Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy opłaca się kupić https://www.x-kom.pl/lista/djy4n75yu

Z promocją komponenty, koszt 1965 zł

Chyba że jest coś lepszego mniej więcej z taką samą ceną czy może taniej. Też nie śledzę rynku i nie wiem czy jest to dobry wybór, ramy mi się podobają, ale bez światełek też mogą być jakieś tańsze czy lepsze od tych.

Z aktualnego pcta co chce wrzucić to GTX 1060 6GB i SSD 500GB. Grafika nie docelową, w najbliższych miesiącach też pewnie pójdzie upgrade

Opublikowano (edytowane)

Największe zastrzeżenia jakie mam to Ryzen. Proponowałbym jednak Intela. Nie wyjdzie ci to znacząco drożej, a jednak Intel to Intel i w pewnych sytuacjach będzie to miało znaczenie. Chodzi o architekturę tak procesora jak i płyty głównej. Przy AMD bywają problemy ze sterownikami, kompatybilnością sprzętu, stabilnością, a nawet wydajnością i temperaturą. Oczywiście zaraz zostanę zjedzony przez fanów AMD, ale zdania i tak nie zmienię.

Reszta jest optymalna w tej klasie cenowej, nie mam uwag, moim zdaniem prawidłowe wybory. Chyba, że będziesz faktycznie przechodził na bardziej prądożerną grafikę to może rozważyłbym większy zapas na zasilaczu i zakup 750W co nie będzie jakimś znacząco większym wydatkiem, a przełoży się na kulturę pracy zasilacza.

Dopłacasz parę groszy i jest piękny Seasonic:

https://www.x-kom.pl/p/687011-zasilacz-do-komputera-seasonic-g12-750w-80-plus-gold.html

A gybyś chciał oszczędzić na ramie i wziąć coś bez fajerwerków to para takich będzie ok i żadnej różnicy nie zauważysz:

https://www.x-kom.pl/p/577263-pamiec-ram-ddr4-gskill-8gb-1x8gb-3200mhz-cl16-aegis.html

(aczkolwiek gdybyś brał Intela to mógłbyś trochę te Kingstony wykręcić dzięki wsparciu XMP)

Jeżeli chodzi o Intela to:

https://www.x-kom.pl/p/564465-procesory-intel-core-i5-intel-core-i5-10400f.html

https://www.x-kom.pl/p/621550-plyta-glowna-socket-1200-asrock-b560-steel-legend.html

Chyba, że zadowoliłbyś się mATX to płyta może być nawet tak tania ale osobiście wolałbym dopłacić do tej wyżej:

https://www.x-kom.pl/p/640394-plyta-glowna-socket-1200-asrock-h510m-hvs.html

Edytowane przez monsune
Opublikowano (edytowane)

AMD czasami ma swoje gorsze dni, szczególnie przy kartach graficznych, ale z reguły jeśli ktoś chce oszczędzić, nie wymieniać często socketu i mieć przyzwoitą wydajność, to jest dobry wybór. Osobiście mam komputer oparty na AMD i jeśli miałbym robić upgrade, to pewnie przy procesorze bym się nie zastanawiał, co innego w sytuacji GPU. Zaoszczędzić i czasami cierpieć przez brak funkcji (np. niektórzy twórcy gier z niewiadomej przyczyny preferują implementacje DLSS), albo dopłacić i mieć większość problemów z głowy? (aczkolwiek wydajnościowo podobnie, jak nie czasami gorzej, w zależności od gry)

Edytowane przez sushiVo
Opublikowano

@monsune AMD ma problemy ze sterownikami w przypadku GPU, w przypadku CPU to generalnie wieczna ballada pt. AGESA, więc aktualizacje UEFI są wręcz wskazane.

G12 nie jest produkcji Seasonica, za produkcję odpowiada chińska firma Helly Technologies, zasilacz ten można znaleźć także pod nazwą 1st Player Armour AR, zdecydowanie lepiej postawić na zasilacze oparte o platformę GPX produkcji CWT - Thermaltake Toughpower GF 650W lub Krux Generator 650W, lub brać Seasonic Core GC 650W, który rzeczywiście jest produkcji Seasonica.

Lepiej proponować RAM w zestawie 2x8GB, nie ma gwarancji, że profil XMP ruszy na dwóch różnych modułach 1x8GB.

@MrVaxur Jak nie zależy Ci na ARGB to obudowa bez ARGB - SPC Regnum RG6V TG, a RAM na G.Skill Aegis (2x8GB) 3200MHz CL16. Dodatkowo polecam dorzucić chłodzenie CPU w celu poprawy temperatur i ogólnej kultury pracy - SPC Spartan 5. Boxowe chłodzenia AMD jak i Intela to głośny szajs.

