Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A więc mam problem z Zużyciem dysku SSD (nie ram) próbuję go rozwiązać już od dwóch dni i nie widzę żadnych rezultatów. Ma ktoś jakiś pomysł?
Jbc serwer vps (jestem nowy). Problem jest taki że zużycie dysku się nie zwiększa a przez to serwer spowalnia i chunki się bardzo długo renderują.

Zrzut ekranu 2022-06-14 202956.png

Edytowane przez mati_new
  • Biter. zmienił(a) tytuł na Problem zużyciem dysku
Opublikowano

Użycie dysku nie ma żadnego wpływu na wydajność serwera. Im więcej chunków jest wygenerowane tym więcej dysku będzie potrzebował świat i jest to całkowicie normalne. Brak zwiększania wykorzystania dysku to zapewne błąd panelu. Wolne ładowanie chunków może być spowodowane np. tylko jednym wątkiem procesora, starym procesorem, oversellingiem, dyskiem HDD, starą wersją silnika lub silnikiem Spigot. Na jakim hostingu kupiłeś tego vpsa? Możesz zainstalować plugin Spark i wykonać profilera (/spark profiler, po chwili /spark profiler --stop i wysyłasz wygenerowany link).

Opublikowano (edytowane)

kupiłem vps'a na MINEH ST
co do chunków, czemu silnik Spigot jest zły miałem go na starym serwerze i wszystko było bardzo dobrze, ale kiedy zainstalowałem paper to były pewne spadki fps'ów
(stary serwer był na hoście). a timingi nie mogą być zamian Sparka?  Może ta grafika się przyda do określenia czegoś:  

Edytowane przez mati_new
Opublikowano
28 minut temu, mati_new napisał:

kupiłem vps'a na MINEH ST

Minehost mocno overselluje, możesz pomyśleć nad zmianą.

czemu silnik Spigot jest zły

- Okropny, mało wydajny kod
- Autor uważa się za władcę wszystkiego
- Wyrzuca wszystkie poprawki Minecrafta (w tym asynchroniczne chunki), bo autorowi nie chce się zmieniać kodu dla kompatybilności
- Istnieje na nim wiele błędów pozwalających kopiować przedmioty, crashować serwer i wiele więcej (np. osiągać prawie nielimitowany dmg)
- Nie działa na nim część pluginów
- Nadal działa na nim x-ray

kiedy zainstalowałem paper to były pewne spadki fps'ów

Silnik serwera nie może wpływać na fpsy gracza, jedyne co na to wpływa ze strony serwera to części świata (np. 10k entity w jednym miejscu). Było to spowodowane czymś po twojej stronie.

a timingi nie mogą być zamian Sparka?

Timingi ze Spigota dosłownie nic mi nie powiedzą, a nawet te z Papera są średnie (mało informacji, niedokładne informacje, zasobożerność) i powinny zawsze być wyłączone.

EDIT: usuń lepiej tego screenshota i zmień hasło do ssh, pokazałeś je na nim.

Opublikowano
W dniu 16.06.2022 o 15:23, Helios1993 napisał:

Minehost mocno overselluje, możesz pomyśleć nad zmianą.

to co polecasz, czy na czym ty masz serwer. I tak planowełem zmienę i zakup lepszego pakietu

Timingi ze Spigota dosłownie nic mi nie powiedzą, a nawet te z Papera są średnie (mało informacji, niedokładne informacje, zasobożerność) i powinny zawsze być wyłączone.

EDIT: usuń lepiej tego screenshota i zmień hasło do ssh, pokazałeś je na nim.

dzięki zobaczę ten plugin

już zmieniłem

- Okropny, mało wydajny kod
- Autor uważa się za władcę wszystkiego
- Wyrzuca wszystkie poprawki Minecrafta (w tym asynchroniczne chunki), bo autorowi nie chce się zmieniać kodu dla kompatybilności
- Istnieje na nim wiele błędów pozwalających kopiować przedmioty, crashować serwer i wiele więcej (np. osiągać prawie nielimitowany dmg)
- Nie działa na nim część pluginów
- Nadal działa na nim x-ray

No może zmienię na PaperMC

Silnik serwera nie może wpływać na fpsy gracza, jedyne co na to wpływa ze strony serwera to części świata (np. 10k entity w jednym miejscu). Było to spowodowane czymś po twojej stronie.

możliwe że to przez tamtejszego anty x-ray'a bardzo po tym spadły fps'y.

