiscie sie wraca do wszystkich wspomnien tutaj, tych gorszych i tych lepszych, ale co nam pozostalo.. powspominac stare swietne czasy, chcialbym chociaz do nich wrocic na 10 min. szkoda ze te czasy juz nie wroca, oj szkoda...