Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z wyłączającym się komputerem i błąd KERNEL POWER 41

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, Anhin napisał:

Okej, pozostaje mieć nadzieje, że trafiłeś na felerny produkt, a po wymianie problem już nie wystąpi.

Kurcze no mam nadzieje, że to felerny produkt, chyba nie mozliwe by było żeby cała seria była tak beznadziejna i zła hmm? Ludzie przecież używaja tych płyt głównch i procesorów wiec mam nadzieje, że jak przyślą nowe produkty że będzie okej. Nie wydaje mi sie zeby to byl problem z procesorem a raczej plyta glowna jakies figle odstawiała 😕 Jezeli przyjda drugi raz i bedzie to samo ( co mam nadzieje ze sie juz nie wydarzy ) wtedy wezme od MSI Z690-a

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.08.2022 o 16:55, Anhin napisał:

Okej, pozostaje mieć nadzieje, że trafiłeś na felerny produkt, a po wymianie problem już nie wystąpi.

Siemka.

Tyle to trwalo, wyslalem plyte glowna na gwarancje jak chcieli ze sklepu inyernetowego. Paczuszka byla zapakowana zdjecia itp porobione, za pare dni dzwonia ze piny uszkodzone... Gdzie ja robilem zdjecia przed wysylka itp i piny byly w idealnym stanie wiec to wina kuriera zapewne i nie uznali gwarancji ch*je! Kupilem nowa plyte glowna dzisiaj, MSI tym razem. Zmontowalem dopiero co wszystko odpalam, swieci sie lampka od DRAM... Przekladam kosci nic. Jedynie dziala na jednej kosci w ostatnim slocie na ram albo na dwoch kosciach obok siebie w 3 i 4 slocie wtedy sie wszystko odpala... aktualizowany bios, nowy system itp na jednej kosci wszystko zrobilem ale znowu restartowal sie komputer freezowal przy instalacji windowsa... Wnioski? W takim razie chyba procesor uszkodzony jest... Bledy w dzienniku te same, whea logger i szybkosc procesora nr 15 za niska moc bla bla czy cos gakiego. Bledy te same. Myslisz zeby wysylac procesor na gwarancje? Koncza mi sie juz pomysly i cieprliwosc do tego i nie wiem czy dawac do informatyka i bulić kosmos kase jak to w Norwegii czy wysylac procesor do tego sklepu? 

Opublikowano

Oddawaj na gwarancje, wychodzi na to, że jeden kanał jest uszkodzony. Ogólnie wiadomym jest, że IMC 12. generacji miewa problemy

Co do odrzucenia gwarancji - jeśli nie założyłeś ochrony na socket i piny zostały pogniecione to wina leży po Twojej stronie.

Opublikowano
12 minut temu, Anhin napisał:

Oddawaj na gwarancje, wychodzi na to, że jeden kanał jest uszkodzony. Ogólnie wiadomym jest, że IMC 12. generacji miewa problemy

Co do odrzucenia gwarancji - jeśli nie założyłeś ochrony na socket i piny zostały pogniecione to wina leży po Twojej stronie.

Czyli procesor oddawac ba gwarancje tak?

Opublikowano
11 minut temu, Anhin napisał:

Dokładnie tak.

W takim razie dzisiaj go wyślę. Juz dzwonilem do sklepu, sprawdza go i jak cos nie tak to wyślą mi od razu nowy

Opublikowano
W dniu 13.09.2022 o 10:06, Anhin napisał:

Dokładnie tak.

Hej. 

Przyszedl dzis nowy procesor, zamontowalem wszystko i bez zmian. Dalej wssystko to samo, system sie nie bootuje na dualchannel tylko z jedna kostka, szybkosc procesora 15 ograniczona bla bla bla i wszystko bez zmian... Mi juz rece opadaja totalnie. Oddaje jutro komputer do firmy, w ktorej wiekszosc czesci kupowalem. Niestety mobo/ram/cpu jest z innego internetowego sklepu i te wysylki zabieraja ogrom czasu. Juz i tak jestem mega w plecy kasa z tym złomem 😡 A moglem zostac przy moim poprzednim komputerze, tam nigdy nic sie nie dzialo a tym bardziej takich kwiatkow

Opublikowano

Zanim oddasz spróbujmy ostatnią rzecz. Z tego co rozumiem nie bootuje z dwoma modułami, gdy XMP jest włączone. Fajnie jakbyś podał dokładne SKU tych pamięci i jaki dokładnie model płyty MSI masz, SKU pamięci powinien być widoczny poprzez CPU-Z w zakładce SPD, znajdziesz go również na opakowaniu pamięci oraz samych pamięciach.

Teraz co możesz spróbować zrobić.

