Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam pytanie: czy przy zakupie routera przenośnego jest potrzebna karta sim? Czy istnieje możliwość kupna routera który nie wymaga karty? Jak to działa?Z góry  Dzięki za odpowiedź. 

Edit: Głównie zależy mi na tym modelu: Totolink N200RE V5.

Edytowane przez Fajnyziomekfajnyziom72628
Opublikowano

Kupując mobilny router zrobiłem dość dokładny research i wyszło mi z tego, że liderem w tego typu rozwiązaniach jest Huawei i tej marki routery przenośne zdecydowanie polecam. Nie byłem rozczarowany ani jakością wykonania, ani softem, ani stabilnością działania. A kupiłem 2-letnią używkę tak naprawdę, za śmieszne pieniądze bo za 80zł z dostawą.

Kultowy, popularny model z agregacją 2 pasm LTE (CAT-6) który polecam: Huawei E5783B-230. Za nieco większą kasę można też kupić jego nowszą wersję z gniazdem na antenę zewn. Oczywiście nie zawsze jest ona niezbędna, ja mam ze 2km do swojej stacji bazowej, po drodze masę różnego betonu i drzew, a mimo to pięknie działa, nic się nie grzeje, nie stuka i nie piszczy. Śmiesznie małe rozmiary - taka zgrabna mydelniczka która spokojnie mieści się wszędzie i prawie nic nie waży.

Zwróć uwagę na wspomnianą agregację pasm. Router na który się zdecydowałeś nie posiada tej funkcjonalności, a naprawdę warto za nią zapłacić. Jeśli chodzi o kartę SIM to jak najbardziej, router mobilny posiada gniazdo takie jak telefon i wrzucasz tam kartę z jakimś pakietem netu lub planem taryfowym. Router sam ją sobie konfiguruje i odpala neta, a tobie pozostaje jedynie ustawić wi-fi z poziomu interfejsu webowego (w przeglądarce).

Opublikowano

Każdy router przenośny (Mi-Fi), a więc posiadający akumulatorowe źródło zasilania, co do zasady posiada gniazdo SIM. Zakłada się, że chcesz używać go w terenie, więc skąd miałbyś mieć neta jak nie z sieci komórkowej? Nie możesz kupić routera i mieć neta znikąd.

Oczywiście mówimy o routerze przenośnym bo o taki pytałeś na początku. Routery tradycyjne (zasilane z gniazdka) najczęściej nie mają gniazda SIM i wymagają podpięcia netu poprzez port WAN, ew. poprzez modem wpięty do gniazda USB.