Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Pomyślałem, że może znajduje się wśród was ktoś kto ogarnia tematy stacji roboczych pod projektowanie CAD i byłby mi w stanie coś polecić.

Potrzebuję komputera do pracy w programach Inventor, AutoCAD, Soildworks, Fusion360, ReCap, itp. Projektuję głównie elementy maszyn, nieduże złożenia zespołów i za niedługi czas wchodzę w inżynierię odwrotną opartą o skanowanie 3D, więc będę pracować z duża ilością punktów do obrobienia. 

Założyłem sobie budżet do 20 tyś. zł ale poproszę też o propozycję do 10k i 15k.

Dodatkowo, proszę o polecenie monitora do ww. prac, manipulatora 3D i innych narzędzi które mogą być przydatne.

Zestaw ma być oczywiście nowy i gotowy do pracy.

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Hej,

z komputerem nie pomogę, ale w kwestii monitorów to rzuć okiem na serię BenQ PD: https://wzorniki.eu/monitory-profesjonalne-benq

parę słów o monitorze PD3220U (krótki reklamowy test) (tryb CAD/CAM w tym monitorze służy do podbicia kontrastu: czarne tło - kolorowe linie)

jeśli chodzi o manipulator to wiadomo spacemouse od 3dconnexion. Jeśli nie miałeś styczności to warto najpierw wypożyczyć na test.

pozdrawiam

Największy wybór wzorników Pantone w jednym miejscu.

Opublikowano (edytowane)

To jest niestety słaby wybór monitora. Zdecydowanie odradzam bo poza bełkotem reklamowym nic tam ciekawego nie ma, a kosztuje kosmicznie dużo. Istotne jest to o tyle, że do tej roboty potrzebne będą 3 monitory, a nie jeden. Można kupić lepsze i znacznie tańsze. Ja przykładowo siedzę na Dellach P2415Q kupowanych już dawno temu, ale nadal wątpię czy zdecydowałbym się na inne.

Proponuję również zainwestować w 2 duże, konkretne dyski NVMe plus jakiś backup mechaniczny, a także dużo ramu, na pewno nie mniej niż 32GB. Wiele płyt nie obsługuje więcej, także na to należy od razu zwrócić uwagę i wybrać coś z obsługą do 64GB, a najlepiej do 128GB np. Asus Prime Z590-P, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi z czasem inżynieria odwrotna, jak to ładnie ująłeś, a więc praca z chmurami punktów, itd. to z czasem zwiększysz sobie z 64GB do 128GB i to już styknie na długo.

Precyzyjnego przepisu na cały zestaw od ręki nie podaję bo to trochę temat rzeka, ale najważniejsze na co trzeba zwrócić uwagę napisałem.

Edytowane przez monsune
Opublikowano

Jestem w stanie złożyć Ci taką stację, ale będzie to poglądowe - koniec końców to Ty wiesz najlepiej czego dokładnie potrzebujesz. Poza tym siedzisz w branży to pewnie możesz zasięgnąć opinii innych osób z branży w razie konieczności.

• Budżety są wyłącznie na stacje?
  • System ma być w zestawie?
  • Nieduże złożenia, czyli ile mniej więcej?
  • Jakieś dodatkowe wymagania?

Co do monitora - nie będę niczego polecał, bo nie ma sprecyzowanych wymagań, ani budżetu (jeśli jest osobny). Mogę jedynie naprowadzić, że minimum to 2 monitory 27" 1440p, albo jeden ultra panoramiczny.

Opublikowano
5 godzin temu, Anhin napisał:

Jestem w stanie złożyć Ci taką stację, ale będzie to poglądowe - koniec końców to Ty wiesz najlepiej czego dokładnie potrzebujesz. Poza tym siedzisz w branży to pewnie możesz zasięgnąć opinii innych osób z branży w razie konieczności.

• Budżety są wyłącznie na stacje?
  • System ma być w zestawie?
  • Nieduże złożenia, czyli ile mniej więcej?
  • Jakieś dodatkowe wymagania?

Co do monitora - nie będę niczego polecał, bo nie ma sprecyzowanych wymagań, ani budżetu (jeśli jest osobny). Mogę jedynie naprowadzić, że minimum to 2 monitory 27" 1440p, albo jeden ultra panoramiczny.

Budżet jest elastyczny, bo za sprzęt płaci firma więc kilka/kilkanaście tysięcy więcej nie robi różnicy. Ważne aby sprzęt dobrze spełniał swoje zadania.

System raczej aktywowany przez organizację więc nie trzeba kupować.

Złożenia ok. 100-200 elementów max. 500, nie przewiduję więcej.

Myślę że większa jazda zaczyna się przy pracy z chmurą punktów. Dzisiaj musiałem uporać się z plikami po 100 GB (częściowy skan zakładu przemysłowego) na swoim i7 4810 MQ i szło to tak sobie. A z takimi i większymi chmurami będę też pracować.