• Włóż oba moduły do slotów A2/B2, następnie odpal komputer i zresetuj UEFI/BIOS. Po tej operacji sprawdź, czy system startuje - jeśli startuje i nie ma żadnych błędów, to odpal jakiś benchmark (3DMark może być), albo jakąś grę, żeby sprawdzić czy nie sypnie w czasie obciążenia.
  • Jeśli nic nie sypnie, to wtedy włączasz profil XMP, następnie przechodzisz do zakładki OC i ustawiasz:
  1. CPU SA Voltage na 1.25-1.35V
  2. CPU VDDQ Voltage i CPU VDD2 Voltage na 1.15-1.25V
  3. DRAM Voltage na 1.35-1.40V
  4. DRAM VDDQ Voltage ustawić o 0.05V więcej niż wartość domyślna, max 1.40V.
  • Następnie zapisujesz wszystko i bootujesz komputer - jeśli wpada w Boot Loop/nie chce wystartować/nie bootuje do systemu to ponownie przechodzisz do BIOS/UEFI i zmieniasz DRAM Frequency na niższe taktowania, np. 5600MHz.
  • Jeśli komputer startuje to sprawdzasz, jak zachowuje się w benchmarku/grach. Jeśli wszystko działa, nie ma problemów w logach itd. to gratulacje - wygrałeś na krzemowej loterii CPU "Crap IMC Edition".

Jeśli nie startuje możesz oddawać spokojnie sprzęt/próbować jeszcze wymieniać RAM. Ewentualnie oddać RAM i MOBO i wybrać MOBO z obsługą DDR4 (np. MSI PRO Z690-A DDR4 lub Gigabyte Z690 Gaming X) i pamięci DDR4 3600MHz CL16/17 - np. Kingstony Fury/Renegade lub G.Skille Ripjaws V.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Anhin napisał:

Zanim oddasz spróbujmy ostatnią rzecz. Z tego co rozumiem nie bootuje z dwoma modułami, gdy XMP jest włączone. Fajnie jakbyś podał dokładne SKU tych pamięci i jaki dokładnie model płyty MSI masz, SKU pamięci powinien być widoczny poprzez CPU-Z w zakładce SPD, znajdziesz go również na opakowaniu pamięci oraz samych pamięciach.

Teraz co możesz spróbować zrobić.

• Włóż oba moduły do slotów A2/B2, następnie odpal komputer i zresetuj UEFI/BIOS. Po tej operacji sprawdź, czy system startuje - jeśli startuje i nie ma żadnych błędów, to odpal jakiś benchmark (3DMark może być), albo jakąś grę, żeby sprawdzić czy nie sypnie w czasie obciążenia.
  • Jeśli nic nie sypnie, to wtedy włączasz profil XMP, następnie przechodzisz do zakładki OC i ustawiasz:
  1. CPU SA Voltage na 1.25-1.35V
  2. CPU VDDQ Voltage i CPU VDD2 Voltage na 1.15-1.25V
  3. DRAM Voltage na 1.35-1.40V
  4. DRAM VDDQ Voltage ustawić o 0.05V więcej niż wartość domyślna, max 1.40V.
  • Następnie zapisujesz wszystko i bootujesz komputer - jeśli wpada w Boot Loop/nie chce wystartować/nie bootuje do systemu to ponownie przechodzisz do BIOS/UEFI i zmieniasz DRAM Frequency na niższe taktowania, np. 5600MHz.
  • Jeśli komputer startuje to sprawdzasz, jak zachowuje się w benchmarku/grach. Jeśli wszystko działa, nie ma problemów w logach itd. to gratulacje - wygrałeś na krzemowej loterii CPU "Crap IMC Edition".

Jeśli nie startuje możesz oddawać spokojnie sprzęt/próbować jeszcze wymieniać RAM. Ewentualnie oddać RAM i MOBO i wybrać MOBO z obsługą DDR4 (np. MSI PRO Z690-A DDR4 lub Gigabyte Z690 Gaming X) i pamięci DDR4 3600MHz CL16/17 - np. Kingstony Fury/Renegade lub G.Skille Ripjaws V.

Poprosiłem, żeby wymienili płytę główną jeszcze raz to dali mi inna w tej samej cenie a mianowicie Rog Strix B660-F Gaming Wifi ale to również nie przyniosło skutku. Powiem tak, komputer startuje w ostatnim slocie od procesora jak jest ram, ew czasami sie bootuje jak sa w b"1 i b"2 w single channel ale tez nie zawsze.RAMY nie startuja w dual channel niezaleznie czy jest XMP czy nie ma, wcale nie bootuja razem. W tym pierwszym Asusie akurat z tym nigdy nie bylo problemu a tu teraz dwie plyty i takie jajka. Ustawialem XMP dokladalem kość i bez zmian. Pomaranczowa dioda. Wiatraki w pol chodza i dalej sie nie bootuje. Zaraz moze sprobuje ustawic to co mi napisales, jak nie to oddajd cslrgo kompa do informatyka niech mi to sprawdza jeden do jednego i mowi co jest 5.

IMG_20220920_080219.jpg

Edytowane przez karoleq99
Opublikowano

Na odległość nie jestem w stanie Ci więcej pomóc. Jedyne co mogę podejrzewać to problem z samymi pamięciami. Gdyby pamięci bez problemu startowały bez XMP to można by było podejrzewać, że IMC niedomaga i może trzeba właśnie popodbijać napięcia.

