Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IPS będzie dobry, dopóki grasz casualowo i nie katujesz cs'a 24/7 z zamysłem grania na 10lvl FaceIT.

Jeśli chcesz TN to są ciekawsze monitory niż ten ASUS, np. HP 24Mx.

• 1 rok później...
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

@Anhin mam problem bo wlasnie odloczxlem monitor i podloczylem na nowo i jest czarny ekran a podpiołem z adapterem pod kabel vga pod karte chyba graficzną i nie dziala i musialem w inne miejsce podlaczyc i nw to vchyba jest jakas roznica jesli nie jest pod karte nie?

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Monitory podłącza się pod GPU, Twoje MOBO nie da sygnału na wyjście video, jeśli procesor nie posiada iGPU.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Anhin bo takie pytanko bo przestalem grac i nie kupiłem tego monitora ale jednak wracam i takie pytanko jeszcze display port będzie w kazdym zestawie do monitora? i jak włączyć ten gccsync compatibile zebym juz wiedział

i drugie pytanie gsync compatibile działa tak samo jak w normalnych monitorach co mają ogolnie gsync?>

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Opublikowano
  1. Nie zawsze, zdarzają się monitory, gdzie producent nie dorzuca okablowania, ale są to rzadkie przypadki, najczęściej sklepy mają informacje co znajduje się w pudełku.
  2. Nie do końca, monitory G-Sync Compatible z racji braku fizycznego modułu G-Sync mają prawo robić fikołki przy włączonym G-Sync, do sprawdzania czy G-Sync działa bezproblemowo polecam recenzje np. na RTINGS. Dobry poradnik dotyczący G-Sync znajdziesz na Blur Busters. NVIDIA stara się w kolejnych wersjach sterowników poprawiać błędy na monitorach G-Sync Compatible, jeśli takowe występują.

Uprzedzę od razu pytanie - nie ma najmniejszego sensu pchać się w droższe monitory z wbudowanym modułem G-Sync, bo nie jest to technologia, która powoduje, że nagle monitor staje się lepszy.

Opublikowano (edytowane)

giphy.gif

Opublikowano

Najważniejsze - do szybkich gier pokroju CS:GO, gdzie gra jest patologiczna pod względem technicznym i ruszy na każdym ziemniaku, G-Sync jest zbędny. Nie włącza się go do takich gier najczęściej, bo po prostu nie daje realnych korzyści. G-Sync jest technologią, która ma za zadanie zniwelować rozwarstwianie się obrazu, nie powielając wad V-Sync'a.

Olałbym kompletnie VG252QP, skupiłbym się na XV253QX.

Ciekawym modelem jest Dell S2522HG jednakże posiada bardzo często niesamowicie duży IPS Glow.

Opublikowano (edytowane)

@Anhin ale ten gsync chce do wiedzmina 3 bo bede grał tez singlowe gierki i nw na tym monitorze będzie on działał? https://www.x-kom.pl/p/543371-monitor-led-24-acer-nitro-vg252qpbmiipx-czarny-hdr400.html

a ten https://www.x-kom.pl/p/675415-monitor-led-24-dell-s2522hg-240hz.html#Opinie to co to jest ips glow? i jakaś zła opinia jest i czy na tych dwóch bedzie działał ten gsync

edit w sensie ten https://www.x-kom.pl/p/543371-monitor-led-24-acer-nitro-vg252qpbmiipx-czarny-hdr400.html#Opinie da rade z gsync compatibile i ten drugi Dell S2522HG co podałeś tak samo zadziała???

i co to ips glow

@Anhin o lepszy znalazłem https://www.x-kom.pl/p/553988-monitor-led-24-acer-nitro-vg252qxbmiipx-czarny-hdr-240hz.html?utm_source=youtube&utm_medium=video&utm_campaign=xkomtv-hutson&utm_content=acervg252 tu bedzie działał gsync i git bedzie?

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Opublikowano

Na wszystkich monitorach, gdzie producent podaje, że monitor posiada G-Sync Compatible będzie ten G-Sync działał.

To jest IPS Glow:

1285663424_20190507_2330111.jpg.1e851a85

Jest to zjawisko paneli IPS, jedne monitory mają go mniej, inne więcej. Często jest to kwestia dostosowania jasności panelu.

Co do złej opinii S2522HG - każdy monitor może przyjść z badpixelem. Czy to monitor Della, LG, Acera, AOC czy Asusa.

Osobiście wybierałbym między XV253QX a S2522HG. Dell znany jest z dobrych monitorów pod względem spasowania elementów i ogólnej jakości, dodatkowo S2522HG ma bardzo dobry czas reakcji i niezłe ustawienia overdrive, co realnie przekłada się na wrażenia z rozgrywki szczególnie w szybkich grach. Poza tym S2522HG wykorzystuje ten sam panel co Asus VG259QM lub Dell AW2521HF.

Recenzja na owocowym kanale:

Opublikowano (edytowane)

giphy.gif

Opublikowano

Nie pytaj mnie co bym wybierał, bo to monitor dla Ciebie, a nie dla mnie. Wybierz ten, który uważasz, że będzie dla Ciebie bardziej odpowiedni - i tak będziesz zadowolony zapewne.

Na x-komie S2552HG nie jest dostępny, a mając doświadczenie z nimi to pewnie sami nie wiedzą, kiedy będzie. Owocowy sklep za to go posiada: https://www.morele.net/monitor-dell-s2522hg-210-bbbi-8588198/

Opublikowano

Wybór sklepu pozostawiam tobie i twoim preferencjom. Znam opinie o owocowym i xd-komie - jeden i drugi sklep to po części rak. W jednym pracują idioci na serwisie, drugi w przepraszaniu z powodu niedostępności towaru, który na stronie jest "dostępny" wyrobił mistrzostwo. Tutaj trzeba jeszcze brać pod uwagę to, że opinie negatywne łatwo znajdują podatny grunt z wielu powodów, natomiast trzeba pamiętać, że oba sklepy to nie sklepiki osiedlowe i jedna negatywna opinia na tle kilku tysięcy zamówień tygodniowo trzyma się w marginesie błędu. 

Monitor w podobnej cenie ma kilka sklepów: https://www.ceneo.pl/110303925