Z mojego researchu wynika że potrzebować będę:

topowej i7 lub i9

szybkiego i dużego dysku 1TB + osobny na archiwizacje danych

RAM 32GB lub 64GB z możliwością ewentualnej rozbudowy

GPU do zastosowań profesjonalnych, coś w stylu Quadro RTX A2000-A5000

Jestem przyzwyczajony do pracy na dwóch monitorach, tutaj myślę że 27" 1440p będzie wystarczający. Nie jestem grafikiem komputerowym więc takie rzeczy jak odwzorowanie kolorów są dla mnie drugorzędne.

Do tego wszystkiego dojdzie mi jeszcze laptop do pracy na zdalnym pulpicie na tej maszynie, ale to dopiero za jakiś czas, nie wszystko na raz. Ewentualnie możesz też coś z tych laptopów polecić, patrzyłem na della precision i thinkpady.

Najchętniej kupiłbym gotowca żeby nie tracić czasu na składanie. Albo z opcją złożenia tak jak maja np. w morelach.

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Okej, złożyłem dwa zestawy, pominąłem zestaw za 20K PLN, bo to jest tak naprawdę zestaw za 15K PLN, ale zamiast A4000 można brać A4500 - pytanie czy jest sens.

Zestaw za 10K PLNhttps://www.morele.net/inventory/info/c6cd613d/

• Intel Core i7-12700K
  • Arctic Liquid Freezer II 240
  • Gigabyte Z690 Gaming X DDR4
  • Kingston Fury Renegade (2x16GB) 3600MHz CL16
  • PNY Quadro RTX A2000 12GB
  • Kingston KC3000 1TB NVMe PCI-E 4.0
  • Corsair RMx 750W
  • Be Quiet! Pure Base 500DX

Zestaw za 13.7K PLN: https://www.morele.net/inventory/info/d4abcd2f/

• Intel Core i9-13900K
  • Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
  • MSI PRO Z690-A DDR5
  • Kingston Fury Beast (2x16GB) 6000MHz CL40
  • Lenovo Quadro RTX A4000 16GB
  • Kingston KC3000 1TB NVMe PCI-E 4.0
  • Corsair RMx 750W
  • Be Quiet! Silent Base 802

CPU - stacje oparte o 12. i 13. generację Intel Core - mocny jeden wątek i wsparcie ECC. 13. generacja jest przed premierą, więc polecałbym mimo wszystko wstrzymać się z zakupem do czasu ukazania się testów. Wybrana 13. generacja głównie ze względu na prawie na pewno poprawiony kontroler pamięci. Można tutaj zamiennie wrzucić i7-12700KF i i9-13900KF, jednakże nadal trzymałbym się procesorów z odblokowanym mnożnikiem - zazwyczaj kontroler pamięci w tych procesorach jest w stanie znieść więcej niż w tych z zablokowanym mnożnikiem.

Chłodzenie - bez niespodzianek Arctic Liquid Freezer II jako bezapelacyjny król cena/wydajność. W droższym zestawie znalazł się Liquid Freezer II 360 ARGB - jest to podyktowane tym, że aktualnie nie ma na stanie zwykłej 360, jeśli by był to można śmiało zmieniać. Zestaw montażowy na LGA 1700 powinien być już w zestawie, jakby nie było to koszt tegoż zestawu to ok. 35 zł.

MOBO - wybrane z solidnymi sekcjami zasilania w rozsądnych pieniądzach. Jeśli chcesz coś droższego to MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR5.

RAM - 32GB jako racjonalne minimum z możliwością rozbudowy. W przypadku zestawu za 10k PLN jest to DDR4 bez wsparcia ECC. W przypadku droższego zestawu jest to już DDR5 z On-Die ECC - można śmiało dopłacić do 64GB Kingston Fury Beast (2x32GB) 5600MHz CL40.

GPU - w tańszym RTX A2000, w droższym RTX A4000. Da radę zmieścić jeszcze RTX A4500.

SSD - dysk 1TB Kingston KC3000 NVMe na interfejsie PCI-E 4.0 - high-end.

PSU - postawiłem na Corsaira RMx 750W - solidny, sprawdzony zasilacz, alternatywnie można brać Seasonic Focus GX. Jeśli dopłacać do czegoś lepszego to do Corsair HX 850W Platinum.

Obudowa - Be Quiet! ze względu na solidną jakość tych obudów, Silent Base 802 ze względu na kompatybilność z Arcticiem 360 jeśli chodzi o montaż chłodnicy na topie obudowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmienić obudowy na produkty takich marek jak NZXT, Fractal Design czy Phanteks, konkretnie NZXT H7 Flow, Fractal Meshify 2Fractal Meshify 2 XL, Phanteks Enthoo Pro 2.

Monitory:

W przypadku monitorów BenQ i ASUS (32" i 31.5") PPI jest takie samo jak na monitorach 24" 1080p. Na 27" obraz będzie ostrzejszy, a na ultra panoramicznych 34" PPI będzie identyczne jak na 27".