Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje kupić nie dużym kosztem komputer do pogrania w weekendy, gry typu CS GO, Minecraf, Fornite. Czasem proste programy typu gimp itp. Komputer raczej nie będzie katowany raczej będzie normalnie użytkowany może byc tak ze będę z niego korzystał tylko czasami..  Wiec za jakis czas jak by byla potrzeba to bym ulepszył i moja jedyna propozycja to. Na komputerze moze byly by dwie max moze 3 gry
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-hp-pavilion-gaming-tg01-0024nw-ryzen-5-3500-16gb-512gb-ssd-gtx1650super-4gb-win10h-czarny-14 

Opublikowano

Tego typu komputerów się nie ulepsza, bo wychodzi w praniu, że do wymiany musi lecieć prawie wszystko i lepiej po prostu kupić nowy komputer. Prebuildy przechodzą swój renesans ze względu na ceny i dostępność kart graficznych.

Generalnie chcesz to kupuj albo określ swój budżet na sprzęt i postaram się coś złożyć. Pamiętaj, że to outlet oceniony jako dostateczny, więc nie jest to nowy sprzęt, tylko po zwrocie.

Opublikowano

Ogólnie gotowce mają to do siebie, że nie są zbytnio 'pochlebiane' wśród osób, które znają się na rzeczy, ponieważ nigdy nie jesteś w 100% pewny co tam masz wsadzone. Jeżeli mógłbym Ci doradzić i potrzebujesz kompa do takich prostych rzeczy to łap tutaj moją inspirację: https://www.morele.net/inventory/info/ae29d2a3/

Moja inspiracja vs to co przesłałeś w krótkich krokach: 

• Dysk z SSD na M2 - szybciej będzie przetwarzał dane. 
  • Lepszy procesor, bo z 3.4 na 3.6 + jest nowszy
  • Gorsza karta graficzna, ale mam tą samą u siebie w kompie i wszystkie gry, a nawet GTA V czy Wiedźmin chodzą na najwyższych w 60 FPS, więc myślę, że styknie. 
  • Ram z 2666 na 3200 MHz i pewnie z mniejszym CL, zakładam, że tam jest CL17 albo CL18
  • Zasilacz z 310W (WTF) na 600 W - tutaj od razu powinna się zapalić czerwona lampka.

Zestaw jest droższy o 300 zł, a gwarantuje Ci, że posłuży dłużej i będzie wydajniejszy niż ten gotowiec - oczywiście trzeba dorzucić sobie tylko system, a jak nie potrafisz składać komputerów to wiem, że morele lub x-kom mają składanie z 1zł 🙂

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Myślę że tak do 2800, wolałbym coś złożonego że względu że składaniem komputerów nigdy nie miałem do czynienia wiecznie laptop i konsola

Opublikowano

@PrzemekMm no to jeżeli dodasz wszystko do koszyka + dołożysz sobie podstawowe składanie komputera z moreli, wpisujesz kod rabatowy "fanboym" lub jakikolwiek inny z Internetu i złożenie jest za 1 zł, cena jest do 2800, więc masz wszystko oprócz windowsa, jedynie co może podnieść cenę jeszcze to aktualizacja BIOS, ale to na etapie składania komputera morele Cię poinformują czy trzeba dokupić czy nie, a koszt to 40zł. No, ale ze względu na zasilacz to bym się 3 razy zastanowił, 310W przy tych komponentach to istna masakra. 

Jeżeli chcesz coś pokombinować jeszcze z zestawem to śmiało daj znać, wybór należy do Ciebie 🙂

k4L2ZMS.png

Opublikowano (edytowane)

@Blaaszka W tym prebuildzie też jest NVMe. Generalnie - proponujesz mu kartę graficzną, która ma na karku 6 lat, tylko dlatego, że dobrałeś procesor za prawie 700zł - cena z kosmosu za procesor z wykastrowanym L3 na mikroarchitekturze z 2019 roku. GTX 1050 Ti nie był wstanie w Wiedźminie wyciągnąć stałych, stabilnych 60 FPS na najwyższych ustawieniach w 1080p.

Mam dwie propozycje, jedna tańsza, druga droższa, różnią się wyłącznie procesorem i MOBO, reszta pozostaje bez zmian:

Zestaw za ~2700 zł: https://www.x-kom.pl/lista/22z3st8mt

• Intel Core i3-10100F
  • Gigabyte H510M H
  • G.Skill Aegis (2x8GB) 3200MHz CL16
  • XFX RX 6500 XT Speedster QICK 4GB
  • Kioxia Eceria Plus G2 500GB NVMe
  • SPC Vero L3 500W
  • Krux Trek

Wydajniejszy zestaw za ~3000zł: https://www.x-kom.pl/lista/2zna8dyb5

• Intel Core i3-12100F
  • ASRock H610M HDV
  • SPC Vero L3 500W
  • Krux Trek

Generalnie polecam dozbierać do droższego zestawu, dzięki czemu zauważalnie poprawi się wydajność po stronie procesora i karty graficznej ze względu na PCI-Express 4.0. W zestawach możesz oszczędzić na zasilaczu wybierając tańszy (a co za tym idzie gorszy) SPC Elementum E2 550W. Dodatkowo możesz oszczędzić na dysku wybierając budżetowy Kioxia Exceria 500GB NVMe.

Edytowane przez Anhin
Opublikowano
2 godziny temu, Anhin napisał:

@Blaaszka W tym prebuildzie też jest NVMe. Generalnie - proponujesz mu kartę graficzną, która ma na karku 6 lat, tylko dlatego, że dobrałeś procesor za prawie 700zł - cena z kosmosu za procesor z wykastrowanym L3 na mikroarchitekturze z 2019 roku. GTX 1050 Ti nie był wstanie w Wiedźminie wyciągnąć stałych, stabilnych 60 FPS na najwyższych ustawieniach w 1080p.

Mam dwie propozycje, jedna tańsza, druga droższa, różnią się wyłącznie procesorem i MOBO, reszta pozostaje bez zmian:

Zestaw za ~2700 zł: https://www.x-kom.pl/lista/22z3st8mt

• Intel Core i3-10100F
  • Gigabyte H510M H
  • SPC Vero L3 500W
  • Krux Trek

Wydajniejszy zestaw za ~3000zł: https://www.x-kom.pl/lista/2zna8dyb5

• Intel Core i3-12100F
  • ASRock H610M HDV
  • SPC Vero L3 500W
  • Krux Trek

Generalnie polecam dozbierać do droższego zestawu, dzięki czemu zauważalnie poprawi się wydajność po stronie procesora i karty graficznej ze względu na PCI-Express 4.0. W zestawach możesz oszczędzić na zasilaczu wybierając tańszy (a co za tym idzie gorszy) SPC Elementum E2 550W. Dodatkowo możesz oszczędzić na dysku wybierając budżetowy Kioxia Exceria 500GB NVMe.

No i to jest pomoc na najwyższym poziomie, jak się chce to się potrafi ❤️ 

Jedynie bym dołożył te 30 zł i zamienił zasilacz na 600W, na 500W, bo jest to tak na granicy, bo rekomendowana dla karty graficznej jest 500W, więc lepiej mieć 100 w zapasie czy na mocniejsze obciążenie czy na przyszłość po prostu. 

k4L2ZMS.png