Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, czy dobre by było podkręcenie i5-6600k, gdzie zasilanie do procesora jest podłączone tylko wtyczką 4pin? Czy lepiej sobie to odpuścić, ew. jeśli w ogóle to bezpieczne, kupić przejście z 4 pin na 8pin? Jeśli to odpada, to najwyżej w przyszłości zastanowię się nad innym zasilaczem.

Mam nadzieję, że da się zrozumieć coś z tego co napisałem, bo często wychodzi masło maślane i zapewne tak wyszło teraz 😅

Opublikowano

Generalnie możesz próbować. Wiele zależy od płyty prawdę mówiąc. Różnica polega na dodatkowych liniach +12V z których część komponentów na płycie może, ale nie musi korzystać. Niebezpieczeństwa jako takiego nie ma, co najwyżej podkręcanie nie wypali albo słabo. Nie wiem jaki zasilacz i jaki masz zapas mocy w swoim setupie, więc mogę tylko tak ci odpowiedzieć. Warto pamiętać, że znaczna część sukcesu przy podkręcaniu to właśnie wysokiej klasy zasilacz (nie tylko pod kątem mocy ale też stabilizacji i filtrowania zasilania), także jak coś wstępnie ci się uda to zacznij już myśleć o takowym i oczywiście niech to będzie Seasonic. Ale może być i tak, że masz bdb zasilacz, zdażają się nadal takie z 4 pinami, choć są to w zasadzie wyjątki potwierdzające regułę, że 4 piny to jednak stare rupiecie z którymi cudów się nie zrobi.

Opublikowano

Podkręcaj bez obaw, ten procesor nie wymaga nie wiadomo czego, no chyba, że twój zasilacz to najzwyklejszy ulep, który moc z pudełka ma tylko na pudełku. Natomiast nie kupuj żadnych przejściówek, bo to nic nie daje.