Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer 4-5k bez GPU

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 4k +/- 1k, więcej chyba będzie nieoptymalne.

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? W następnym tygodniu.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Zostawiam tylko GTX 1060, resztę zostawiam w nienaruszonym stanie (zapasowy komp)

Do czego ma służyć komputer? Gry, praca (webdev).

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie.

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie.

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Raczej nie.

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Preferuję budę bez okna, bo komputer będzie pod biurkiem, a więc i bez dopłacania za RGB, preferuję chłodzenie powietrzne. W przyszłości mogę potrzebować więcej niż 16GB ramu.

Czy części mogą być używane? W tym budżecie chyba nie ma potrzeby. 

Opublikowano

Platforma za ok. 4400 zł: https://www.x-kom.pl/lista/vtwg82haj

• AMD Ryzen 7 3700X
  • Gigabyte B550 Aorus Elite
  • Scythe Mugen 5
  • Patriot Viper 4 (2x16GB) 3200MHz CL16
  • Adata SX 8200 Pro 1TB NVMe
  • Seasonic Focux GX 650W
  • Fractal Design Meshify C

Sprzęt nadający się pod rozbudowę - MOBO bez problemu poradzi sobie nawet z R9 3950X, wrzucone od razu 32GB RAM w dwóch modułach, dysk SSD 1TB. Zasilacz overkill, lecz wierzę, że planujesz zakup w przyszłości mocniejszego GPU, a GTX 1060 jest na przeczekanie lub po prostu nie potrzebujesz wydajniejszej karty.

Opublikowano
4 godziny temu, TajemnikTV napisał:

Imho do jakiegokolwiek sprzętu za 4/5k, GTX 1060 Ti będzie po prostu za slaby i będzie powodował bottleneck. 

Zapomniałem dodać, decyduję się na takie rozwiązanie, ponieważ czekam na premierę nowych kart graficznych. Jestem świadomy jak dużym bottleneckiem będzie ta karta.

2 godziny temu, Anhin napisał:

Platforma za ok. 4400 zł: https://www.x-kom.pl/lista/vtwg82haj

• AMD Ryzen 7 3700X
  • Gigabyte B550 Aorus Elite
  • Scythe Mugen 5
  • Patriot Viper 4 (2x16GB) 3200MHz CL16
  • Adata SX 8200 Pro 1TB NVMe
  • Seasonic Focux GX 650W
  • Fractal Design Meshify C

Sprzęt nadający się pod rozbudowę - MOBO bez problemu poradzi sobie nawet z R9 3950X, wrzucone od razu 32GB RAM w dwóch modułach, dysk SSD 1TB. Zasilacz overkill, lecz wierzę, że planujesz zakup w przyszłości mocniejszego GPU, a GTX 1060 jest na przeczekanie lub po prostu nie potrzebujesz wydajniejszej karty.

Ramy podobno mają znacząco tanieć, nie lepiej kupić 16GB i przeczekać do znaczących obniżek? 

Tylko 3200MHz? Wyższe taktowania nie dawały wymiernych rezultatów przy AMD?

Obudowa dość droga, jest rzeczywiście lepsza od 100-200zl tańszych alternatyw?

NVMe od Adaty jest ok? Pamiętam że ta firma kilka lat temu raczej należała do najniższej półki. Jakaś mniejsza alternatywa? Ze swojego doświadczenia wiem że więcej niż 250GB nie potrzebuje, gram w góra 2-3 gry, a zawsze mam zapasowego SSDka sata 1TB i NAS na pliki i backupy.

Opublikowano

W przypadku obsadzania 4 banków lub modułów 2x16GB, które w większości są modułami Dual Side różnie bywa z modułami wysoko taktowanymi. Raczej nie zamierzasz podkręcać, a zapewne byłaby zabawa z ustawieniami w UEFI. Jeśli chcesz brać 2x8GB to na pewno nie z polskiej dystrybucji, ponieważ ceny nie zachwycają. Amazon posiada dobre ceny na Crucial Ballistix (2x8GB) 3600MHz CL16 - ok. 350 zł.

Wybrałem obudowę, która nie posiada okna wedle Twoich preferencji oraz nie ugotuje podzespołów. Alternatywnie taniej możesz brać SPC Signum SG7V TG, ewentualnie mniejszy Regnum RG6V TG.

NVMe od Adaty, bo dysk jest dobry, ewentualnie możesz ryzykować kupno dysków na Phisonie E12, gdzie producenci po cichu zmienili kontroler na Phisona E12S oraz kości z TLC na QLC - pisałem o tym w tym temacie. Nie brałbym nic mniejszego niż 480/512GB - mniejsze pojemności to także mniejsze osiągi i mniejszy bufor. Alternatywą mogą być lepsze dyski Samsunga - 970 EVO lub 970 EVO PlusDyski na Phisonie E12, który nie zostały potwierdzone jako te, które załapały się nowy kontroler (co nie oznacza, że nie dostały/dostaną Phisona E12S) - Gigabyte Aorus RGB NVMe, Lite-On MU X1. Generalnie raczej wszystkie dyski oparte o Phisona E12 dostaną E12S.