Ogólnie nie jest tajemnicą, a wręcz wiedzą powszechną, że Intel miewa podobne problemy jakie miało AMD przy 1. generacji Ryzenów, które próbuje się naprawiać poprzez aktualizacje BIOS/UEFI.

Opublikowano
W dniu 20.09.2022 o 18:52, Anhin napisał:

Na odległość nie jestem w stanie Ci więcej pomóc. Jedyne co mogę podejrzewać to problem z samymi pamięciami. Gdyby pamięci bez problemu startowały bez XMP to można by było podejrzewać, że IMC niedomaga i może trzeba właśnie popodbijać napięcia.

Ogólnie nie jest tajemnicą, a wręcz wiedzą powszechną, że Intel miewa podobne problemy jakie miało AMD przy 1. generacji Ryzenów, które próbuje się naprawiać poprzez aktualizacje BIOS/UEFI.

Mi sie juz cierpliwosc skonczyla, zaprowadzilem komputer do firmy z kotrej mam wiekszosc czesci, jedynie ram i procek jest ze sklepu internetowego, maja mi wszystko sprawdzic dac znac cp jest nie tak, i moze znajda rozwiazanie z innymi kosciami ram/plyta glowna ew jak bedzie mozliwe to zmiana na podstawke DDR4 ale to ostatecznosc mi powiedzieli wiec no. Mam nadzieje ze wssystko bedzie finalnie dobrze. Wiem tyle ze juz nigdy nie bede kupowal najnowszych czesci/podstawek bo wiecej z tym jebania sie niz uzywania. Odkad kupilem czesci/komputer czyli od koncowki czerwca, bebram sie w tym po uszy. Tyle dobrego ze wtedy czesci kosztowaly mnie duzo mniej niz teraz kosztuja.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 20.09.2022 o 18:52, Anhin napisał:

Okay komputer odebrany 2 dni temu ze sklepowego serwisu, wszystko działa jak należy...  Błachy powód był. Po pierwsze system miał kwiatki z uruchomieniem przez docisk chłodzenia i za małe podkładki/pady pod bracket chłodzenia i czesto dlatego nie chciał bootować z 2 kosciami ramu. Druga sprawa sam RAM. Testowali jak juz udalo sie odpalic moje Tridenty Z i kibel... Oczywiście nie znaleźliśmy tego mojego RAMU na stronie producenta jako wspirany przez płytę główną ale i tak podczas memtest na sam koniec wywalał błędy, powodował resety i niestabilość. Finalnie wymieniliśmy RAM na Corsaira Vengeance RGB 2x16 GB również 6000Mhz i śmiga aż miło na XMP. Żadnych zadyszek, freezowania itp, był obciążony przez parę godzin wszystko stestowane i działa jak należy. Ostatecznie również sprzedałem za pół ceny MOBO poprzednie, gdzie socket sie uszkodzil przy transporcie ale pod lupa udało mi sie naprawic piny tak, że płyta działa mimo że widoczne sa troszeczke nagięcia, RAM Trident wrocil z RMA i sprzedany został za wyższą cenę nawet co go kupiłem bo ceny poszly do góry także jestem zadowolony w końcu, że wszystko działa. Pozdrawiam  i miłego weekendu życzę :)

4 minuty temu, karoleq99 napisał:

Okay komputer odebrany 2 dni temu ze sklepowego serwisu, wszystko działa jak należy...  Błachy powód był. Po pierwsze system miał kwiatki z uruchomieniem przez docisk chłodzenia i za małe podkładki/pady pod bracket chłodzenia i czesto dlatego nie chciał bootować z 2 kosciami ramu. Druga sprawa sam RAM. Testowali jak juz udalo sie odpalic moje Tridenty Z i kibel... Oczywiście nie znaleźliśmy tego mojego RAMU na stronie producenta jako wspirany przez płytę główną ale i tak podczas memtest na sam koniec wywalał błędy, powodował resety i niestabilość. Finalnie wymieniliśmy RAM na Corsaira Vengeance RGB 2x16 GB również 6000Mhz i śmiga aż miło na XMP. Żadnych zadyszek, freezowania itp, był obciążony przez parę godzin wszystko stestowane i działa jak należy. Ostatecznie również sprzedałem za pół ceny MOBO poprzednie, gdzie socket sie uszkodzil przy transporcie ale pod lupa udało mi sie naprawic piny tak, że płyta działa mimo że widoczne sa troszeczke nagięcia, RAM Trident wrocil z RMA i sprzedany został za wyższą cenę nawet co go kupiłem bo ceny poszly do góry także jestem zadowolony w końcu, że wszystko działa. Pozdrawiam  i miłego weekendu życzę :)

IMG_20220930_234906.jpg

Opublikowano

Fajnie, że wszystko działa. Czyli problemem generalnie był ILM Intela i pewnie zbyt mocny docisk chłodzenia. Co do kompatybilności - G.Skille są kompatybilne, producenci nie zawsze mają je w swoich QVL, ale G.Skill ma swoje QVL.