Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Dziś przyszła przesyłka z media expert gotowca którego kupiłem podczas korzystania i grania w Metina komputer się sam zresetował pózniej podczas przeglądania neta miałem może z 5 kart otwartych po raz 2 się sam zresetował co się z nim dzieje już mnie krew zalewa co za złomy wciskają ludziom tutaj daję link do komputera jaki posiadam:https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-asus-rog-strix-g10ce-i5-11400f-16gb-ssd-512gb-geforce-rtx3060-windows-10-home-1

Edit1:Dodam że miało to miejsce w okolicach godziny od uruchomienia nowego komputera

Edytowane przez Alchemik19
Opublikowano

Załącz logi systemowe z podglądu zdarzeń. Jak wyeksportować taki log - W podglądzie zdarzeń na log o nazwie System klikasz PPM -> Zapisz wszystkie zdarzenia jako.... Plik nazywasz jak chcesz, jak masz system w języku polskim to nie musisz dodawać informacji o wyświetlaniu. Tak przygotowany log wrzucasz jako załącznik do postu, lub jeśli jest za duży to na jakiś hosting.

Dodatkowo co polecam od razu zrobić to za pomocą HWiNFO sprawdzić temperatury podczas obciążenia.

Opublikowano

Przejrzałem log. Odinstaluj ten ściek McAfee, w razie konieczności posiłkuj się tym: https://www.mcafee.com/support/?articleId=TS101331&page=shell&shell=article-view. Co w logu?

• WHEA Logger 1 - Krytyczny błąd sprzętowy, może oznaczać uszkodzony sprzęt, niepoprawnie zamontowany sprzęt lub problem z sterownikami.
  • WHEA Logger 17 - Jest tego masa, błąd związany z urządzeniem PCI\VEN_8086&DEV_4C09&SUBSYS_00000000&REV_01 - Intel(R) Host Bridge/DRAM Registers, składnik sterowników chipsetu.

Co zrobić w takim razie?

To jest ukryta treść, proszę
  • Polecam też zaktualizować resztę sterowników - podałbym linki, ale nie znam dokładnej specyfikacji tego komputera. Możesz wykorzystać Speccy i wyeksportować log (File -> Publish Snapshot), wygenerowany link wklejasz do postu, dzięki czemu będę wiedział jaki dokładnie sprzęt ten gotowiec posiada.

Aktualizacja chipsetu teoretycznie powinna pomóc w rozwiązaniu tego problemu, prawdopodobnie w czasie konfiguracji komputera Windows Update pobrał niepoprawny sterownik. Możesz sprawdzić w historii aktualizacji Windows Update, czy nie ma tam jakiegoś sterownika zawierającego frazę INTEL - System - 10.1.41.5 lub podobną.

Opublikowano (edytowane)

http://speccy.piriform.com/results/dW3XFpiz2txphBYM0oixY3j

Deployment Image Servicing and Management tool
Version: 10.0.19041.844

Image Version: 10.0.19045.2251

[===========================84.9%=================         ]
[===========================88.7%===================       ]
[==========================100.0%==========================] The restore operation completed successfully.
The operation completed successfully.

Beginning system scan.  This process will take some time.

Beginning verification phase of system scan.
Verification 100% complete.

Windows Resource Protection did not find any integrity violations.
PS C:\Windows\system32>

EDIT2:zrobiłem wszystko dalej problem występuje 

Edytowane przez Alchemik19
Opublikowano

Okej, reszta sterowników, jednakże nie musisz ich aktualizować, jeśli nie chcesz, tylko sterownik Chipsetu jest krytyczny:

Jak zainstalować ręcznie sterowniki Wireless LAN/Bluetooth (po uprzednim wypakowaniu):

1. Włącz Menadżer Zadań.
  2. Kliknij PPM na urządzenie Intel(R) Wireless-AC 9560/Intel(R) Wireless Bluetooth(R) -> Aktualizuj sterownik.
  3. Wybierz Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu sterowników.
  4. Kliknij Przeglądaj..., następnie wybierz folder zawierający sterowniki (WiFi_Intel_v.../BT_Intel_v...) i kliknij Dalej.

EDIT:

Otwórz proszę Menadżer Zadań, przejdź do widoku Szczegóły i zlokalizuj Identyfikator PID o numerze 5816, następnie kliknij PPM na proces -> Przejdź do usług. Zrób screena i podeślij.

Opublikowano

W takim razie zrób proszę dwie rzeczy:

• W Menadżerze Urządzeń kliknij PPM na Standardowy kontroler NVM Express -> Właściwości i zrób screenshota.
  • W Podglądzie Zdarzeń w dzienniku System znajdź najwcześniejszy WHEA-Logger 17 (Źródło - WHEA-Logger, Identyfikator zdarzenia - 17). Kliknij na niego, następnie kliknij zakładkę Szczegóły -> Widok XML i znajdź linię <Execution ProcessID="xxxx" ThreadID="xxxx" />. W linii Execution ProcessID="xxxx" znajduje się Process ID, który szukasz w Menadżerze Urządzeń.

Będzie to wyglądało mniej więcej tak:

Zrzut ekranu_20221114_151024.png

Opublikowano

W takim razie nie jestem w stanie zidentyfikować procesu, który ma związek z tymi błędami WHEA. Zaktualizuj sterowniki, które podlinkowałem.

Możesz jeszcze sprawdzić w włączonym planie zasilania opcję ASPM. W tym celu przejdź Panelu Sterownia -> Opcje zasilania. Przy aktywnym planie zasilania kliknij Zmień ustawienia planu -> Zmień zaawansowane ustawienia zasilania -> Magistrala PCI Express -> Zarządzanie energią zależnie od stanu linku. W zależności od ustawienia zmień na Wyłącz lub Średni poziom oszczędzania energii.

EDIT:

Możesz również załączyć kolejny log systemowy z Podglądu Zdarzeń, może będzie można coś więcej z niego wywnioskować.

Sprawdź też ręcznie aktualizacje systemowe.