Opublikowano
Godzinę temu, mati_new napisał:

to co polecasz

Aktualnie najlepszy jest Bloom, całkiem szybko rozwija się też nowy Pufferfish, który już teraz oferuje prywatny fork Papera dla klientów ze stabilnymi aynchronicznymi pathfindingiem i trackerem, co zwiększa ogólną wydajność serwera do 30%. Przewagami Blooma nad Pufferfishem są dużo lepszy panel dla serwerów mc, vpsy oraz bardzo dobra ochrona przed ddosami.

Cytat

możliwe że to przez tamtejszego anty x-ray'a bardzo po tym spadły fps'y.

Jeśli bezmyślnie wsadziłeś do niego powietrze bez czytania to tak, mogło to spowodować spadki fpsów.

Opublikowano
14 godzin temu, Helios1993 napisał:

Aktualnie najlepszy jest Bloom, całkiem szybko rozwija się też nowy Pufferfish, który już teraz oferuje prywatny fork Papera dla klientów ze stabilnymi aynchronicznymi pathfindingiem i trackerem, co zwiększa ogólną wydajność serwera do 30%. Przewagami Blooma nad Pufferfishem są dużo lepszy panel dla serwerów mc, vpsy oraz bardzo dobra ochrona przed ddosami.

a co sądzisz na temat Cloud hostingu na nazwa.pl?

15 godzin temu, Helios1993 napisał:

Jeśli bezmyślnie wsadziłeś do niego powietrze bez czytania to tak, mogło to spowodować spadki fpsów.

możliwe nie pamiętam już

Opublikowano
5 minut temu, mati_new napisał:

a co sądzisz na temat Cloud hostingu na nazwa.pl?

To jest hosting przeznaczony pod strony internetowe, nie pod serwery gier. Serwer mc do wydajnego działania wymaga procesory takie jak core od intela, a najlepiej ryzen od amd. Xeony, epyce i threadrippery się ani trochę nie nadają pod takie serwery.

Opublikowano
7 minut temu, mati_new napisał:

a jest jakiś Polski fajny wydajny i nie oszukujący hosting vps?

Lvlup, ceny są trochę wysokie, lecz można kupić taniej wirtualną walutę na rynku. Dlaczego tak ważne dla ciebie jest by był to polski hosting?

Opublikowano
26 minut temu, Helios1993 napisał:

Dlaczego tak ważne dla ciebie jest by był to polski hosting?

1. wolę płacić w zł no wiesz inflacja i te sprawy

2. moi koledzy mają słaby ping a polskie hosty mają najczęściej serwery w niemczech

to są te główne powody.

A na przykład name.pl (ale vps) czy homecloud.pl (też vps)?

Opublikowano
4 minuty temu, mati_new napisał:

1. wolę płacić w zł no wiesz inflacja i te sprawy

Jeśli przeliczyć ceny Blooma na złotówki to wychodzi taniej niż na lvlupie.

2. moi koledzy mają słaby ping a polskie hosty mają najczęściej serwery w niemczech

Bloom też ma serwery w Niemczech.

A na przykład name.pl (ale vps) czy homecloud.pl (też vps)?

Powtórzę: "Serwer mc do wydajnego działania wymaga procesory takie jak core od intela, a najlepiej ryzen od amd. Xeony, epyce i threadrippery się ani trochę nie nadają pod takie serwery." Trzeba też patrzeć na współdzielenie zasobów, jeśli przelicznik wątków procesora na ram różni się w zależności od pakietu to dzielisz te wątki z innymi serwerami, co może spowodować spadek wydajności w godzinach szczytu.

