Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Szukam sprzętu do grania. Peryferia będą podpięte pod ps4. Szukam czegoś z przewodami 2.5 - 3m. Klawiatura kompaktowa bez numpada, mysz symetryczna. Może ktoś zna jakiś sprzęt z dłuższymi przewodami? Wszystko co przeglądam ma 1.5m około.

Opublikowano

Obawiam się, że może być ciężko z długimi przewodami w standardzie. Nawet jak coś znajdziesz to albo cena będzie chora albo nie będzie ci ten sprzęt odpowiadał z innych względów. Może lepszym wyjściem będzie przedłużacz?

Opublikowano

Ewentualnie tak. Zastanawiam się też nad myszka bezprzewodową. Boje się tylko o opóźnienia czy coś takiego w grach FPS. Do klawiatury - właśnie tak jak proponujesz, kupiłbym przedłużacz 

Opublikowano (edytowane)

Chyba, że masz względnie nieograniczony budżet i zainwestujesz w klawiaturę:

https://www.x-kom.pl/p/573689-klawiatura-bezprzewodowa-logitech-g915-tkl-lightspeed-linear.html

Lightspeed to dość nietuzinkowa technologia przewyższająca typowe połączenie bezprzewodowe i działa naprawdę rewelacyjnie. Intensywnie używam od przeszło 2 lat i po prostu nie czujesz, że to jest bezprzewodowe. Zasięg też świetny. Nie gram profesjonalnie, ale za to stukam dużo, również na zdalnych terminalach, więc na opóźnienia jestem bardzo wyczulony i tu nie ma kompletnie nic, jak kabel się to zachowuje. Myszkę mam za to jakąś tanią bezprzewodową i też bez żadnego problemu, choć do grania to raczej bym jej nie używał ale tylko ze względu na zbyt kiepskie wykonanie i rozdzielczość, natomiast jako bezprzewodówka spisuje się bez zastrzeżeń. Myślę, że spokojnie dałoby się znaleźć mysz bezprzewodową typowo dla graczy. Poczynając od zaufanego Logitecha, który stosuje Lightspeed np. w tej prostej ale i niedrogiej jak na tę markę i jakość myszce, więc przypuszczam, że spisuje się równie dobrze co klawiatura:

https://www.x-kom.pl/p/434026-myszka-bezprzewodowa-logitech-g305-lightspeed-czarna.html

Edytowane przez monsune
Opublikowano

O myszce własnie czytałem, że sprawdza się w grach jednak jestem sceptycznie nastawiony. Klawiatura niestety poza budżetem. 

Może ktoś z użytkowników forum gra w "strzelanki" na myszce bezprzewodowej i się wypowie.

Klawiaturę najwyżej podłącze przy pomocy przedłużacza 

Opublikowano

Dopóki nie kupisz jakiegoś ulepa za kwotę, w której poruszają się budżetowe myszy przewodowe to nie odczujesz różnicy. Poza tym kupując przez internet masz 2 tygodnie na oddanie sprzętu bez podania przyczyny, więc możesz sobie kupić i sprawdzić, jak działa taka mysz.

Jak nie chcesz za jakiś czas robić RMA myszy, bo Omrony w Logitechu pokazały swój "feature", czyli dwu-klik, co jest generalnie przypadłością dość powszechną w ich myszach, to mysz dość fajna, choć jakbyś podał rozmiar ręki, oraz budżet to byłoby łatwiej coś zaproponować. Jeśli Ci to nie przeszkadza to z kodem xkomlajw G305 w wersji białej jest za 150 zł. Coś innego to SPC Gear Lix Wireless - chiński ODM, ale fab dość dobry, micro-switche Kailh GM 4.0. Coś na baterię AAA, zamiast wbudowanych aku - SS Rival 3 Wireless. Pamiętaj, że są to ceny za budżetowe gamingowe myszy bezprzewodowe.

Z klawiatur może Genesis Thor 660, podobno całkiem nieźle działa na tym Bluetooth.

Opublikowano
49 minut temu, Anhin napisał:

Dopóki nie kupisz jakiegoś ulepa za kwotę, w której poruszają się budżetowe myszy przewodowe to nie odczujesz różnicy. Poza tym kupując przez internet masz 2 tygodnie na oddanie sprzętu bez podania przyczyny, więc możesz sobie kupić i sprawdzić, jak działa taka mysz.

Jak nie chcesz za jakiś czas robić RMA myszy, bo Omrony w Logitechu pokazały swój "feature", czyli dwu-klik, co jest generalnie przypadłością dość powszechną w ich myszach, to mysz dość fajna, choć jakbyś podał rozmiar ręki, oraz budżet to byłoby łatwiej coś zaproponować. Jeśli Ci to nie przeszkadza to z kodem xkomlajw G305 w wersji białej jest za 150 zł. Coś innego to SPC Gear Lix Wireless - chiński ODM, ale fab dość dobry, micro-switche Kailh GM 4.0. Coś na baterię AAA, zamiast wbudowanych aku - SS Rival 3 Wireless. Pamiętaj, że są to ceny za budżetowe gamingowe myszy bezprzewodowe.

Z klawiatur może Genesis Thor 660, podobno całkiem nieźle działa na tym Bluetooth.

Mój budżet to powiedzmy około 200zl na mysz i myślę że tyle samo na klawiaturę. 

Ręka raczej średnia. 

Klawiaturę chyba wezmę na kablu. Zależy mi na tym żeby była w miarę możliwości cicha żeby nikogo nie budzić podczas nocnej gry 🙂

Opublikowano

Sprawdź sobie tego G305, jak nie przypasuje to po prostu oddaj.

Z klawiatur to raczej szukaj membrany, np. Logitech G213 Prodigy. Mechanik, żeby był cichy to trzeba przesmarować pierw switche i stabilizatory, dodatkowo wypada ją wyciszyć od środka. Jeśli jednak zdecydujesz się na mechanika to switche linearne i omijać Outemu.

Opublikowano

Myślę, że generalnie nie wchodź zbyt głęboko w technologię i cały ten wszechobecny technobełkot bo narobisz sobie uprzedzeń i wątpliwości, których nikt ci z głowy już nie wymiecie. Po prostu kup coś co wydaje ci się ładne i porządne, sprawdź, bez skrupułów korzystaj ze swojego prawa do zwrotu. I najważniejsze, żebyś ty był zadowolony, a nie żeby kupić coś co ktoś oznajmił, że jest dobre albo jak drogie to musi być dobre. Na oko wydaje mi się, że silenie się na bezprzewodówkę za wszelką cenę może być w twoim przypadku zbyteczne i po prostu rozwiązania kablowe plus przedłużacze załatwią sprawę. Można zacząć od wyprawy do jakiegoś dużego sklepu gdzie dotkniesz i weźmiesz do ręki różne modele i marki sprzętu zwracając uwagę na subiektywne odczucia, których nie da się opisać. Klawiatury mają różne kliki, myszy rozmaicie leżą w dłoni. W moim przypadku tak było, że najlepiej przypasowała mi no-name'owa mysz typu slim za 25zł zamiast super hiper myszek za setki złotych. Kupować w sklepie nie musisz, ew. od razu sprawdzaj za ile możesz dany sprzęt kupić online i jak będzie stosowna różnica w cenie to zamawiaj. Ale ze względu na łatwiejszy ew. zwrot w necie -zdecydowanie warto kupić online.