Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw za 4.5k PLN

TajemnikTV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

RAM polecam kupić w Amazonie - Ballistixy 3200MHz w białej wersji za ok. 260 zł (czarne 20 zł więcej), 3600MHz w czarnej wersji za ok. 345 zł. Taniej z darmową dostawą - świetne pamięci w dobrych cenach.

GPU - PowerColor RX 5700 XT Red Dragon za 1850 zł, Sapphire RX 5700 XT Pulse za 1900 zł. Da się spokojnie zmieścić w budżecie - szczególnie jak wywalisz radiator na dysk.

Troszkę tańsza obudowa - SPC Regnum RG6V TG.

Chłodzenie może być Fera 3, ewentualnie dopłata do lepszego Mugen 5.

Teraz co do dysków SSD opartych na Phisonie E12. Nie polecam brać żadnego dysku opartego o ten kontroler ze względu na to, że możesz trafić na dysk z kontrolerem Phison E12S i kośćmi QLC i innymi zmianami takimi jak podmiana DRAM Z DDR4 na DDR3 czy zmniejszona pamięć podręczna o połowę. Dyski, które już latają w sklepach w nowych rewizjach lub zaraz będą:

1. PNY CS3030 - w x-kom na 99% sprzedawana jest nowa rewizja
  2. Silicon Power P34A80
  3. Corsair MP510 - Corsair zapewne stosuje do nowych rewizji nowy kod - CSSD-FxxxGBMP510B. Mam trzy MP510 i żaden nie posiada litery B na końcu kodu produktu.
  4. Patriot Viper VPN100

Nie wiem, czy Adata zrobi identyczny krok i podmieni po cichu kontroler, więc na ten moment teoretycznie pewnym wyborem jest SX 8200 Pro.

Opublikowano

Szczerze, nie chce mi sie bawic w Amazony, Aliexpressy i inne zagraniczne serwisy, w szczegolnosci ze biore do tego rowniez montaz u nich.
O ile te GoodRamy beda okej, to zostane przy nich - Jezeli nie, nadwyreze troche budzet.

Zastanawiam sie jeszcze czy nie wziac Fortista 3, tylko ze EVO ARGB. Razem z nim, wychodzi mi 4.8k - Jest to w ogole gra warta swieczki?

Wybralbym jednak wersje od Sapphire - Mam jakos wieksza ufnosc do nich. 

Dysk wymieniony na ADATe. 

Opublikowano

Twój wybór, gdzie chcesz kupować sprzęt. W Amazonie kupuje się tak jak w każdym innym polskim sklepie internetowym, lecz przesyłka jest na czas i sprzedają towar, który fizycznie mają na stanie.

GoodRAM jest ok, jedyny problem, jaki możesz napotkać to podbite timingi do CL18, ale da się to szybko naprawić wyłączając GDM.

Nie widze sensu płacić prawie 200 zł za ARGB, lepiej już brać Grandisa 3, chociaż Mugen 5 nadal oferuje lepszą kulturę pracy.

x-kom już podbił cenę Pulse - cena zbliżona do Nitro+ czyli już topowej wersji RX 5700 XT, więc albo dopłata do Nitro+, albo Red Dragon za ~100 zł taniej.

Obudowa nadal Regnum RG6 TG, bo Astrum za 300 zł to pomyłka.

Opublikowano

Lista jest ok, nie ma się do czego przyczepić.

Na stockowym coolerze ani nie jest wybitnie chłodno, a tym bardziej cicho. Generalnie chłodzenie możesz dokupić w późniejszym czasie i wtedy też robić OC procesora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...