Opublikowano

a jaką ofertę polecasz z około 15 graczami w jednym momencie i około 25 pluginami (średnio obciążającymi)?

max budżet to około 80zł

Opublikowano

Na tak mały serwer to nawet nie trzeba szukać czegoś mocnego. Jeśli chcesz trochę oszczędzić to Pukawka by wystarczyła, a jeśli chcesz mieć trochę więcej zasobów na przyszłość to możesz kupić Performance/Performance+ z dwoma wątkami procesora od Blooma.

Opublikowano

chciałem kupić serwer vps ponieważ był on aktywny 24/7
a stary hosting jeżeli się na nim długo nie grało to się wyłączał (był na craft serve) nie jestem pewny ale to chyba prze to że nie miał screen'a.
więc czy wiesz czy Pukawka też tak ma?

Opublikowano

Craftserve jest jednym z gorszych hostingów i usypia serwer gdy nikt na nim nie gra aby móc wcisnąć jak najwięcej serwerów na maszynę. Żaden inny znany mi płatny hosting tak nie robi, więc na Pukawce nie będziesz miał tego problemu.

Opublikowano

To najgorszy hosting z tych popularnych, zasoby które widzisz przy zakupie są całkowicie sfałszowane. Korzystają z innych procesorów niż mają napisane na stronie, dają ci ~40% kupowanego ramu, a ceny są bardzo wysokie. Korzystają też z xeonów, które jak już pisałem nie nadają się pod serwery gier.

Opublikowano

mhm, szkoda tylko że pukawka ma max 8GB ram wiem, że to dosyć  dużo ale jak kiedyś zabraknie można by było dokupić a tak nie bardzo  😕

Opublikowano

Prawdziwe 8gb wystarczy dla ponad 100 graczy, na pukawce bottleneckuje procesor. Trzeba też wiedzieć, że ram na pukawce jest współdzielony, lecz jest tak na każdym polskim hostingu serwerów mc + pukawka nie overselluje tak mocno jak pozostałe.

Opublikowano

co prawda to prawda no zobaczę pukawkę. Po zatym zauważyłem że mają tam chyba trzy godziny próbne więc mogę sprawdzić czy nie kłamałeś że jest taki fajny 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, mati_new napisał:

co prawda to prawda no zobaczę pukawkę. Po zatym zauważyłem że mają tam chyba trzy godziny próbne więc mogę sprawdzić czy nie kłamałeś że jest taki fajny 🙂

Bierz TitanAXE, to jeden z najlepszych hostingów w Polsce, mają bardzo szybką pomoc techniczną, pomagają w konfiguracji serwera itd...

Co do tych bredni co Helios pisał to nie ma zupełnie racji, gdyby tak było to titanaxe by nie był aż tak obleganym hostingiem przez wszystkich

Opublikowano
11 minut temu, Querko242 napisał:

Bierz TitanAXE

Skończysz ty kiedyś z tym trollowaniem?

11 minut temu, Querko242 napisał:

Co do tych bredni co Helios pisał to nie ma zupełnie racji

No to czekam, która część tego co napisałem jest "brednią"?

Opublikowano
16 godzin temu, Querko242 napisał:

Bierz TitanAXE, to jeden z najlepszych hostingów w Polsce, mają bardzo szybką pomoc techniczną, pomagają w konfiguracji serwera itd...

Co do tych bredni co Helios pisał to nie ma zupełnie racji, gdyby tak było to titanaxe by nie był aż tak obleganym hostingiem przez wszystkich

nie dzięki posłucham eksperta  🙂

Opublikowano

Wygląda na to, że masz przycięte I/O. Nie polecam hostingów typu shared pod MC - zawsze są problemy prędzej czy później bo większość komercyjnych sprzedawców ma rosnące koszty przy niewielkim zysku, więc króluje overselling.