Opublikowano

Helly Technology raczej. Jak już przepisywać z Tom's Hardware to dokładnie. Chińczycy produkują w takich standardach jak zamawiający sobie życzy. Seasonic to jest taka klasa, że nie firmowaliby tego zasilacza, gdyby nie był tego wart. Dla Anteca też produkują i Bóg raczy wiedzieć dla ilu firm jeszcze. To, że ktoś coś tam pierdnął, że to HT, nie znaczy nic. Jak mi pokażesz recenzję z której wynika, że jest konkretny problem to wtedy pogadamy, a póki co zaufam raczej eskpertom z Seasonic'a, że wiedzą co robią. Karty graficzne też są produkowane w Chinach przez firmy trzecie i płyty główne też i rozmaite komponenty do konsol też i co z tego wynika niby?

Pewnie, że jest ryzyko z tym XMP ale zawsze można ram wymienić w razie czego, a jednak różnica w cenie jest spora. Ja u siebie nie miałem problemu na 2 modułach.

Największy szajs to jednak boxowe chłodzenie AMD. Intel nie jest taki zły i nie demonizowałbym. Zawsze można najpierw sprawdzić na boxowym i ew. dokupić. Każdy używa sprzętu inaczej, w wielu przypadkach boxowy spokojnie wystarczy.

Opublikowano

Nie chodzi o to, że firma z Chin, nie chodzi także o to, że Seasonic na to nakleja swoją naklejkę. Chodzi o to, że zasilacz nie posiada żadnej rzetelnej recenzji (poza tymi na RU stronach), więc to jest kupowanie produktu w ciemno. Oczywiście wiem, że jakby z zasilaczem byłyby problemy to Seasonic wszcząłby akcję serwisową, jednakże nie każdemu chce się czekać ~2 tygodnie na wymianę zasilacza przez producenta. Po prostu lepiej postawić na zasilacz, który recenzje posiada.

Osobiście proponuje podzespoły, które mają działać bez problemowo. Rozumiem, że różnica względem Kingstonów - to tak, w cenie Kingstonów lepiej brać szybszy RAM, w szczególności w przypadku Ryzenów.

Opublikowano

Wystarczającą rekomendacją jest właśnie ta naklejka Seasonica. A wszyscy siejący wątpliwości mogliby się wreszcie wziąć za pisanie recenzji zamiast jęczeć. Skąd wiesz poza tym, że ta fabryka do nich nie należy w ramach tej samej grupy kapitałowej? Mogli przejąć tę firmę podobnie jak kilka innych o czym się nie mówi. Nie takie rzeczy ten rynek widział i jeszcze lepsze numery też. A osobiście mam chociażby XFX-a XTR, który ma Seasonic'a w środku. Jak go kupowałem to też nie było za wiele recenzji, a jak były to bez fajerwerków, w Polsce to już w ogóle nikt nie wiedział co to jest (i dalej masa ludzi nie wie). Za to chętnie kupują np. szeroko i miło opisane Corsair'y, które też (te z wyższej półki) robi dla nich Seasonic.

Jest to firma z 40-letnią tradycją, absolutna elita jeśli chodzi o zasilacze. Nie ma takiej opcji, żeby naklejali swoje naklejki na tanich OEM'ach bo to oni są producentem i mają całą wiedzę i technologię w palcu. I to oni produkują OEM dla wielu innych marek, a nie odwrotnie. W związku z tym twierdzę, że jest tak jak to przedstawiłem we wstępie.

Opublikowano

Nie słyszałem, żeby Seasonic ogłaszał wykupienie jakiejkolwiek firmy czy budowę jakiejkolwiek fabryki, więc prawdopodobnie nadal korzystają ze swoich dwóch fabryk. Nie ogłaszali również stworzenia marki 1st Player (marka jest własnością Helly).

Na dzień dzisiejszy Seasonic nie robi żadnego zasilacza dla Corsaira, aktualnie serię AX robi Flextronics, HX i RM CWT, niższe serie CWT, Great Wall i HEC. Nadal będę obstawiał przy swoim, żeby mieć dystans do tego zasilacza.

Opublikowano

Męczysz nieprawdopodobnie. Może ta fabryka produkuje na licencji albo zajmuje się, na dedykowanych liniach, montażem z komponentów Seasonica, o tym pomyślałeś? Powtórzę, że firma o takiej reputacji jak Seasonic wie co robi. Nawet niektóre wysokie modele Prime produkowane są w Chinach i działają doskonale, mają 12 lat gwarancji. A może chodzić po prostu o zwykłe kwestie podatkowe i optymalizację kosztów. Konsole czy sprzęt Apple też produkowany jest w Chinach i co z tego? Co właściwie nie jest tam produkowane? Globalny producent i właściciel marki nadzoruje swoją produkcję, wdrożył odpowiedni system kontroli jakości i problemu nie ma. Idiotyzmem jest szukanie dziury w całym.

A Corsair to wiadomo co to jest - reseller i nic więcej. Jak widać sami mają tych producentów od cholery, aż śmieszne to jest, ale oczywiście nikt nawet nie piśnie o możliwie niższej jakości, prawda? Wszystko jest tip top. Wypromowali się na Seasonicu, a potem zmienili producentów OEM żeby zmniejszyć koszty, proste.

Seasonic to Seasonic, renomowany producent, a nie śmieszny reseller jak większość. Jak dla mnie mogą nawet w Kongo składać te zasilacze.