Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Jak w tytule mam problem z Shiginima launcherem. Rzecz polega na tym, że wciskam przycisk play, pasek się ładuje, dochodzi do końca, a potem nic się nie dzieje, launcher zostaje cały czas włączony, ale sama gra się nie włącza.

Javę pobierałem już kilka razy i aktualizowałem, uruchamiałem plik jako administrator, pobierałem od nowa (ze stronki shiginima).

Proszę o pomoc, pozdrawiam! 🙂

mc.PNG

Edytowane przez iluzjonistaaa
nieścisłość
Opublikowano

Hipokryzja level mistrz. Zapomniał wół jak cielęciem był i na pewno nie masz i nigdy nie miałeś nic "pirackiego" na kompie ani telefonie. Ja testowałem Minecrafta przez kilka lat zanim zdecydowałem się zakupić licencję i czy komuś coś się stało? Gdybym nie testował to pewnie bym się nie wciągnał i nigdy bym nie zakupił legalnej wersji.

Opublikowano
19 minut temu, monsune napisał:

Zapomniał wół jak cielęciem był

Wtedy to ja nawet komputera nie miałem.

19 minut temu, monsune napisał:

na pewno nie masz i nigdy nie miałeś nic "pirackiego" na kompie ani telefonie.

Nie każdy jest przestępcą bez szacunku dla programistów.

Opublikowano (edytowane)

Udaj się do psychiatry i to prędko bo takie zadęcia i wyparcia bywają groźne. Przyjmij też do wiadomości, że tylko człowiek skazany prawomocnym wyrokiem sądowym jest przestępcą w Polsce (i nie tylko), a za takie pomówienia jakie tu serwujesz możesz usłyszeć prokuratorski zarzut zniesławienia osoby.

Nawiasem mówiąc warto też zrozumieć czym jest dozwolony użytek osobisty zamiast zgrywać eksperta od wszystkiego.

17 godzin temu, iluzjonistaaa napisał:

Jak w tytule mam problem z Shiginima launcherem. Rzecz polega na tym, że wciskam przycisk play, pasek się ładuje, dochodzi do końca, a potem nic się nie dzieje, launcher zostaje cały czas włączony, ale sama gra się nie włącza.

Wciśnij ctrl + shit + esc (task manager) i zobacz ile masz aktywnych procesów launchera i minecrafta jako takiego. Prawdopodobnie coś się zbugowało i będziesz widział więcej niż jeden proces co może skutkować taką sytuacją jak opisałeś. Skilluj wszystko i wtedy spróbuj odpalić launcher od początku.

Edytowane przez monsune
Opublikowano (edytowane)

Żaden proces minecrafta się niestety nie włącza, jedyny jaki jest widoczny to java, ale to z launchera 😕

Podświetla się nakładka Nvidia Geforce tak jakby gra się odpaliła, ale niestety nic takiego nie ma miejsca 😞

nieścisłość
Opublikowano

A ile ramu przydzieliłeś dla minecrafta? Próbowałeś zwiększyć? Jeszcze inny pomysł to wywalić folder: /%appdata%/roaming/.minecraft i przeinstalować bo może coś się zakręciło tam.

Opublikowano (edytowane)

Nie przydzielałem ilości RAM do Minecrafta, po prostu włączyłem grę.

Folder już niejednokrotnie usuwałem i pobierałem launcher od nowa z ich stronki.

Dodam, że z Javą trochę dziwna sprawa, bo podczas pobierania pliku pobiera się on w jakimś dziwnym rozszerzeniu, którego nie można otworzyć (tak, plik pobrałem z oryginalnej strony Javy).

Dopiero po nadaniu mu rozszerzenia .exe zaczyna on działać i Java instaluje się w sposób prawidłowy.

Oczywiście instaluję wersję dla Windows, którego używam.

Opublikowano

No to może w javie jest problem. Nie wiem co dokładnie pobrałeś ale tu jest exe:

https://download.oracle.com/java/18/latest/jdk-18_windows-x64_bin.exe

Generalnie minecraft od wersji 1.18 wymaga przynajmniej javy 17. Może pobrałeś starszą wersję albo w ogóle coś innego?

Możesz też spróbować z Zulu:

https://www.azul.com/downloads/?version=java-18-sts&os=windows&architecture=x86-64-bit&package=jdk

I jeszcze jedno: być może launcher ma nieprawidłowo ustawioną ścieżkę do javy?

Opublikowano (edytowane)

Pobrałem ww. pliki, zainstalowałem i nic to nie daje, jeśli chodzi o ścieżkę to załączam ją na screenie, jest prawidłowa.

Przechwytywanie.PNG

Dodatkowo gdy zmieniłem wersję minecraft na starszą wtedy wyskakuje taki błąd:

obraz.png

Teraz widzę, że jeśli włączam wersję 1.14 lub starszą wszystko jest w porządku, a nowszych nie można.

Opublikowano

W takim przypadku myślę, że jedna z 2 rzeczy może pomóc. Zacznijmy od tej prostszej: przejdź do folderu z javaw.exe, wybierz properties, potem compatibility i tam zaznacz: run this program as an administrator. No i potem oczywiście apply. Nie wiem jakiego masz windowsa ale zakładam, że to ogarniesz bez problemu.