Opublikowano
55 minut temu, Anhin napisał:

W przypadku obsadzania 4 banków lub modułów 2x16GB, które w większości są modułami Dual Side różnie bywa z modułami wysoko taktowanymi. Raczej nie zamierzasz podkręcać, a zapewne byłaby zabawa z ustawieniami w UEFI. Jeśli chcesz brać 2x8GB to na pewno nie z polskiej dystrybucji, ponieważ ceny nie zachwycają. Amazon posiada dobre ceny na Crucial Ballistix (2x8GB) 3600MHz CL16 - ok. 350 zł.

Wybrałem obudowę, która nie posiada okna wedle Twoich preferencji oraz nie ugotuje podzespołów. Alternatywnie taniej możesz brać SPC Signum SG7V TG, ewentualnie mniejszy Regnum RG6V TG.

NVMe od Adaty, bo dysk jest dobry, ewentualnie możesz ryzykować kupno dysków na Phisonie E12, gdzie producenci po cichu zmienili kontroler na Phisona E12S oraz kości z TLC na QLC - pisałem o tym w tym temacie. Nie brałbym nic mniejszego niż 480/512GB - mniejsze pojemności to także mniejsze osiągi i mniejszy bufor. Alternatywą mogą być lepsze dyski Samsunga - 970 EVO lub 970 EVO PlusDyski na Phisonie E12, który nie zostały potwierdzone jako te, które załapały się nowy kontroler (co nie oznacza, że nie dostały/dostaną Phisona E12S) - Gigabyte Aorus RGB NVMe, Lite-On MU X1. Generalnie raczej wszystkie dyski oparte o Phisona E12 dostaną E12S.

Dzięki za wyczerpujący post!

Po konsultacjach na innych forach i ze znajomymi złożyłem takie coś:
https://www.morele.net/inventory/info/b254b8ac/

Postawiłem na AMD bazując na testach w interesujących mnie grach i opiniach użytkowników tych procesorów. Zastanawiałem się nad 3600, 3800X (który jest w cenie 3700X) oraz 3900X. W większości gier 3600 oferuje ~90% klatek 3900X za mniej niż połowę ceny. 3800X to kompromis, z 8 rdzeniami i możliwością OC, jakby np. pokusiło mnie bawić się w streamowanie.

Ram popularny, 32GB za 520zł to lepsza cena od 350 za 16GB przy tych samych parametrach. Myślałem o lepszych parametrach zamiast 32GB, których niemal na pewno nie wykorzystam w pełni, ale... sam nie wiem. 

Zasilacz dobrej marki, z certyfikatami, 650W to nadto mocy nawet jak włożę RTX'a z wysokiej półki.

MOBO podobno dobre, nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć.

Co do dysku, mam Evo 970 plus w laptopie i wiem że nie jestem w stanie wykorzystać tej mocy przy moich zastosowaniach, równie dobrze mógłby to być dobry SSD na sata i nie byłbym w stanie odczuć różnicy (poza kopiowaniem dużych plików).

Chłodzenie podobno optymalne do wybranego procesora. 

Buda chyba model niżej niż podałeś, 40zł tańsza, nie wiem czy jest powód by dopłacić. 

Co sądzisz?

Opublikowano

Ewentualnie możesz brać R5 3600 na przeczekanie i po premierze 4. generacji Ryzenów wymienić CPU - premiera końcówka roku, realnie w sklepach na początku roku. Pamięć ta sama, którą dałem wcześniej, gdybyś myślał o OC to Ballistixy są dalej lepsze, lecz droższe. Generalnie Ballistixy to na ten moment jedne z najciekawszych pamięci na rynku ze względu na kości Micron rev. E.

Jeśli możesz to zachęcam zakupić RMx 650 - jeden z najcichszych zasilaczy w swojej klasie, posiadający tryb półpasywny.

MOBO - Gigabyte B550 Aorus Elite posiada lepszy kodek audio ALC1200, oraz zintegrowaną kartę sieciową Realtek 8125BG 2.5 GbE (MSI B550 Gaming Plus to ALC892 oraz Realtek 8111H 1 GbE). Ceny porównywalne, ale według mnie Aorus Elite jest lepszym wyborem.

Regnum jest o 20 zł tańszy w owocowym od Astruma, są to bliźniacze konstrukcje, Signum SG7V jest obudową większą - pozostaje Ci wybrać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...