Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stacjonarka do 4000zł z systemem operacyjnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuje złożyć kompa do 4 klocków, najlepiej z systemem operacyjnym, ale nie koniecznie musi on być z naklejką i innymi bajerami. Po prostu aby klucz działał.

Na te chwile wybrałem niżej przedstawiony zestaw:

• Intel Core i3-10100F
  • Gigabyte GeForce RTX 3060 EAGLE OC LHR 12GB GDDR6
  • Gigabyte B560M DS3H V2
  • Corsair CV 550W 80 Plus Bronze
  • KIOXIA 1TB M.2 PCIe NVMe EXCERIA G2
  • Genesis Irid 503
  • G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis

Zależy mi na nowych podzespołach. Problemem jest ten nieszczęsny windows, może macie jakies pomysły bądź wiecie o sprawdzonych sprzedawcach, którzy nie kasują 500 zł na w10? 

Opublikowano

W jakim sklepie poskładałeś ten zestaw? Mam zastrzeżenia co do zasilacza - Corsair CV 550W posiada grupową regulację napięć, warto by było brać coś z przetwornicą DC-DC.

Dodatkowo przy takim doborze podzespołów w niektórych grach (o ile zestaw do grania, ale na taki wygląda) będzie występował bottleneck ze strony CPU.

Co do Windowsa - jeśli chcesz mieć pewność, że system pochodzi z legalnej dystrybucji to musisz wydać te ~500 zł. Oczywiście możesz kupić klucz/licencję taniej, ale nie masz wtedy pewności co do pochodzenia klucza - jeśli zdecydujesz się na takowy to zdecydowanie odradzam najtańszych ofert z allegro.

Opublikowano (edytowane)

Na razie myślałem nad xkomem, aczkolwiek nie sprawdzałem ceny podzespołów gdzie indziej. 

A pytanie bo też aby zmieścić się w przedziale cenowym jest opcja na ucięcie kosztów na karcie graficznej, zamiast 3060, wybrać Radeona RX 6600 do tego zmniejszyć dysk do 500GB i dołożyć nowszy procesor i3 12100F na płycie wtedy B660.

Tylko obawę mam co do tej karty graficznej, bo procesor udźwignie, a nie oszukujemy się zestaw w większości będzie używany do grania przez siostrzeńca.

Co do zasilacza to co proponujesz innego nie odbiegając zbyt bardzo cenowo ?

Edytowane przez Dum3l20
Opublikowano

W większości sklepów ceny są gorsze niż w x-komie na ten moment. W morele zbliżony zestaw będzie kosztować 50 zł więcej.

Jest opcja ucięcia kosztów na GPU i SSD, no i nadal można RX 6600 parować z i3-10100F/10105F - nie będzie z tym problemu, bottleneck w żadnych grach nie wystąpi. Wtedy powinno wszystko się spinać cenowo. RX 6600 udźwignie wszystkie gry - wiadomo będzie to obarczone zjechaniem z ustawieniami lekko w dół, ale coś za coś. Poza tym, jeśli siostrzeniec będzie grał wyłącznie w gry pokroju CS:GO, Valorant, Fortnite i im podobne to jakoś nie odczuje różnicy.

Co do zasilacza - Vero L3 600W w cenie 259 zł.

Można jeszcze zrobić w inny sposób - nie kupować systemu wcale i działać na nieaktywowanym, będą z tego powodu pewne ograniczenia w postaci zablokowanej możliwości personalizacji systemu oraz watermarka, ale według mnie jest to lepsze rozwiązanie niż pchanie się w klucze za 50 zł. W przyszłości (najlepiej najbliższej) licencję wypadałoby zakupić.

Opublikowano

Padło chyba na te 3 zestawy:

https://www.x-kom.pl/lista/ksdd72dkp

https://www.x-kom.pl/lista/sgaubhgy3

https://www.x-kom.pl/lista/qwavu54up

Teraz pytanie, zestaw z Win, jest w razie w, raczej nie nastawiam się bardzo, Wole na razie dołożyć do zestawu a później cos z nim kombinować. Podzespoły zapewne nie będą szybko zmieniane, może delikatnie. Aczkolwiek nigdy nic nie wiadomo. Dlatego wolałbym aby chociaż ta płyta główna miała możliwosc podniesienia do tej i5 bez dławienia się, jak i współgranie GPU/CPU z wymianą.

Opublikowano

Jak brać system to zamiast OEM lepiej brać BOX/ESD dla świętego spokoju, w morele za 579 zł - https://www.morele.net/system-operacyjny-microsoft-windows-11-home-pl-64-bit-box-haj-00116-10118775/

Jeśli natomiast zdecydujesz się brać bez systemu i zakupić go za jakiś czas to można zrobić kilka modyfikacji, tj.:

W drugim koszyku oszczędzamy na dysku - zamieniamy go na 512GB Lexara NM620 lub 500GB Kioxia Exceria i dzięki takiemu zabiegowi można brać RTX 3060 - Inno3D RTX 3060 Twin X2 LHR. Ewentualnie jeszcze dla świętego spokoju (bo głowy nie dam uciąć, że płyta nie pogryzie się z Aegisami) RAM - Kingston Fury Beast (2x8GB) 3200MHz CL16 lub G.Skill Ripjaws V (2x8GB) 3200MHz CL16. Ze wszystkimi zamianami cena koszyka powinna wynieść ~4033 zł.

Opublikowano

Kurcze sensowne rozwiazanie. Bo nie mam prywatnie nic do AMD ale gdzies geforce bardziej w moim sercu. I chyba ten zestaw najbardziej mi odpowiada jeżeli tak myslę nad tym. 

Lecz nadal racjonalnie podchodzac do tego nadal boje się o ten system... Bo wersja nie aktywna powduje wielkie ograniczenia? No i jak to wyglada aktualnie względem nielegalnego źródła kluczy? Wiem że paru znajomych ma i nie narzeka. Ok, rozumiem że człowiek nie jest pewny czy będzie to działało. Ale w momencie kiedy pójdzie to chyba już nie mam się czego bać?

Opublikowano

Łatwiej dokupić dysk na jakiejś promocji i dorzucić do komputera niż wymieniać CPU czy GPU, a jeśli wszystko pójdzie tak jak zapowiadają to pod koniec roku ceny SSD i RAM powinny coś tam spaść, o ile inflacja wszystkiego nie pożre.

Wersja nieaktywowana blokuje głównie możliwość zmiany ustawień związanych z personalizacją - tj. zmiana tapety, kolorów, kompozycji itd., poza tym w rogu ekranu będzie widniał cały czas watermark "Aktywuj system Windows".

Klucze sprzedawane powiedzmy w okolicach 100-200 zł raczej nie pochodzą z nielegalnych źródeł a tzw. "rozbiórek", czyli z komputerów firmowych, które przestały być używane. Jeśli aktywacja się powiedzie to znaczy, że Microsoft nie ma z tym kluczem problemu, co nie oznacza, że nie ma możliwości zablokowania go w przyszłości, a takich przypadków jest bardzo mało. To czy klient chce kupić licencję u autoryzowanego resellera Microsoftu czy w jakimś sklepie z kluczami po 100 zł, czy też taniej to już jego decyzja.

Opublikowano (edytowane)

ok. Juz chyba wiem wszystko 😉
Dziękuję Ci za pomoc i jednak upchnięcia w budżecie tego 12100 i 3060 😛 Bo nie powiem chciałem takie cos osiągnąć. 

https://www.x-kom.pl/lista/bjluek6s4 ostateczna zapewne wersja z racji że na grupce na FB nic wiecej nie pomógł.

Edytowane przez Dum3l20